Online kurz vaření #11: vietnamská palačinka Banh xeo s bůčkem, krevetami i bez masa
Online kurz vaření #11: vietnamská palačinka Banh xeo s bůčkem, krevetami i bez masa
Jana Králiková - 'ZÁSADNĚ' ZDRAVĚ Online kurzy vaření  

Online kurz vaření #11: vietnamská palačinka Banh xeo s bůčkem, krevetami i bez masa

číst dál

Máte chuť na zlatavou, křupavou palačinku s vypraženým bůčkem a křehkými krevetami anebo čistě z rostlinných surovin? Na svěží salát a sladkokyselou vietnamskou omáčku s citronovou trávou? Tak si pročtěte článek, nakupte suroviny podle nákupního seznamu, připravte si ingredience a vytiskněte přiložený recept v pdf. na konci článku. A pak už se jen připojte v sobotu 30. dubna v 10:00 k live streamu na mém Instagramu: @zasadnezdrave. Uvařím se to všechno společně, online. Těším se na vás!

Syčí placka neboli Bánh xèo [baň seo] je oblíbeným vietnamským jídlem ulice. Syčící se jí říká proto, že když těsto rozlijete do rozehřátého woku, jemně prská a syčí. Tradičně se dělá s krevetami, s vypraženým bůčkem a mungo výhonky. Mně v ní navíc barevně baví mrkev a chutná citronová tráva. A samozřejmě nemůže chybět spousta čerstvého zahradního salátu a bylinek! My si ale uděláme i variantu úplně bez živočišných produktů.

Tak co. Přidáte se?

Všechno si zas povíme, ukážeme a vysvětlíme! Těším se na vás v 10:00 30. dubna na mém Instagramu na live streamu!

Online kurz vaření pro vás mohl vzniknout díky mému milému partnerství se značkou Siemens.

Vietnamská křupavá palačinka Bánh xèo s omáčkou a čerstvými bylinkami.

Nákupní seznam

Asijské suroviny nejlépe seženete ve vietnamské tržnici v Libuši-Písnici Sapa, v ulici Francouzská 66 v Thai’s Asian shop… (v Praze), v tržnici Vinamo (v Brně – na Olomoucké), nebo v menších asijských potravinách po celé republice. Na kurzech vaření jsem si díky mnoha z vás potvrdila, že i na malém městě/vesnici se dá s Vietnamci ve večerce domluvit a speciální suroviny si u nich objednat.

Některé bylinky a další asijské suroviny seženete např. i v Makru anebo na Rohlíku.

Snad jsem na nic nezapomněla. Tak 30. dubna v 10:00 na live streamu u mě na Instagramu @zasadnezdrave u plotny ahóóój!

Seznam surovin na Bánh xèo

Na těsto:

  • 125 g hladké rýžové mouky
  • 50 g hladké kukuřičné mouky
  • 1/2 lžičky kurkumy
  • 1 lžička mořské soli
  • 2 lžíce panely (1 lžíce třtinového cukru)
  • 300 ml kokosového mléka
  • cca 300 ml studené vody
  • 1 stonek citronové trávy
  • 1 stonek jarní cibulky
  • (rýžový) tuk na smažení

Na náplň:

  • 150 g vepřového boku bez kosti
  • 1 lžíce rybí omáčky
  • ¼ lžičky mořské soli
  • ½ třtinového cukru
  • 2 hrsti krevet
  • 2 mrkve
  • 2 hrsti mungo výhonků

Pro čistě rostlinnou variantu Bánh xèo i s omáčkou si skočte rovnou do receptu na konci článku!

Na oblohu:

  • ½ zahradního salátu
  • 1 svazek máty
  • 1 svazek koriandru

Na omáčku Nước chấm:

  • 100 ml třtinového cukru
  • 100 ml rybí omáčky
  • 125 ml limetové šťávy
  • 300 ml horké vody
  • 3 stonky citronové trávy
  • 2 stroužky česneku
  • 1 chilli paprička ptačí oko

Mise en place

Abychom si všechno stihli během hodiny a půl říct i uvařit, musíme si některé suroviny a postupy nachystat dopředu.

Takže v sobotu 30.4. v 10:00 mějte přípravu před vařením nachystanou, prosím, takhle:

Příprava surovin na Bánh xèo:

  • telefon/iPad/počítač apod. mějte někde, kde se na něj budete moct v pohodě dívat a zároveň u něj půjde i vařit. Pokud budete jen koukat a vařit se vám nechce, klidně se zas natáhněte ;)
  • těsto na palačinku si smíchejte klidně hned po snídani. Čím víc bude těsto odleželé, tím budou palačinky vláčnější i chutnější. Využijte k tomu recept na konci článku, kde je všechno do detailu vysvětlené a napsané.
  • bylinky i salát si omyjte a osušte, mějte je po ruce

Na vaření online pak budete potřebovat mít ještě k ruce

  • papírové utěrky/ ubrousky nebo látkovou utěrku na ruce
  • zástěru na vaření
  • prkénko na krájení
  • ostrý nůž na zeleninu
  • dostatečně velkou hlubší pánev/pánev/wok (pro začátečníky v kuchyni doporučuju s nepřilnavým povrchem)
  • kuchařskou stěrku/plochou vařečku na otáčení palačinek
  • velký talíř na servírování salátu a bylinek
  • metlu na šlehání (anebo klidně mixér/robot na přípravu těsta)
  • polévkové lžíce
  • čajové lžičky
  • odměrku s mírou po 50 ml
  • talíře na jídlo
  • hůlky na konzumaci/příbory
  • vytištěné recepty viz níže

A kdo dočetl až sem, vysloužil si recept.

Recept na Banh xeo s masem i bez v pdf.

Prosím k vaření si ho vytiskněte, ať máte po ruce gramáže, já někdy vařím dost intuitivně a pamatuju si spíš poměry než váhy. :))

Jana Králiková - ZÁSADNĚ ZDRAVĚ

Pusto a prázdno. Bez vašich komentářů je tu strašně smutno...

Přidat konimentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Kurzy vaření Přidejte se!

Můj Instagram Jája frčí na Instáči, hlavně teda piští na stories

Ahoj, jmenuju se Jana. Jsem hodná. Nutriční gastronomka.

Zásadně zdravě – Jana Králiková

Zásadně zdravě O jídle. O zdravém těle. O zdravém rozumu. A taky o životním stylu, který vás bude bavit.

Tady máte dort. Dortem nic nezkazíš. Říkali.

Zásadně zdravě – Jana Králiková
Zásadně zdravě – Jana Králiková

Děkuju. Že jste to se mnou došmrdlali až sem.

Zásadně zdravě – Jana Králiková
Vietnam s Jájou - od 6. do 16. března 2019 Do Vietnamu!
Kuchařka Gastrokroužku - Spojilo nás jídlo Kuchařka tady!
Food blog roku - Hlasujte tady! Hlasujte tady!