Jak na nejlepší Bún chả [bun čá], tedy grilované vepřové maso s kulatými rýžovými nudlemi, a to třeba jen s pánvičkou? To si povíme! Ukážeme, i uvaříme! No a pak si to všichni sníme. :)
Online kurz vaření pro vás mohl vzniknout díky mému milému partnerství se značkou Siemens.
Během online kurzu si povíme vše o ingrediencích, kde je sehnat a nakoupit, i jak nejlépe (a které?) naložit maso. Těšit se můžete i na nakládanou zeleninu. :)
Záznam z kurzu vaření online najdete pak opět tuhle na videu na mém Youtube kanále.
Co je to ale vlastně Bún chả? A jak má „správně“ vypadat?
My u nás v Česku známe hlavně grilovaný vepřový bůček a všelijaké kousky vepřového masa… Ve Vietnamu se ale tradičně setkáte spíš s kombinací bůčku a karbanátků – neboli vietnamsky „chả“. Autentické vietnamské Bún chả vypadá nějak takhle a obsahuje:
- Chả miếng [čá mjen] – vypražený tenký plátek naloženého bůčku nebo jiného tučného vepřového masa
- Chả băm [čá bam] – karbanátky z jemného mixovaného/mletého vepřového boku a ramínka
K tomu se podávají kulaté rýžové nudle Bún, tradiční sladkokyselá omáčka (já do ní přidávám „tajnou“ ingredienci), ve které se servíruje právě to voňavé čerstvě grilované maso. Dále pak nakládaná zelenina, chilli, limetky a spousta bylinek jako klasnatka brvitá, perila křovitá, máta, koriandr setý/vietnamský a na jihu třeba máta rybí, která je fuj. :D

Chả miếng [čá mjen] – vypražený tenký plátek naloženého bůčku nebo jiného tučného vepřového masa

Chả băm [čá bam] – karbanátky z jemného mixovaného/mletého vepřového boku a ramínka
Nákupní seznam
Asijské suroviny nejlépe seženete ve vietnamské tržnici v Libuši-Písnici Sapa, v Au Dong v Malešicích, v ulici Francouzská 66 v Thai’s Asian shop… (v Praze), v tržnici Vinamo (v Brně – na Olomoucké), nebo v menších asijských potravinách po celé republice. Na kurzech vaření jsem si díky mnoha z vás potvrdila, že i na malém městě/vesnici se dá s Vietnamci ve večerce domluvit a speciální suroviny si u nich objednat. Často vám je rádi obstarávají. Jsou z toho navíc často dost nadšení, že se o jejich kuchyni zajímáte! :) Pokud budete potřebovat pomoct s bylinkama, stačí najet na můj web asijskébylinky.cz, najdete tu všechny, co budete potřebovat vyfocené a popsané i ve Vietnamštině.
Některé bylinky a další asijské suroviny seženete např. i v Makru anebo na Rohlíku.
Uvedené suroviny jsou na 4 porce
Seznam surovin na Bun cha
Na bůček:
- 300 g vepřového boku
- ¼ lžičky soli
- 1 lžíce cukru
- 1 lžíce rybí omáčky
- 1 lžíce sojové omáčky
- 1 stonek citronové trávy
- 1 stroužek česneku
- ½ lžíce čerstvě nasekaného zázvoru
- černý pepř
- (rýžový olej)
Na karbanátky:
- 150 g vepřového boku
- 150 g vepřové plece (ramínko)
- ¼ lžičky soli
- 1 lžíce cukru
- 1 lžíce rybí omáčky
- 1 lžíce sojové omáčky
- 1 stonek citronové trávy
- 1 stroužek česneku
- ½ lžíce čerstvě nasekaného zázvoru
- 2 lžíce nasekaných stonků koriandru setého
- 1 lžíce nasekané jarní cibulky
- černý pepř
- (rýžový olej)
Na oblohu:
- 300 g kulatých rýžových nudlí
- 1 limeta
- (chilli papričky)
- asijské bylinky (koriandr setý, klasnatka brvitá, perila křovitá, máta…)
Na omáčku:
- 100 ml třtinového cukru
- 100 ml rybí omáčky
- 125 ml limetové šťávy
- 300 ml horkého vývaru
- 3 stonky citronové trávy
- 2 stroužky česneku
- 1 chilli paprička ptačí oko
Na nakládanou zeleninu:
- 200 g mrkve
- 200 g bílé ředkve/kedlubny
- 80 ml octa
- 50 g třtinového cukru + 1 lžíce
- 5 g soli + 1 lžička
- 250 ml vody
Mise en place
Abychom si všechno stihli během hodiny a půl říct i uvařit, musíme si některé suroviny a postupy nachystat dopředu.
Takže v sobotu 25.9. v 10:00 mějte přípravu před vařením nachystanou, prosím, takhle:
Příprava surovin na Bun cha
- telefon/iPad/počítač apod. mějte někde, kde se na něj budete moct v pohodě dívat a zároveň u něj půjde i vařit – pokud budete jen koukat a vařit se vám nechce, klidně se zas natáhněte. :)
- vytiskněte si recept na konci článku
- maso na vypražený bůček si nakrájejte na plátky, maso na karbanátky rozmixujte nebo namelte v mlýnku na maso
- všechny ingredience k ochucení masa si dopředu odměřte a zeleninu/bylinky nasekejte nadrobno a otrhejte podle receptu, který najdete přiložený níže v pdf.
- vyrobte si základ omáčky smícháním všech potřebných ingrediencí
- nakrájejte si kořenovou zeleninu na nudličky julienne a naložte ji do nálevu (opět podle receptu)
- rýžové nudle si namočte půl hodiny před kurzem do studené vody
- pokud budete se mnou připravovat všechno online, přichystáte si jídlo k večeři, když si předpřipravíte suroviny předem, budete mít v sobotu hned hotový oběd :)
Na vaření online pak budete potřebovat mít ještě k ruce
- hrnec na nudle
- misky a mističky na přípravu ingrediencí a na naložení masa
- sklenice na nakládanou zeleninu
- sklenice na omáčku
- misky na servírování
- papírové utěrky
- mísa na rýži
- mísa na bylinky
- pánev na grilování masa
- prkénko na krájení
- škrabka
- polévkové lžíce
- čajové lžičky
- talíře/misky na jídlo
- vytištěné recepty
Snad jsem na nic nezapomněla. Tak 25. září v 10:00 na live streamu u mě na Instagramu @zasadnezdrave u plotny ahóóój!
A kdo dočetl až sem, vysloužil si recept.
Recept na Bun cha v pdf.
Prosím k vaření si ho vytiskněte, ať máte po ruce gramáže, já vařím intuitivně a pamatuju si spíš poměry. Váhy moc ne. :))
Pusto a prázdno. Bez vašich komentářů je tu strašně smutno...