Online kurz vaření #2: Nem ran a Nem cuon (smažené a nesmažené závitky)
Online kurz vaření #2: Nem ran a Nem cuon (smažené a nesmažené závitky)
Jana Králiková - 'ZÁSADNĚ' ZDRAVĚ Online kurzy vaření  

Online kurz vaření #2: Nem ran a Nem cuon (smažené a nesmažené závitky)

číst dál

Chcete se naučit motat závitky? Připojte se 19. prosince 2020 v 10:00 na live stream na mém Instagramu: @zasadnezdrave. Ubalíme si je spolu! Nakupte si ingredience, připravte si „mise en place“ a potřebné vybavení a uvařte si spolu se mnou sobotní oběd ve vietnamském stylu. Vše k surovinám a přípravě najdete tady ve článku.

Minule mě strašně potěšilo, že jste se domluvili třeba i s rodinou a kamarády a na dálku jste se připojili a vařili tak společně. Dojímaly mě fotky vašich uvařených „bunbíček“, jak jste si je i přes smsky chválili. Takhle online kurz vaření získal úplně novej rozměr! Děkuju vám za to! <3

Online kurz vaření pro vás mohl vzniknout díky mému milému partnerství se značkou Siemens.

Moc mě těší, že můžu přispět v týhle divný době svým obsahem k něčemu, co vás znovu propojí se světem tam venku. Že se ten pocit izolace aspoň na chvilku třeba vytratí. Budu proto strašně ráda, když se ke mně zase přidáte!

Myslím, že se vám závitky Nem rán (smažené/jarní) a Nem cuốn (nesmažené/letní) můžou hodit i jako občerstvení na Silvestra, jsou ideální party jídlo, hm? :)

Nákupní seznam

Asijské suroviny nejlépe seženete ve vietnamské tržnici v Libuši-Písnici Sapa, v Au Dong v Malešicích, v ulici Francouzská 66 v Thai’s Asian shop… (v Praze), v tržnici Vinamo (v Brně – na Olomoucké), nebo v menších asijských potravinách po celé republice. Na kurzech vaření jsem si díky mnoha z vás potvrdila, že i na malém městě/vesnici se dá s Vietnamci ve večerce domluvit a speciální suroviny si u nich objednat. Rádi vám je obstarají. Jsou z toho navíc často dost nadšení, že se o jejich kuchyni zajímáte! :) Pokud budete potřebovat pomoct s bylinkama, stačí najet na můj web asijskébylinky.cz, najdete tu všechny, co budete potřebovat vyfocené a popsané i ve Vietnamštině.

Vlevo papír, který používám na smažené závitky (je tenčí), vpravo ten na nesmažené (je silnější). Seženete je třeba v Sapě.

Některé bylinky, čerstvé tofu – pro ty z vás co budou chtít dělat „vege“ variantu (ideálně nekupujte to zatavené v igelitu ze zdravé vyživy (!), to chutná i se chová při vaření trochu jinak než to čerstvé asijské) – a další asijské suroviny seženete např. i v Makru anebo na Rohlíku.

Vlevo smažené Nem rán závitky s tradiční omáčkou na namáčení Nước chấm a nesmažené závitky Nem cuốn s arašídovým dipem.

Tady najdete nákupní seznam a všechny informace k přípravě, abychom se pak už mohli rovnou vrhnout na vaření!

Uvedené suroviny jsou na 4 porce.

Seznam surovin na smažené závitky s vepřovým masem

  • 50 g suchých Miến/skleněných nudlí
  • 1 hrst hub (jidášovo ucho)
  • 1 mrkev
  • ½ kedlubny
  • 50 g mungo výhonků
  • 1 cibule
  • 2 stroužky česneku
  • 2 lžíce stonků z koriandru setého
  • 250 g mletého vepřového boku
  • 1-2 vejce
  • 1 lžíce rybí omáčky
  • sůl
  • pepř, (chilli) na dochucení
  • cca 20 ks tenkých rýžových papírů
  • olej na smažení

Seznam surovin na smažené závitky s tofu (bez vajec)

  • 250 g čerstvého tofu (často bývá ve vaničce v nálevu), ideálně z asijských potravin
  • 50 g suchých Miến/skleněných nudlí
  • 1 hrst hub (jidášovo ucho)
  • 1 cibule
  • 2 stroužky česneku
  • 1 mrkev
  • ½ kedlubny
  • 50 g mungo výhonků
  • 2 lžíce stonků z koriandru setého
  • 1,5 lžíce tapiokového škrobu (pokud je potřeba, vysvětlíme si)
  • 1 lžíce sojové omáčky tamari
  • sůl
  • pepř, (chilli) na dochucení
  • cca 20 ks tenkých rýžových papírů
  • olej na smažení

Omáčku ke smaženým závitkům budeme dělat podle mého receptu na Nước chấm tady v odkazu (nebo ji najdete dole v receptech v pdf.). Pokud ji chcete bez rybí omáčky, použijte namísto ní ve stejném poměru sojovou omáčku tamari. Připravte si ji dopředu, pokud budete závitky motat pro 4 osoby. Už jsme ji dělali minule, jen s horkou vodou na Bún bò Nam Bộ. Tak už víte, jak na to, hm?

Seznam surovin na nesmažené závitky s krevetami

  • 4 hrsti koriandru setého
  • 4 hrsti máty
  • 4 hrsti thajské bazalky
  • 4 mrkve nakrájené na julienne
  • 4 hrsti mungo výhonků
  • 1 zralé mango
  • 150 g ideálně nesolených a nepražených arašídů/nesolené pražené, pokud jiné neseženete
  • 5 malých vařených krevet na závitek (cca 200 g)
  • cca 15 ks pevných rýžových papírů

Seznam surovin na nesmažené závitky s tempehem

  • 4 hrsti koriandru setého
  • 4 hrsti máty
  • 4 hrsti thajské bazalky
  • 4 mrkve nakrájené na julienne
  • 4 hrsti mungo výhonků
  • 1 zralé mango
  • 1 uzený tempeh
  • 150 g ideálně nesolených a nepražených arašídů/nesolené pražené, pokud jiné neseženete
  • cca 15 ks pevných rýžových papírů

Seznam surovin na dip z arašídového másla

  • 4 lžíce arašídového másla
  • 6 lžic hoisin omáčky
  • 1 limeta
  • (Srirača)
  • 1 hrst ideálně nesolených a nepražených arašídů/nesolené pražené, pokud jiné neseženete

Vietnamci někdy používají rybí omáčku, i když jedí bez masa (vegetariánsky), bez ní se ta kuchyně moc dělat nedá. Pokud vám rybí omáčka vadí, použijte místo ní sojovou omáčku tamari. Bude to jinak vypadat i chutnat, ale jako „vege“ varianta to funguje docela dobře. Mniši a vegani jinak používají veganskou speciální „rybí“ omáčku právě podobnou sojovce, která se kromě toho vyrábí třeba taky z ananasu.

Mise en place

Abychom si všechno stihli během hodiny a půl říct i uvařit, musíme si některé suroviny a postupy nachystat dopředu.

Takže v sobotu 19.12. v 10:00 mějte přípravu před vařením nachystanou, prosím, takhle:

Příprava surovin na smažené závitky s vepřovým masem

  • telefon/iPad/počítač apod. mějte někde, kde se na něj budete moct v pohodě dívat a zároveň u něj půjde i vařit – pokud budete jen koukat a vařit se vám nechce, klidně se zas natáhněte. :)
  • luštěninové nudle Miến/nudle skleněné si namočte 30 minut předem do studené vody, buďto v míse nebo v hrnci tak, aby byly celé ponořené ve vodě, pak je nakrájejte na drobné kousky (max. 1 cm dlouhé) a dejte do mističky stranou
  • jidášovo ucho zalijte horkou vodou a nechte ho nabobtnat, zabere to také asi 30 minut, potom smotejte nabobtnalé houby do ruličky a nakrájejte je na tenké proužky a ty pak opět nadrobno, dejte do misky bokem
  • mrkev i kedlubnu mějte oloupanou a nakrájenou/nastrouhanou na nudličky julienne (já vám jen ukážu jak a na čem to lze dělat pro usnadnění), nechte v misce poblíž
  • omyté mungo výhonky si opět nechte v misce po ruce
  • cibuli oloupejte a nakrájejte na kostičky, česnek i stonky koriandru nasekejte nadrobno
  • mleté vepřové maso mějte po ruce v misce
  • stejně tak dvě nerozbitá vejce
  • spolu s rybí omáčkou, solí, mlýnkem na pepř
  • (chilli nasekejte na drobno a nechte v misce bokem)
  • olej na smažení/pečení mějte opodál

Příprava surovin na smažené závitky s tofu (bez vajec)

  • telefon/iPad/počítač apod. mějte někde, kde se na něj budete moct v pohodě dívat a zároveň u něj půjde i vařit – pokud budete jen koukat a vařit se vám nechce, klidně se zas natáhněte. :)
  • tofu vyndejte z nálevu, omyjte studenou vodou a dejte ho mezi přeloženou látkovou savou utěrku. Položte do misky, a zatěžkejte ho alespoň na hodinu (před vařením) prkénkem na krájení a třeba mísou. Tofu je nasáklé vodou a v oleji nebo při pečení v troubě by strašně prskalo, proto z něj potřebujeme dostat maximum vody.
  • luštěninové nudle Miến/nudle skleněné si namočte 30 minut předem do studené vody, buďto v míse nebo v hrnci tak, aby byly celé ponořené ve vodě, pak je nakrájejte na drobné kousky (max. 1 cm dlouhé) a dejte do mističky stranou
  • jidášovo ucho zalijte horkou vodou a nechte ho nabobtnat, zabere to také asi 30 minut, potom smotejte nabobtnalé houby do ruličky a nakrájejte je na tenké proužky a ty pak opět nadrobno, dejte do misky bokem
  • mrkev i kedlubnu mějte oloupanou a nakrájenou/nastrouhanou na nudličky julienne (já vám jen ukážu jak a na čem to lze dělat pro usnadnění), nechte v misce poblíž
  • omyté mungo výhonky si opět nechte v misce po ruce
  • cibuli oloupejte a nakrájejte na kostičky, česnek i stonky koriandru nasekejte nadrobno
  • stejně tak dvě nerozbitá vejce
  • spolu s rybí omáčkou, solí, mlýnkem na pepř
  • (chilli nasekejte na drobno a nechte v misce bokem)
  • olej na smažení/pečení mějte opodál

Příprava surovin na nesmažené závitky s krevetami

  • otrhejte listy bylinek, u koriandru můžete nechat i krátké stonky, je v nich víc chuti, než v lístkách, ale to už víte z dřívějška :), dejte každou bylinku do misky zvlášť, ponechte bokem po ruce
  • mrkve oloupejte a nakrájejte nebo nastrouhejte na nudličky julienne, dejte do misky stranou
  • omyté mungo výhonky si nechte v misce po ruce
  • mango oloupejte a nakrájejte na hranolky, ty dejte do misky a nechte stranou
  • arašídy opečte na sucho, zbavte slupiček a podrťte ručně v hmoždíři anebo v sekáčku, nechte v misce stranou
  • vařené krevety omyjte studenou vodou a mějte je v misce v ledničce do doby, než je budete používat
  • rýžové papíry mějte po ruce

Příprava surovin na nesmažené závitky s tempehem

  • otrhejte listy bylinek, u koriandru můžete nechat i krátké stonky, je v nich víc chuti, než v lístkách, ale to už víte z dřívějška :), dejte každou bylinku do misky zvlášť, ponechte bokem po ruce
  • mrkve oloupejte a nakrájejte nebo nastrouhejte na nudličky julienne, dejte do misky stranou
  • omyté mungo výhonky si nechte v misce po ruce
  • mango oloupejte a nakrájejte na hranolky, ty dejte do misky a nechte stranou
  • tempeh nakrájejte na hranolky, mějte je v misce po ruce
  • arašídy opečte na sucho, zbavte slupiček a podrťte ručně v hmoždíři anebo v sekáčku, nechte v misce stranou
  • rýžové papíry mějte po ruce

Příprava surovin na dip z burákového másla

  • skleničku burákového másla mějte poblíž
  • stejně tak hoisin omáčku
  • z limety vymačkejte šťávu a nechte ve skleničce po ruce
  • (stejně tak Sriraču)
  • hrst opečených arašídů mějte v mističce bokem

Na vaření online pak budete potřebovat mít ještě k ruce

  • papírové utěrky/ ubrousky a látkovou utěrku na ruce
  • zástěru na vaření
  • prkénko na krájení
  • prkénko na kterém můžete rolovat závitky (můžete je ale motat i na čisté pracovní ploše)
  • ostrý nůž na zeleninu
  • ostrý nůž na tofu
  • pánev se studenou vodou na namáčení rýžových papírů
  • pánev na fritování závitků
  • plech s pečicím papírem
  • dva velké talíře na závitky
  • polévkové lžíce
  • čajové lžičky
  • misku na přípravu dipu z burákového másla
  • odměrku s mírou po 100 ml
  • uzavíratelnou sklenici s víčkem (0,7 l) na přípravu omáčky, aby se dala protřepat
  • rychlovarnou konvici s předvařenou horkou vodou (bohatě stačí 1 l)
  • talířky na jídlo
  • mističky na konzumaci omáček/dipu
  • hůlky na konzumaci netřeba, závitky se jedí správně umytou rukou ;)
  • vytištěné recepty viz níž

Snad jsem na nic nezapomněla. Tak 19. prosince v 10:00 na live streamu u mě na Instagramu @zasadnezdrave u plotny ahóóój!

A kdo dočetl až sem, vysloužil si zas recepty! ;)

Recept na Nem rán v pdf.

Recept na Nem rán chay (veganské) v pdf.

Recept na Nem cuốn v pdf. 

Recept na Nem cuốn chay (veganské) v pdf.

Prosím k vaření si ho vytiskněte, ať máte po ruce gramáže, já vařím intuitivně a pamatuju si spíš poměry. Váhy moc ne. :))

Jana Králiková - ZÁSADNĚ ZDRAVĚ

Probíhá tu diskuze! Píšeme si k tématu, mimo něj, cokoliv :)

  1. Janičko, také chute si mi opäť narobila! 🙈 Ja som si práve záznam z varenia pozrela ako večerný program. 😁 Už viem čo si urobíme na našu gaučovú silvestrovskú párty. 👍

    • Veru, to mám velikou radost, že jsem se trefila! Na Silvestra, podle mě, ideální party jídlo! <3 Krásnej novej rok! J.

Přidat konimentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Kurzy vaření Přidejte se

Můj Instagram Jája frčí na Instáči, hlavně teda piští na stories

Ahoj, jmenuju se Jana. Jsem hodná. Nutriční gastronomka.

Zásadně zdravě – Jana Králiková

Zásadně zdravě O jídle. O zdravém těle. O zdravém rozumu. A taky o životním stylu, který vás bude bavit.

Tady máte dort. Dortem nic nezkazíš. Říkali.

Zásadně zdravě – Jana Králiková
Zásadně zdravě – Jana Králiková

Děkuju. Že jste to se mnou došmrdlali až sem.

Zásadně zdravě – Jana Králiková
Vietnam s Jájou - od 6. do 16. března 2019 Do Vietnamu!
Kuchařka Gastrokroužku - Spojilo nás jídlo Kuchařka tady!
Food blog roku - Hlasujte tady! Hlasujte tady!