Jak si (dobře) vybrat kurz vaření
Jak si (dobře) vybrat kurz vaření
Jana Králiková - 'ZÁSADNĚ' ZDRAVĚ Tipy, triky, postupy  

Jak si (dobře) vybrat kurz vaření

číst dál

Lákají vás kurzy vaření, ale nevíte, jak si vhodně vybrat v nekonečný trendy nabídce? Tak třeba se vám bude hodit můj článek. Sama jsem absolvovala nespočet kurzu vaření u nás i v zahraničí od „low budgetových“ po ty ve vyhlášených kulinárních institutech. A pak taky – sama učím lidi vařit už víc než šest let. A tak si říkám, že by byla škoda vám s výběrem neporadit…

Můj oblíbený pepř a spol. Kampot.cz

Nejlepší pepř na světě! Farmářské a divoké fair trade koření z Kambodži. Plus čokoláda, čaj, rum... Bum! <3

Mňám. Kuk!

Mám pro vás slevu 10% nejen na dokonalý pepř a koření!
Na stránkách kampot.cz zadejte
v objednávce do políčka „slevový kupón“
JAJA10

Koupit na Kampot.cz
s 10% slevou

Narazila jsem na několik internetových PR článků škol vaření i těch jakože informativních od kolegů kuchařů, ale s žádným jsem se nedokázala úplně ztotožnit. Buď šlo víceméně o marketingový výkřik kulinárních institucí bez širšího kontextu anebo o velmi zevrubný povídání odkazující spíš než na skutečně důležitý připomínky, na školy vaření a jejich rozdílnosti.

Než se pustím do rozoboru, kterým bych vám chtěla poradit, jak si vhodně vybrat kurz vaření vám přímo na míru, co je opravdu důležitý, pokud se chcete někde učit vařit a na co si dát pozor, chci vám hned pro začátek doporučit jednu věc:

Kdo a jak vás bude učit vařit je rozhodně důležitější než to, kde se kurz vaření bude odehrávat. Pokud si vyberete kvalitního lektora, můžete se učit vařit klidně na poli u ohýnku.

Lektor vaření

Škola vaření jako taková může být perfektně vybavená, pokud vás ale kulinářskému umění bude učit člověk, který vás nedokáže zaujmout a nadchnout do vaření, nedovede vám vysvětlit základní (kuchařské) techniky a principy, bude s ním nuda anebo bude naopak tak přesvědčený o své vlastní dokonalosti a neomylnosti v kuchyni, že vy si jako účastník kurzu budete připadat při nejlepším tak trochu jako blbec, tak se asi shodneme na tom, že takový kurz vaření nejspíš nebude ten nejvíc nejlepší na světě…

Dobrý kurz vaření a kvalitní lektor by vám měl poskytnout báječný a přínosný zážitek plný nových, praktických a skvělých gastronomických rad a ne vám způsobit pocit frustrace z více či méně arogantní one (wo)man show – ostatně za to instruktora vaření neplatíte.

Jak poznat dobrého lektora vaření

  • je vyučený v oboru – není to podmínka, ale obrovská výhoda, kterou jako účastník kurzu rozhodně oceníte! Být výborný kuchař apriori neznamená být skvělý učitel. Ale učit se vařit od člověka z oboru, který si prošel reálnou a několikaletou kuchařskou praxí i teorií a nemá ji jen načtenou z knížek a vykoukanou na internetu, je skutečně rozdíl, který stoprocentně poznáte
  • je pokorný, umí naslouchat a poraditkrájet rychlostí blesku je strašně fajn, usnadňuje to práci v kuchyni, ale “nikdo učenej z nebe nespad”, a tak pokud lektor víc machruje, než vám dokáže reálně předat, je něco špatně, stejně tak, jako když nedokáže vyslechnout vaše potřeby a vhodně na ně zareagovat
  • je zábavný, ale ne za každou cenu – nikdo se na kurzu vaření nechce nudit. Chcete se naučit maximum, ale taky se pobavit, uvolnit a užít si pohodový program ve společnosti lidí s podobnými (kulinářskými) zájmy

Doporučuju kuchaře/kulinářské instituce sledovat na sociálních sítích. Díky nim máte dnes možnost nahlédnout pod pokličku, tak trochu odhadnout jestli je vám lektor sympatický a škola vaření má úroveň, kterou vyžadujete.

  • přesah – ovládat kuchařské řemeslo je základ, nespornou výhodou je ale i to, pokud vám lektor během kurzů vaření dokáže předat i něco navíc, ať už je to rozšíření obzorů v oblasti platingu/food stylinguzdravé výživy anebo se podělit o kulinářské zkušenosti nabyté při kuchařských stážích/na cestách apod.
  • je maximálně profesionální – během kurzu vaření takový lektor např. nepije alkohol, a pokud ano vždycky ví jaké množství snese! S účastníky kurzu se v žádném případě nedohaduje, dokáže být asertivní, ale za všech okolností je slušný a nelascivní. I v náročných situacích si dovede vždycky vhodně poradit
  • je otevřený navazující komunikaci – kvalitnímu lektorovi vaření nekončí práce několikahodinovým kurzem vaření. Je ochotný komunikovat s účastníky i po skončení kurzu. Má zájem na tom odpovědět na případné navazující dotazy, i třeba v následující emailové komunikaci

Dobrého lektora vaření jeho práce nejenom živí, ale především ho baví. A je to na něm na první pohled vidět.

Kvalita surovin

Co si budem! Skvělý steak bez problému uvaříte na obyčejné pánvi, ale bez dobrýho a kvalitního masa se toho nejlepšího výsledku nikdy nedoberete.

Kvalita surovin je spolu se zkušeným lektorem ta nejdůležitější věc, na které dobré kurzy vaření stojí, a se kterou i padají.

Takový benefit kurzů vaření ale bohužel není tak docela běžná praxe, jak by člověk předpokládal, a rozhodně se odráží i v ceně kurzu vaření. Z vlastní zkušenosti sami dobře víte, že cenový rozdíl mezi surovinou z konvenčního chovu/zemědělství je podstatně levnější než bio/farmářská kvalita. To je holý fakt.

Nejběžnější praxí u nás v Česku je, že se suroviny na kurzy vaření pořizují v různých objemech ve více, či méně specializovaných gastro obchodech. Což ale automaticky neznamená záruku kvality, protože i v nich seženete stejně tak levné privátní značky typu Aro nebo Clever jako ty exkluzivní organické/z farmy.

Z vlastní zkušenosti taky vím, že nejlepší příprava před samotným kurzem vaření spočívá v nákupu surovin, které si člověk obstará anebo vybere (ideálně) sám. Je to víc práce, utracených peněz i najetých kilometrů, ale jen díky tomu pak vždycky víte, co a v jaké kvalitě jste na kurz vaření nakoupili. Sami si za ni ručíte a nemůže se vám tak stát, že budete na kurzu vařit ze surovin jiných než od řezníka, z bio/farmářské produkce a hlavně, že budou přesně takové, jaké potřebujete – z kvalitního a čerstvého zdroje.

(Ani) do asijské kuchyně nepatří Vodňanský kuře, kostka masoxu a tavený sýr. I když… taková Veselá kráva třeba zrovna ve Vietnamu vlastně dost frčí… :P

Navíc, kde jinde se naučit, jak správně má chutnat čerstvá a kvalitní surovina, a jak velký rozdíl v jakostech u nás v Česku může být, než na kurzu vaření? Jak jinak účastníky kurzu naučit, že investovat do kvalitních základních potravin má smysl?

A jak jinak zlepšit gastronomii v Česku, než jít příkladem, vysvětlovat, ukazovat a ochutnávat?

Vybavení kuchyňského studia

Velkou výhodou dobrých kurzů vaření je skvělá vybavenost kuchyňského studia. Na kvalitním nádobí se nejen snadno a pohodlně vaří, ale taky pěkně servíruje. Příjemný prostředí jednoduše vylepšuje celkovou atmosféru kurzů.

Vařič pro každého účastníka kurzu automaticky nezaručuje, že bude výuka vaření i lektor výborný. Množství účastníků na kurzu je daleko relevantnějším ukazatelem kvality.

Škola vaření vybavená stanovištěm se samostatnou plotýnkou pro každého účastníka (případně do dvojice) ale není zárukou kvalitní výuky. Mnohem podstatnější je celkový počet kurzistů, případně počet účastníků vs. lektor a jeho asistenti.

Jestliže je účastníků na kurzu příliš, nemá se instruktor šanci kurzistům dostatečně věnovat, zodpovídat jejich dotazy ani důsledně demonstrovat kulinářské techniky, kroky a postupy. Tím spíš, pokud má každý účastník svoji plotýnku. Málokdy se na kurzu totiž sejde společnost se stejnými potřebami a zkušenostmi s vařením.

Ne vždy musí být na škodu část prací připravovat dohromady s lektorem, důležité naopak je, aby si každý účastník kurzu, pokud má zájem, měl šanci v praxi hned všechno vyzkoušet a uvařit/upéct sám, a tím maximálně zafixoval nabytou teorii. Nutně k tomu ale nepotřebuje vlastní vařič.

Každému člověku vyhovuje něco jiného. Někdo na kurzy vaření chodí proto, aby se něčemu přiučil a baží po každé drobné informaci, jiní se raději pobaví, aktivně si odpočinou, chtějí se dívat na „cooking show“ a dobře se najíst. A proto lektor musí umět fungovat se skupinou rozličnou.

A tak si vždycky vyjasněte, po čem vaše srdce touží a podle toho kurzy vaření vybírejte! :)

Servis a „něco navíc“

Na kurz vaření se jdete především něčemu přiučit.

Není ale od věci když ceně kurzu odpovídá i servis, případně obdržíte-li něco navíc. Pokud samozřejmě nejde jen o marketingové plácání, jaksi zbytečně upozorňující na nutnou vybavenost kuchyňského studia a služby s tím spojené, bez kterých se už z principu a logiky neobejdete.

Možná vás to překvapí, ale pravidlem nebývají nápoje v ceně. Zjistěte si, jestli si k ceně kurzu musíte připočíst další výdaje např. za nealko/alko, kávu, čaj… a při výběru zvažte, nakolik je pro vás takový benefit důležitý. Tím spíš, pokud pořizujete zážitkovou poukázku jako dárek pro někoho jiného.

Na některých kurzech vaření se alkohol nepije/nenabízí vůbec, případně se za nápoje doplácí, a na jiných doslova teče proudem, což může a někdy skutečně bohužel negativně ovlivňuje výuku i chod celého kurzu… Hledejte proto takové lekce a workshopy vaření, které vyhovují vašim nárokům. A ptejte se kolem, šuškanda vám nejen o institucích často hodně vypoví.

Odmývání nádobí a úklid stanovišť během vaření, pomocné ruce, hostesky apod. to všechno vám rozhodně kurzy vaření zpříjemní! Přesto taková služba nebývá standardem.

Naopak ostré nože, vhodně vybavené kuchyňské studio, zástěry k zapůjčení i recepty z kurzu, to je nutnost, a měly by být samozřejmostí. Zajímejte se i o takové drobnosti. Kurzy vaření v domácím nebo soukromém prostředí mohou mít velmi různorodou (ne)vybavenost!

Pozvánka na další kurz, slevová poukázka a následná komunikace jsou určitě příjemnou pozorností školy vaření, ale nijak by neměly ovlivnit samotnou kvalitu lekcí/workshopů.

Cena kurzů vaření

Ne vždy musí cena odpovídat kvalitě, ale pokud je kurz vaření až podezřele levný, je pravděpodobné, že se to promítne v kvalitě lektora/surovin/studia, a v nejhorším případě se to všechno propojí v synergický průšvih.

Pokud je cena vysoká, platíte často kromě (většinou opravdu) kvalitní výuky a zážitku i za značku, daň za (mediálně) známou tvář, případně za poptávku, převyšující nabídku.

Pokud pořizujete kurz vaření jako dárek pro třetí osobu, vždycky důkladně zvažte, jestli se trefujete obdarovanému do vkusu. Pro obdarovaného, ostatní účastníky kurzu i pro lektora samotného není nic horšího, než když na kurz dorazí někdo, koho vaření vlastně vůbec nezajímá.

Cena kurzů vaření se taky odvíjí od počtu účastníků. Čím víc kurzistů se lekce vaření účastní, tím spíš může být kurz levnější (ani tak to nemusí platit). Ale pokud se na kurzu vaření chcete skutečně naučit maximum, osobně doporučuju navštěvovat kurzy vaření komornějšího charakteru.

https://www.instagram.com/p/Bkvcn6gAgMy/

Z vlastní zkušenosti vím, že víc jak osm (max. 10) účastníků nemá lektor vaření šanci opravdu kvalitně obstarat. Při větším mumraji prostě nemá dostatek času na zodpovídání zvídavých dotazů ani na praktické ukázky, natož mít prostor jít víc do hloubky. A proto při výběru zvažujte navíc individuálnější přístup lektora/školy vaření. Tím spíš, pokud jdete na kurz vaření právě kvůli konkrétnímu instruktorovi a zajímají vás jeho tipy, triky a postupy a máte v plánu se hodně ptát a očekáváte, že se odpovědi skutečně dočkáte.

A jedna dobrá rada závěrem.

Za několik hodin vaření se sebešikovnějším lektorem se nestane kuchařem ani Superman!

Kurzy vaření jsou především o zábavě a seznámení s kulinářským uměním, o prohlubování znalostí, rozšiřování obzorůobjevování nových chutí, surovin a možností, pokud je navštěvujete pravidelně a máte chuť se vzdělávat a vylepšovat svoje gastronomické dovednosti, tím líp pro vás! Takové vzdělávání v oboru má smysl.

Pokud se ale chcete naučit skutečně vařit se vším všudy, pak jde o léta tréninku, studia i praxe a v takovém případě se přihlašte do některé z gastronomických škol a vyučte se kuchařem. Neočekávejte, že po několika hodinách vaření se sebelepším lektorem budete zářit v kuchyni jako světové kuchařské špičky. Stujte oběma nohama na zemi a po jednorázových čtyř-osmi hodinových kurzech vaření i víkendových workshopech si užívejte především nově nabyté vědomosti, vylepšené dovednosti a nové zkušenosti i přijemně strávený čas (snad) v milé kulinářské společnosti! Nečekejte ale zázraky. V takovém případě doporučuju navštěvovat kurzy pravidelně, pokud nehodláte jít rovnou studovat.

I dobrý instruktor vaření a kuchař je jenom člověk, a jen a pouze vlastní pílí a tréninkem se ze zapáleného hobby cooka může stát mistr! ;)

PS: Už jste si někteří všimli, že mi z webu zmizela nabídka kurzů vaření. A asi vám dlužím malé vysvětlení. Dávám si teď malou pauzu, a tak bohužel nové termíny pár měsíců nebudou… Ale protože mi píšete o rady, sepsala jsem pro vás tenhle článek, který vám snad trochu pomůže se v nabídce kurzů vaření orientovat. A já vám slibuju, že jakmile budu připravená na další jízdu, dám vám vědět, ať už budete mít zájem o kurzy vaření soukromýho charakteru anebo ty v komorních skupinkách. Těším se na to! Na vás…! :)

Jana Králiková - ZÁSADNĚ ZDRAVĚ

Probíhá tu diskuze! Píšeme si k tématu, mimo něj, cokoliv :)

  1. závidím možnost výběru, mimo Prahu je takových kurzů poskrovnu a navíc teď, když se všechno utlo :(

  2. Dobrý den už dlouho sleduju vaši práci a obdivuju tu krásnou spontálnost a vášeň pro to co děláte. A hned jak se rozhodnete pro další kurzy vaření, tak myslím že budete mít spoustu nadšených účastníků a já bych byla moc ráda mezi nima.
    Pája

    • Dobrý den, Pájo, moc Vám děkuju!! :) Budu se těšit někdy v budoucnu na kurzu naviděnou! J.

  3. Dobry den Jajo,moc dekuji a drzim palce?Tesim se na další prima kurzy,jste moji velkou inspirací?♥️Gabi

  4. Jajo,povedete ještě nějaký kurz vaření ?Divam se dívám a zatím nic??Děkuji Gabriela Strakova

    • Dobrý den, Gábi, děkuju za dotaz i za zájem, moc mě to těší! A už jsem to radši i připsala na závěr do PS. Dávám si teď od kurzů vaření na čas pauzu, později prozradím víc… Ale slibuju, že jakmile budu připravená na další jízdu, dám vám všem vědět! :) Mějte se krásně a ať se Vám daří! <3 Prima večer,J.

Přidat konimentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Kurzy vaření Přidejte se!

Můj Instagram Jája frčí na Instáči, hlavně teda piští na stories

Ahoj, jmenuju se Jana. Jsem hodná. Nutriční gastronomka.

Zásadně zdravě – Jana Králiková

Zásadně zdravě O jídle. O zdravém těle. O zdravém rozumu. A taky o životním stylu, který vás bude bavit.

Tady máte dort. Dortem nic nezkazíš. Říkali.

Zásadně zdravě – Jana Králiková
Zásadně zdravě – Jana Králiková

Děkuju. Že jste to se mnou došmrdlali až sem.

Zásadně zdravě – Jana Králiková
Vietnam s Jájou - od 6. do 16. března 2019 Do Vietnamu!
Kuchařka Gastrokroužku - Spojilo nás jídlo Kuchařka tady!
Food blog roku - Hlasujte tady! Hlasujte tady!