Jmenuju se Jana.

Jsem výživová poradkyně a kuchařka. A protože výživáře nikdo nemá rád - lidi se jich buďto bojí, že jsou samé odříkání, anebo si myslí, že snědli všechnu moudrost světa a kalorické tabulky k tomu - říkám si nutriční gastronomka.

„Nutriční gastronomie“ spojuje moje dvě vášně: vaření a rozumný zdravý životní styl. A když na to příjde, tak si z toho klidně můžete dělat legraci. Tak jako já. Že je dneska naprosto nezbytný, mít na vizitce nějakou tu děsně důležitou funkci. :)

Jsem holka z Prahy, co miluje vaření, cestování, psaní a focení, a tak jsem se jednou rozhodla, že už mě nebaví žít tak, jak se ode mě očekává. Už jsem si nechtěla hudrovat do roláku a brečet do polštáře. Došlo mi, že chci být hlavně šťastná, a že moje sny jsou jenom moje a jestli je chci žít, musím s tím něco dělat.

A tak jsem svůj život otočila o sto osmdesát stupňů. Opustila jsem takřka všechno, co jsem měla a přidala k tomu ještě výpověď v celkem prima firmě. Doma si tou dobou mysleli, že jsem se už definitivně zbláznila. Nevyčítám jim to, ona je ta dnešní doba pro starší generace asi vážně těžko pochopitelná… Dřív jste si to štěstí a radost ze života museli „dost voddřít“. Nebo si to lidi spíš tak nějak víc mysleli…

Máme to, my děti, dneska ale štěstí, hm? Že nám rodiče „vyzvonily svobodu“, a tak máme daleko větší možnosti, než si oni kdy vůbec uměli představit.

A tak jsem si svoji práci jednoho dne vymyslela. A je přesně taková, po jaké jsem celý svůj dosavadní život toužila. Neskutečně mě baví, těší a naplňuje, a co víc. Dneska už nedělá radost jenom mě, ale i lidem kolem. Aspoň mi to někteří říkáte, píšete… A to je něco, za co nevím, jestli kdy budu umět být dostatečně vděčná. Tak moc je to krásný! Věříte?

Jak se to ale vlastně stalo? Když pominu svoje dětství – neduživého alergika, astmatika a ekzematika v jedné osobě, který s touhle nálepkou tak nějak automaticky tíhnul (no dobře, v mnoha ohledech byl donucen, ale vysvětlete to dítěti ;) ke zdravému životnímu stylu – tak to začalo jedním srdcem psaným blogem Jako rybička. Utíkala jsem k němu z práce i z osobního života, tak moc mě to psaní, vaření, vymýšlení zdravějších receptů a hlavně celá ta naše “rybí komunita” těšila a dávala smysl.

Už je to letos pět let! A od té doby se toho spoustu stalo a změnilo. Už si nehraju na manažerku a dokonce se ze mě nestala ani kurátorka, jak si všichni – včetně mě – mysleli, když jsem studovala kunsthistorii. Přesto umění a estetika v mojí práci hrajou velkou roli, takže jsem strašně šťastná, vážně za všechno, čím jsem si prošla. Teď z toho často a s radostí těžím.

Místo organizování výstav nebo budování kariéry v konzultantské firmě jsem se před třemi lety rozhodla pro certifikaci výživového poradce a Life style kouče. Pak ve svých skoro třiceti letech jsem se zase přihlásila do školy, ale tentokrát na Střední školu gastronomickou a hotelovou, na obor kuchař-číšník. Jsem holt vášnivá, a trochu i bláznivá a nerada se nudím. :)

doskolydoskoly

Díky praxi jsem se dostala do profesionální kuchyně, kde se můžu učit od těch nejlepších. Třeba do Grand Cru k Honzovi Punčochářovi anebo k Martinu Štanglovi do Eska v Karlíně (Ambiente). Inspiraci čerpám ale taky na cestách, protože cestování k mojí práci neodmyslitelně patří. Miluju jihovýchodní Asii – Indii a hlavně Vietnam, kde jsem definitivně propadla kouzlu jihoasijských bylinek. A proto si hraju na průvodkyni po pražské vietnamské tržnici Sapa a založila jsem web www.asijskebylinky.cz.

Fascinuje mě ale taky Izrael. Nebo Kanada a východní pobřeží USA. V Americe je všechno tak napřed, že teprve dneska u nás v restauracích začíná probíhat to, co jsem si užívala, když mi bylo 16 a byla jsem poprvé na Floridě.

Moje práce se skládá ze všeho, co mě baví, pro co teď dejchám a žiju. Ráda fotím a píšu, a miluju lidi, a proto se o většinu toho, co navařím a třeba i na svých cestách po světě, s lidmi dělím. Ať už na svém webu v receptech, na blogu i v cestovatelských denících, na Instagramu (kde se doslova vykecávám) anebo na svých kurzech vaření (veřejných i soukromých). Protože mám navíc velkou touhu to jednou všechno předávat v ucelenější formě, založila jsem Akademii Nutriční Gastronomie, pod kterou občas pořádám různé semináře, přednášky a workshopy. Jsem také jednou z lektorek Školy klinické naturopatie Kateřiny Boesenberg a Gourmet Academy & Le Petit Chef.

Jinak mě najdete na Facebooku i na Snapchatu (jako „zasadnezdrave“).

Jestli máte rádi “cv-čko” ve zkratce, tak sice trošku s křížkem po funuse, ale v datech a se všema razítkama, co jsem kde posbírala. Najdete ho tuhle na LinkedInu.

Nestačilo vám to? Ještě vás něco zajímá? Tak mi napište, budu moc ráda! A nebo si můžete počíst tadytuhle a kdybyste mě neměli dost ani tak, tak koukněte doma do Gurmetu, do F.O.O.D.u anebo do Apetitu, tam mě občas taky najdete. A pak už nevím. Takže si třeba zatancujte… Tango!

Zásadně ZDRAVĚ

O jídle. O zdravém těle. O zdravém rozumu. A taky o životním stylu, který vás bude bavit.

Projekt ZÁSADNĚ ZDRAVĚ je o mém životě a o pohledu na zdravý životní styl tak, jak ho vnímám já. Protože jste tady u mě dost možná poprvé, a třeba se i divíte, proč je první slovo přeškrtlé nebo vlastně ani nevíte, co ode mě můžete očekávat, tak já vám to tady “povím”.

Zdravý životní styl pro mě není o zákazech, příkazech, dietách, počítání kalorií a radikálním odpírání. Není ani o přesných pravidlech, zásadách a už vůbec ne o dogmatech. A to je to, co jsem chtěla v názvu zdůraznit.

Zdravý životní styl je pro mě naopak něco, co se chová trochu jako živý organismus, který stejně jako my lidi, reaguje a má reagovat na podněty kolem nás. Na naše prostředí, kde žijeme, na možnosti, které nás dennodenně obklopují, na různá omezení, vznikající a zanikající přecitlivělosti, intolerance a alergie. Na rozdílné dispozice, na naši náladu i cestu nebo cíl. Je bez diskuze individuální, stejně tak jako je jedinečný každý člověk. Jako máme každý jiné otisky prstů, představy o svém životě, radosti a strasti, chutě i vkus.

Svou prací, svým ZÁSADNĚ ZDRAVÝM životem vás chci především inspirovat a bavit. Proto vznikly tyhle stránky s mými nejoblíběnějšími recepty, zajímavými články z mých cest, ze života i z praxe.

Další spoustu tipů a nápadů objevíte i na mém neformálním Instagramu a na Facebooku, kde už je nás celkem… No, prostě opravdu hodně.

Navíc vám díky svým partnerům můžu nabídnout zajímavé přístroje i produkty, které sama používám a nemůžu si je vynachválit, a to mnohdy se slevou.

Radikální výživové směry, ani trendy ze zahraničí se mnou necloumají. Obohacují mě. Díky nim nacházím zajímavé možnosti, které mě posouvají a nutí mě dívat se a chápat věci v nových souvislostech a z jiného úhlu pohledu. Uznávám holistický přístup k životu, plný radosti a snů, které všichni máme a měli bychom si je plnit.

A proto je ZÁSADNĚ ZDRAVĚ o jídle a lokálních i exotických surovinách, o zdravém těle a o pohybu i relaxaci. O zdravém selském rozumu a mé praxi. No, a hlavně o životním stylu, který vás bude bavit! :)

Komentáře Každý komentář mě potěší!

  1. Diky z prekrasnou stranku, recepty a tipy. At se vam
    moc a moc dari! :-)

  2. Konecnee jsem nasla stranku o jidle, ktera me strasne zaujala. Zboznuji Vietnamskou kuchyni, tak jsem rada, ze si budu moci konecne neco ukuchtit i doma :)
    At se dari, K

    • Jé! Kate, moc děkuju, to mě moc těší! Tak ať se Ti podle mých receptů dobře vaří! ;) J.

  3. Dobrý den. Ve Vietnamu jsem byl třikrát a vietnamskou kuchyni miluji. Upřímně Vám závidím i přeji Vaši práci. Pardon, Vašeho koníčka. :-) (Perily jsem vždycky snědl kolik se dalo. Ta chuť a vůně je mi synonymem pro vietnamskou kuchyni.)
    Ať se Vám daří.

  4. Ahoj Jani,

    parádní nový web! Fakt :) Moc děkuji za skvělou práci, kterou děláš pro nás mlsouny, kteří milujeme jídlo a nechceme zemřít v mládí na přebytek cukru a cholesterolu. Jsi mu nekonečnou studnicí inspirace a zábavy a jsem hrdá na to, že tě znám!

    T. <3

    • Thuy, až se vrátím z Vietnamu, tak jdeme na drink. ;) :* Já děkuju, že Tě mám! <3

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Novinky přímo do mailu Nechte mi tu e-mailovou adresu

Poslat
ZÁSADNĚ ZDRAVĚ – Jana Králiková (Černá)

O jídle. O zdravém těle. O zdravém rozumu.

A taky o životním stylu, který vás bude bavit.