Tentokrát vás zasvětím do přípravy mých nejoblíbenějších thajských nudlí Pad thai s tamarindovou omáčkou, tofu a krevetami. Pokud toužíte po receptu na vegetariánskou/veganskou variantu, stačí namísto rybí omáčky použít veganskou „rybí omáčku“ (často vyráběnou z fermentovaného ananasu) anebo sojovku a vynechat sušené a čerstvé krevety.
Budeme používat tradiční suroviny jako palmový cukr (můžete nahradit třtinovým), tamarindovou dužinu bez pecek, ze které vás naučím připravit si tamarindovou pastu, kterou jinak seženete už hotovou v obchodě. Občas se zbytečnými stabilizátory a někdy taky příliš „naředěnou“, narozdíl od té přírodní, oroginální. Namísto česnekové „čínské“ pažitky můžete použít jarní cibulku, …
Všechno si zas povíme, ukážeme a vysvětlíme! Těším se na vás v 10:00 na mém Instagramu na live streamu!
Online kurz vaření pro vás mohl vzniknout díky mému milému partnerství se značkou Siemens.
Nákupní seznam
Asijské suroviny nejlépe seženete ve vietnamské tržnici v Libuši-Písnici Sapa, v ulici Francouzská 66 v Thai’s Asian shop… (v Praze), v tržnici Vinamo (v Brně – na Olomoucké), nebo v menších asijských potravinách po celé republice. Na kurzech vaření jsem si díky mnoha z vás potvrdila, že i na malém městě/vesnici se dá s Vietnamci ve večerce domluvit a speciální suroviny si u nich objednat.
Některé bylinky a další asijské suroviny (čerstvé tofu, sušené krevetky, tamarindovou dužinu/pastu…) seženete např. i v Makru anebo na Rohlíku.
Snad jsem na nic nezapomněla. Tak 20. listopadu v 10:00 na live streamu u mě na Instagramu @zasadnezdrave u plotny ahóóój!
Seznam surovin na Pad thai
Na tamarindovou omáčku:
- 40 g palmového cukru
- 50 ml vody
- 60 ml tamarindové pasty
- 35 ml rybí omáčky
Na Pad thai:
- ½ kostky čerstvého tofu v nálevu
- 120 g plochých rýžových nudlí
- 3 lžíce rostlinného oleje
- 10 syrových krevet (26/30 nebo střední velikost)
- 2 šalotky
- 2 stroužky česneku
- 1 svazek koriandru setého
- 2 lžíce sušených krevet
- cca 1 lžička sušených chilli vloček
- 2 vejce (+1 na mřížku s rybí omáčkou)
- 2 hrsti mungo výhonků
- 1 hrst česnekové („čínské“) pažitky
- 2 hrsti nesolených nepražených arašídů
- 2 lžíce sušené/smažené cibulky (viz níže)
- 1 limeta
Mise en place
Abychom si všechno stihli během hodiny a půl říct i uvařit, musíme si některé suroviny a postupy nachystat dopředu.
Takže v sobotu 20.11. v 10:00 mějte přípravu před vařením nachystanou, prosím, takhle:
Příprava surovin na Pad thai
- telefon/iPad/počítač apod. mějte někde, kde se na něj budete moct v pohodě dívat a zároveň u něj půjde i vařit – pokud budete jen koukat a vařit se vám nechce, klidně se zas natáhněte, nejvíc vás prej minule koukalo stejně z postele. ;)
- tofu vyndejte z nálevu, omyjte studenou vodou a dejte ho mezi přeloženou látkovou savou utěrku. Položte do misky, a zatěžkejte ho alespoň na hodinu (před vařením) prkénkem na krájení a třeba mísou. Tofu je nasáklé vodou a v oleji nebo při pečení v troubě by strašně prskalo, proto z něj potřebujeme dostat maximum vody.
- arašídy opečte na sucho, sloupněte a rozdrťte podle receptu (níže), stejně tak připravte smaženou cibulku
- ploché rýžové nudle „Phở“ si namočte 30 minut předem do studené vody, buďto v míse nebo v hrnci tak, aby byly celé ponořené ve vodě
- šalotku, česnek, sušené krevetky a stonky koriandru nasekejte na drobno, dejte do jedné společné misky
- tofu zbavené nálevu pak nakrájejte na kostky o hraně 1-2 cm, dejte do misky bokem, krevety nechte stranou v misce v lednici
- vejce rozbijte do misky a vyšlehejte, aby se spojil žloutek s bílkem, nechte stranou
- mungo výhonky omyjte a česnekovou pažitku zbavte tuhých stonků a přepulte, nechte v misce bokem
- všechny ostatní ingredience mějte po ruce, případně odvážené, pokud je to třeba
Na vaření online pak budete potřebovat mít ještě k ruce
- papírové utěrky/ ubrousky a látkovou utěrku na ruce
- zástěru na vaření
- prkénko na krájení
- ostrý nůž na zeleninu
- ostrý nůž na tofu
- rendlík na tamarindovou omáčku
- wok/dostatečně velkou hlubokou pánev
- nepřilnavou pánev na vaječnou mřížku
- dávkovač „na kečup/hořčici“ s hubičkou (na vaječnou mřížku)
- kuchařskou stěrku/vařečku
- velký talíř na orestované krevety
- polévkové lžíce
- čajové lžičky
- odměrku s mírou po 50 ml
- hlubší misky na jídlo
- hůlky na konzumaci
- vytištěné recepty viz níž
A kdo dočetl až sem, vysloužil si recept.
Recept na Pad thai v pdf.
Prosím k vaření si ho vytiskněte, ať máte po ruce gramáže, já vařím intuitivně a pamatuju si spíš poměry. Váhy moc ne. :))
Pusto a prázdno. Bez vašich komentářů je tu strašně smutno...