Základní vietnamská omáčka Nuoc Cham
Základní vietnamská omáčka Nuoc Cham
Jana Králiková - 'ZÁSADNĚ' ZDRAVĚ Ostatní  

Základní vietnamská omáčka Nuoc Cham

číst dál

Neobsahuje

700 ml
10 minut příprava + 10 minut postup
Jednoduchý Jednoduchý

Všichni, kdo jste někdy byli ve vietnamském bistru na závitcích ať už smažených (Nem rán [nem zán]) nebo čerstvých (Nem/Gỏi cuốn [nem/goj kuon]), tak jste si je do ní určitě namáčeli. Je to ta nejtypičtější vietnamská zálivka/omáčka, na kterou ve vietnamské kuchyni budete navíc narážet prakticky neustále. A tak je potřeba mít tu na ni recept.

Nước chấm [nuək čam] je sladko-kyselo-slaná vietnamská „omáčka na namáčení“, kterou si doma snadno vyrobíte. Budete k tomu potřebovat jen rybí omáčku (Nước mắm [nəok mam]), limety a/nebo ocet, cukr, česnek a případně mrkev nebo daikon.

Abyste připravily tu vůbec nejchutnější a nejvyváženější, bude ohromně záležet na použitých ingrediencích, spíš než na „vychytaném poměru“ ocet : cukr : rybí omáčka : voda – 1 : 2 : 4 : 8. Problém, kdy tenhle poměr tak nějak úplně nesedí totiž vzniká v závislosti na použité rybí omáčce.

Nuoc cham vietnamese dipping sauce

Zleva: dva různé druhy rybí omáčky, kandovaný „rock sugar“, rýžový ocet.

Každá rybí omáčka je totiž trošku jiná. Některá je výraznější, jiná slanější nebo naopak mdlejší, a to se pak poměr prostě špatně dodržuje a výsledek trochu pokulhává. Kdyby vás zajímal příběh rybí omáčky a jak se vlastně vyrábí, koukněte tuhle na všeříkající video. Má se to s ní dost podobně jako třeba s italským balzamikem, kdy čím déle zraje, tím se její chuť mění a cena za lahvičku tomu úměrně stoupá. Rybí omáčka je prostě věda! :)

Běžnému cukru se při vaření vyhýbám, ale protože jsem ve Vietnamu, tak tenhle recept tady moc jinak než s cukrem neudělám. Nicméně i tak vám vysvětlím co všechno za druhy sladidel můžete použít, proč a jak. Tip na to, jak se cukru případně vyhnout úplně, ale zachovat autentickou chuť najdete na konci receptu, ostatně jako obvykle.

Rock sugar

Ve Vietnamu se sladí hlavně rafinovaným třtinovým cukrem nebo taky „rock sugar“ (kandovaný cukr), který se sem původně dostal přes Čínu z Íráku. Zkoušela se tu nasazovat i řepa, která má větší výnosnost (14-18%) oproti třtině (10-12%), ale podmínky pro pěstování cukrové třtiny jsou tu prostě logicky vhodnější. Na jihu se sladí i palmovým cukrem, který můžete znát hlavně z Thajska. Použít tedy můžete všechny čtyři.

Do omáčky ještě patří kyselá složka. Nejčastěji se používají limety nebo rýžový ocet, případně jejich kombinace. Ve Vietnamu narazíte na malé limetky kalamansí se semínky (Chanh ta [čaɲ ta]) a s hodně výraznou, koncentrovanější kyselou chutí. U nás Vietnamci často používají náš kvasný ocet nebo ocet jablečný, případně citrón nebo limety.

Key lime

I česnek je v Jihovýchodní Asii o dost menší a tím pádem zase výraznější, než u nás. Určitě do receptu použijte česnek český, ten Vietnamský neseženete, ale chuťově a svojí silou je nejpodobnější.

Úplně nejlepší je, omáčku samozřejmě přizpůsobit vlastním chutím a taky si ji nejprve někde dát, ať víte, jak má chutnat a můžete si ji pak doma jednoduše doladit.

Do základní omáčky s česnekem pak můžete přidávat:

  • čerstvě namletý černý pepř
  • chilli (bird’s eye)
  • kytičky z mrkve (takhle je dělám já, když mám čas si hrát :), plátky daikonu nebo obojí (pro harmonizaci chutí)

Nebo ladit do asijských salátů:

  • nadrobno nasekanou citronovou trávu
  • nadrobno nasekanou vietnamskou šalotku (seženete v Sapě, případně použijte českou)
  • limetové listy nebo listy makrutové (kafírové) limetky

Tak a tuhle máte můj recept, který chutná jako ta nejtypičtější Nước chấm v Hanoji.

PS: Vietnamci mnoho jídel upravují do vegetariánské podoby, nicméně i přesto, často používají rybí omáčku. V asijských zemích někdy vegetariáni konzumují ryby a mořské plody a vyhýbají se hlavně červenému, vepřovému a kuřecímu masu. Pokud jste striktní, nahraďte rybí omáčku stejným množstvím tamari sojovou omáčkou. Bude to vypadat i chutnat trochu jinak, ale jako „vege“ varianta to funguje docela dobře.

Suroviny:

  • 100 ml třtinového cukru
  • 3 stonky citronové trávy
  • 2 stroužky česneku
  • 100 ml rybí omáčky
  • 125 ml limetové šťávy
  • 300 ml vody
  • čerstvě namletý černý pepř
  • (1/3 mrkve viz. úvod)
  • (1/2 chilli papričky)

Příprava:

1. Palmový cukr naškrábejte nožem a dejte do velkého hmoždíře. Nebo použijte náš třtinový

Rock sugar

2. Citronovou trávu a oloupaný česnek nasekejte na drbno a dejte stranou.

Postup:

1. Do hmoždíře k cukru vlijte rybí omáčku, šťávu z limetky, čtvrt vody a dříkem od hmoždíře pomalu drťte cukr ať se hezky rozpustí.

2. Přidejte česnek i citronovou trávu a pokračujte až se příjemně rozvoní.

TIP: pokud chcete omáčku pálivou, přidejte půlku nasekané chilli papričky a utřete s česnekem a nasekanou citronovou trávou.

Nuoc cham vietnamese dipping sauce

3. Dolijte vodu, opepřete a zamíchejte.

4. Rozlijte do misek a podávejte k nesmaženým nebo betelovým závitkům. Nebo absolutně k čemukoliv jako Vietnamci. ;)

TIP: Cukr můžete nahradit třeba neutrálním sirupem z agáve a pokud nejíte maso, nahraďte rybí omáčku trochou soli, ale nebude to ono…

Jana Králiková - ZÁSADNĚ ZDRAVĚ

Probíhá tu diskuze! Píšeme si k tématu, mimo něj, cokoliv :)

  1. Jájo, mám na Vás prosím zásadní otázku, lije se nuoc cham do jídel, nebo se používá jen jako dip? :D Musím to vědět!!! :D :D

    • Dobrý den, Zuzi, Nuoc cham se používá jednak jako omáčka, kterou můžete nalít přímo do jídla (třeba v případě Bun bo Nam Bo) anebo se nechává bokem v mističce na dipání třeba na závitky, Banh xeo syčící placku anebo k Bun cha apod. Tak, třeba se vám bude už líp spát! :DD

  2. Nemůžu trefit tu chuť, ale ani barvu. Vietnamci v bistrech tu omáčku mají prostě jinou. Už jsem koupil třetí druh rybí omáčky a zkouším, stále to není ono. Jestli oni kluci ušatí tam ještě nedávají něco tajného? Třeba vodu z pračky, nebo elektrolyt z autobaterie?

    • No u nás v Česku je to často šmrncnutý lihovým octem. Někdo přidává i citrón. Ale to mi nechutná. Já mám tu omáčku ráda tradiční z limet. Ale záleží na chuti každýho… :) J.

  3. Díky za recept. Nějak jsem nenašel, co s tou mrkví?:-)

    • Marku, máte to v úvodu receptu, krájí se na kolečka/vyřezávají se kytičky a jen se do omáčky vkládá pro harmonizaci chutí. :) Prima den!

  4. Díky za recept na omáčku, dělala jsem Bun bo nam bo a zjistila, že tuhle ingredienci nemám v půlce vaření (pak jsem zjistila, že to je vlastně zákald jídla, že jo…:D) a tenhle recept mě zachránil a bylo to mnamozní… ;-)

  5. Jak můžete tento recept označit „hodí se pro Vegetarián , Vegan“ ? Když základní surovinouje rybí omáčka…

    • Petře, vysvětluju to v textu, tak si recept přečtěte ještě jednou a celý od začátku až do konce…

  6. Do vietnamské kuchyně zatím moc nefušuju, ale myslím, že to s Tebou Jani zkusím. Moc fajn se mi tady čte.

    • Moc děkuju, Karin, to mě moc těší! :) Tak hezky pomaloučku polehoučku, myslím, že by Tě mohla taky chytnout za srdce, i když Itálie je Itálie, já to chápu. ;)

Přidat konimentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Kurzy vaření Přidejte se!

Můj Instagram Jája frčí na Instáči, hlavně teda piští na stories

Ahoj, jmenuju se Jana. Jsem hodná. Nutriční gastronomka.

Zásadně zdravě – Jana Králiková

Zásadně zdravě O jídle. O zdravém těle. O zdravém rozumu. A taky o životním stylu, který vás bude bavit.

Tady máte dort. Dortem nic nezkazíš. Říkali.

Zásadně zdravě – Jana Králiková
Zásadně zdravě – Jana Králiková

Děkuju. Že jste to se mnou došmrdlali až sem.

Zásadně zdravě – Jana Králiková
Vietnam s Jájou - od 6. do 16. března 2019 Do Vietnamu!
Kuchařka Gastrokroužku - Spojilo nás jídlo Kuchařka tady!
Food blog roku - Hlasujte tady! Hlasujte tady!