Banánový chlebíček bez cukru
Banánový chlebíček bez cukru
Jana Králiková - 'ZÁSADNĚ' ZDRAVĚ Brunch   Dezerty  

Banánový chlebíček bez cukru

číst dál

Hodí se pro

Neobsahuje

1 srnčí hřbet (31 × 11 cm)
10 minut příprava + 70 minut postup
Jednoduchý Jednoduchý

Tohle je kromě výroby domácí skořicové zmrzliny nejlepší způsob, jak zužitkovat přezrálé banány. Alespoň u nás doma, pokud je teda ještě nerozmixuju do čoko-banánovýho termixu, který připravuju podobně jako vanilkovo-tvarohový dort, anebo jen tak s mlékem na banánový koktejl. Bánánový chlebíček bez cukru s rozinkama je ale taková moje podzimní jistota!

Přezrálé (nikoli nahnilé) banány s hnědými ťupkami určitě nepatří do koše. Báječně se totiž hodí do podzimního banánovýho chlebíčku.

Nezralé zelenožluté banány jsou považovaný za „zdravější“ díky nižšímu obsahu přirozených cukrů a vyššímu obsahu rezistentního škrobu, kterýmu se nepřesně říká „dietní vláknina“. Rezistentní je proto, že projde naším zažívacím traktem v podstatě beze změny, tzn. že je rezistentní vůči trávení, takže funguje podobně jako nerozpustná vláknina.

A právě tenhle škrob se u zralých banánů mění na cukr a škroby stravitelný, a proto jsou sladší a do tohohle receptu se kvůli tomu tak skvěle hodí! :)

Ale ve finále je důležitý spíš to, že tak jako tak jde o přirozenou biochemii, která se v surovinách běžně odehrává právě třeba během procesu zrání, a tak jsou banány zdravý v každý podobě… Důležitý je se sladkýma banánama prostě neládovat každej den.

Míň zralý – nesladký – banány se vám můžou hodit jako svačinka v kabelce, protože vás díky míň sladký chuti a rychlý energii můžou právě díky rezistentnímu škrobu víc zasytit.

Suroviny:

Příprava:

1. Oloupejte a v míse rozmačkejte na kaši tři zralé banány a smíchejte je s celými vejci. Čtvrtý  banán zatím nechte stranou.

2. Do směsi přilijte rozehřáté přepuštěné máslo (ne horké, ale zchladlé na pokojovou teplotu) a vše vyšlehejte do pěny.

3. Pak smíchejte sůl a koření s odváženou a prosátou moukou, jedlou sodou a kypřicím práškem a všechno velmi důkladně promíchejte především kvůli kypřicím látkám.

4. Suché suroviny postupně zamíchejte do mokrých a na závěr přidejte do těsta rozinky.

5. Rozehřejte troubu na 170 °C na horní a spodní ohřev bez horkého vzduchu.

Postup:

1. Do vymazané formy zaprášené moukou (nebo vyložené pečicím papírem) vlijte těsto.

2. Oloupejte poslední banán, rozřízněte ho podélně napůl a vmáčkněte lehce do těsta tak, aby příliš nekoukal a nepřipálil se. Jak bude těsto růst, bude banán vytlačovat více na povrch, kde zároveň krásně zkaramelizuje a vytvoří ozdobu.

3. Pečte asi hodinu při 170 °C, potom nechte chlebíček ve formě při pokojové teplotě zcela vychladnout, vyjměte ho z formy a nechte si chutnat!

Jana Králiková - ZÁSADNĚ ZDRAVĚ

Probíhá tu diskuze! Píšeme si k tématu, mimo něj, cokoliv :)

  1. rozinky? TO je překvapení, jinak recept znám, teda podle gramáže a počtu kusů, s kokosovým olejem místo ghíčka, takže žádná velká inovace

  2. Zdravím, já použila místo ghíčka máslo, vejce byly použité studené, rovnou z lednice a i tak se mi chlebík povedl.
    Děkuji za super recept!

  3. Dobry den Jano. Chtěla bych místo ghí použít máslo. Mohu použít stejné množství jako ghí? Bude to mít vliv na výslednou nadýchanost chlebíčku?
    Hezké vaření
    Katka

    • Dobrý den, s dovolením se připojím k Vašemu dotazu. Také doma nepoužíváme ghí – místo něj dávám máslo, ve stejném množství, jaké je zde uvedeno u ghí. Rozpustím, nechám volně zchladnout a snažím se z hladiny odebírat pěnu, která se na něm vytvoří po rozpuštění. Nevím, jestli to má na věci nějaký vliv, ale zatím mi nikdy chlebík nesplaskl (ťuk ťuk). Až s tímto receptem je chlebík podle mých představ a úžasně chutná – děkuji za něj :-) Ať se dař´í!! Natálie

  4. Dobrý den, postupovala jsem podle receptu,ale chlebicek se srazil/nevybehl. Mate prosím nejakou radu?Chutove je ale vynikající.

    • Dobrý den, Klárko, jsem ráda, že Vám alespoň chutná. :) Proč se chlebíček srazil i přesto, že jste postupovala podle receptu takhle na dálku bohužel nevím… Já ho mám nadýchaný, jinak bych se o recept nedělila. Napadá mě, neměla jste vajíčka přímo z lednice? Nepoužila jste máslo na místo ghee/nebylo moc teplé? Byla trouba opravdu předehřátá dopředu a nebyla tak proluka mezi výrobou a pečením příliš dlouhá? Pak těsto s jedlou sodou i bohužel s práškem do pečiva někdy splaskává… Kdyžtak zkuste kouknout sem do článku: https://www.zasadnezdrave.cz/blog/jak-pect-a-varit-podle-receptu-aby-se-vam-to-povedlo/, kde jsem popsala různý důvody nezdarů při vaření/pečení podle receptů. Prima den! :) J.

Napsat komentář: Klara Zrušit odpověď na komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Můj Instagram Jája frčí na Instáči, hlavně teda piští na stories

Ahoj, jmenuju se Jana. Jsem hodná. Nutriční gastronomka.

Zásadně zdravě – Jana Králiková

Zásadně zdravě O jídle. O zdravém těle. O zdravém rozumu. A taky o životním stylu, který vás bude bavit.

Tady máte dort. Dortem nic nezkazíš. Říkali.

Zásadně zdravě – Jana Králiková
Zásadně zdravě – Jana Králiková

Děkuju. Že jste to se mnou došmrdlali až sem.

Zásadně zdravě – Jana Králiková
Vietnam s Jájou - od 6. do 16. března 2019 Do Vietnamu!
Kuchařka Gastrokroužku - Spojilo nás jídlo Kuchařka tady!
Food blog roku - Hlasujte tady! Hlasujte tady!