Skořicová zmrzlina s pekanovými ořechy a rumovými rozinkami
Skořicová zmrzlina s pekanovými ořechy a rumovými rozinkami
Jana Králiková - 'ZÁSADNĚ' ZDRAVĚ Dezerty  

Skořicová zmrzlina s pekanovými ořechy a rumovými rozinkami

číst dál
6 porcí
10 minut příprava + 20 minut postup
Jednoduchý Jednoduchý

Velkým hitem posledních let jsou banánové zmrzliny všech možných chutí, vůní i barev, které sem přivála zahraniční vlna vitariánství (raw food). Pokud jste o tom ještě neslyšeli, tak teď máte příležitost si o něčem takovém nejen přečíst, ale hlavně si to sami vyzkoušet a ochutnat.

Princip všech receptů je neskutečně jednoduchý. Základem každé veganské, potažmo raw smetanové zmrzliny jsou totiž rozmixovaný mražený banány a to, co k nim přidáte a čím je doplníte záleží už jen na vás a vaši chuti. Od sezónního nebo exotického ovoce po kakaový prášek, oříšky a semínka.  Je to neskutečná dobrota a garantuju vám, že pokud tuhle zmrzlinu připravíte, nikdo ve vašem okolí nepozná, že to není smetanová zmrzlina z obchodu. Rumové rozinky tu považujte za takovou třešničku na dortu, kterou ale určitě dětem neservírujte. ;)

Suroviny:

  • 400 ml kokosového mléka (AROY-D bez chemie)
  • 2 banány (viz příprava)
  • 1 lžíce skořice
  • 6 lžic javorového sirupu
  • 2 hrsti pekanových ořechů
  • 1 hrst rumových rozinek (viz příprava)

Příprava:

1. Hrst rozinek si předem naložte do rumu, alespoň na dvě noci, aby změkli a nasákli se alkoholem. Ten je zároveň zakonzervuje, takže se nebojte, že by se vám zkazily. Nechte je v uzavřené skleničce v kuchyni na lince.

2. Pokud nemáte zmrzlinovač usnadněte si a urychlete postup tím, že použijete zmražené banány (bez slupky). Do mrazáku si je dejte minimálně den předem.

Postup:

1. Kokosové mléko vlijte do mixovací nádoby výkonného mixéru.

2. Přidejte oloupané banány, přisypte skořici, přilijte sirup a celý obsah důkladně rozmixujte.

3. Na zmrzliny a sorbety používám robot Kitchen Aid s mrazící mísou. Kitchen Aid pusťte na pomalý chod a nalijte do něj skořicovo-bánánový krém.

TIP: V případě, že zmrzlinovač nemáte, nalijte krém do uzavíratelné krabičky s víkem vhodné k mražení. Dejte zmrazit na cca 1 hodinu, pak krabičku vyndejte, obsah lžičkou promíchejte (hlavně po krajích, které rychleji mrznou) a znovu dejte mrazit na 30 min. Proces opakujte dokud není zmrzlina dostatečně tuhá.

4. Kitchen Aid nechte pracovat 15-20 minut až se vyrobí dokonale vláčná zmrzlina.

5. Zhruba 3 minuty před koncem přisypte k ledovému krému lehce rozdrcené ořechy a rozleželé rozinky, aby se dobře do celého obsahu zamíchaly.

6. Zmrzlinu rozdělte do misek nebo pohárů dozdobené skořicí, ořechy a rozinkami.

Jana Králiková - ZÁSADNĚ ZDRAVĚ

Pusto a prázdno. Bez vašich komentářů je tu strašně smutno...

Přidat konimentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Nejbližší akce Kde se můžeme potkat a poklábosit

Můj kalendář

Můj Instagram Jája frčí na Instáči, hlavně teda piští na stories

Nevěříte? Instakuk!

NEJ recepty Co mě nejvíc ba

Ahoj, jmenuju se Jana. Jsem hodná. Nutriční gastronomka.

NEJ z bloguCo mě nejvíc... taky ba

Zásadně zdravě – Jana Králiková

Zásadně zdravě O jídle. O zdravém těle. O zdravém rozumu. A taky o životním stylu, který vás bude bavit.

Tady máte dort. Dortem nic nezkazíš. Říkali.

Zásadně zdravě – Jana Králiková
Zásadně zdravě – Jana Králiková

Děkuju. Že jste to se mnou došmrdlali až sem.

Zásadně zdravě – Jana Králiková
Kuchařka Gastrokroužku - Spojilo nás jídlo Kuchařka tady!
Gyro output