Banánový chlebíček bez cukru
Banánový chlebíček bez cukru
Jana Králiková - 'ZÁSADNĚ' ZDRAVĚ Brunch   Dezerty  

Banánový chlebíček bez cukru

číst dál

Hodí se pro

Neobsahuje

1 srnčí hřbet (31 × 11 cm)
10 minut příprava + 70 minut postup
Jednoduchý Jednoduchý

Tohle je kromě výroby domácí skořicové zmrzliny nejlepší způsob, jak zužitkovat přezrálé banány. Alespoň u nás doma, pokud je teda ještě nerozmixuju do čoko-banánovýho termixu, který připravuju podobně jako vanilkovo-tvarohový dort, anebo jen tak s mlékem na banánový koktejl. Bánánový chlebíček bez cukru s rozinkama je ale taková moje podzimní jistota!

Přezrálé (nikoli nahnilé) banány s hnědými ťupkami určitě nepatří do koše. Báječně se totiž hodí do podzimního banánovýho chlebíčku.

Nezralé zelenožluté banány jsou považovaný za „zdravější“ díky nižšímu obsahu přirozených cukrů a vyššímu obsahu rezistentního škrobu, kterýmu se nepřesně říká „dietní vláknina“. Rezistentní je proto, že projde naším zažívacím traktem v podstatě beze změny, tzn. že je rezistentní vůči trávení, takže funguje podobně jako nerozpustná vláknina.

A právě tenhle škrob se u zralých banánů mění na cukr a škroby stravitelný, a proto jsou sladší a do tohohle receptu se kvůli tomu tak skvěle hodí! :)

Ale ve finále je důležitý spíš to, že tak jako tak jde o přirozenou biochemii, která se v surovinách běžně odehrává právě třeba během procesu zrání, a tak jsou banány zdravý v každý podobě… Důležitý je se sladkýma banánama prostě neládovat každej den.

Míň zralý – nesladký – banány se vám můžou hodit jako svačinka v kabelce, protože vás díky míň sladký chuti a rychlý energii můžou právě díky rezistentnímu škrobu víc zasytit.

Suroviny:

Příprava:

1. Oloupejte a v míse rozmačkejte na kaši tři zralé banány a smíchejte je s celými vejci. Čtvrtý  banán zatím nechte stranou.

2. Do směsi přilijte rozehřáté přepuštěné máslo (ne horké, ale zchladlé na pokojovou teplotu) a vše vyšlehejte do pěny.

3. Pak smíchejte sůl a koření s odváženou a prosátou moukou, jedlou sodou a kypřicím práškem a všechno velmi důkladně promíchejte především kvůli kypřicím látkám.

4. Suché suroviny postupně zamíchejte do mokrých a na závěr přidejte do těsta rozinky.

5. Rozehřejte troubu na 170 °C na horní a spodní ohřev bez horkého vzduchu.

Postup:

1. Do vymazané formy zaprášené moukou (nebo vyložené pečicím papírem) vlijte těsto.

2. Oloupejte poslední banán, rozřízněte ho podélně napůl a vmáčkněte lehce do těsta tak, aby příliš nekoukal a nepřipálil se. Jak bude těsto růst, bude banán vytlačovat více na povrch, kde zároveň krásně zkaramelizuje a vytvoří ozdobu.

3. Pečte asi hodinu při 170 °C, potom nechte chlebíček ve formě při pokojové teplotě zcela vychladnout, vyjměte ho z formy a nechte si chutnat!

Jana Králiková - ZÁSADNĚ ZDRAVĚ

Probíhá tu diskuze! Píšeme si k tématu, mimo něj, cokoliv :)

  1. Dobrý den, postupovala jsem podle receptu,ale chlebicek se srazil/nevybehl. Mate prosím nejakou radu?Chutove je ale vynikající.

    • Dobrý den, Klárko, jsem ráda, že Vám alespoň chutná. :) Proč se chlebíček srazil i přesto, že jste postupovala podle receptu takhle na dálku bohužel nevím… Já ho mám nadýchaný, jinak bych se o recept nedělila. Napadá mě, neměla jste vajíčka přímo z lednice? Nepoužila jste máslo na místo ghee/nebylo moc teplé? Byla trouba opravdu předehřátá dopředu a nebyla tak proluka mezi výrobou a pečením příliš dlouhá? Pak těsto s jedlou sodou i bohužel s práškem do pečiva někdy splaskává… Kdyžtak zkuste kouknout sem do článku: https://www.zasadnezdrave.cz/blog/jak-pect-a-varit-podle-receptu-aby-se-vam-to-povedlo/, kde jsem popsala různý důvody nezdarů při vaření/pečení podle receptů. Prima den! :) J.

Přidat konimentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Můj Instagram Jája frčí na Instáči, hlavně teda piští na stories

Nevěříte? Instakuk!

NEJ recepty Co mě nejvíc ba

Ahoj, jmenuju se Jana. Jsem hodná. Nutriční gastronomka.

NEJ z bloguCo mě nejvíc... taky ba

Zásadně zdravě – Jana Králiková

Zásadně zdravě O jídle. O zdravém těle. O zdravém rozumu. A taky o životním stylu, který vás bude bavit.

Tady máte dort. Dortem nic nezkazíš. Říkali.

Zásadně zdravě – Jana Králiková
Zásadně zdravě – Jana Králiková

Děkuju. Že jste to se mnou došmrdlali až sem.

Zásadně zdravě – Jana Králiková
Vietnam s Jájou - od 6. do 16. března 2019 Do Vietnamu!
Kuchařka Gastrokroužku - Spojilo nás jídlo Kuchařka tady!
Food blog roku - Hlasujte tady! Hlasujte tady!
Gyro output