Íránský hummus
Íránský hummus
Jana Králiková - 'ZÁSADNĚ' ZDRAVĚ Předkrmy  

Íránský hummus

číst dál

Hodí se pro

Neobsahuje

4 porce
15 minut příprava + 10 minut postup
Jednoduchý Jednoduchý

Hummus doma jíme minimálně jednou týdně. A dělám ho pokaždý malinko jinak, aby se nám to neokoukalo. Tentokrát jsem se nechala inspirovat perskou kuchyní, a Jary mi řekl, že to je ten nejlepší hummus, jakej jsem kdy udělala. Tak třeba vám taky tak zachutná. Tady ho máte!

Tchyně s tchánem se před nedávnem vrátili z Íránu. A protože si z cest navzájem vždycky vozíme kuchařky anebo různý gastronomický speciality, neminul nás ani tentokrát dáreček v podobě íránský směsi koření, krabičky šafránu a čerstvý datlový pasty. Hned jak jsem ke všemu přivoněla, rozběhly se mi myšlenky směrem do kuchyně a okamžitě jsem začala bloumat nad tím, co z toho rovnou využiju k večeři. :)

Po ruce byla vařená cizrnatahini, citrony, česnek… a tak bylo jasný, že rozjedu přípravu hummusu. Máte rádi marockej hummus z Marks & Spencer? Já jo. A tak když jsem přivolněla k pytlíčku koření a ochutnala datlovou pastu, řekla jsem si, že zkusím připravit něco podobnýho.

Dala jsem si stranou část cizrny a ze zbytku umixovala hladkou pomazánku se lžičkou íránskýho koření, kterou jsem pak přidala i ke kuličkám luštěniny a orestovala je spolu s cibulí, česnekem a čerstvou datlovou pastou, a ozdobila tím celou tu hummusovou parádu!

Íránská směs koření

Advieh je perský výraz pro koření a zároveň směs, která v různých obměnách prostupuje perskou kuchyní. Nejčastěji může obsahovat: šafrán, kardamom, skořici, muškátovej oříšek, červenou papriku, koriandr, ale taky sezam, chilli a květy růží. Já mám ty směsi dvě, jednu s chilli a jednu míň pálivou, ale do tohohle receptu jsem použila tu ostřejší. A na tu vám dám návod. Podmínkou je mít všechno koření v prášku, ať se vám to dobře míchá. Anebo pokud máte jen semínka, případně kombinaci, hoďte všechno (kromě chilli vloček) do hmoždíře anebo blenderu a rozmixujte to napadrť.

  • 3 díly římského kmínu
  • 3 díly koriandru
  • 1 díl šafránu
  • 1 díl uzené papriky
  • 1 díl skořice
  • 1 díl muškátového oříšku
  • 1-2 díly sušených chilli vloček

Důležitý je všechno dobře promíchat a mít bez kousíčků, až na to chilli. To mi chutná, když z toho vyčnívá, a občas se do něj můžu zakousnout. Ale to nechám na vás!

Recept vznikl ve spolupráci se značkou Siemens.

Na hummus:

  • 350 g vařené/sterilované cizrny
  • 170 ml olivového oleje
  • 150 ml vody
  • 130 ml tahini
  • 2,5 citronu (60 ml šťávy)
  • 1 stroužek česneku
  • 1,5 lžičky íránské směsi koření (viz. úvod receptu)
  • 1,5 lžičky himalájské soli

Na kořeněnou cizrnu:

  • 1 cibule
  • 1 stroužek česneku
  • 60 ml olivového oleje
  • 1,5 lžičky íránské směsi koření (viz. úvod receptu)
  • 100 g vařené/sterilované cizrny
  • 1 lžíce datlové pasty/nadrobno nasekaných datlí
  • 1/2 lžičky himalájské soli

Příprava:

Jako první si připravte hummus. Pro detailnější popis, jak na krémovej hummus se jukněte do úvodu receptu na avokádové lodičky.

1. Uvařenou/sterilovanou cizrnu dejte do mixovací nádoby.

2. Přilijte k ní olivový olej, vodu a citronovou šťávu. Přidejte tahini (dobře a od spodu ho rozmíchejte, ať nemáte na dně usazený sezamový „kal“ a navrchu jen olej), rozpůlený česnek bez vnitřního klíčku (může vás dráždit a způsobovat vám pocit těžkosti po jídle), sůl a koření a do hladka rozmixujte.

TIP: Víc než na gramáž uvedených ingrediencí v receptu, dbejte na vlastní pocit. Hummus musí být krémový. Pokud je příliš hutný, přidejte tahini, olivový olej, kapku vody, citronovou šťávu… Každá cizrna je trošku jinak „vodnatá“ – záleží, jak dlouho jste ji vařili/případně použili sterilovanou, která je tvrdší/“sušší“…, jak šťavnatý máte citron atd. Ochutnávejte během mixování a výsledek si dolaďte k obrazu svému. Hummus má být hladký a krémový, díky tahini oříškový, tak akorát slaný, a já ho radši maličko kyselejší.

3. Nakrájejte si cibuli a česnek na kostičky, k přípravě kořeněné cizrny.

Postup:

1. Krémový hummus dejte do mísy nebo ho rozdělte podle počtu porcí. My ho jíme dohromady, případně si ho dáváme každý k sobě na talířek.

2. Na olivovém oleji do sklovata opečte cibuli. Zabere to asi 5 minut. Pak přidejte česnek, promíchejte a přisypte koření, a dalších 3-5 minut opékejte do zlatova.

3. Pak přidejte datlovou pastu/datle a promíchejte.

Ano. To neni hovínko. To je čerstvá datlová pasta. :D

4. Přihoďte cizrnu, znovu promíchejte a opékejte do karamelova asi 6-8 minut.

TIP: Nebojte se množství oleje. Je ochucený kořením a bude se krásně vyjímat na hummusu, a celé jídlo ještě o chlup vylepší.

5. Hummus přendejte do misky, lžící uhlaďte a projeďte jím, aby v něm vznikly žlábky, navrště na něj opečenou směs z cizrny a nechte do žlábků zatéct ochucený olej. Je to tak mnohem chutnější.

Hummus můžete jíst jen tak, se zeleninou (mrkev, bílá ředkev, okurka, řapíkatý celer…), s chlebem nebo s pita plackou. Ať vám chutná! :)

Jana Králiková - ZÁSADNĚ ZDRAVĚ

Probíhá tu diskuze! Píšeme si k tématu, mimo něj, cokoliv :)

  1. Mňam, tak tohle vyzkouším. Probíhá teď projekt „adaptace rodinných příslušníků na hummus“ a jako hlavní ambasador, ředitel a odpovědná osoba konstatuji, že se akce vyvíjí výborně. Moje mamka ho miluje jen tak (společně vždycky sníme tu sklenici cizrny od Alnatury), ségra ho toleruje v tortille, brácha v salátu a táta na chlebíčky (spolu s uherákem, bože, odpusť to barbarství!). Něco mi říká, že tohle by zvládl i bez uheráku…

Přidat konimentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Můj Instagram Jája frčí na Instáči, hlavně teda piští na stories

Nevěříte? Instakuk!

NEJ recepty Co mě nejvíc ba

Ahoj, jmenuju se Jana. Jsem hodná. Nutriční gastronomka.

NEJ z bloguCo mě nejvíc... taky ba

Zásadně zdravě – Jana Králiková

Zásadně zdravě O jídle. O zdravém těle. O zdravém rozumu. A taky o životním stylu, který vás bude bavit.

Tady máte dort. Dortem nic nezkazíš. Říkali.

Zásadně zdravě – Jana Králiková
Zásadně zdravě – Jana Králiková

Děkuju. Že jste to se mnou došmrdlali až sem.

Zásadně zdravě – Jana Králiková
Vietnam s Jájou - od 6. do 16. března 2019 Do Vietnamu!
Kuchařka Gastrokroužku - Spojilo nás jídlo Kuchařka tady!
Food blog roku - Hlasujte tady! Hlasujte tady!
Gyro output