Nadýchané špaldové kvafličky
Nadýchané špaldové kvafličky
Jana Králiková - 'ZÁSADNĚ' ZDRAVĚ Dezerty  

Nadýchané špaldové kvafličky

číst dál

Hodí se pro

14 malých kvafliček
6-12 hodin příprava + 20 minut postup
Jednoduchý Jednoduchý

Kvafličky neboli kvasové vafle jsou jedna z nejrychlejších a nejlepších víkendových snídaní vůbec. Moje ségra vám to dosvědčí. Snídala je v sobotu, aby se posilnila na krajskou soutěž ve zpěvu, a pak taky v neděli. Protože ve svý kategorii vyhrála! Měla na ně zase chuť, a tak jsme je upekly znovu.

Jako nechci se úplně chvástat… Kecám. Chci. :D Moje mladší sestřička zpívá jako Bůh! :) Je fakt neskutečně šikovná. Jsem hrdá až na půdu! Ráda bych se tu vytáhla i s těma kvasovýma vaflema, že za to třeba taky trochu můžou, :)) ale to mi asi neprojde… Každopádně ať tak či tak, ty kvafle jsou taky jedna báseň a navíc rychle hotový.

Zkuste je někdy, až budete mít čas hodovat!

Výhody Jájiných kvaflí:

  • když si večer zaděláte kvas, ráno máte těsto připravený za 5 minut 
  • kvas těstu dodá nezaměnitelnou chuť, kterou droždí ani kypřicí prášek nenahradí
  • můžete použít mouku celozrnnou, špaldovou, obyčejnou pšeničnou, mouku ovesnou či pohankovou, kvas totiž k životu probudí lepek i přirozený bezlepek
  • aby bylo těsto kyprý a nadýchaný, přidávám 7 g sody bikarbony (menší čajovou lžičku), která na rozdíl od kypřicího prášku neobsahuje škrob ani vinný kámen (kvas kvafličkám kyselost dodá sám o sobě), jen těsto rychle „provzdušní“. A vůbec, je nějaký rozdíl mezi jedlou sodou (bicarbonou) a kypřicím práškem? Je. I když se může zdát, že nepatrnej:

Já používám jedlou sodu (100% hydrogenuhličitan sodný) v případě, že potřebuju těsto nadýchat, ale zpracovávám ho hned (jako u vaflí anebo rychlých lívanců). Naproti tomu prdopeč (prášek do pečiva) obsahuje navíc kromě vinnýho kamene i škrob, kterej nadýchání „pozdrží“ do doby, než se teplota těsta v troubě zvýší a kdy se teprve kypřicí látky (oxid uhličitý) začnou postupně uvolňovat, přidávám ho a používám teda spíš na pečení dortů. I proto se jedlá soda a prdopeč nedají zaměnit v poměru 1 : 1.

  • místo smetany anebo mléka můžete použít oříškový alternativy včetně mléka kokosového, rýžového nebo ovesného
  • veganskou verzi jsem nezkoušela, ale vzhledem k základu z kvasu by místo vajíček mohl fungovat zralej banán (dejte mi když tak vědět, děkuju!, až to vyzkouším sama, doplním to sem)
  • kvafličky můžete smažit na přepuštěném másle i na kokosovém tuku, budou po obou variantách nádherně vonět
  • na zdobení můžete použít přesnídávky (my máme z Německa rády Apfelmus, kterej nám v létě babičky zavařujou na zimu), čerstvý a mražený ovoce, zakysanou smetanu anebo crème fraîche, cukr se skořicí a vanilkou… ale vaší fantazii se meze nekladou!

Nevýhody Jájiných kvaflí:

  • když si kvafličky uděláte do foroty, zůstanou sice krásně vláčný (když je nenecháte oschnout), ale do druhýho dne vám prostě nevydrží! Nám je asi kradou kvaflový skřítci… :P
  • nemáte-li kvas, založte si ho podle návodu v receptu na fokáču z kvasu anebo se koukněte na kváskovou mapu

PS: Dneska jsem byla na nečekaný exkurzi v Marmeládách s příběhem, takže příště budou kvafle s rakytníkem a hruškou s růžovým pepřem a s čerstvým ovocem. Mňám!

PPS: Ten boží pocákanej talířek je z kolekce Venus white od Bloomingville z Kitchenetteshop.cz (i ten růžovej se spirálkou).

Na aktivní kvas:

  • 1 lžíce kvasu (15 g)
  • 100 g vody
  • 100 g špaldové celozrnné mouky (melu si ze zrna v Bezobalu)

Na těsto:

Na ozdobu:

  • 200 g jablečného Apfelmusu (přesnídávky)
  • 3 hrsti (mraženého) ovoce (borůvky, rybíz, maliny, jahody, ostružiny… kupuju v Icelandu)
  • sirup (datlový, javorový…)
  • (cukr moučka)

Příprava:

Zaktivujte si kvas. 

Pokud chci mít kvafličky v neděli ráno k snídani, začínám v sobotu večer s následujícími kroky:

1. Lžíci kvasu smíchejte s vodou (100 ml) pokojové teploty.

2. Přisypte špaldovou mouku (100 g), zamíchejte, zakryjte potravinovou fólií (nebo čím je vám milé) a nechte v pokojové teplotě stát 6–12 hodin (já většinou začínám s dalším postupem po uplynutí 6–8 hodin, asi máme doma teplo).

Aktivní kvas neboli rozkvas po 6–12 hodinách.

3. Teď můžete odebrat lžíci rozkvasu do skleničky, zahustit lžičkou mouky, sklenici dobře uzavřít a dát do lednice na příští použití.

Postup:

1. Vyšlehejte si dvě celá vejce od šťastných slepiček.

2. Přilijte smetanu, prošlehejte, pak přidejte rozkvas (aktivní kvas) a znovu promíchejte.

3. Nakonec přisypte vanilkový cukr, mouku, jedlou sodu a sůl a spojte v hladké kypré těsto.

Kypré těsto na vafle z kvasu. Šup s ním do vaflovače!

4. Do rozehřátého vaflovače dejte ždibec přepuštěného másla a nalijte lžíci těsta.

TIP: Z uvedeného množství vyrobíte 14 malých kvafliček anebo 7 velkých, stačí, když místo jedné naplníte mřížky dvěma lžícemi těsta. Já mám ráda, když jsou vafle menší a střapatý.

5. Kvafličky pečte zaklopené 2–3 minuty a pak je můžete rovnou začít zdobit.

6. My se ségrou máme tak nějak historicky rády Apfelmus. Takže na kvafličkách nám nemůže chybět. Pak jsem přidala mražené ovoce (lesní směs) a trošku cukru. Komu cukr vadí, klidně použijte některý ze sirupů anebo jen ovoce. Hrajte si, co hrdlo ráčí! :)

Jana Králiková - ZÁSADNĚ ZDRAVĚ

Pusto a prázdno. Bez vašich komentářů je tu strašně smutno...

Přidat konimentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Kurzy vaření Přidejte se!

Můj Instagram Jája frčí na Instáči, hlavně teda piští na stories

Ahoj, jmenuju se Jana. Jsem hodná. Nutriční gastronomka.

Zásadně zdravě – Jana Králiková

Zásadně zdravě O jídle. O zdravém těle. O zdravém rozumu. A taky o životním stylu, který vás bude bavit.

Tady máte dort. Dortem nic nezkazíš. Říkali.

Zásadně zdravě – Jana Králiková
Zásadně zdravě – Jana Králiková

Děkuju. Že jste to se mnou došmrdlali až sem.

Zásadně zdravě – Jana Králiková
Vietnam s Jájou - od 6. do 16. března 2019 Do Vietnamu!
Kuchařka Gastrokroužku - Spojilo nás jídlo Kuchařka tady!
Food blog roku - Hlasujte tady! Hlasujte tady!