Pórkový krém s hlívou ústřičnou, řeřichou a konopným semínkem
Pórkový krém s hlívou ústřičnou, řeřichou a konopným semínkem
Jana Králiková - 'ZÁSADNĚ' ZDRAVĚ Polévky  

Pórkový krém s hlívou ústřičnou, řeřichou a konopným semínkem

číst dál

Hodí se pro

Neobsahuje

4 porce
10 minut příprava + 20 minut postup
Jednoduchý Jednoduchý

Pórková je moje dětství. Maminka ji dělávala s jíškou, bramborama a opečenýma kostičkama ze starýho pečiva. Taková ta klasika. A já, jako správně rozmazlený dítko, nechtěla polívku bez těch kostiček jíst. Vlastně tehdy bych bejvala jedla klidně jenom to samotný opečený pečivo… Jenže dneska už jsem velká holka, a tak i tu polívku dokonce zvládnu sama uvařit. Trošku jinak. S křupavou hlívou, místo pečiva. Protože pórkovku „bez kostiček“ já prostě nejim!

Pórkový krém s hlívou ústřičnou, řeřichou a konopným semínkem

Tenhle recept je jeden z těch úplně primitivních a oceníte ho především na podzim a v zimě. Kdy pór, brambory i hlívu bez problému koupíte v každým supermarketu. Polívky v zimě jsou mojí hlavní obživou. Je fakt, že ráda dělám krémy. Asi taky proto, že se dají hezky nazdobit.

Řericha setá (Lapidum sativum) je v těhle měsících vážně vděčnou bylinkou. Když už se to venku tolik nezelená, pěstuju si ze semínek na okně malou zahrádku. Chcete taky? :) Stačí vám k tomu malá mistička, trochu vaty, semínka (nejjednodušší je řeřicha setátolice vojtěška známá taky jako alfalfa) a udržovat vatu, na kterou semínka jemně rozesejete, vlhkou. Po dobu 3 dní je nechte zakryté ve tmě, pak je 3 dny mějte odkryté na světle. Tam se vám ta bylinka postupně a krásně zazelená. Vidíte?

Řeřicha setá

Křupavou hlívu uděláte v cuku letu. Nakrájejte ji na malé kousky a opražte ji na másle s trochou pepře. Osolte ji, až bude pěkně dozlatova a trochu vychladne, jinak vám zgumovatí. ;)

Konopné semínko s konopným olejem na zakápnutí a ozdobu můžete vyměnit za nasucho opečená lněná semínka anebo slunečnici a panenský slunečnicový nebo dýňový olej. Pohrajte si s vlastní chutí a náladou. A taky se spižírnou, někdy vařím i podle toho, co mám prostě po ruce.

Pórkový krém s hlívou ústřičnou, řeřichou a konopným semínkem

Jestli se vyhýbáte živočišným produktům a ghí nebo klasické máslo není vaší volbou, použijte do základu tuk, který vyhovuje vašemu životnímu stylu. :)

PS: Mám puštěný Gilmorky, vymýšlím recepty na Vánoce a zimu a zase tančím ve svojí kuchyni. Už mi to chybělo!

PPS: Už jste zkoušeli moji fusion dýňovku po asijsku?

Na polévku:

  • 20 g přepuštěného másla (ghí)
  • 1 větší pór (400 g)
  • 1200 ml vody
  • 4 menší brambory (200 g)
  • 1/2 lžičky kmínu
  • 1 lžička himálajské soli

Na ozdobu:

  • 10 g přepuštěného másla (ghí)
  • 200 g hlívy ústřičné
  • 4 lžičky konopných semínek
  • 1 hrst řeřichy seté
  • 4 lžičky konopného oleje

Příprava:

1. Omytý pórek nakrájejte na půlcentimetrová kolečka.

Pórek

2. Brambory oškrábejte a nakrájejte je na menší kostky.

Brambory

Brambory

3. Hlívu nakrájejte na menší kousky.

Postup:

1. Rozehřejte přepuštěné máslo a opečte na něm pór. Trochu ho připečte, aby měl krém výraznější chuť.

Pórek

TIP: Když zeleninu v základu neopečete, její chuť bude mdlejší. Zvýraznit ji pak můžete přidáním vývaru, který nutně nepotřebujete, když zeleninu dobře opečete.

2. Uvařte vodu ve varné konvici, zalijte jí opečený pór a přidejte brambory, kmín a sůl. Vařte asi 10–15 minut, podle velikosti zeleniny.

3. Hlívu opepřete a opečte na troše přepuštěného másla. Osolte, až bude dokřupava a mírně vychladlá.

TIP: Pokud byste hlívu osolili hned, bude vám po opražení gumovatět.

4. Rozmixujte dohladka. Pokud nemáte Vitamix, použijte jakýkoli mixér, který máte po ruce.

Pórkový krém s hlívou ústřičnou, řeřichou a konopným semínkem

5. Krém dozdobte křupavou hlívou, čerstvou řeřichou, konopnými semínky a zakápněte konopným olejem.

Pórkový krém s hlívou ústřičnou, řeřichou a konopným semínkemPórkový krém s hlívou ústřičnou, řeřichou a konopným semínkemPórkový krém s hlívou ústřičnou, řeřichou a konopným semínkem

TIP: Ozdobu můžete vyměnit za nasucho opečená lněná semínka anebo slunečnici a panenský slunečnicový nebo dýňový olej. Pokud chcete polévku čistě veganskou, vyměňte přepuštěné máslo za tuk rostlinný (např. kvalitní slunečnicový).

Jana Králiková - ZÁSADNĚ ZDRAVĚ

Probíhá tu diskuze! Píšeme si k tématu, mimo něj, cokoliv :)

  1. Vynikájící. Neměla jsem hlívu ani konopné semínko, šle opražená slunečnice a sušený rajčata pokrájený na nudličky poslaly polévku do nebes. Díky za inspiraci.

  2. Janičko,
    To je úplně perfektní, jsa polévkový, hodnotím Tvou pórkovku s hlívou jako největší akci letoška.
    Díky a líbám Tě,
    Jarda sr,

    • Jardo, Ty jsi nejhodnější! MOC MOC děkuju za tak milý slova a za podporu… :* Těším se hodně brzy naviděnou! :)

Přidat konimentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Kurzy vaření Přidejte se!

Můj Instagram Jája frčí na Instáči, hlavně teda piští na stories

Ahoj, jmenuju se Jana. Jsem hodná. Nutriční gastronomka.

Zásadně zdravě – Jana Králiková

Zásadně zdravě O jídle. O zdravém těle. O zdravém rozumu. A taky o životním stylu, který vás bude bavit.

Tady máte dort. Dortem nic nezkazíš. Říkali.

Zásadně zdravě – Jana Králiková
Zásadně zdravě – Jana Králiková

Děkuju. Že jste to se mnou došmrdlali až sem.

Zásadně zdravě – Jana Králiková
Vietnam s Jájou - od 6. do 16. března 2019 Do Vietnamu!
Kuchařka Gastrokroužku - Spojilo nás jídlo Kuchařka tady!
Food blog roku - Hlasujte tady! Hlasujte tady!