Čokoládový baileys double cheesecake s ostružinami a šalvějí
Čokoládový baileys double cheesecake s ostružinami a šalvějí
Jana Králiková - 'ZÁSADNĚ' ZDRAVĚ Dezerty  

Čokoládový baileys double cheesecake s ostružinami a šalvějí

číst dál

Hodí se pro

Neobsahuje

2 dorty (ø 16 cm a 22 cm)
30 minut příprava + 4 Hodiny postup
Středně obtížný Středně obtížný

Říká se, že v jednoduchosti je krása. A s tím se nedá nesouhlasit. Jenže občas se mi povede vymyslet recept, kterej je výrazně jednodušší než jeho až srandovně zdlouhavej název, kdybych teda měla vyjmenovat všechny jeho přívlastky v nadpisu. Inu, posuďte sami. Dneska tu pro vás mám totiž „narozeninový čokoládovo-čokoládový baileys double cheesecake bez lepku s lesníma ostružinama a karamelizovanýma šalvějovýma chipsama macerovanýma ve whiskey“. To je ale blbost, co?

Je, no. Akorát že děsně dobrá!!! Maminka měla narozeniny, a tak jsem dělala klasický dvoupatrový cheesecake, navíc s čokoládou a bez lepku.

A protože venku na chalupě lilo jako z konve a protože den předem jsme byli pod skálou natrhat spoustu lesních ostružin, a taky proto, že nejpřerostlejší bylinkou na zahradě je momentálně šalvěj, vznikla tahle úžasná lehce podzimně laděná kombinace.

Zprvu to bylo trochu dobrodrůžo, protože na chalupě nemám polohovatelnou dortovou formu, a menší patro jsem pekla v hrnci (vyloženým pečicím papírem). Ale kdyby vás tahle radost někdy taky potkala, docela funguje fígl nechat dortík v tom rendlíku klasicky vychladnout, pak ho na chvilku zamrazit, aby líp držel tvar, potom si obalit dostatečně velký prkýnko alobalem / pečicím papírem, napustit do dřezu trochu horký vody, ponořit rendlík na moment do ní, aby okraje dortu a korpus na dně v hrnci lehce povolily, a nakonec už jen zakrýt hrnec obaleným prkýnkem a rychle ho překlopit. Jakmile dortík vyklouzne, stačí na něj položit druhý prkýnko, znovu ho překlopit a voilà, patro z rendlíku je venku v pozici, se kterou se dá už i něco dělat. A ne, nepoláme se vám.

No, ale jinak je to vlastně brnkačka. Prostě cheesecake. Akorát navíc s čokoládou, baileys, polevou a karamelizovanou šalvějí ve whiskey. Tak ho někdy zkuste, jestli máte chuť.

PS: Tu šalvěj ve whiskey si nechám patentovat, protože je prostě absolutně božská! A dávám ji teď do všeho. Ideálně rovnou do pusy, například.

PPS: Ostružiny pořád ještě dozrávají, včera jsme na nich zase byli. Tak až je někde uvidíte, vzpomeňte si na mě i na tenhle dorťas!

Na korpus:

Na náplň:

  • 5 vajec od šťastných slepiček
  • 120 g třtinového cukru „muscovado“
  • 1 lžička vanilkového prášku
  • 500 g čerstvého sýru ricotta (používám Italat)
  • 400 g lučiny
  • 300 g 90% čokolády
  • 7 cl baileys

Na ozdobu:

  • 3 hrsti lesních ostružin

Na polevu:

  • 50 g 90% čokolády
  • 100 ml 31% smetany ke šlehání
  • 2 cl baileys

Na karamelizovanou šalvěj:

  • 1 lžíce ghí (když nemám svoje, kupuju od Ghíčka)
  • 2 hrsti lístků šalvěje lékařské
  • 2 cl irské whiskey
  • 1 lžíce javorového sirupu

Příprava:

Nejdřív si připravte karamelizovanou šalvěj ve whiskey.

1. Šalvěj natrhejte na jednotlivé lístky.

2. Rozehřejte si přepuštěné máslo (ghí), šalvěj k němu přidejte a lehce ji opékejte.

TIP: Zkoušela jsem ji nejdřív dělat i na másle a místo whiskey jsem použila baileys. To nedělejte, lístky jsou pak oblemcaný hnědou připálenou bílkovinou z másla anebo krémovýho alkoholu a vypadá to… ošklivě.

3. Jakmile bude bylinka celá obalená tukem a začne vypadat lehce opečeně, přilijte k ní panáka whiskey.

4. Alkohol nechte odpařit a pak přilijte javorový sirup. Krouživými pohyby pánve ho rozlijte do všech koutků a obalte v něm opečené lístky šalvěje. A rychle je pak stáhněte z pánve, ať se nepřipečou a javorový sirup nezhořkne.

5. Lístky rozprostřete na pečicí papír a nechte je vychladnout. Takhle křupavou karamelizovanou šalvěj si schovejte na zdobení dortu. Jo. Je bezva, tak ji hlavně hned celou nesnězte! :)

6. Rozehřejte si všechnu nalámanou čokoládu ve vodní lázni a část čokolády na polevu rovnou odlijte bokem a dobře smíchejte se smetanou a s baileys. Tuhle dobrotu si taky schovejte na zdobení! ;) Zbytek čokolády použijete za chvilku do dortu.

TIP: Tu smetanu do polevy nesmíte mít studenou, jinak se vám čokoška zdrcne. A určitě ji přilijte všechnu rovnou a ne po troškách, jinak se vám zdrcne taky a oddělí se tuk od zbytku hmoty. To samý platí pro baileys, kterou tam nalijte až po smetaně, jinak se vám to může zdrcnout zas. Je to trochu alchymie a tragikomickej příběh o velkým zdrcávání, ale když jsem to zvládla já, tak to zvládnete taky!

7. Nasbírejte si čerstvý lesní ostružiny, a pokud nemáte kde, kupte si ovoce, který k tomuhle receptu podle vás sedí. Třeba pokrájený šťavnatý a svařený hrušky.

Postup:

Nejdřív si připravte korpus.

1. Sušenky rozmixujte na strouhanku.

2. Přidejte změklé máslo a dobře rukama propracujte v těsto.

3. Obě dortové formy vymažte po obvodu trochu máslem a vyložte pečicím papírem. Na dno obou forem rovnoměrně rozprostřete „těsto“ na korpus a dejte do lednice vychladit. Zároveň si předehřejte troubu na 120 °C.

TIP: Abych měla korpus hezky do hladka, na udusání používám plochou polívkovou lžíci.

A teď si připravte náplň.

4. Ve větší míse vyšlehejte vejce s cukrem.

TIP: Dbejte na to, aby všechny ingredience měly pokojovou teplotu. Až budete totiž do krému přilívat rozehřátou (nikoli vroucí, ale odstátou) čokoládu, určitě byste měli místo čokodortu divnou zdrclou „stracciatellu“.

5. Jakmile se cukr rozpustí, přidejte vanilkový prášek, všechnu ricottu a lučinu (odstátou při pokojové teplotě) a znovu vyšlehejte.

6. K obsahu teď přilijte čokoládu (ne horkou, ale spíš zase pokojové teploty), dobře vyšlehejte do čokoládova a dochuťte baileys.

7. Oba dorty peču naráz (vejdou se mi na rošt do trouby pěkně vedle sebe), menší něco přes hodinu a větší určitě aspoň hodinu a půl při 120 °C.

8. Jakmile jsou dorty upečené, sejměte boční formu i pečicí papír a nechte je vychladnout na stole, a potom je šoupněte na alespoň 2 hodiny do lednice.

9. Až budou dorty vychlazené, větší patro dejte na tác/talíř – já patrový dorty radši vyztužuju, takže jsem si odměřila a nastříhala 4 trubičky z brčka a zapíchala je do středu dortu – a na něho položte patro druhý. Obě patra zasypte ovocem, ozdobte čokoládovým krémem tak, že ho lžící na ovoce drobným čúrkem nalijete, a dokrášlete křupavýma karamelizovaným šalvějovýma listama ve whiskey.

Je to fakt ukrutně dobrý, tak si nechte chutnat!

Jana Králiková - ZÁSADNĚ ZDRAVĚ

Probíhá tu diskuze! Píšeme si k tématu, mimo něj, cokoliv :)

  1. Zdravím Janičko:-) Ráda bych Váš recept upekla na rodinou oslavu, jenom se také necítím na patrový dort, i přesto, že vypadá naprosto úchvatně. Moha byste prosím do receptu uvést poměr i na jedno patro? :) Děkuji za Vaše inspirativní recepty a přeji krásný den :)

  2. Dobrý den, omlouvám se za hloupý dotaz, ale nevím, jestli jsem správně pochopila postup :) Nejprve udělám korpus, který dám jen vychladnout do ledničky. Ten následně potřu náplní a dám péct do trouby? A nakonec ostružiny, poleva a šalvěj. Moc děkuji za odpověď :)

  3. Dobrý den Janičko:-) Váš dort vypadá naprosto božsky a chutná určitě báječně:-) Chtěla bych ho strašně vyzkoušet a tak mám k němu dva dotazy.Korpus ze sušenek a másla se ani na chvilku nezapéká v troubě?A pak, na patrový se zatím necítím,tak jestli by z tohoto množství šel upéct 1 dort o větším průměru cca 26 cm?Nebo bych ho měla upéct z poloviční porce? Děkuji Vám velice za odpoved a at se Vám stále jen daří,jste úžasná:-) Eva

    • Dobrý den, Evi, děkuju! :) Já korpus napřed opravdu nezapékám. Vím, že to někdo dělá, ale já ho mám křupavý a vláčný i bez toho, nevím, čím to je… Jinak si myslím, že poloviční porce vyjde tak na 24 cm formu. Ono se to nezdá, ale na těch 26 cm by možná už nemusel vyjít ten sušenkový korpus z poloviční dávky, a dort by mohl být příliš nízkej. Ono těch pár cm dělá docela rozdíl. Ale pokud to budete zkoušet, budu ráda za komentář, jak se to povedlo, až budu mít chvilku, zkusím to přepočítat na jedno patro a formu, a doplním to do receptu. :) Díky za reakci a nápad, ať se dort povede! Prima víkend, J.

Přidat konimentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Kurzy vaření Přidejte se!

Můj Instagram Jája frčí na Instáči, hlavně teda piští na stories

Ahoj, jmenuju se Jana. Jsem hodná. Nutriční gastronomka.

Zásadně zdravě – Jana Králiková

Zásadně zdravě O jídle. O zdravém těle. O zdravém rozumu. A taky o životním stylu, který vás bude bavit.

Tady máte dort. Dortem nic nezkazíš. Říkali.

Zásadně zdravě – Jana Králiková
Zásadně zdravě – Jana Králiková

Děkuju. Že jste to se mnou došmrdlali až sem.

Zásadně zdravě – Jana Králiková
Vietnam s Jájou - od 6. do 16. března 2019 Do Vietnamu!
Kuchařka Gastrokroužku - Spojilo nás jídlo Kuchařka tady!
Food blog roku - Hlasujte tady! Hlasujte tady!