Podzimní dýňový cheesecake
Podzimní dýňový cheesecake
Jana Králiková - 'ZÁSADNĚ' ZDRAVĚ Dezerty  

Podzimní dýňový cheesecake

číst dál
1 dort (ø 18 cm)
20 minut příprava + 1 hodina postup
Jednoduchý Jednoduchý

Dýně, kokos a kakao. To nemůže dopadnout blbě. A taky že ne! Konečně vám sem přidávám další z mých oblíbených podzimních cheesecaků. Kdysi jsem ho s kaštanovým pyré dělala pro Zajíce v krabici. Teď jsem ho ještě víc zjednodušila pro svatební MILE magazín, tak na něj jukněte. Dortík chutná jako karamelový Vánoce a pokaždý, když ho upeču zmizí do druhého dne!

Miluju cheesecake je to v podstatě ohromně nenáročný recept a vděčný dezert, který rychle vyrobíte a ještě rychleji sníte. :) Mám tu na „sýrový dort“ už pár receptů, ale tenhle je z těch podzimních variací asi můj vůbec nejoblíbenější! Jestli ale máte rádi čokoládu, určitě zkuste tenhle čokoládovo-čokoládový dvojitý s baileys, ostružinama a šalvějovýma chipsama macerovanýma ve whiskey.

Místo oblíbený philadelphie používám do náplně radši českou Lučinu, její lehce slaná chuť na cheesecake skvěle pasuje. A taky dort nepeču ve vodní lázni. Nikdy mi nepřipadalo, že by se díky použití téhle techniky dort při pečení choval výrazně jinak. Ani, že by výsledek byl chutnější nebo snad krásnější. Takhle praxe se mi prostě v kuchyni nepotvrdila…

Co se mi naopak potvrdilo je způsob přípravy. Ráda náplň našlehávám v mixéru. Výsledná konzistence dortu je pak obláčkově nadýchaná a prostě báječná! ALE! Dort se vám díky bublinkám může potrhat. Tím spíš, když dort neopatrně a rychle zchladíte (vysvětluju níž v receptu).

A tak pokud chcete záruku, že bude cheesecake krásně hladký napovrchu (jako tuhle na obrázku v odkazu), tak dýňové pyré mixujte zvlášť a zamíchejte ho do náplně ručně stěrkou, ať z ní vyženete maximum vzduchu. A zase nechte dort postupně a pomalu chladnout. Vidíte, jaký je rozdíl v téhle přípravě? :)

Na výrobu korpusu často a nejradši používám sušenky od Zemanky. Nejen proto, že jsem u nich kdysi byla na exkurzi a tak vím, co na vaření používám a kde a jak se to vyrábí, ale mají báječný výběr bio sušenek i neslazených cukrem a přirozeně bez lepku. V kombinaci s kokosem mám moc ráda pohankový perníčky slazený medem.

Suroviny:

  • 50 g sušeného kokosu (používám třeba z DM a klidně plátky)
  • 100 g kvalitních sušenek (používám od Zemanky viz úvod)
  • 2-3 lžíce kokosového oleje
  • 200 g lučiny
  • 2 vejce od šťastných slepiček
  • 200 g dýně Hokkaidó
  • 1 lžička skořice pravé
  • 1 lžíce vanilkového extraktu (kupuju v M&S)
  • 2 lžíce kakaa (Holandského typu)
  • 5 lžic medu/javorového sirupu

Příprava:

1. V robotu podrťte sušenky se strouhaným kokosem a kokosovým olejem a vytvořte těsto. Pokud je příliš sypké přidejte lžíci teplé vody.

2. Vyložte formu pečícím papírem a hmotu natlačte na dno a dobře udusejte. Dejte do lednice nachvilku odpočinout.

3. Oloupejte půlku malé dýně, nakrájejte na kostičky a dejte ji vařit do vody se špetkou soli. Vařte do měkka cca 15 minut.

4. Předehřejte troubu na 140°C.

Postup:

1. Do mixovací nádoby/robotu dejte lučinu, rozklepněte celá vejce, přilijte vanilkový extrakt a přisypte i skořici, oslaďte sirupem či medem a do hladka rozmixujte nebo ušlehejte balonovou metlou.

2. Slijte dýni, přidejte do mixovací nádoby a znovu rozmixujte do hladka. Pyré můžete umixovat i samostatně, a pak do náplně lehce vmíchat v robotu.

TIP: Když náplň našleháte v mixéru, cheesecake bude úžasně nadýchaný, ale může se díky vzduchovým bublinkám napovrchu potrhat. Já tuhle strukturu ale miluju a většinou se mi nepotrhá, musíte ho vždycky ale velmi opatrně zchladit, vysvětlím v dalších krocích. Pokud chcete dort zaručeně nepotrhat, dortovou náplň nešlehejte a minimalizujte vzduchové bublinky.

3. Vyndejte formu z lednice a 4/5 dýňové hmoty nalijte na lehce zatvrdlý korpus.

4. Do zbytku náplně přidejte kakao, promíchejte a tenkým „čůrkem“ vlijte do první dýňové vrstvy, tak abyste utvořili třeba spirálu jako na fotce níž.

Pak vezměte párátko nebo jídelní hůlku (tu u dortů používám já, protože je silnější) a od středu k okraji kreslete do náplně čáry tak, aby se utvořil zajímavý obrazec. Klidně směr prostřídejte jako na fotce níž anebo jezděte hůlkou v jednom směru, to bude výsledek takhle symetrický.

5. Dort pečte na 140°C cca 50 minut až hodinu, když mřížkou na které forma s dortem sedí zahýbáte, měl by se ještě mírně chvět jako by byl uprostřed ze želé. Pak troubu vypněte, po 5ti minutách pootevřete – takhle pomalým chladnutím se dort navrchu nepotrhá. Teprve až trouba vychladne dortík vyndejte, nechte ještě chvilku stát při pokojové teplotě, sundejte opatrně dortovou formu a teprve pak strčte dort do lednice.

6. Dort podávejte dobře vychlazený.

Jana Králiková - ZÁSADNĚ ZDRAVĚ

Probíhá tu diskuze! Píšeme si k tématu, mimo něj, cokoliv :)

  1. Včera jsem dort upekla a dneska dorazíme poslední čtvrtku. Je vynikající! Děkuji za další pohádkový recept, Janičko! H.

Přidat konimentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Můj Instagram Jája frčí na Instáči, hlavně teda piští na stories

Nevěříte? Instakuk!

NEJ recepty Co mě nejvíc ba

Ahoj, jmenuju se Jana. Jsem hodná. Nutriční gastronomka.

NEJ z bloguCo mě nejvíc... taky ba

Zásadně zdravě – Jana Králiková

Zásadně zdravě O jídle. O zdravém těle. O zdravém rozumu. A taky o životním stylu, který vás bude bavit.

Tady máte dort. Dortem nic nezkazíš. Říkali.

Zásadně zdravě – Jana Králiková
Zásadně zdravě – Jana Králiková

Děkuju. Že jste to se mnou došmrdlali až sem.

Zásadně zdravě – Jana Králiková
Vietnam s Jájou - od 6. do 16. března 2019 Do Vietnamu!
Kuchařka Gastrokroužku - Spojilo nás jídlo Kuchařka tady!
Food blog roku - Hlasujte tady! Hlasujte tady!
Gyro output