Ovocný narozeninový cheesecake
Dezerty  

Ovocný narozeninový cheesecake

číst dál

Hodí se pro

2 dorty (ø 18 cm a 23 cm)
10 minut příprava + 2 hodiny postup
Jendoduchý Jendoduchý

Tak takhle nějak to může vypadat, když si na zakázku objednáte dort od Jáji (r. 2014). Úkol zněl jasně: upéct zdravější variantu dortu pro jednu osmiletou treperendu k narozeninám. Pokud sháníte inspiraci a domníváte se, že dětský dorty musejí být barevný, ale zároveň i dobrý a poměrně zdravý, tak to jste tady správně!

DSCF8281

Barevně a vesele to jde i jen tak s ovocem. Navíc cheesecake, je na výrobu jednoduchej jako facka, protože nejvíc času vám ve finále zabere jeho samostatný hodinový (hodinu a půl dlouhý) pečení.

Pokud vás baví i raw dorty, můžete se inspirovat tuhle: jahodovo-banánový raw dort, čokoládovo-cuketový raw dort s jahodama a mochyní a nebo Jahodovo-limetkový raw dort.

Na korpus:

  • 200 g BeBe Dobré ráno (extracereální)
  • 100 g mletých mandlí
  • 120 g másla

Na náplň:

  • 2 x 250 g balení čerstvého sýru ricotta (používám Italat)
  • 4 x 100 g balení lučiny
  • 5 vajec
  • 120 g cukru muscovado (nebo třtinového cukru)
  • 2 lžíce čerstvé kůry z bio pomeranče (v krajním případě můžete použít i sušenou)
  • 2 vanilkové lusky
  • 4 lžíce bio kakaového prášku

Na „marmeládu“:

  • 100 g jahod
  • 1 lžíce cukru muscovado (nebo třtinového cukru)

Ovoce na ozdobu:

  • 100 g čerstvých jahod
  • 70 g čerstvých borůvek
  • 50 g čerstvých ostružin

Příprava:

1. Máslo si připravte dopředu, aby nebylo příliš ztrvdlé z lednice.

2. Ovoce dobře omyjte.

Postup:

1. Sušenky s mandlemi postupně rozmixujte a pak společně s rozměklým máslem spojte v “těsto”. Může se malinko drobit, ale to nevadí. To je v pořádku.

2. Do dortových forem o průměru 18 cm a 23 cm, vyložené pečícím papírem, natlačte hmotu tak, aby vám vznikly korpusy. A dejte zatuhnout do lednice.

3. Vanilkový lusk jeden po druhém podélně rozřízněte a nožem vyškrábněte zrníčka jako můžete vidět na videu.

4. Ingredience na náplň umixujte nebo ušlehejte šlehačem. Nejprve vejce s cukrem, aby se stihl rozpustit. Pak přidejte ricottu s lučinou a nakonec nastrouhejte kůru z čerstvého bio pomeranče a zrníčka z vanilky.

5. Část náplně odlijte na korpus do menší formy (vrchní patro dortu). Druhou obarvěte kakaem, dobře promíchejte a vylijte do větší (spodní patro dortu). Pokuste se zachovat stejnou výšku pater a nebojte se konzistence. Dorty v troubě pěkně ztuhnou, díky přidaným vejcím. ;)

6. Oba dorty naráz dejte péct do předehřáté trouby na 120°C s horkým vzduchem na cca 1 hodinu.

7. Upečené dorty vyndejte z trouby a nechte odpočinout. Pak přetáhněte alobalem, aby nenačuchly a neoschly v lednici, a dejte je na hodinu a půl vychladit.

8. Mezi tím rozmixujte jahody s cukrem, vytvoříte si tak „marmeládu, díky které vám na dortu bude ovoce držet. Jahody omyjte a podélně nakrájejte na plátky, jako na fotkách.

9. Jakmile dort vychladne, naneste do středu většího čokoládového patra trošku čerstvé jahodové „marmelády“ a položte na něj menší patro vanilkové.

10. Spodní patro natřete slabou vrstvou jahod a ozdobte jahodovými plátky a borůvkami.

11. Na vrchní patro také naneste jahodovkou a dozdobte borůvkami, ostružinami nebo jahodami, podle libosti.

TIP: Ovoce obměňuje dle libosti a třeba i v závislosti na sezóně.

Přijďte na můj kurz vaření!

Komentáře Každý komentář mě potěší!

  1. Děkuji Vám za bezvadný recept. Vše vyšlo podle plánu a dortik je nejenom krásný, ale i moc dobrý.

  2. Dobrý den Jani, já dnes rovněž vyzkoušela Váš recept (protože už z Vašich fotek vypadá dortík naprosto k sež*ání :-D) a naprostá pecka!!!! Trochu mě vylekal komentář Kristýny….ale mě teda všechno vyšlo úplně bezvadně!!!! Dort vypadá bezvadně a chutná LUXUSNĚ!!!! Takže děkuji za recept a těším se až vyzkouším další mňamky od Vás!

  3. Zkoušela jsem dort podle tohoto receptu. Tešíme se na něho všichni. Bohužel jsem musela upravovat už od sušenek. Množství na korpusy nesedělo, takže se přidávalo. A upečené dorty ani po 1 a 1/4 hodině nevypadaly tak hezky upečeně, jak u vás na fotkách. Takže se trochu bojím, že z jednoho patrového dortu budou dva samostatné.

    • Dobrý den, Kristýno, to mě moc mrzí, že se vám dort nedaří. Ale množství na korpusy je přesně tolik, aby vytvořil základ do obou forem o průměru 18 a 23 cm. Nezapomněla jste na dobře pomleté mandle? Cheesecake peču vždy při nízké teplotě a většinou hodinu, někdy chvilku déle, záleží na velikosti vajec, aby s ostatními ingrediencemi vytvořil jemnou „tvarohovou“ náplň. Dort se po zahýbání pečící formou (ještě v troubě) nesmí už nijak výrazně „chvět“, ale cheesecake je hotový až po vychladnutí… a to chvilku trvá, jak je uvedeno v receptu, až pak je můžete dávat na sebe – podle postupu. Dělám cheesecake často a vždycky vypadá stejně. Tak snad se nakonec zadaří i vám.

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Ahoj, jmenuju se Jana. Jsem hodná. Nutriční gastronomka.

Novinky přímo do mailu Nechte mi tu e-mailovou adresu

Poslat
ZÁSADNĚ ZDRAVĚ – Jana Králiková (Černá)

O jídle. O zdravém těle. O zdravém rozumu.

A taky o životním stylu, který vás bude bavit.