Skořicová zmrzlina s pekanovými ořechy a rumovými rozinkami
Skořicová zmrzlina s pekanovými ořechy a rumovými rozinkami
Jana Králiková - 'ZÁSADNĚ' ZDRAVĚ Dezerty  

Skořicová zmrzlina s pekanovými ořechy a rumovými rozinkami

číst dál
6 porcí
10 minut příprava + 20 minut postup
Jednoduchý Jednoduchý

Velkým hitem posledních let jsou banánové zmrzliny všech možných chutí, vůní i barev, které sem přivála zahraniční vlna vitariánství (raw food). Pokud jste o tom ještě neslyšeli, tak teď máte příležitost si o něčem takovém nejen přečíst, ale hlavně si to sami vyzkoušet a ochutnat.

Princip všech receptů je neskutečně jednoduchý. Základem každé veganské, potažmo raw smetanové zmrzliny jsou totiž rozmixovaný mražený banány a to, co k nim přidáte a čím je doplníte záleží už jen na vás a vaši chuti. Od sezónního nebo exotického ovoce po kakaový prášek, oříšky a semínka.  Je to neskutečná dobrota a garantuju vám, že pokud tuhle zmrzlinu připravíte, nikdo ve vašem okolí nepozná, že to není smetanová zmrzlina z obchodu. Rumové rozinky tu považujte za takovou třešničku na dortu, kterou ale určitě dětem neservírujte. ;)

Suroviny:

  • 400 ml kokosového mléka (AROY-D bez chemie)
  • 2 banány (viz příprava)
  • 1 lžíce skořice
  • 6 lžic javorového sirupu
  • 2 hrsti pekanových ořechů
  • 1 hrst rumových rozinek (viz příprava)

Příprava:

1. Hrst rozinek si předem naložte do rumu, alespoň na dvě noci, aby změkli a nasákli se alkoholem. Ten je zároveň zakonzervuje, takže se nebojte, že by se vám zkazily. Nechte je v uzavřené skleničce v kuchyni na lince.

2. Pokud nemáte zmrzlinovač usnadněte si a urychlete postup tím, že použijete zmražené banány (bez slupky). Do mrazáku si je dejte minimálně den předem.

Postup:

1. Kokosové mléko vlijte do mixovací nádoby výkonného mixéru.

2. Přidejte oloupané banány, přisypte skořici, přilijte sirup a celý obsah důkladně rozmixujte.

3. Na zmrzliny a sorbety používám robot Kitchen Aid s mrazící mísou. Kitchen Aid pusťte na pomalý chod a nalijte do něj skořicovo-bánánový krém.

TIP: V případě, že zmrzlinovač nemáte, nalijte krém do uzavíratelné krabičky s víkem vhodné k mražení. Dejte zmrazit na cca 1 hodinu, pak krabičku vyndejte, obsah lžičkou promíchejte (hlavně po krajích, které rychleji mrznou) a znovu dejte mrazit na 30 min. Proces opakujte dokud není zmrzlina dostatečně tuhá.

4. Kitchen Aid nechte pracovat 15-20 minut až se vyrobí dokonale vláčná zmrzlina.

5. Zhruba 3 minuty před koncem přisypte k ledovému krému lehce rozdrcené ořechy a rozleželé rozinky, aby se dobře do celého obsahu zamíchaly.

6. Zmrzlinu rozdělte do misek nebo pohárů dozdobené skořicí, ořechy a rozinkami.

Jana Králiková - ZÁSADNĚ ZDRAVĚ

Probíhá tu diskuze! Píšeme si k tématu, mimo něj, cokoliv :)

  1. Mi se kokosový tuk při míchání ve zmrzlinovači oddělil a vůbec se pěkná zmrzlina neudělala :(

    • Dobrý den, Martino, kokosový tuk? Jako kokosový tuk z kokosového mléka jiný v receptu není, tak jen odhaduju. Pokud ano, tak to znamená, že jste zmrzlinu bohužel přešlehala. Zkuste příště kratší dobu. Hezký den! J.

Přidat konimentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Kurzy vaření Přidejte se!

Můj Instagram Jája frčí na Instáči, hlavně teda piští na stories

Ahoj, jmenuju se Jana. Jsem hodná. Nutriční gastronomka.

Zásadně zdravě – Jana Králiková

Zásadně zdravě O jídle. O zdravém těle. O zdravém rozumu. A taky o životním stylu, který vás bude bavit.

Tady máte dort. Dortem nic nezkazíš. Říkali.

Zásadně zdravě – Jana Králiková
Zásadně zdravě – Jana Králiková

Děkuju. Že jste to se mnou došmrdlali až sem.

Zásadně zdravě – Jana Králiková
Vietnam s Jájou - od 6. do 16. března 2019 Do Vietnamu!
Kuchařka Gastrokroužku - Spojilo nás jídlo Kuchařka tady!
Food blog roku - Hlasujte tady! Hlasujte tady!