Ahoj, jmenuju se Jana.

Jsem kuchařka a výživová poradkyně v jednom. A protože výživáře nikdo nemá rád – lidi se jich buďto bojí, že jsou samý odříkání, anebo si myslí, že snědli všechnu moudrost světa a kalorický tabulky k tomu – říkám si nutriční gastronomka.

„Nutriční gastronomie“ spojuje moje dvě vášně: vaření a rozumný zdravý životní styl. A když na to příjde, tak si z toho klidně můžete dělat legraci. Tak jako já. Že je dneska naprosto nezbytný, mít na vizitce nějakou tu děsně důležitou funkci.

Kromě toho miluju cestování a jídlo, protože poznávání a objevování cizích tradic, kultur, historie a gastronomie mě v životě i v práci ovlivňuje a inspiruje asi vůbec nejvíc. Taky ráda fotím, a pak o tom všem píšu k sobě na blog, Instagram a Facebook. 

Jsem holka z Prahy, co se jednoho dne rozhodla, vzít život do vlastních rukou. Holka, co si v sedmadvaceti uvědomila, že už ji nebaví žít tak, jak se od ní očekává. Holka, která si prostě dovolila být jednou pro vždy šťastná.

A tak se ze studentky kunsthistorie, svýho času PR manažerky architektonicko-designérskýho studia, personalistky a konzultantky v inovační firmě, stala Jája ze ZÁSADNĚ ZDRAVĚ.

Víte, co mi na hře jménem život připadá asi vůbec nejtěžší? Najít v ní svou roli. A protože život je už z definice živej a já jsem hráč a žít mě prostě baví, hledám v tý hře svoji roli dnes a denně. A proto ráda objevuju nový možnosti, neustále se učím, naslouchám druhým, a dělám hlavně to, co mi dává smysl a nejlíp, jak dovedu.

A proto jsem si dostudovala výživový poradenstvíkterý mě vždycky strašně zajímalo a lákalo, a chvíli vedla praxi, abych zjistila, že není všechno jen o “zdravý výživě”, kaloriích a glykemickým indexu.

A taky Life Style koučink, abych přišla na to, že nevědět si s něčím rady v hlavě je mnohdy horší, než sníst levnou bonboniéru na posezení.

A pak taky kuchařinu, abych si uvědomila, že makat v kuchyni není žádná brnkačka, ale pořádně náročná práce. Že být šéfkuchař vlastně znamená být víc manager, než kuchař (a to mě vůbec neba). A že být dobrý kuchař neznamená umět houskový knedlíky a guláš.

Kuchařské stáže:

Všechno tohle ale muselo někde začít, no, že jo? Dost možná, že už když jsem byla malá, a díky svým nemocem (alergiím, astmatu a atopickýmu ekzému) jsem nesměla jíst ani dělat spoustu věcí…. A dost možná, že tomu pomohl blog Jakorybicka.cz, kterej jsme v roce 2011 založily s mojí nejlepší kamarádkou Karolínou, a díky kterýmu mi postupem času došlo, co mě v životě baví nejvíc a čím chci být, „až jednou vyrostu“. Anebo spíš tímhle vším dohromady. Vším, co mě v životě potkalo a ovlivnilo.

A díky tomu tady dneska s váma sdílím i tyhle řádky, a všechno krásný, co k mýmu ZÁSADNĚ ZDRAVÝMU životu patří. Takže…

Ahoj, jmenuju se Jana. Jsem hodná. Nutriční gastronomka.

Co všechno dělám a k čemu vám můžu být dobrá?

  • vařím a pořádám (soukromé i veřejné) kurzy vaření např. v Gourmet Academy zaměřené na asijskou, ale i evropskou kuchyni, když se zabývám výživovými trendy (raw food, paleo, low carb, GAPS…), dávám jim kontext anebo je usazuju s rozumem zpátky na zem
  • můžu být váš „private chef“ v soukromí i na akcích a společenských eventech
  • věnuju se konzultacím v oblasti přirozeného a “normálního” zdravého životního stylu, který se dneska zdá být snad něčím výjimečným a složitým, a koučinku s ohledem na šťastný a spokojený (soukromý i pracovní) život
  • přednáším a pořádám vzdělávací workshopy zaměřené na gastronomii, zdravý životní styl a osobní rozvoj
  • cestuju a píšu, a tak na mým webu najdete i blog o cestovánígastrozážitcích a na sociálních sítích můžete kolikrát cestovat se mnou, stačí naladit “TV Jája” na mých Instagram Stories
  • fotím pro radost i na zakázku, a tak na mým webu, a občas i někde v časáku, najdete galerii receptů nebo příběhů se spoustou obrázků
  • založila jsem web, kde najdete všechno o asijských bylinkáchasijskebylinky.cz

Kde na mě ještě můžete narazit?

  • na různých gastro akcích a festivalech v davu i na pódiu
  • v restauraci, jak si pochutnávám na dobrém jídle, anebo na stáži
  • v knihkupectví v oddělení převážně zahraničních kuchařek
  • v antikvariátu v oddělení historických převážně českých kuchařek
  • při výuce ve Škole Naturopatie Kateřiny Boesemberg
  • v Sapě, protože miluju asijskou kuchyni
  • v kině, protože mám ráda filmy
  • v botanický, protože miluju kytky a bylinky

Zásadně ZDRAVĚ

O jídle. O zdravém těle. O zdravém rozumu. A taky o životním stylu, který vás bude bavit.

Projekt ZÁSADNĚ ZDRAVĚ je o mém životě a o pohledu na zdravý životní styl tak, jak ho vnímám já. Protože jste tady u mě dost možná poprvé, a třeba se i divíte, proč je první slovo přeškrtlé nebo vlastně ani nevíte, co ode mě můžete očekávat, tak já vám to tady “povím”.

Zdravý životní styl pro mě není o zákazech, příkazech, dietách, počítání kalorií a radikálním odpírání. Není ani o přesných pravidlech, zásadách a už vůbec ne o dogmatech. A to je to, co jsem chtěla v názvu zdůraznit.

Zdravý životní styl je pro mě naopak něco, co se chová trochu jako živý organismus, který stejně jako my lidi, reaguje a má reagovat na podněty kolem nás. Na naše prostředí, kde žijeme, na možnosti, které nás dennodenně obklopují, na různá omezení, vznikající a zanikající přecitlivělosti, intolerance a alergie. Na rozdílné dispozice, na naši náladu i cestu nebo cíl. Je bez diskuze individuální, stejně tak jako je jedinečný každý člověk. Jako máme každý jiné otisky prstů, představy o svém životě, radosti a strasti, chutě i vkus.

Svou prací, svým ZÁSADNĚ ZDRAVÝM životem vás chci především inspirovat a bavit. Proto vznikly tyhle stránky s mými nejoblíběnějšími recepty, zajímavými články z mých cest, ze života i z praxe.

Další spoustu tipů a nápadů objevíte i na mém neformálním Instagramu a na Facebooku, kde už je nás celkem… No, prostě opravdu hodně.

Navíc vám díky svým partnerům můžu nabídnout zajímavé přístroje i produkty, které sama používám a nemůžu si je vynachválit, a to mnohdy se slevou.

Radikální výživové směry, ani trendy ze zahraničí se mnou necloumají. Obohacují mě. Díky nim nacházím zajímavé možnosti, které mě posouvají a nutí mě dívat se a chápat věci v nových souvislostech a z jiného úhlu pohledu. Uznávám holistický přístup k životu, plný radosti a snů, které všichni máme a měli bychom si je plnit.

A proto je ZÁSADNĚ ZDRAVĚ o jídle a lokálních i exotických surovinách, o zdravém těle a o pohybu i relaxaci. O zdravém selském rozumu a mé praxi. No, a hlavně o životním stylu, který vás bude bavit! :)

Komentáře Každý komentář mě potěší!

  1. Ahoj Jani,zrovna bych nekoho takového jako Ty potřeboval.Sedim na Phuketu a čtu Tvoje příspěvky.Kdyžtak se ozvi…Jarda.

    • Ahoj Jardo, jsem ráda, že Tě moje články zaujaly. Ať se daří a užívej thajský sluníčko! :) J.

  2. Tak jako spousta veci v zivote, i tohle bylo uplnou nahodou a…laska na prvni pocteni :-) Diky!

  3. Diky z prekrasnou stranku, recepty a tipy. At se vam
    moc a moc dari! :-)

  4. Konecnee jsem nasla stranku o jidle, ktera me strasne zaujala. Zboznuji Vietnamskou kuchyni, tak jsem rada, ze si budu moci konecne neco ukuchtit i doma :)
    At se dari, K

    • Jé! Kate, moc děkuju, to mě moc těší! Tak ať se Ti podle mých receptů dobře vaří! ;) J.

  5. Dobrý den. Ve Vietnamu jsem byl třikrát a vietnamskou kuchyni miluji. Upřímně Vám závidím i přeji Vaši práci. Pardon, Vašeho koníčka. :-) (Perily jsem vždycky snědl kolik se dalo. Ta chuť a vůně je mi synonymem pro vietnamskou kuchyni.)
    Ať se Vám daří.

  6. Ahoj Jani,

    parádní nový web! Fakt :) Moc děkuji za skvělou práci, kterou děláš pro nás mlsouny, kteří milujeme jídlo a nechceme zemřít v mládí na přebytek cukru a cholesterolu. Jsi mu nekonečnou studnicí inspirace a zábavy a jsem hrdá na to, že tě znám!

    T. <3

    • Thuy, až se vrátím z Vietnamu, tak jdeme na drink. ;) :* Já děkuju, že Tě mám! <3

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Novinky přímo do mailu Nechte mi tu e-mailovou adresu

Poslat
ZÁSADNĚ ZDRAVĚ – Jana Králiková (Černá)

O jídle. O zdravém těle. O zdravém rozumu.

A taky o životním stylu, který vás bude bavit.