Online kurz vaření #5: Kimči – korejská fermentovaná zelenina „kimchi“
Online kurz vaření #5: Kimči – korejská fermentovaná zelenina „kimchi“
Jana Králiková - 'ZÁSADNĚ' ZDRAVĚ Online kurzy vaření  

Online kurz vaření #5: Kimči – korejská fermentovaná zelenina „kimchi“

číst dál

Pojďte si spolu se mnou naložit kimčchi/kimči online! Zvu vás ke sledování už 5. online kurzu vaření, kde si tentokrát povíme všechno o korejské fermentované zelenině „kimchi“. Pročtěte si článek, pusťte si záznam (video) z kurzu vaření, který proběhl na mém Instagramu. Nakupte si suroviny podle nákupního seznamu, připravte si „mise en place“ a vytiskněte přiložené recepty v pdf. na konci článku.

O kimčchi/kimči jsem vám už sice psala rozsáhlý článek, abyste si ho doma mohli naložit podle mého receptu. Ale proč si ho i přes to nezaložit společně, online? Měli jste o to zájem a já ho připravuju sice většinou rovnou po vanách (kdo mě sleduje na Stories, ví, že jenom nadneseně nekecám :D) a s kámoškama, ale moc ráda si ho připravím i s váma během Live Streamu. A k tomu přidám další dva recepty na kimči. Jeden tradiční a jeden vhodný pro vegany – namísto rybí omáčky a krevet s mým oblíbeným kombu-šitake daši.

Online kurz vaření pro vás mohl vzniknout díky mému milému partnerství se značkou Siemens.

Kimchijeon (kimči palačinka), omáčka na namáčení, dole květákové a vpravo nahoře zelné kimči.

Navíc si z kimči uděláme na závěr moje oblíbené kimchijeon – palačinky z uleželého kimči s omáčkou.

Záznam z kurzu vaření online najdete tuhle na videu na mém Youtube kanále.

Nákupní seznam

Korejské suroviny nejlépe seženete v korejských obchodech K-SHOP (Praha, Brno, Ostrava), třeba v Celnici 4 (kam chodím já) anebo ve vietnamské tržnici v Libuši-Písnici Sapa v korejském mini supermarketu (Siêu thị Hàn Quốc) naproti buddhistickému chrámu u brány č. 4 nebo v dalších korejských/asijských potravinách po celé republice.

Některé korejské speciality a další asijské suroviny seženete např. i v Makru anebo na Rohlíku.

Tady najdete nákupní seznam a všechny informace k přípravě, abychom se pak už mohli rovnou vrhnout na vaření!

Uvedené suroviny jsou na 1,8 l sklenici kimči (používám tu v uvedeném odkazu z Ikea).

Seznam surovin na tradiční korejské kimči

  • cca 150 g mořské soli
  • 1-2 hlávky pekingského zelí (1,5 kg – po jeho očištění bude vážit cca 1,2 kg)
  • 20 g rýžové mouky (tapiokového/bramborového škrobu – solamylu)
  • voda
  • cca 30 g zázvoru
  • cca 20 g česneku
  • rybí omáčka
  • (1 lžíce drobných krevet naložených v solném roztoku – tyhle kupuju já, obsahují 78% divokých krevetek a 22% soli)
  • šalotka/cibule
  • cca 30 g chilli vloček goču (gochugaru)
  • 100 g jarní cibulky
  • 150 g mrkve/bílé ředkve

Seznam surovin na rostlinné kimči

  • cca 200 g mořské soli
  • 1-2 hlávky pekingského zelí (1,5 kg – po jeho očištění bude vážit cca 1,2 kg)
  • 20 g rýžové mouky (tapiokového/bramborového škrobu – solamylu)
  • voda
  • cca 4 ks řasy kombu
  • cca 4 ks sušených šitake hub
  • cca 30 g zázvoru
  • cca 20 g česneku
  • sojová omáčka tamari
  • šalotka/cibule
  • cca 30 g chilli vloček goču (gochugaru)
  • 100 g jarní cibulky
  • 150 g mrkve/bíle ředkve

Seznam surovin na kimchijeon (kimči palačinku)

  • 250 g uleželého kimči (tradiční/rostlinné)
  • cca 90 g mouky (špalda/pohanka/rýžová)
  • 2 vejce/šťáva z kimči/voda
  • sojová omáčka tamari
  • 1 lžička praženého sezamového oleje
  • 2 lžičky restovaných světlých sezamových semínek
  • 1 lžička černého sezamu
  • mořská sůl
  • čerstvě mletý pepř
  • rýžový olej
  • 2 ks jarní cibulky
  • 3 lžíce švestkového vína
  • 2 lžíce javorového sirupu
  • 1/2 lžičky chilli vloček

Mise en place

Abychom si všechno stihli během hodiny a půl říct i naložit, musíme si některé suroviny a postupy nachystat dopředu.

Takže v sobotu 10.4. v 10:00 mějte přípravu před vařením nachystanou, prosím, takhle:

Příprava surovin na tradiční korejské kimči

  • telefon/iPad/počítač apod. mějte někde, kde se na něj budete moct v pohodě dívat a zároveň u něj půjde i vařit – pokud budete jen koukat a vařit se vám nechce, klidně se zas natáhněte. :)
  • rozčtvrcené zelí nakrájejte zešikma na proužky, zasolte 4 lžícemi mořské soli, promněte důkladně v rukách, aby se sůl dostala do tužších částí, zalijte cca 3 l vody a nechte v dostatečně velkém hrnci/lavoru/míse odpočinout.
  • vyloupejte česneky a oloupejte zázvor, nechte bokem v mističce po ruce
  • mrkev oloupejte a nakrájejte na nudličky julienne a mějte je v misce na stole
  • všechny ostatní suroviny mějte připravené, stejně tak jako misky, nůž a prkénko, lžíce i mixér… vše, co budete potřebovat k receptu

Příprava surovin na rostlinné kimči

  • telefon/iPad/počítač apod. mějte někde, kde se na něj budete moct v pohodě dívat a zároveň u něj půjde i vařit – pokud budete jen koukat a vařit se vám nechce, klidně se zas natáhněte. :)
  • večer předem zalijte řasy kombu a houby šitake studenou vodou (300 ml) a nechte je v lednici do rána máčet. Případně zalijte hodinu předem horkou vodou z varné konvice
  • rozčtvrcené zelí nakrájejte zešikma na proužky, zasolte 4 lžícemi mořské soli, promněte důkladně v rukách, aby se sůl dostala do tužších částí, zalijte cca 3 l vody a nechte v dostatečně velkém hrnci/lavoru/míse odpočinout.
  • vyloupejte česneky a oloupejte zázvor, nechte bokem v mističce po ruce
  • mrkev oloupejte a nakrájejte na nudličky julienne a mějte je v misce na stole
  • všechny ostatní suroviny mějte připravené, stejně tak jako misky, nůž a prkénko, lžíce i mixér… vše, co budete potřebovat k receptu

Příprava surovin na kimchijeon

  • telefon/iPad/počítač apod. mějte někde, kde se na něj budete moct v pohodě dívat a zároveň u něj půjde i vařit – pokud budete jen koukat a vařit se vám nechce, klidně se zas natáhněte. :)
  • těsto na palačinky si připravte večer předem podle receptu v pdf. na konci článku a nechte ho zakryté odpočívat v lednici, v 10:00 ráno si ho vyndejte z chladničky na linku
  • jarní cibulku si nakrájejte zešikma a mějte ji v mističce bokem na ozdobu
  • po ruce mějte vše na výrobu omáčky na namáčení a sezamová semínka v mističkách

Na vaření online pak budete potřebovat mít ještě k ruce

  • sklenici na naložení kimči o objemu 1,8 l (používám tyhle z Ikea) nebo dvě menší
  • rukavice (na promíchání s chilli pastou)
  • prkénko na krájení
  • ostrý nůž na zeleninu
  • škrabku
  • polévkové lžíce
  • čajové lžičky
  • misky a mističky na přípravu ingrediencí
  • mixér stolní/ruční
  • pánev (pokud se mnou budete z už uleželého kimči připravovat i palačinky)
  • 1-2 mísy/škopek na namáčení zelí a míchání kimči
  • talíře na jídlo

Snad jsem na nic nezapomněla. Tak 10. dubna v 10:00 na live streamu u mě na Instagramu @zasadnezdrave u plotny ahóóój!

A kdo dočetl až sem, vysloužil si recept a jedno překvápko na závěr. Kimči se správně z korejštiny česky přepisuje jako kimčchi, já to z důvodu zažití i kvůli vyhledávačům používám bez ch, i když s ním je to vlastně dost cool, tak třeba to časem přepíšu i všude na webu. :) V receptech vám to proto píšu správně česky – kimčchi!

Recept na Tradiční kimčchi v pdf.

Recept na Vegan kimčchi v pdf.

Recept na Kimčchi palačinku – Kimchijeon v pdf.

Prosím k vaření si ho vytiskněte, ať máte po ruce gramáže, já vařím intuitivně a pamatuju si spíš poměry. Váhy moc ne. :))

Jana Králiková - ZÁSADNĚ ZDRAVĚ

Pusto a prázdno. Bez vašich komentářů je tu strašně smutno...

Přidat konimentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Kurzy vaření Přidejte se

Můj Instagram Jája frčí na Instáči, hlavně teda piští na stories

Ahoj, jmenuju se Jana. Jsem hodná. Nutriční gastronomka.

Zásadně zdravě – Jana Králiková

Zásadně zdravě O jídle. O zdravém těle. O zdravém rozumu. A taky o životním stylu, který vás bude bavit.

Tady máte dort. Dortem nic nezkazíš. Říkali.

Zásadně zdravě – Jana Králiková
Zásadně zdravě – Jana Králiková

Děkuju. Že jste to se mnou došmrdlali až sem.

Zásadně zdravě – Jana Králiková
Vietnam s Jájou - od 6. do 16. března 2019 Do Vietnamu!
Kuchařka Gastrokroužku - Spojilo nás jídlo Kuchařka tady!
Food blog roku - Hlasujte tady! Hlasujte tady!