Tvarohový dort s meruňkami
Tvarohový dort s meruňkami
Jana Králiková - 'ZÁSADNĚ' ZDRAVĚ Dezerty   Do 15 minut  

Tvarohový dort s meruňkami

číst dál

Hodí se pro

1 dort (ø 20 cm)
10 minut příprava + 5 minut postup
Jednoduchý Jednoduchý

Tohle je můj nejoblíbenější tvarohovej dort! Je hedvábně našlehanej, tak akorát sladkej a sympaticky kyselej po meruňkách. Je to moje dětství, a taky láska rozplynutá v dortový formě. A protože tenhle tvaroháček stihnu vždycky a jednoduše vykouzlit za 15 minut, myslím, že by se vám recept na něj mohl taky hodit!

Když jsem byla malá maminka nebo babičky mi tenhle dort dělávaly k narozeninám. Že mi ho pak tatínek vždycky půlku sežral asi není úplně podstatný, ale je to vtipný. :) A taky je to pravda! Říká, že mu připomíná Termix, a možná že jo. Já ho nikdy nejedla.

Je plnej tvarohu, což je z názvu asi jasný. Ale jestli si ho ochutíte jen vanilkou anebo i zbarvíte kakaem, to nechám na vás. Já ho mám ráda mramorovanej takhle hezky půl na půl.

Piškoty do něj peču. A teď jsem si vytunila navíc špaldový, s vanilkou. A tak vám na ně dám zachvilku taky recept. Jsou absolutně výborný!!!

Šťávu z kompotu si někdy ředím s vodou a dělám si z ní limonádu. Jako když jsem byla malá. Taky to děláte? :)

Meruňky používám kompotovaný. Jsou chuťově mnohem výraznější a kyselejší.

U nás se vždycky v létě zavařovalo. Děláme si tak zásoby na zimu, kdy jsme za ty kompoty, marmelády, ale i kyselý okurky a nakládaný houbičky rodičům i babičkám s dědou fakt vděčný.

Usazené mandlové Nemléko a nejlepší maminčin meruňkový kompot. Archivní! :)

Recept jsem si oproti tomu rodinnýmu původnímu trošku upravila. Nepřidávám do krému máslo, ani syrový vajíčko a místo mléka používám mandlový vanilkový Nemléko. Je to trošku lehčí a taky víc voňavý. A myslím, že recept je tak primitivní, že ho zvládne úplně každej. A kdo se nebude chtít dělat s piškotama, tak si je prostě vždycky může koupit…

Domácí špaldové piškoty s vanilkou

Množství odpovídá přípravě dortu + něco málo na ochutnání.

  • 2 vejce od šťastných slepiček
  • 50 g třtinového cukru (kupuju v Country life)
  • 1 vanilkový třtinový cukr (používám od Alnatury)
  • 70 g špaldové mouky
  • 2 lžíce moučkového cukru (můžete si na moučku rozmixovat třtinový cukr nebo používám kvalitní vídeňský Puderzucker)

Žloutky vyšlehejte s 30 g cukru a s vanilkovým cukrem do pěny. Šlehejte, dokud se cukr nerozpustí. Bílky vyšlehejte s 20 g cukru do hladkého lesklého sněhu. Předehřejte si troubu na 170°C na horní a spodní ohřev bez páry i bez horkého vzduchu. K vyšlehaným žloutkům přidejte a stěrkou opatrně zapracujte sníh. Postupně přes sítko prosijte špaldovou mouku a lehce zpracujte do kyprého těsta. Těsto naplňte do zdobícího (trezírovacího) sáčku bez ozdobné špičky. A na pečicí papír nastříkejte bochánky o velikosti dvou až pěti koruny. Oni se při pečení ještě malinko rozjedou do stran, tak na to myslete a nechávejte mezi nimi dostatek místa. Já je dělám různě veliký, a právě proto, aby se mi pak dobře skládaly do formy. Zaprašte je svrchu přes sítko moučkovým cukrem, nechte 5 minut odpočinout a pečte dozlatova asi 7-10 minut. Já jich z uvedeného množství udělám čtyři plechy (dělám fakt malé bobánky a velké rozestupy).

TIP: Piškoty nestříkejte na plechy zároveň, ale postupně, ať vám bochánky nesplasknou. Nechte je zasychat opravdu jen max. 5 minut.

Piškoty, který vám zbydou můžete naplnit marmoškou a vyrobit si echtovní český makronky! Tak. A jdem na ten dort! :)

Suroviny:

  • 15 g plátkové želatiny
  • 120 g piškotů (můžete si vyrobit špaldové vlastní – recept viz. úvod)
  • 1/2 meruňkového kompotu (používám domácí, celá slenice má 720 ml)
  • 250 ml (mandlového) mléka (používám vanilkové Nemléko)
  • 1 vanilkový cukr (používám od Alnatury)
  • 3 lžíce (tekutého) medu
  • 500 g  tučného měkkého tvarohu (používám Jaroměřický, 2 kostky)
  • 30 g kakaa holandského typu (používám od Alnatury)
  • 3 lžíce šťávy z meruňkového kompotu

Příprava:

1. Zaktivujte si želatinu. Všechny plátky ponořte do misky se studenou vodou a nechte je nabobtnat. Zabere to asi 10 minut.

Neaktivní želatinové plátky.

Nabobtnaná želatina po 10 minutách. 

2. Dortovou formu o průměru 20 cm vyložte pečicím papírem, aby se pak dort z formy lépe vyndaval. Na dno stačí potravinová folie. Dort se péct nebude. ;)

3. Formu vyskládejte piškoty. První vrstvu piškotů dejte hladkou stranou na její dno. Tam, kde mezi piškoty vzniknou mezery, vložte piškoty opačnou vyklenutou stranou. Tak vznikne relativně rovný piškotový základ.

Kolem dokola formu vyložte zbytkem piškotů tak, aby jejich hladká strana opět přiléhala k formě.

4. Na piškoty rozprostřete kompotované meruňky. Ty vám pomůžou v tom udržet piškoty po stranách přitisknuté k formě, aby pak dort i hezky vypadal.

TIP: Místo meruněk můžete použít i kompotované/čerstvé broskve, nakládané višně (v rumu), čerstvé maliny, rybíz… Ovoce chuťově výraznější a kyselejší. Já nejradši s meruňkovým kompotem od maminky.

Postup:

1. (Ne)mléko vlijte do rendlíčku a zahřejte na mírném stupni. Přisypte vanilkový cukr, přilijte med, a pak přidejte nabobtnalou želatinu a míchejte dokud se všechno zcela nerozpustí.

2. Do mixovací nádoby vyklopte oba tvarohy, pak přilijte teplou želatinovou směs a do hladka rozmixujte.

TIP: Já používám Vitamix, ale půjde vám to s jakýmkoliv jiným mixérem. Důležité je, rozmixovat směs rovnoměrně a do hladka.

3. Asi polovinu světlé směsi vylijte na piškoty s meruňkami a párkrát lehce bouchněte formou o pracovní plochu, aby se vyrovnala náplň.

4. Do zbytku přisypte kakaový prášek a přidejte 3 lžíce šťávy z kompotu, aby se srovnala hustota „krému“. Znovu náplň promixujte, zbarví se do hněda. Pak vylijte na světlou vrstvu.

TIP: Pokud chcete mít vrstvy náplně lehce promíchané jako na fotkách, vezměte polévkovou lžíci a jejím opačným koncem dortem několikrát tam a zpátky i křížem nebo krouživými pohyby projeďte. Jakobyste náplní kudrnatě kreslili.

5. Nakonec bouchněte znovu několikrát formou s dortem o stůl a dejte alespoň na 4 hodiny zatuhnout do lednice. I proto, aby se provlhčily piškoty. Nejlepší bude, když ho připravíte večer a dáte si ho druhý den ke snídani.

Miluju ho! Doufám, že vám bude taky tak chutnat! :)

Jana Králiková - ZÁSADNĚ ZDRAVĚ

Probíhá tu diskuze! Píšeme si k tématu, mimo něj, cokoliv :)

  1. Dobry den, dort a cely recept je naprosto perfektni a navic krasny! Moc dekuji :)

    • Anežko, moc Vám děkuju! Jsem moc ráda, že se Vám recept i fotky líbí. :)

  2. Dobrý den Janičko, včera jsem zkoušela péct Vaše piškoty, manžel chutnal a říkal, že se rovněž vrátil do dětství, moc mu chutnaly a že lepčí nejedl..Jen mám malý dotaz, chtěla jsem se zeptat, udělala jsem z tohoto množství 2 plechy, pekla sem je po jednom, každý zvláš´, takže když jsem měla první plech v troubě, druhý jsem si mezitím připravila nastříkáním bochánků na plech a pocukrovala.Čekal, až se první upeče a tak odpočíval více jak těch 5 min, po vyndání a vystydnutí mi tento druhý plech přišel, že nejsou piškoty tak nafouklé, jako ty první, ale spíše ploché, jako kdyby mi spadly… Pečete také po jednom plechu? a stříkáte bochánky na další plech, až když je předešlý upečený, aby vyskočily? Nebo by déle čekající připravené bochánky na plechu by na to neměly mít vliv? Děkuji za vaši odpoveď a moc se teším na víkend, až s piškotma udělám i celý Váš tvrohový dort :-) Pěkný den a ať se jen daří.Eva

    • Dobrý den, Evi, jsem moc ráda, že vám piškoty chutnají. :) Já mezi piškoty dělám docela velký mezery a fakt stříkám malý bobánky, ono to možná z fotek tak nevypadá, ale je to na fotce hodně zblízka, a jsou velikostí tý dvou, maximálně pěti koruny. A dopíšu to do receptu, ale určitě nenechávejte ty piškotky odpočívat dýl. Klidně je radši stříkejte těsně před tím, než první plech vytáhnete. Oni potom právě můžou spadnout a nebudou už tak hezky vyběhlý. Takže určitě to vliv má. To max. pětiminutový čekání po nastříkání piškotů na plech způsobí jen to, že to pocukrování na bochánku trošku zaschne a udělá to krustičku, na kterou jsme u piškot zvyklí, ale nestihne to těsto ještě spadnout. Tak ať se dortík o víkendu povede, a kdyžtak dejte vědět, jestli vám s touhle radou už i ty druhý piškotky taky tak vyběhly. :) Krásný jaro! J.

Přidat konimentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Můj Instagram Jája frčí na Instáči, hlavně teda piští na stories

Nevěříte? Instakuk!

NEJ recepty Co mě nejvíc ba

Ahoj, jmenuju se Jana. Jsem hodná. Nutriční gastronomka.

NEJ z bloguCo mě nejvíc... taky ba

Zásadně zdravě – Jana Králiková

Zásadně zdravě O jídle. O zdravém těle. O zdravém rozumu. A taky o životním stylu, který vás bude bavit.

Tady máte dort. Dortem nic nezkazíš. Říkali.

Zásadně zdravě – Jana Králiková
Zásadně zdravě – Jana Králiková

Děkuju. Že jste to se mnou došmrdlali až sem.

Zásadně zdravě – Jana Králiková
Vietnam s Jájou - od 6. do 16. března 2019 Do Vietnamu!
Kuchařka Gastrokroužku - Spojilo nás jídlo Kuchařka tady!
Food blog roku - Hlasujte tady! Hlasujte tady!
Gyro output