Online kurz vaření #9: Pad thai s tofu a s krevetami
Online kurz vaření #9: Pad thai s tofu a s krevetami
Jana Králiková - 'ZÁSADNĚ' ZDRAVĚ Online kurzy vaření  

Online kurz vaření #9: Pad thai s tofu a s krevetami

číst dál

Pojďte si spolu se mnou připravit moje oblíbené Pad thai! Zvu vás ke sledování dalšího online kurzu vaření, kde si tentokrát povíme všechno o nejznámějším tahjském nudlovém jídle. Pročtěte si článek, nakupte suroviny podle nákupního seznamu, připravte si „mise en place“ a vytiskněte přiložený recept v pdf. na konci článku. A pak už se jen připojte v sobotu 20. listopadu v 10:00 k live streamu na mém Instagramu: @zasadnezdrave.

Můj oblíbený pepř a spol. Kampot.cz

Nejlepší pepř na světě! Farmářské a divoké fair trade koření z Kambodži. Plus čokoláda, čaj, rum... Bum! <3

Mňám. Kuk!

Mám pro vás slevu 10% nejen na dokonalý pepř a koření!
Na stránkách kampot.cz zadejte
v objednávce do políčka „slevový kupón“
JAJA10

Koupit na Kampot.cz
s 10% slevou

Tentokrát vás zasvětím do přípravy mých nejoblíbenějších thajských nudlí Pad thai s tamarindovou omáčkou, tofu a krevetami. Pokud toužíte po receptu na vegetariánskou/veganskou variantu, stačí namísto rybí omáčky použít veganskou „rybí omáčku“ (často vyráběnou z fermentovaného ananasu) anebo sojovku a vynechat sušené a čerstvé krevety.

Budeme používat tradiční suroviny jako palmový cukr (můžete nahradit třtinovým), tamarindovou dužinu bez pecek, ze které vás naučím připravit si tamarindovou pastu, kterou jinak seženete už hotovou v obchodě. Občas se zbytečnými stabilizátory a někdy taky příliš „naředěnou“, narozdíl od té přírodní, oroginální. Namísto česnekové „čínské“ pažitky můžete použít jarní cibulku, …

Všechno si zas povíme, ukážeme a vysvětlíme! Těším se na vás v 10:00 na mém Instagramu na live streamu!

Online kurz vaření pro vás mohl vzniknout díky mému milému partnerství se značkou Siemens.

V Thajsku se často setkáte s Pad thai v „síťtce“ z vajíčka (vpravo). Limetky vás naučím krájet po asijsku, aby z nich šťáva tekla proudem. <3

Pár ingrediencí, které budete potřebovat (některé se dají nahradit, víc najdete ve článku). Zleva tamarindová dužina, palmový cukr, tamarindová pasta, sušené krevety, nepražené nesolené arašídy, česneková pažitka.

Nákupní seznam

Asijské suroviny nejlépe seženete ve vietnamské tržnici v Libuši-Písnici Sapa, v ulici Francouzská 66 v Thai’s Asian shop… (v Praze), v tržnici Vinamo (v Brně – na Olomoucké), nebo v menších asijských potravinách po celé republice. Na kurzech vaření jsem si díky mnoha z vás potvrdila, že i na malém městě/vesnici se dá s Vietnamci ve večerce domluvit a speciální suroviny si u nich objednat.

Některé bylinky a další asijské suroviny (čerstvé tofu, sušené krevetky, tamarindovou dužinu/pastu…) seženete např. i v Makru anebo na Rohlíku.

Snad jsem na nic nezapomněla. Tak 20. listopadu v 10:00 na live streamu u mě na Instagramu @zasadnezdrave u plotny ahóóój!

Seznam surovin na Pad thai

Na tamarindovou omáčku:

  • 40 g palmového cukru
  • 50 ml vody
  • 60 ml tamarindové pasty
  • 35 ml rybí omáčky

Na Pad thai:

  • ½ kostky čerstvého tofu v nálevu
  • 120 g plochých rýžových nudlí
  • 3 lžíce rostlinného oleje
  • 10 syrových krevet (26/30 nebo střední velikost)
  • 2 šalotky
  • 2 stroužky česneku
  • 1 svazek koriandru setého
  • 2 lžíce sušených krevet
  • cca 1 lžička sušených chilli vloček
  • 2 vejce (+1 na mřížku s rybí omáčkou)
  • 2 hrsti mungo výhonků
  • 1 hrst česnekové („čínské“) pažitky
  • 2 hrsti nesolených nepražených arašídů
  • 2 lžíce sušené/smažené cibulky (viz níže)
  • 1 limeta

Mise en place

Abychom si všechno stihli během hodiny a půl říct i uvařit, musíme si některé suroviny a postupy nachystat dopředu.

Takže v sobotu 20.11. v 10:00 mějte přípravu před vařením nachystanou, prosím, takhle:

Příprava surovin na Pad thai

  • telefon/iPad/počítač apod. mějte někde, kde se na něj budete moct v pohodě dívat a zároveň u něj půjde i vařit – pokud budete jen koukat a vařit se vám nechce, klidně se zas natáhněte, nejvíc vás prej minule koukalo stejně z postele. ;)
  • tofu vyndejte z nálevu, omyjte studenou vodou a dejte ho mezi přeloženou látkovou savou utěrku. Položte do misky, a zatěžkejte ho alespoň na hodinu (před vařením) prkénkem na krájení a třeba mísou. Tofu je nasáklé vodou a v oleji nebo při pečení v troubě by strašně prskalo, proto z něj potřebujeme dostat maximum vody.
  • arašídy opečte na sucho, sloupněte a rozdrťte podle receptu (níže), stejně tak připravte smaženou cibulku
  • ploché rýžové nudle „Phở“ si namočte 30 minut předem do studené vody, buďto v míse nebo v hrnci tak, aby byly celé ponořené ve vodě
  • šalotku, česnek, sušené krevetky a stonky koriandru nasekejte na drobno, dejte do jedné společné misky
  • tofu zbavené nálevu pak nakrájejte na kostky o hraně 1-2 cm, dejte do misky bokem, krevety nechte stranou v misce v lednici
  • vejce rozbijte do misky a vyšlehejte, aby se spojil žloutek s bílkem, nechte stranou
  • mungo výhonky omyjte a česnekovou pažitku zbavte tuhých stonků a přepulte, nechte v misce bokem
  • všechny ostatní ingredience mějte po ruce, případně odvážené, pokud je to třeba

Na vaření online pak budete potřebovat mít ještě k ruce

  • papírové utěrky/ ubrousky a látkovou utěrku na ruce
  • zástěru na vaření
  • prkénko na krájení
  • ostrý nůž na zeleninu
  • ostrý nůž na tofu
  • rendlík na tamarindovou omáčku
  • wok/dostatečně velkou hlubokou pánev
  • nepřilnavou pánev na vaječnou mřížku
  • dávkovač „na kečup/hořčici“ s hubičkou (na vaječnou mřížku)
  • kuchařskou stěrku/vařečku
  • velký talíř na orestované krevety
  • polévkové lžíce
  • čajové lžičky
  • odměrku s mírou po 50 ml
  • hlubší misky na jídlo
  • hůlky na konzumaci
  • vytištěné recepty viz níž

A kdo dočetl až sem, vysloužil si recept.

Recept na Pad thai v pdf.

Prosím k vaření si ho vytiskněte, ať máte po ruce gramáže, já vařím intuitivně a pamatuju si spíš poměry. Váhy moc ne. :))

Jana Králiková - ZÁSADNĚ ZDRAVĚ

Pusto a prázdno. Bez vašich komentářů je tu strašně smutno...

Přidat konimentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Kurzy vaření Přidejte se!

Můj Instagram Jája frčí na Instáči, hlavně teda piští na stories

Ahoj, jmenuju se Jana. Jsem hodná. Nutriční gastronomka.

Zásadně zdravě – Jana Králiková

Zásadně zdravě O jídle. O zdravém těle. O zdravém rozumu. A taky o životním stylu, který vás bude bavit.

Tady máte dort. Dortem nic nezkazíš. Říkali.

Zásadně zdravě – Jana Králiková
Zásadně zdravě – Jana Králiková

Děkuju. Že jste to se mnou došmrdlali až sem.

Zásadně zdravě – Jana Králiková
Vietnam s Jájou - od 6. do 16. března 2019 Do Vietnamu!
Kuchařka Gastrokroužku - Spojilo nás jídlo Kuchařka tady!
Food blog roku - Hlasujte tady! Hlasujte tady!