Ovesná jablečná buchta s čokoládou
Ovesná jablečná buchta s čokoládou
Jana Králiková - 'ZÁSADNĚ' ZDRAVĚ Dezerty  

Ovesná jablečná buchta s čokoládou

číst dál

Hodí se pro

Neobsahuje

1 pekáček 31x24 cm
15 minut příprava + 30 minut postup
Jednoduchý Jednoduchý

Recept, který vzniknul náhodou, ale dopadl nad očekávání, a tak si tu vysloužil svoje čestný místo. I proto, že mi přes víkend přišlo tolik vašich fotek povedených dezertů, že by byla škoda nechat postup viset jenom na sítích. Říkáme mu „koňská buchta“, protože je celej z ovesných vloček a s jablíčkama. A i přes to, že neobsahuje klasickej lepek, je krásně nadýchaná, plná čokolády a rozinek. A taky je bez cukru, jen s kapkou medu.

Měla jsem chuť něco upíct a zaujala mě Čokoládová buchta s jablky od Marcelky Prachařový (Pradobroty.cz). Jenže jsem neměla dostatek mouky, nechtěla jsem použít cukr a měla spoustu jablek i kousek čokolády. A tak jsem si recept upravila podle vzoru Babica (neplést s babičkou), a místo mouky použila drcený ovesný vločky, místo cukru rozinky a trochu medu a místo kakaa 90% čokošku.

Když jsem těsto ládovala do pekáčku, smířila jsem se napůl s tím, že se to možná bude dát i jíst, ale že z toho budou tak maximálně dobrý müsli tyčinky. :)) Ale těsto krásně vyběhlo a buchta byla vážně báječná! Navíc díky polevě mi připomíná dětství a maminčin koláč s kokosem „Margotka“.

Oves a lepek: oves narozdíl od pšenice, žita a dalších obilovin, ze kterých jsme u nás zvyklí nejčastěji péct neobsahuje klasický lepek (prolaminy glianin a glutenin), ale glykoprotein avenin, na kterou přesto cca 5% celiaků může reagovat podobně jako na lepek. Problém s ovsem ale spočívá i v tom, že narozdíl např. od USA, kde se oves pěstuje i zpracovává odděleně od ostatních obilovin, u nás dochází často k mísení a kontaminaci obilovinami lepek obsahující, a to nejen ve výrobě, ale i na polích. A proto zatím v ČR nelze ovesnou „bezlepkovost“ garantovat.

Každopádně ovesný vločky jsou úžasná alternativa k pečení i vaření a zpestří vám nejeden recept i běžný jídelníček.

View this post on Instagram

NOVÝ RECEPT Já vás varovala!😂 Ale řekli jste si o to, takže tuhle máte recept na tu "koňskou buchtu" s čokoládou a kokosem.🍫🐎🥥 Někteří se zalekli, ale větší část z vás (přesně 784 z vás) si recept na tuhle specialitu, která má původ v jablečný čokoládový buchtě od Marcelky @pradobroty, odhlasovala ve Stories.😊 Já ji jen upravila podle vzoru Babica (neplést s babičkou): "když nemáš tohle, vraž tam tamto… anebo nic,"😝😃 a ptž jsem neměla mouku, použila jsem drcený vločky, místo cukru dala med a rozinky a místo kakaa čokošku. Nám to moc chutnalo. A jsem teda zvědavá, kdo z vás ji nakonec fakt zkusí! ~ Ovesná jablečná buchta s čokoládou a kokosem: 320 ml mléka 150 g másla 50 g 90% čokolády 300 g drcených vloček 3 vejce 1 lžíce vanilkového extraktu 1 prášek do pečiva 1 lžička skořice 120 g rozinek 300 g jablek bez jádřinců (na kostičky) 3 lžíce medu čokoláda mléko med strouhaný kokos ~ Postup: Zahřejte mléko a vlijte ho do mísy. Rozpusťte máslo v něm nalámanou čokoládu a přilijte k teplému mléku. Zasypejte drcenými vločkami a nechte 10 minut odpočinout, aby se vločky nasákly a změkly. Přidejte celá vejce a vanilku a dobře promíchejte. Skořici smíchejte s PrDoPečem a prosyjte do těsta a znovu promíchejte. Přihoďte rozinky, nakrájená jablka a med podle chuti, zapracujte. Do vytřeného pekáčku (31×24 cm) máslem, vysypaným moukou rovnoměrně rozlijte těsto a pečte v rozehřáté troubě 180°C asi 30 minut. Pokud chcete buchtu polít čokoládou, rozehřejte ji nalámanou ve vodní lázni, přilijte mléko (já použila mandlový @nemleko) a dochuťte medem, nalijte na buchtu (lehce vychladlou) a zasypte kokosem, já ještě přidala včelí pyl a květinový koření Všechno nejmilejší od @sonnentor.❤️ Krásnej víkend!🥰 #jablecnabuchta #zasadnezdrave

A post shared by Jája 🐰 (@zasadnezdrave) on

Na Instagramu (ve Stories) jsem se taky zmínila, že jsem dezert ozdobila kromě mýho nejoblíbenějšího květinovýho koření od Sonnentoru – Všechno nejmilejší i včelím pylem, který je považován za superpotravinu – někde jsem ho totiž dostala, sama bych si ho ale nekoupila, i proto, že mi nijak zvlášť nechutná :) – ale nijak to nerozporuju, jen je to pro mě zrovna jedna z těch superpotravin, která v poměru cena:výkon u mě úplně neobstává.

Raději vám doporučím kvalitní med (při nemoci Manukový med s přirozeně antibiotickýma účinkama, kterej u nás doma zahání nejeden náběh na chřipajznový období), případně propolis a mateří kašičku přímo od včelaře, který jsou narozdíl od lyofilizovanýho rouskovanýho pylu nejen už skutečně aktivní, ale taky se u nich dá snáze zjistit jejich původ. Prostě se vydáte třeba na Moravu, po včelaři se poptáte a med i propolis od něj za pár korun koupíte.

Mrazem sušený včelý pyl totiž až ze 75% pochází z thajských kukuřičných plantáží, a navíc je pyl poměrně výraznej alergen, takže i tak je opatrnost se včelíma produktama obecně na místě. Pokud včelý pyl ale už máte, je vždycky potřeba ho aktivovat např. medem (v tomhle případě čokoládová poleva buchty právě med obsahuje), jinak ho můžete zkusit fermentovat. Sám o sobě jinak ale jen projde vaším trávicím traktem, docela zbytečně, a tak bych ho radši nechala včeličkám… Toť můj osobní názor. :)

Na buchtu:

  • 320 ml plnotučného mléka
  • 150 g másla
  • 50 g 90% čokolády
  • 300 g drcených vloček
  • 3 vejce od šťastných slepiček
  • 1 lžíce vanilkového extraktu
  • 1 prášek do pečiva bez fosfátů (používám od Alnatury)
  • 1 lžička skořice pravé
  • 120 g rozinek
  • 300 g jablek bez jádřinců (na kostičky)
  • 3 lžíce medu

Na polevu:

  • 50 g čokolády
  • 80-100 ml mléka
  • med podle chuti
  • 3-4 lžíce strouhaného kokosu

Postup:

1. Zahřejte mléko a vlijte ho do mísy.

2. Rozpusťte máslo v něm nalámanou čokoládu a přilijte k teplému mléku.

3. Zasypejte drcenými vločkami a nechte 10 minut odpočinout, aby se vločky nasákly a změkly.

4. Přidejte celá vejce a vanilku a dobře promíchejte.

5. Skořici smíchejte s PrDoPečem a prosyjte do těsta a znovu promíchejte.

6. Přihoďte rozinky, nakrájená jablka a med podle chuti, zapracujte.

7. Do vytřeného pekáčku (31×24 cm) máslem, vysypaným moukou rovnoměrně rozlijte těsto a pečte v rozehřáté troubě 180°C asi 30 minut.

8. Pokud chcete buchtu polít čokoládou, rozehřejte ji nalámanou ve vodní lázni, přilijte mléko (já použila mandlové Nemléko) a dochuťte medem, nalijte na buchtu (lehce vychladlou) a zasypte kokosem, já ještě přidala včelí pyl a květinové koření Všechno nejmilejší od Sonnentoru.

Dobrou chuť! :)

Jana Králiková - ZÁSADNĚ ZDRAVĚ

Pusto a prázdno. Bez vašich komentářů je tu strašně smutno...

Přidat konimentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Můj Instagram Jája frčí na Instáči, hlavně teda piští na stories

Nevěříte? Instakuk!

NEJ recepty Co mě nejvíc ba

Ahoj, jmenuju se Jana. Jsem hodná. Nutriční gastronomka.

NEJ z bloguCo mě nejvíc... taky ba

Zásadně zdravě – Jana Králiková

Zásadně zdravě O jídle. O zdravém těle. O zdravém rozumu. A taky o životním stylu, který vás bude bavit.

Tady máte dort. Dortem nic nezkazíš. Říkali.

Zásadně zdravě – Jana Králiková
Zásadně zdravě – Jana Králiková

Děkuju. Že jste to se mnou došmrdlali až sem.

Zásadně zdravě – Jana Králiková
Vietnam s Jájou - od 6. do 16. března 2019 Do Vietnamu!
Kuchařka Gastrokroužku - Spojilo nás jídlo Kuchařka tady!
Food blog roku - Hlasujte tady! Hlasujte tady!
Gyro output