Možná už jste o betelu slyšeli. Nebo možná dokonce znáte betelové sousto „pinang“. A pokud ne, tak vás chci ujistit, že v tom případě nejde o žádné jídlo, jak by člověk odhadoval z názvu, ale o čtvrtou nejrozšířenější drogu na světě. Teď si asi myslíte, že jsem se úplně pomátla na rozumu a co vám to teda dávám za recept. Nebojte. Pepřovník „lolot“ je bylinka, která sama o sobě nemá žádné povzbuzující účinky. Je úžasně voňavá, zvlášť když v ní budete maso grilovat jako v tomhle receptu, a samozřejmě i zdravá. Napomáhá trávení, působí proti parazitům a krom toho má třeba i přirozeně močopudný účinek, takže pomáhá přírodní cestou odvodňovat organismus.
Vietnamské Bò lá lốt [bo lá lot], tedy hovězí v betelových listech může být skvělým asijským předkrmem nebo i hlavním chodem. Když si k nim uvaříte rýžové nudle Bún [bun], připravíte klasickou vietnamskou sladkokyselou omáčkou Nước chấm [nəok čam] a doplníte je o další bylinky, budete mít plnohodnotné jídlo.
Každopádně je nikdy nesmažte ve fritéze (jak bývá zvykem třeba v Sapě), ale buď je ugrilujte nebo na sucho opečte na grilovací pánvi. Doma nebo na grilu si je připravíte mnohem lepší, fakt. :) Doporučuju dbát na původ použitého hovězího masa ze „šťastné krávy“, od poctivého řezníka.
Recept připravuju bez cukru s trochou agávového sirupu a to zcela záměrně. Ve Vietnamu se samozřejmě sladí třtinovým, řepným, kandovaným nebo palmovým cukrem, ale protože já se mu vyhýbám, tak jsem ho zaměnila a věřte mi, že chuť to vůbec neovlivní. Nicméně rybí omáčka cukr obsahuje, takže pokud se chcete sladidlu vyhnout úplně, použijte místo ní himalájskou sůl, jen to už pak nebude úplně ono. Co je opravdu (na rozdíl od cukru) důležité a možná dokonce to nejdůležitější k zachování autenticity vietnamského receptu, je doplnit i celé jídlo o další vietnamské bylinky: klasnatku brvitou, perilu křovitou a koriandr setý/mexický (chuťově velmi podobný). Ty totiž výrazně ovlivňujou nejenom chuť a vůni Bò lá lốt, ale usnadňujou trávení, ostatně přečtěte si v prokliku o každé bylince zvlášť.
Nejlepší funkční kosmetika v Česku. V korejským stylu!
Pro inspiraci semDárek k nákupu nad 2 400 Kč v hodnotě 1 200 Kč
zadejte v košíku kód
DAREKODJAJI
A získáte cestovní kosmetickou sadu ZDARMA
Jak na to? Vyberte si produkt/y v minimální hodnotě 2 400 Kč, přihoďte k nim do košíku mini set GPC, zadejte kód: DAREKODJAJI, díky kterému se vám pak automaticky cena mini setu odečte od celé objednávky a vy ho tak získáte zdarma jako dárek.
1. Citronovou trávu od „cibulky“ do poloviny stonku nasekejte na drobno.
2. Česnek oloupejte a nasekejte také na jemno.
3. Rybí omáčku smíchejte s agáve sirupem a dobře promíchejte.
1. Mleté maso dejte do mísy, přidejte čerstvě nasekanou citronovou trávu, česnek, směs rybí omáčky s agáve a koření. Můžete přidat i chilli papričku.
2. Dobře promíchejte a nechte odpočinout v lednici.
3. Omyjte si listy betelu a rozehřejte gril nebo pánev.
TIP: Pokud jídlo děláte jako hlavní chod, tak si kupte rýžové nudle Bún. Namočte je dopředu do studené vody, nechte je povolit (cca 20 minut) a slijte. Uvařte dostatek vody ve varné konvici a zalijte je tak, aby byly celé ponořené. Občas promíchejte. Jak změknou, slijte je, přidejte trochu studené vody, propláchněte je a dejte do misky.
4. Vezměte dva listy, otočte je hladkou (tmavší lesklou) stranou na pracovní plochu vedle sebe tak, aby se překrývaly. Z masa utvořte tenké jakoby čevabčiči a zabalte je do listů. Umotejte ostatní závitky stejným způsobem.
5. Opečte na grilu nebo suché pánvi. Opékejte z každé strany cca 3 minuty.
6. Závitky servírujte s bylinkama, případně nudlema Bún a zálivkou Nước chấm s citronovou trávou.
Slušnej betel!