Milujete avokádo? Tak až budete příště v Amsterodamu, zajděte do první evropský restaurace The Avocado show. Tři nadšení kluci, milující tohle zelený ovoce si po vzoru amerických avo-barů vymysleli projekt, kde nabízejí úplně všechno z avokáda. Je to bláznivý, barevný, veselý a dobrý! Takže pokud nemáte cestu do Amstru, ale „sedí“ vám avokádo třeba v míse na stole, můžete si udělat tuhle zahrádku v zeleným květináči doma.
Nejsem obecně milovníkem trendů, u kterých se strhne boom kolem jedný plodiny, kolikrát i na úkor ostatních, díky čemuž pak dochází k její mnohdy nekotrolovatelný nadprodukci (quinoa, chia semínka, kokosový olej…). Na druhou stranu je moje strava opravdu pestrá, a to včetně výše zmíněných surovin. A tak zastávám názor, že když člověk striktně nesnídá jenom chia pudink, neobědvá quinou a nevečeří avokádo den, co den, a to obzvlášť proto, že je to teď zrovna v kurzu a na špičce světových, a těch nejzdravějších superpotravin – co si budeme… většinou jde o víc super marketing, než samotnou potravinu – je prima inspirace prostě krásná a dobrá věc.
Takže dost řečí, nejdřív si totiž na tuhle dobrotu musíte připravit hummus!
Abyste měli hummus opravdu krémový a úplně nejlepší, je dobrý udělat si jasno v pár věcech:
Na jednu misku hummusu pro 4 osoby
Cizrnu přidám do mixéru, přiliju veškerý tekutiny (ale jen 100 ml oleje), přidám tahini, kmín, červenou papriku, a česnek a do hladka rozmixuju (vody bude třeba dát tolik, jak už jsme si psali, ona každá uvařená cizrna totiž trošičku jinak nabyde). Hladkou pomazánku pak šoupnu do mísy, zaliju ji ještě kapkou oleje, zasypu piniovými semínky a jedlými květy a podávám jen tak se zeleninou anebo s pita chlebem a falafelem, případně v lodičkách, o kterých teď bude řeč.
Na avokádový lodičky je potřeba si rovnou čerstvě umixovaný hummus nandat to trezírovacího (zdobícího) sáčku, aby se vám dobře plnily.
Pak už stačí jen naříznout avokádo, vyndat pecku, oloupat, pohrát si s kořením a sezamem, vyblbnout se se „sázením“ zeleně a barevných jedlých květů a máte zahrádku jako vyšitou.
PS: V Čechách podobný „avo-pop up“ (jestli to tak můžu nazvat) rozjeli Avocado x Street bistro, ale ještě jsem u nich nebyla a chleby s hummusem a avokádem neochutnala, tak snad se mi to brzo poštěstí. ;)
PPS: Jestli budete lodičky dělat, označte mě na Instáči (@zasadnezdrave), jsem děsně zvědavá, jestli vás tyhle blbiny taky ba! :))
Máte doma sklep?
A mohla bych ho vidět?
Mám pro vás slevu 10% při objednání na zembag.cz!
zadejte v košíku můj slevový kód
JAJA10
1. Hummus přendejte do trezírovacího (zdobícího) sáčku.
2. Nakrájejte si, odpeckujte a oloupejte půlky avokád.
1. Každou polovinu avokáda posypte kořením. Já to dělám postupně a napříč, aby vznikla barevná kresba na okrajích avokáda.
TIP: Koření použijte podle chuti a nálady. Já ráda kurkumu, koriandr, červenou papriku. Ale můžete použít i římský kmín, uzenou papriku, růžový pepř…
2. Důlek po pecce naplňte hummusem, a klidně přetáhněte, ať ho máte v lodičce víc.
3. Představte si, že avokádo je květník, hummus hlína, a tak do ní patří nějaká kytička a zeleň. Já mám ráda polníček, obecně mladý výhonky a jedlý květy, takže jsem tam nasázela, co bylo po ruce v lednici.
TIP: Myslím, že by to ohromně fungovalo i s menšíma (pečenýma) rozpůlenýma sladkýma bramborama, kdyby se trošku vydlabaly, ty jdou s hummusem totiž taky bezvadně dohromady!
Janicka, ten cicer varite v osolenej vode, alebo bez soli? Dakujem a vsetko dobre prajem :) Joja
Joja moja, bez soli. :) Solím až hummus. Krásné dny! <3
woooow !
Ty fotky jsou prostě do-ko-na-lé! Tleskám a díky za krásnou inspiraci
Děkuju moc, Hani, tenhle nápad jsem ale obyčejně zkopírovala, moc se mi totiž líbil. ;)