Blog Články, zápisky, fotky

Gastrozážitky  

La Degustation Bohême Bourgeoise

La Degustation Bohême Bourgeoise

Ve středu večer jsem snědla přesně 24 chodů našeho 11 chodového menu v kouzelné michelinské La Degustation Bohême Bourgeoise. Bylo to naprosto fantastický, a ne snad proto, že jsem k tomu vypila určitě přes půl litru různých druhů vína a bublinek. Bylo to speciální a báječný proto, že La Degu speciální a báječná prostě je. A jestli chcete vědět, jak moc a proč, tak se mnou na tu večeři pojďte taky – tady a teď!

Cestování  

Deník z Fuerteventury #1 Parque Natural de Corralejo, Los Molinos bez mlýnos a ryby na plech(u)

Deník z Fuerteventury #1 Parque Natural de Corralejo, Los Molinos bez mlýnos a ryby na plech(u)

Aha? Přistáváme na Měsíc. Anebo do pouště. To by dávalo větší smysl. Nojo, nejspíš se spletli a jsme v Izraeli. Všude samej písek a občas nějaká oáza, asi kibuc… To nevadí, Izrael taky miluju! Ale počkat… Jsou tady docela jiný a srandovní hory. Mají kolem úpatí peřinku! Vypadaj trošku jako z reklamy na pudink od doktora Oetkera. Vybavujete si tu bábovku?

Osobní   Zdraví  

Periorální dermatitida a zprávy z fronty

Periorální dermatitida a zprávy z fronty

Říkali mi nejmíň dva měsíce, ale klidně i půl roku. A já jí dala tejden, maximálně dva. Abych se dostala z nejhoršího. Ba ne, trochu kecám. S PD je to vážně běh na dlouhou trať, ale já chtěla bejt asi trochu vtipná jako Jiří Kodet v Pelíškách. Jenže ona se ta moje kůže revitalizuje fakt docela dobře, třeba je to tou ekzematickou praxí. A třeba taky ne. Každopádně je mi líp a se svou novou „nejká“ se pomalu – a doufám, že i jistě – loučím. HURÁ!

Osobní   Zdraví  

Moje milá periorální dermatitida

Moje milá periorální dermatitida

… je svinstvo. Je to taková hrůza, která dokud se vám na obličeji doslova nevysemení, nedovedete si představit, jak příšerná hrůza to je. A tak mám potřebu o téhle nemoci napsat, protože mi sedí na obličeji, protože se o ní vlastně vůbec nic (pořádně) neví, a protože vás vyčlení ze života rychlostí stejnou, s jakou u vás propukne. A vy nemůžete nic moc. Natož pracovat a alespoň po nějakou dobu, dělat to, co milujete… Co jste si vybudovali. Co vás tak moc baví. A (bohužel) i živí.

Tipy, triky, postupy  

Moje tipy na vánoční dárky

Moje tipy na vánoční dárky

Slavíte Vánoce? A dáváte si dárky? Před lety jsme s (mojí) Karolínou dávaly s Rybičkou dohromady vlastní kolekci dárků pro jeden prima web DEJ MI DÁREK. Letos jsem si na to vzpomněla, a tak mě napadlo sepsat pro vás seznam, který by vás taky mohl inspirovat. A na ten web a naši starou kolekci určitě taky koukněte, najdete tam vážně krásný tipy nejen na vánoční dárky.

Tipy, triky, postupy  

Polévka Pho aneb příběh nejslavnějšího vietnamského vývaru

Polévka Pho aneb příběh nejslavnějšího vietnamského vývaru

Když jsem posledně vařila pholívku došlo mi, kolik druhů Pho z Vietnamu vlastně znám. A je jich opravdu hodně. Je jich dokonce tolik, že jsem si řekla, že by stálo za to, napsat zase nějaký ten vietnamsky laděný článek. A tak jsem se jala tohle fajnšmekrovské téma řádně rozebrat.

Komentáře  

Zdravější než zdraví?!

Zdravější než zdraví?!

Na televizi prakticky nekoukám a noviny nečtu. Irituje mě bulvární způsob sdělování informací o lidech, problémech, situacích… o světě, kde žiju. Patřím k těm, které manipulace vyloženě odpuzuje, a tak se jí snažím vyhýbat, co to jen jde. Šokování, laciných titulků rádoby seriózních médií a rychlých, dostatečně neověřených a povrchních zpráv mám už vážně dost…

Cestování  

Deník z Itálie #1 Neapol, gnocchi ze Sorrenta, ta nejlepší pizza na světě a kámoš Luigi

Deník z Itálie #1 Neapol, gnocchi ze Sorrenta, ta nejlepší pizza na světě a kámoš Luigi

V Římě jsem byla mockrát, v Neapoli ani jednou. Z Chorvatska znám „Napolitanke“ (oplatky), ale měla jsem tušení, že ty s tímhle extatickým italským městem asi moc společnýho nemaj. Jo, jasně, neapolskou pizzu zná asi každej… V peci na dřevě pečený voňavý těsto plný bublin a nafouklejch okrajů, zdobený sugem z rajčat San Marzano, Mozzarellou di Bufala, čerstvou bazalkou a olivovým extra virgin… Teda aspoň ta nejvíc typická „Pizza Margherita“. Ale já takovouhle, tu pravou, a přímo v Neapoli prostě ještě nikdy nejedla. A to mi přišlo škoda!

Akce  

Na obědě s Robertem Fulghumem… v Sapě. A jedno pozvání k tomu!

Na obědě s Robertem Fulghumem… v Sapě. A jedno pozvání k tomu!

Začínám vážně uvažovat nad tím, že napíšu knížku. A ne, nebude to kuchařka. Bude to příběh jako blázen protkanej receptama na šťastnej a spokojenej život… s nejlepšíma jídlama, který jsem kdy uvařila. Ba ne, dělám si srandu. Pořád mě tahle možnost neláká tak moc jako život sám. Psát mě baví a moc, ale mám ráda příběhy, ne jen recepty a na ty člověk potřebuje času mnohem víc. Alespoň kvůli tomu, aby je prožil.

Novinky   Tipy, triky, postupy  

Asijskebylinky.cz aneb průvodce asijskými bylinkami

Asijskebylinky.cz aneb průvodce asijskými bylinkami

Miluju asijskou kuchyni a miluju čerstvé voňavé bylinky. A možná i proto mě Vietnam tak okouzlil. Vietnamská gastronomie je totiž vážně skvělá, rychlá, čerstvá, přirozeně nezatížená lepkem a laktózou, a proto je v mnoha ohledech lehká a snadno stravitelná. Navíc je plná neskutečně zajímavých svěžích i výrazných chutí a vůní, které do velké míry ovlivňují čerstvé asijské bylinky. A tak mi to nedalo spát…

Cestování  

Deník z Vietnamu #6 Za horama, za krásou a dobrodružstvím do Ha Giang

Deník z Vietnamu #6 Za horama, za krásou a dobrodružstvím do Ha Giang

Za devatero horama a devatero řekama leží místo, kde zelená voní životem, zlatavá potem a modrá klidem i strachem zároveň. To, když se z hlubokejch a krásnejch mraků, jak mávnutím kouzelnýho proutku, vytvoří hrozivý oblaka a spustí se liják, kterej doma neznáme. To, když se na polích od úsvitu do západu pod tíhou práce, prohýbají záda těch, co neznají odpočinek. To, když obživa i život sám znamená sice velkou dřinu, ale taky lásku a radost. A ne žádný hlouposti…

Novinky   Osobní  

Už jsou mi dva a mám pro vás dárek!

Už jsou mi dva a mám pro vás dárek!

Přesně před dvěma rokama jsem založila ZÁSADNĚ ZDRAVĚ, přesně před dvěma lety jsem se rozhodla žít jinak a přesně 16. června 2014 jsem se vydala na cestu, o které jsem absolutně netušila, jaká vlastně bude.

Ahoj, jmenuju se Jana. Jsem nutriční gastronomka.

Novinky přímo do mailu Nechte mi tu e-mailovou adresu

Poslat
ZÁSADNĚ ZDRAVĚ

O jídle. O zdravém těle. O zdravém rozumu.

A taky o životním stylu, který vás bude bavit.