Máte rádi lehká jídla? Tak to vás teď překvapím receptem na vietnamské palačinky, co se připravují na páře v ulicích Vietnamu. Ano, čtete správně. Vietnamský streetfood bez bůčku i smažení! Chcete si pochutnat na svěžích závitcích plněných zeleninou a voňavými bylinkami s masem i bez, se dvěma druhy omáček?
Tak si pročtěte článek, nakupte suroviny podle nákupního seznamu, připravte si ingredience a vytiskněte přiložený recept v pdf. na konci článku. A pak už se jen připojte v sobotu 18. června v 10:00 k live streamu na mém Instagramu: @zasadnezdrave. Uvaříme si to všechno společně, online. Těším se na vás!

Bánh cuốn (vlevo) jsou palačinky z rýžového těsta plněné směsí mletého vepřového masa, cibule a hub. Phở cuốn (vpravo) se plní směsí křupavého salátu, voňavých bylinek a restovaným hovězím masem. Vše je doplněno smaženou cibulkou, arašídy, dvěma druhy omáček a chilli.
Bánh cuốn jsou průhledné rýžové palačinky, které se tradičně připravují na páře. Plní se směsí z mletého vepřového masa, hub šitake a cibule. Servírují se k nim čerstvé voňavé bylinky, posypávají se praženou cibulkou i nesolenými arašídy a doplňují sladkokyselou tradiční omáčkou Nước chấm. Je to lehké a jednoduché jídlo, které si můžete připravit v domácích podmínkách i bez speciálního vietnamského pařáčku.
Podobně vyhlížející Phở cuốn se plní směsí křupavého salátu, voňavých bylinek a restovaným hovězím masem. Opět se palačinky zasypávají smaženou cibulkou, arašídy, a pak se namáčí buďto do stejné zálivky anebo do tmavší se sojovou omáčkou.
Obě varianty si společně připravíme s masem i v čistě rostlinné variantě, ale je jen na vás, čím si je případně doplníte podle vlastní chuti. Já je mám ráda takhle a těsto na ně připravuju na klasickém kovovém pařáčku s dortovou vložkou s okraji, kterou si půjčuju od dortové formy. :)
Proč a jak si povíme během online kurzu vaření, stejně tak jako o všech surovinách i tradiční výrobě, a jak si se vším poradit v domácích podmínkách.
Tak co. Přidáte se?
Těším se na vás v 10:00 18. června na mém Instagramu na live streamu!
Online kurz vaření pro vás mohl vzniknout díky mému milému partnerství se značkou Siemens.
Nákupní seznam
Asijské suroviny nejlépe seženete ve vietnamské tržnici v Libuši-Písnici Sapa, v ulici Francouzská 66 v Thai’s Asian shop… (v Praze), v tržnici Vinamo (v Brně – na Olomoucké), nebo v menších asijských potravinách po celé republice. Na kurzech vaření jsem si díky mnoha z vás potvrdila, že i na malém městě/vesnici se dá s Vietnamci ve večerce domluvit a speciální suroviny si u nich objednat.
Některé bylinky a další asijské suroviny seženete např. i v Makru anebo na Rohlíku.
Snad jsem na nic nezapomněla. Tak 18. června v 10:00 na live streamu u mě na Instagramu @zasadnezdrave u plotny ahóóój!
Seznam surovin na Bánh/Phở cuốn
Na těsto:
- 100 g rýžové mouku
- 100 g tapiokové mouky
- 300 ml vody
- ½ lžičky mořské soli
- 2 lžičky rýžového oleje
Na olej z jarní cibulky:
- 200 ml rostlinného oleje
- 100 g jarní cibulky
Na náplň do Bánh cuốn:
- 100 g mletého vepřového masa (vepřová plec) nebo uzené tofu/vejce (varianta bez masa)
- 1 hrst sušeného jidášova ucha
- 1 hrst hub šitake
- 10 g koriandrových stonků
- 1 jarní cibulka
- 1 šalotka
- 1,5 lžíce rybí omáčky (ve variantě bez masa vynecháte a použijete dvojnásobek Tamari)
- 1,5 lžíce sojové omáčky Tamari
- ¼ lžičky soli
- čerstvě mletý pepř
Na náplň do Phở cuốn:
- 150 g hovězí kýty (maso můžete nahradit křupavým tofu viz recept na Bún bò Nam Bộ)
- 1 hrst mungo výhonků
- 1 stroužek česneku
- 1×2 cm čerstvého zázvoru
- ½ lžičky třtinového cukru
- 1 lžíce rybí omáčky
- 1 lžíce sojové omáčky Tamari
- ½ lžičky praženého sezamového oleje
- ¼ lžičky mořské soli
- čerstvě mletý pepř na dochucení
- 1 lžička černého sezamu
- 1 lžička praženého světlého sezamu
- 1 hrst směsi čerstvého koriandru a máty
- 1 hrst křupavého salátu
Na ozdobu:
- 1 hrst pražených nesolených drcených arašídů
- 1 hrst smažené vietnamské šalotky
- chilli papričky
Na omáčku #1:
- 50 ml třtinového cukru
- 50 ml rybí omáčky
- 65 ml limetové šťávy
- 150 ml vody
- 1 stonek citronové trávy
- 1 stroužek česneku
- ½ chilli papričky ptačí oko
Na omáčku #2:
- 80 ml tamari
- 60 ml třtinového cukru
- 60 ml limetové šťávy
- 1 lžička praženého sezamového oleje
- 1 stroužek česneku
- černý pepř a chilli podle chuti
- pražené a nesolené drcené arašídy
Mise en place
Abychom si všechno stihli během hodiny a půl říct i uvařit, musíme si některé suroviny a postupy nachystat dopředu.
Takže v sobotu 18.6. v 10:00 mějte přípravu před vařením nachystanou, prosím, takhle:
Příprava surovin na Bánh/Phở cuốn:
- telefon/iPad/počítač apod. mějte někde, kde se na něj budete moct v pohodě dívat a zároveň u něj půjde i vařit. Pokud budete jen koukat a vařit se vám nechce, klidně se zas natáhněte ;)
- těsto na palačinky si smíchejte večer předem. Čím víc bude těsto odležené, tím budou palačinky vláčnější, chutnější a budou dobře držet pohromadě. Využijte k tomu recept na konci článku, kde je všechno do detailu vysvětlené a napsané.
- stejně tak si připravte suroviny na masovou/rostlinnou směs Bánh/Phở cuốn, nakrájejte si zeleninu, otrhejte a přichystejte si bylinky, výhonky, koření i ingredience na omáčky, budou se vám hodit mističky, misky i talíře
Na vaření online pak budete potřebovat mít ještě k ruce
- papírové utěrky/ ubrousky nebo látkovou utěrku na ruce
- zástěru na vaření
- prkénko na krájení
- ostrý nůž na zeleninu
- dostatečně velkou hlubší pánev/wok s padnoucí poklicí (ideálně skleněnou) na napařování palačinek
- odjímatelné dno s nepřilnavým povrchem z dortové formy s rantlem (já používám tuto od fimy Master Class z Kitchenetteshop)
- kuchařskou tepluvzdornou stěrku (já používám tuto od Mauvielle – vyrábí se v různých barvách
- mašlovačka na olej
- velký talíř na servírování salátu a bylinek
- metlu na šlehání
- polévkové lžíce
- čajové lžičky
- odměrku s mírou po 50 ml
- talíře na jídlo
- hůlky na konzumaci/příbory
- vytištěné recepty viz níže
A kdo dočetl až sem, vysloužil si recept.
Recept na Banh/Pho cuon s masem i bez v pdf.
Prosím k vaření si ho vytiskněte, ať máte po ruce gramáže, já někdy vařím dost intuitivně a pamatuju si spíš poměry než váhy. :))
Pusto a prázdno. Bez vašich komentářů je tu strašně smutno...