Syčí placka neboli Bánh xèo [baň seo] je oblíbeným vietnamským jídlem ulice. Syčící se jí říká proto, že když těsto rozlijete do rozehřátého woku, jemně prská a syčí. Tradičně se dělá s krevetami, s vypraženým bůčkem a mungo výhonky. Mně v ní navíc barevně baví mrkev a chutná citronová tráva. A samozřejmě nemůže chybět spousta čerstvého zahradního salátu a bylinek! My si ale uděláme i variantu úplně bez živočišných produktů.
Tak co. Přidáte se?
Všechno si zas povíme, ukážeme a vysvětlíme! Těším se na vás v 10:00 30. dubna na mém Instagramu na live streamu!
Online kurz vaření pro vás mohl vzniknout díky mému milému partnerství se značkou Siemens.
Nákupní seznam
Asijské suroviny nejlépe seženete ve vietnamské tržnici v Libuši-Písnici Sapa, v ulici Francouzská 66 v Thai’s Asian shop… (v Praze), v tržnici Vinamo (v Brně – na Olomoucké), nebo v menších asijských potravinách po celé republice. Na kurzech vaření jsem si díky mnoha z vás potvrdila, že i na malém městě/vesnici se dá s Vietnamci ve večerce domluvit a speciální suroviny si u nich objednat.
Některé bylinky a další asijské suroviny seženete např. i v Makru anebo na Rohlíku.
Snad jsem na nic nezapomněla. Tak 30. dubna v 10:00 na live streamu u mě na Instagramu @zasadnezdrave u plotny ahóóój!
Seznam surovin na Bánh xèo
Na těsto:
- 125 g hladké rýžové mouky
- 50 g hladké kukuřičné mouky
- 1/2 lžičky kurkumy
- 1 lžička mořské soli
- 2 lžíce panely (1 lžíce třtinového cukru)
- 300 ml kokosového mléka
- cca 300 ml studené vody
- 1 stonek citronové trávy
- 1 stonek jarní cibulky
- (rýžový) tuk na smažení
Na náplň:
- 150 g vepřového boku bez kosti
- 1 lžíce rybí omáčky
- ¼ lžičky mořské soli
- ½ třtinového cukru
- 2 hrsti krevet
- 2 mrkve
- 2 hrsti mungo výhonků
Pro čistě rostlinnou variantu Bánh xèo i s omáčkou si skočte rovnou do receptu na konci článku!
Na oblohu:
- ½ zahradního salátu
- 1 svazek máty
- 1 svazek koriandru
Na omáčku Nước chấm:
- 100 ml třtinového cukru
- 100 ml rybí omáčky
- 125 ml limetové šťávy
- 300 ml horké vody
- 3 stonky citronové trávy
- 2 stroužky česneku
- 1 chilli paprička ptačí oko
Mise en place
Abychom si všechno stihli během hodiny a půl říct i uvařit, musíme si některé suroviny a postupy nachystat dopředu.
Takže v sobotu 30.4. v 10:00 mějte přípravu před vařením nachystanou, prosím, takhle:
Příprava surovin na Bánh xèo:
- telefon/iPad/počítač apod. mějte někde, kde se na něj budete moct v pohodě dívat a zároveň u něj půjde i vařit. Pokud budete jen koukat a vařit se vám nechce, klidně se zas natáhněte ;)
- těsto na palačinku si smíchejte klidně hned po snídani. Čím víc bude těsto odleželé, tím budou palačinky vláčnější i chutnější. Využijte k tomu recept na konci článku, kde je všechno do detailu vysvětlené a napsané.
- bylinky i salát si omyjte a osušte, mějte je po ruce
Na vaření online pak budete potřebovat mít ještě k ruce
- papírové utěrky/ ubrousky nebo látkovou utěrku na ruce
- zástěru na vaření
- prkénko na krájení
- ostrý nůž na zeleninu
- dostatečně velkou hlubší pánev/pánev/wok (pro začátečníky v kuchyni doporučuju s nepřilnavým povrchem)
- kuchařskou stěrku/plochou vařečku na otáčení palačinek
- velký talíř na servírování salátu a bylinek
- metlu na šlehání (anebo klidně mixér/robot na přípravu těsta)
- polévkové lžíce
- čajové lžičky
- odměrku s mírou po 50 ml
- talíře na jídlo
- hůlky na konzumaci/příbory
- vytištěné recepty viz níže
A kdo dočetl až sem, vysloužil si recept.
Recept na Banh xeo s masem i bez v pdf.
Prosím k vaření si ho vytiskněte, ať máte po ruce gramáže, já někdy vařím dost intuitivně a pamatuju si spíš poměry než váhy. :))
Pusto a prázdno. Bez vašich komentářů je tu strašně smutno...