Online kurz vaření #2: Nem ran a Nem cuon (smažené a nesmažené závitky)
Online kurz vaření #2: Nem ran a Nem cuon (smažené a nesmažené závitky)
Jana Králiková - 'ZÁSADNĚ' ZDRAVĚ Online kurzy vaření  

Online kurz vaření #2: Nem ran a Nem cuon (smažené a nesmažené závitky)

číst dál

Chcete se naučit motat závitky? Tak si pusťte záznam mého online kurzu vaření, který probíhal na Live streamu na mém Instagramu: @zasadnezdrave. Ubalíme si je spolu! Nakupte si ingredience, pusťte si video, připravte si „mise en place“ a potřebné vybavení a uvařte si spolu se mnou oběd nebo večeři ve vietnamském stylu. Vše k surovinám a přípravě najdete tady ve článku, včetně videa.

Minule mě strašně potěšilo, že jste se domluvili třeba i s rodinou a kamarády a na dálku jste se připojili a vařili tak společně. Dojímaly mě fotky vašich uvařených „bunbíček“, jak jste si je i přes smsky chválili. Takhle online kurz vaření získal úplně novej rozměr! Děkuju vám za to! <3

Online kurz vaření pro vás mohl vzniknout díky mému milému partnerství se značkou Siemens.

Moc mě těší, že můžu přispět v týhle divný době svým obsahem k něčemu, co vás znovu propojí se světem tam venku. Že se ten pocit izolace aspoň na chvilku třeba vytratí. Budu jsem vždycky strašně ráda, když se připojíte a vaříte se mnou online i s rodinou a kamarády!

Myslím, že se vám závitky Nem rán (smažené/jarní) a Nem cuốn (nesmažené/letní) můžou hodit i jako občerstvení na Silvestra, jsou ideální party jídlo, hm? :)

Nákupní seznam

Asijské suroviny nejlépe seženete ve vietnamské tržnici v Libuši-Písnici Sapa, v Au Dong v Malešicích, v ulici Francouzská 66 v Thai’s Asian shop… (v Praze), v tržnici Vinamo (v Brně – na Olomoucké), nebo v menších asijských potravinách po celé republice. Na kurzech vaření jsem si díky mnoha z vás potvrdila, že i na malém městě/vesnici se dá s Vietnamci ve večerce domluvit a speciální suroviny si u nich objednat. Rádi vám je obstarají. Jsou z toho navíc často dost nadšení, že se o jejich kuchyni zajímáte! :) Pokud budete potřebovat pomoct s bylinkama, stačí najet na můj web asijskébylinky.cz, najdete tu všechny, co budete potřebovat vyfocené a popsané i ve Vietnamštině.

Vlevo papír, který používám na smažené závitky (je tenčí), vpravo ten na nesmažené (je silnější). Seženete je třeba v Sapě.

Některé bylinky, čerstvé tofu – pro ty z vás co budou chtít dělat „vege“ variantu (ideálně nekupujte to zatavené v igelitu ze zdravé vyživy (!), to chutná i se chová při vaření trochu jinak než to čerstvé asijské) – a další asijské suroviny seženete např. i v Makru anebo na Rohlíku.

Vlevo smažené Nem rán závitky s tradiční omáčkou na namáčení Nước chấm a nesmažené závitky Nem cuốn s arašídovým dipem.

Tady najdete nákupní seznam a všechny informace k přípravě, abychom se pak už mohli rovnou vrhnout na vaření!

Uvedené suroviny jsou na 4 porce.

Seznam surovin na smažené závitky s vepřovým masem

  • 50 g suchých Miến/skleněných nudlí
  • 1 hrst hub (jidášovo ucho)
  • 1 mrkev
  • ½ kedlubny
  • 50 g mungo výhonků
  • 1 cibule
  • 2 stroužky česneku
  • 2 lžíce stonků z koriandru setého
  • 250 g mletého vepřového boku
  • 1-2 vejce
  • 1 lžíce rybí omáčky
  • sůl
  • pepř, (chilli) na dochucení
  • cca 20 ks tenkých rýžových papírů
  • olej na smažení

Seznam surovin na smažené závitky s tofu (bez vajec)

  • 250 g čerstvého tofu (často bývá ve vaničce v nálevu), ideálně z asijských potravin
  • 50 g suchých Miến/skleněných nudlí
  • 1 hrst hub (jidášovo ucho)
  • 1 cibule
  • 2 stroužky česneku
  • 1 mrkev
  • ½ kedlubny
  • 50 g mungo výhonků
  • 2 lžíce stonků z koriandru setého
  • 1,5 lžíce tapiokového škrobu (pokud je potřeba, vysvětlíme si)
  • 1 lžíce sojové omáčky tamari
  • sůl
  • pepř, (chilli) na dochucení
  • cca 20 ks tenkých rýžových papírů
  • olej na smažení

Omáčku ke smaženým závitkům budeme dělat podle mého receptu na Nước chấm tady v odkazu (nebo ji najdete dole v receptech v pdf.). Pokud ji chcete bez rybí omáčky, použijte namísto ní ve stejném poměru sojovou omáčku tamari. Připravte si ji dopředu, pokud budete závitky motat pro 4 osoby. Už jsme ji dělali minule, jen s horkou vodou na Bún bò Nam Bộ. Tak už víte, jak na to, hm?

Seznam surovin na nesmažené závitky s krevetami

  • 4 hrsti koriandru setého
  • 4 hrsti máty
  • 4 hrsti thajské bazalky
  • 4 mrkve nakrájené na julienne
  • 4 hrsti mungo výhonků
  • 1 zralé mango
  • 150 g ideálně nesolených a nepražených arašídů/nesolené pražené, pokud jiné neseženete
  • 5 malých vařených krevet na závitek (cca 200 g)
  • cca 15 ks pevných rýžových papírů

Seznam surovin na nesmažené závitky s tempehem

  • 4 hrsti koriandru setého
  • 4 hrsti máty
  • 4 hrsti thajské bazalky
  • 4 mrkve nakrájené na julienne
  • 4 hrsti mungo výhonků
  • 1 zralé mango
  • 1 uzený tempeh
  • 150 g ideálně nesolených a nepražených arašídů/nesolené pražené, pokud jiné neseženete
  • cca 15 ks pevných rýžových papírů

Seznam surovin na dip z arašídového másla

  • 4 lžíce arašídového másla
  • 6 lžic hoisin omáčky
  • 1 limeta
  • (Srirača)
  • 1 hrst ideálně nesolených a nepražených arašídů/nesolené pražené, pokud jiné neseženete

Vietnamci někdy používají rybí omáčku, i když jedí bez masa (vegetariánsky), bez ní se ta kuchyně moc dělat nedá. Pokud vám rybí omáčka vadí, použijte místo ní sojovou omáčku tamari. Bude to jinak vypadat i chutnat, ale jako „vege“ varianta to funguje docela dobře. Mniši a vegani jinak používají veganskou speciální „rybí“ omáčku právě podobnou sojovce, která se kromě toho vyrábí třeba taky z ananasu.

Mise en place

Abychom si všechno stihli během hodiny a půl říct i uvařit, musíme si některé suroviny a postupy nachystat dopředu.

Takže v sobotu 19.12. v 10:00 mějte přípravu před vařením nachystanou, prosím, takhle:

Příprava surovin na smažené závitky s vepřovým masem

  • telefon/iPad/počítač apod. mějte někde, kde se na něj budete moct v pohodě dívat a zároveň u něj půjde i vařit – pokud budete jen koukat a vařit se vám nechce, klidně se zas natáhněte. :)
  • luštěninové nudle Miến/nudle skleněné si namočte 30 minut předem do studené vody, buďto v míse nebo v hrnci tak, aby byly celé ponořené ve vodě, pak je nakrájejte na drobné kousky (max. 1 cm dlouhé) a dejte do mističky stranou
  • jidášovo ucho zalijte horkou vodou a nechte ho nabobtnat, zabere to také asi 30 minut, potom smotejte nabobtnalé houby do ruličky a nakrájejte je na tenké proužky a ty pak opět nadrobno, dejte do misky bokem
  • mrkev i kedlubnu mějte oloupanou a nakrájenou/nastrouhanou na nudličky julienne (já vám jen ukážu jak a na čem to lze dělat pro usnadnění), nechte v misce poblíž
  • omyté mungo výhonky si opět nechte v misce po ruce
  • cibuli oloupejte a nakrájejte na kostičky, česnek i stonky koriandru nasekejte nadrobno
  • mleté vepřové maso mějte po ruce v misce
  • stejně tak dvě nerozbitá vejce
  • spolu s rybí omáčkou, solí, mlýnkem na pepř
  • (chilli nasekejte na drobno a nechte v misce bokem)
  • olej na smažení/pečení mějte opodál

Příprava surovin na smažené závitky s tofu (bez vajec)

  • telefon/iPad/počítač apod. mějte někde, kde se na něj budete moct v pohodě dívat a zároveň u něj půjde i vařit – pokud budete jen koukat a vařit se vám nechce, klidně se zas natáhněte. :)
  • tofu vyndejte z nálevu, omyjte studenou vodou a dejte ho mezi přeloženou látkovou savou utěrku. Položte do misky, a zatěžkejte ho alespoň na hodinu (před vařením) prkénkem na krájení a třeba mísou. Tofu je nasáklé vodou a v oleji nebo při pečení v troubě by strašně prskalo, proto z něj potřebujeme dostat maximum vody.
  • luštěninové nudle Miến/nudle skleněné si namočte 30 minut předem do studené vody, buďto v míse nebo v hrnci tak, aby byly celé ponořené ve vodě, pak je nakrájejte na drobné kousky (max. 1 cm dlouhé) a dejte do mističky stranou
  • jidášovo ucho zalijte horkou vodou a nechte ho nabobtnat, zabere to také asi 30 minut, potom smotejte nabobtnalé houby do ruličky a nakrájejte je na tenké proužky a ty pak opět nadrobno, dejte do misky bokem
  • mrkev i kedlubnu mějte oloupanou a nakrájenou/nastrouhanou na nudličky julienne (já vám jen ukážu jak a na čem to lze dělat pro usnadnění), nechte v misce poblíž
  • omyté mungo výhonky si opět nechte v misce po ruce
  • cibuli oloupejte a nakrájejte na kostičky, česnek i stonky koriandru nasekejte nadrobno
  • stejně tak dvě nerozbitá vejce
  • spolu s rybí omáčkou, solí, mlýnkem na pepř
  • (chilli nasekejte na drobno a nechte v misce bokem)
  • olej na smažení/pečení mějte opodál

Příprava surovin na nesmažené závitky s krevetami

  • otrhejte listy bylinek, u koriandru můžete nechat i krátké stonky, je v nich víc chuti, než v lístkách, ale to už víte z dřívějška :), dejte každou bylinku do misky zvlášť, ponechte bokem po ruce
  • mrkve oloupejte a nakrájejte nebo nastrouhejte na nudličky julienne, dejte do misky stranou
  • omyté mungo výhonky si nechte v misce po ruce
  • mango oloupejte a nakrájejte na hranolky, ty dejte do misky a nechte stranou
  • arašídy opečte na sucho, zbavte slupiček a podrťte ručně v hmoždíři anebo v sekáčku, nechte v misce stranou
  • vařené krevety omyjte studenou vodou a mějte je v misce v ledničce do doby, než je budete používat
  • rýžové papíry mějte po ruce

Příprava surovin na nesmažené závitky s tempehem

  • otrhejte listy bylinek, u koriandru můžete nechat i krátké stonky, je v nich víc chuti, než v lístkách, ale to už víte z dřívějška :), dejte každou bylinku do misky zvlášť, ponechte bokem po ruce
  • mrkve oloupejte a nakrájejte nebo nastrouhejte na nudličky julienne, dejte do misky stranou
  • omyté mungo výhonky si nechte v misce po ruce
  • mango oloupejte a nakrájejte na hranolky, ty dejte do misky a nechte stranou
  • tempeh nakrájejte na hranolky, mějte je v misce po ruce
  • arašídy opečte na sucho, zbavte slupiček a podrťte ručně v hmoždíři anebo v sekáčku, nechte v misce stranou
  • rýžové papíry mějte po ruce

Příprava surovin na dip z burákového másla

  • skleničku burákového másla mějte poblíž
  • stejně tak hoisin omáčku
  • z limety vymačkejte šťávu a nechte ve skleničce po ruce
  • (stejně tak Sriraču)
  • hrst opečených arašídů mějte v mističce bokem

Na vaření online pak budete potřebovat mít ještě k ruce

  • papírové utěrky/ ubrousky a látkovou utěrku na ruce
  • zástěru na vaření
  • prkénko na krájení
  • prkénko na kterém můžete rolovat závitky (můžete je ale motat i na čisté pracovní ploše)
  • ostrý nůž na zeleninu
  • ostrý nůž na tofu
  • pánev se studenou vodou na namáčení rýžových papírů
  • pánev na fritování závitků
  • plech s pečicím papírem
  • dva velké talíře na závitky
  • polévkové lžíce
  • čajové lžičky
  • misku na přípravu dipu z burákového másla
  • odměrku s mírou po 100 ml
  • uzavíratelnou sklenici s víčkem (0,7 l) na přípravu omáčky, aby se dala protřepat
  • rychlovarnou konvici s předvařenou horkou vodou (bohatě stačí 1 l)
  • talířky na jídlo
  • mističky na konzumaci omáček/dipu
  • hůlky na konzumaci netřeba, závitky se jedí správně umytou rukou ;)
  • vytištěné recepty viz níž

Snad jsem na nic nezapomněla. Tak 19. prosince v 10:00 na live streamu u mě na Instagramu @zasadnezdrave u plotny ahóóój!

A kdo dočetl až sem, vysloužil si zas recepty! ;)

Recept na Nem rán v pdf.

Recept na Nem rán chay (veganské) v pdf.

Recept na Nem cuốn v pdf. 

Recept na Nem cuốn chay (veganské) v pdf.

Prosím k vaření si ho vytiskněte, ať máte po ruce gramáže, já vařím intuitivně a pamatuju si spíš poměry. Váhy moc ne. :))

Jana Králiková - ZÁSADNĚ ZDRAVĚ

Probíhá tu diskuze! Píšeme si k tématu, mimo něj, cokoliv :)

  1. Janičko, také chute si mi opäť narobila! 🙈 Ja som si práve záznam z varenia pozrela ako večerný program. 😁 Už viem čo si urobíme na našu gaučovú silvestrovskú párty. 👍

    • Veru, to mám velikou radost, že jsem se trefila! Na Silvestra, podle mě, ideální party jídlo! <3 Krásnej novej rok! J.

Přidat konimentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Kurzy vaření Přidejte se

Můj Instagram Jája frčí na Instáči, hlavně teda piští na stories

Ahoj, jmenuju se Jana. Jsem hodná. Nutriční gastronomka.

Zásadně zdravě – Jana Králiková

Zásadně zdravě O jídle. O zdravém těle. O zdravém rozumu. A taky o životním stylu, který vás bude bavit.

Tady máte dort. Dortem nic nezkazíš. Říkali.

Zásadně zdravě – Jana Králiková
Zásadně zdravě – Jana Králiková

Děkuju. Že jste to se mnou došmrdlali až sem.

Zásadně zdravě – Jana Králiková
Vietnam s Jájou - od 6. do 16. března 2019 Do Vietnamu!
Kuchařka Gastrokroužku - Spojilo nás jídlo Kuchařka tady!
Food blog roku - Hlasujte tady! Hlasujte tady!