O kimčchi/kimči jsem vám už sice psala rozsáhlý článek, abyste si ho doma mohli naložit podle mého receptu. Ale proč si ho i přes to nezaložit společně, online? Měli jste o to zájem a já ho připravuju sice většinou rovnou po vanách (kdo mě sleduje na Stories, ví, že jenom nadneseně nekecám :D) a s kámoškama, ale moc ráda si ho připravím i s váma během Live Streamu. A k tomu přidám další dva recepty na kimči. Jeden tradiční a jeden vhodný pro vegany – namísto rybí omáčky a krevet s mým oblíbeným kombu-šitake daši.
Online kurz vaření pro vás mohl vzniknout díky mému milému partnerství se značkou Siemens.

Kimchijeon (kimči palačinka), omáčka na namáčení, dole květákové a vpravo nahoře zelné kimči.
Navíc si z kimči uděláme na závěr moje oblíbené kimchijeon – palačinky z uleželého kimči s omáčkou.
Záznam z kurzu vaření online najdete tuhle na videu na mém Youtube kanále.
Nákupní seznam
Korejské suroviny nejlépe seženete v korejských obchodech K-SHOP (Praha, Brno, Ostrava), třeba v Celnici 4 (kam chodím já) anebo ve vietnamské tržnici v Libuši-Písnici Sapa v korejském mini supermarketu (Siêu thị Hàn Quốc) naproti buddhistickému chrámu u brány č. 4 nebo v dalších korejských/asijských potravinách po celé republice.
Některé korejské speciality a další asijské suroviny seženete např. i v Makru anebo na Rohlíku.
Tady najdete nákupní seznam a všechny informace k přípravě, abychom se pak už mohli rovnou vrhnout na vaření!
Uvedené suroviny jsou na 1,8 l sklenici kimči (používám tu v uvedeném odkazu z Ikea).
Seznam surovin na tradiční korejské kimči
- cca 150 g mořské soli
- 1-2 hlávky pekingského zelí (1,5 kg – po jeho očištění bude vážit cca 1,2 kg)
- 20 g rýžové mouky (tapiokového/bramborového škrobu – solamylu)
- voda
- cca 30 g zázvoru
- cca 20 g česneku
- rybí omáčka
- (1 lžíce drobných krevet naložených v solném roztoku – tyhle kupuju já, obsahují 78% divokých krevetek a 22% soli)
- šalotka/cibule
- cca 30 g chilli vloček goču (gochugaru)
- 100 g jarní cibulky
- 150 g mrkve/bílé ředkve
Seznam surovin na rostlinné kimči
- cca 200 g mořské soli
- 1-2 hlávky pekingského zelí (1,5 kg – po jeho očištění bude vážit cca 1,2 kg)
- 20 g rýžové mouky (tapiokového/bramborového škrobu – solamylu)
- voda
- cca 4 ks řasy kombu
- cca 4 ks sušených šitake hub
- cca 30 g zázvoru
- cca 20 g česneku
- sojová omáčka tamari
- šalotka/cibule
- cca 30 g chilli vloček goču (gochugaru)
- 100 g jarní cibulky
- 150 g mrkve/bíle ředkve
Seznam surovin na kimchijeon (kimči palačinku)
- 250 g uleželého kimči (tradiční/rostlinné)
- cca 90 g mouky (špalda/pohanka/rýžová)
- 2 vejce/šťáva z kimči/voda
- sojová omáčka tamari
- 1 lžička praženého sezamového oleje
- 2 lžičky restovaných světlých sezamových semínek
- 1 lžička černého sezamu
- mořská sůl
- čerstvě mletý pepř
- rýžový olej
- 2 ks jarní cibulky
- 3 lžíce švestkového vína
- 2 lžíce javorového sirupu
- 1/2 lžičky chilli vloček
Mise en place
Abychom si všechno stihli během hodiny a půl říct i naložit, musíme si některé suroviny a postupy nachystat dopředu.
Takže v sobotu 10.4. v 10:00 mějte přípravu před vařením nachystanou, prosím, takhle:
Příprava surovin na tradiční korejské kimči
- telefon/iPad/počítač apod. mějte někde, kde se na něj budete moct v pohodě dívat a zároveň u něj půjde i vařit – pokud budete jen koukat a vařit se vám nechce, klidně se zas natáhněte. :)
- rozčtvrcené zelí nakrájejte zešikma na proužky, zasolte 4 lžícemi mořské soli, promněte důkladně v rukách, aby se sůl dostala do tužších částí, zalijte cca 3 l vody a nechte v dostatečně velkém hrnci/lavoru/míse odpočinout.
- vyloupejte česneky a oloupejte zázvor, nechte bokem v mističce po ruce
- mrkev oloupejte a nakrájejte na nudličky julienne a mějte je v misce na stole
- všechny ostatní suroviny mějte připravené, stejně tak jako misky, nůž a prkénko, lžíce i mixér… vše, co budete potřebovat k receptu
Příprava surovin na rostlinné kimči
- telefon/iPad/počítač apod. mějte někde, kde se na něj budete moct v pohodě dívat a zároveň u něj půjde i vařit – pokud budete jen koukat a vařit se vám nechce, klidně se zas natáhněte. :)
- večer předem zalijte řasy kombu a houby šitake studenou vodou (300 ml) a nechte je v lednici do rána máčet. Případně zalijte hodinu předem horkou vodou z varné konvice
- rozčtvrcené zelí nakrájejte zešikma na proužky, zasolte 4 lžícemi mořské soli, promněte důkladně v rukách, aby se sůl dostala do tužších částí, zalijte cca 3 l vody a nechte v dostatečně velkém hrnci/lavoru/míse odpočinout.
- vyloupejte česneky a oloupejte zázvor, nechte bokem v mističce po ruce
- mrkev oloupejte a nakrájejte na nudličky julienne a mějte je v misce na stole
- všechny ostatní suroviny mějte připravené, stejně tak jako misky, nůž a prkénko, lžíce i mixér… vše, co budete potřebovat k receptu
Příprava surovin na kimchijeon
- telefon/iPad/počítač apod. mějte někde, kde se na něj budete moct v pohodě dívat a zároveň u něj půjde i vařit – pokud budete jen koukat a vařit se vám nechce, klidně se zas natáhněte. :)
- těsto na palačinky si připravte večer předem podle receptu v pdf. na konci článku a nechte ho zakryté odpočívat v lednici, v 10:00 ráno si ho vyndejte z chladničky na linku
- jarní cibulku si nakrájejte zešikma a mějte ji v mističce bokem na ozdobu
- po ruce mějte vše na výrobu omáčky na namáčení a sezamová semínka v mističkách
Na vaření online pak budete potřebovat mít ještě k ruce
- sklenici na naložení kimči o objemu 1,8 l (používám tyhle z Ikea) nebo dvě menší
- rukavice (na promíchání s chilli pastou)
- prkénko na krájení
- ostrý nůž na zeleninu
- škrabku
- polévkové lžíce
- čajové lžičky
- misky a mističky na přípravu ingrediencí
- mixér stolní/ruční
- pánev (pokud se mnou budete z už uleželého kimči připravovat i palačinky)
- 1-2 mísy/škopek na namáčení zelí a míchání kimči
- talíře na jídlo
Snad jsem na nic nezapomněla. Tak 10. dubna v 10:00 na live streamu u mě na Instagramu @zasadnezdrave u plotny ahóóój!
A kdo dočetl až sem, vysloužil si recept a jedno překvápko na závěr. Kimči se správně z korejštiny česky přepisuje jako kimčchi, já to z důvodu zažití i kvůli vyhledávačům používám bez ch, i když s ním je to vlastně dost cool, tak třeba to časem přepíšu i všude na webu. :) V receptech vám to proto píšu správně česky – kimčchi!
Recept na Tradiční kimčchi v pdf.
Recept na Veganské kimčchi v pdf.
Recept na Kimčchi palačinku – Kimchijeon v pdf.
Prosím k vaření si ho vytiskněte, ať máte po ruce gramáže, já vařím intuitivně a pamatuju si spíš poměry. Váhy moc ne. :))
Pusto a prázdno. Bez vašich komentářů je tu strašně smutno...