Kvafličky neboli kvasové vafle jsou jedna z nejrychlejších a nejlepších víkendových snídaní vůbec. Moje ségra vám to dosvědčí. Snídala je v sobotu, aby se posilnila na krajskou soutěž ve zpěvu, a pak taky v neděli. Protože ve svý kategorii vyhrála! Měla na ně zase chuť, a tak jsme je upekly znovu.
Jako nechci se úplně chvástat… Kecám. Chci. :D Moje mladší sestřička zpívá jako Bůh! :) Je fakt neskutečně šikovná. Jsem hrdá až na půdu! Ráda bych se tu vytáhla i s těma kvasovýma vaflema, že za to třeba taky trochu můžou, :)) ale to mi asi neprojde… Každopádně ať tak či tak, ty kvafle jsou taky jedna báseň a navíc rychle hotový.
Zkuste je někdy, až budete mít čas hodovat!
Já používám jedlou sodu (100% hydrogenuhličitan sodný) v případě, že potřebuju těsto nadýchat, ale zpracovávám ho hned (jako u vaflí anebo rychlých lívanců). Naproti tomu prdopeč (prášek do pečiva) obsahuje navíc kromě vinnýho kamene i škrob, kterej nadýchání „pozdrží“ do doby, než se teplota těsta v troubě zvýší a kdy se teprve kypřicí látky (oxid uhličitý) začnou postupně uvolňovat, přidávám ho a používám teda spíš na pečení dortů. I proto se jedlá soda a prdopeč nedají zaměnit v poměru 1 : 1.
PS: Dneska jsem byla na nečekaný exkurzi v Marmeládách s příběhem, takže příště budou kvafle s rakytníkem a hruškou s růžovým pepřem a s čerstvým ovocem. Mňám!
PPS: Ten boží pocákanej talířek je z kolekce Venus white od Bloomingville z Kitchenetteshop.cz (i ten růžovej se spirálkou).
Máte doma sklep?
A mohla bych ho vidět?
Mám pro vás slevu 10% při objednání na zembag.cz!
zadejte v košíku můj slevový kód
JAJA10
Zaktivujte si kvas.
Pokud chci mít kvafličky v neděli ráno k snídani, začínám v sobotu večer s následujícími kroky:
1. Lžíci kvasu smíchejte s vodou (100 ml) pokojové teploty.
2. Přisypte špaldovou mouku (100 g), zamíchejte, zakryjte potravinovou fólií (nebo čím je vám milé) a nechte v pokojové teplotě stát 6–12 hodin (já většinou začínám s dalším postupem po uplynutí 6–8 hodin, asi máme doma teplo).
3. Teď můžete odebrat lžíci rozkvasu do skleničky, zahustit lžičkou mouky, sklenici dobře uzavřít a dát do lednice na příští použití.
1. Vyšlehejte si dvě celá vejce od šťastných slepiček.
2. Přilijte smetanu, prošlehejte, pak přidejte rozkvas (aktivní kvas) a znovu promíchejte.
3. Nakonec přisypte vanilkový cukr, mouku, jedlou sodu a sůl a spojte v hladké kypré těsto.
4. Do rozehřátého vaflovače dejte ždibec přepuštěného másla a nalijte lžíci těsta.
TIP: Z uvedeného množství vyrobíte 14 malých kvafliček anebo 7 velkých, stačí, když místo jedné naplníte mřížky dvěma lžícemi těsta. Já mám ráda, když jsou vafle menší a střapatý.
5. Kvafličky pečte zaklopené 2–3 minuty a pak je můžete rovnou začít zdobit.
6. My se ségrou máme tak nějak historicky rády Apfelmus. Takže na kvafličkách nám nemůže chybět. Pak jsem přidala mražené ovoce (lesní směs) a trošku cukru. Komu cukr vadí, klidně použijte některý ze sirupů anebo jen ovoce. Hrajte si, co hrdlo ráčí! :)
Pusto a prázdno. Bez vašich komentářů je tu strašně smutno...