Online kurz vaření #6: Mango sticky rice aneb lepkavá rýže s mangem
Online kurz vaření #6: Mango sticky rice aneb lepkavá rýže s mangem
Jana Králiková - 'ZÁSADNĚ' ZDRAVĚ Online kurzy vaření  

Online kurz vaření #6: Mango sticky rice aneb lepkavá rýže s mangem

číst dál

Pojďte si spolu se mnou uvařit Mango sticky rice! Zvu vás ke sledování dalšího online kurzu vaření, kde si tentokrát povíme všechno o thajském dezertu Khao Neeo Mamuang neboli lepkavé rýži s mangem. Pročtěte si článek, nakupte suroviny podle nákupního seznamu, připravte si „mise en place“ a vytiskněte přiložený recept v pdf. na konci článku. A pak už se jen připojte v sobotu 24. července v 10:00 k live streamu na mém Instagramu: @zasadnezdrave.

Mango sticky rice je asi můj vůbec nejoblíbenější dezert. Už jsem vám o něm sice kdysi psala rozsáhlý článek, abyste si ho doma mohli zkusit připravit podle mého receptu. Ale proč si ho i přes to neuvařit společně online?

Online kurz vaření pro vás mohl vzniknout díky mému milému partnerství se značkou Siemens.

Během online kurzu si ukážeme i to, jak mango sticky rice servírovat.

Během online kurzu si povíme vše o ingrediencích, kde je sehnat a nakoupit, i jak nejlépe lepkavou rýži připravit. Těšit se můžete i na černou variantu! ;)

"Black" Mango sticky rice z černé lepkavé rýže.<3

Záznam z kurzu vaření online najdete pak opět tuhle na videu na mém Youtube kanále.

Nákupní seznam

Asijské suroviny a především čerstvé žluté/medové mango nejlépe seženete ve vietnamské tržnici v Libuši-Písnici Sapa,  v ulici Francouzská 66 v Thai’s Asian shop… (v Praze), v tržnici Vinamo (v Brně – na Olomoucké), nebo v dalších asijských potravinách s čerstvým exotickým ovozelem po celé republice, a taky online. Třeba na Virunga.cz.

Některé asijské speciality seženete např. i v Makru anebo na Rohlíku. Medové mango bohužel ale spíš ne. Proto si pořiďte případně alespoň jakékoliv zralé mango. Většinou má na etiketě napsáno „ready to eat“.

Druhů manga je obrovské množství. Já jich ochutnala podle mě ani ne deset. V Indii, ve Vietnamu i v Thajsku (na letišti :D) mě ale vždycky nejvíc ohromilo mango, kterému se u nás říká zlaté nebo taky medové. Je to docela jiné mango, než které známe z našich supermarketů. Je především zralé, báječně vodní a má bohatou, plnou a sladkou chuť.

Kultivarů mangovníku a jeho plodů je na světě asi přes tisíc. Ta údajně nejlahodnější odrůda Ataulfo původně z Ekvádoru anebo Chaunsa z Indie, které se česky přezdívá třeba „medové mango“ je na obrázku úplně vpravo. A já ho miluju a znám z Indie a Vietnamu.

U nás se tahle manga né úplně běžně dají sehnat. V obchodech narazíte spíš na odrůdy typu Tommy Atkins (z USA) a další druhy ze Španělska apod. Ale chutnají docela jinak než tohle. Lepkavou rýži můžete připravit s různým druhem zralého manga, ale originál je jenom jeden. Pokud si s jeho koupí dáte práci, nebudete litovat.

Pokud na to nemáte čas, pořiďte si zrálé jakékoliv budete mít po ruce. Povíme si k tomu víc během online kurzu. Stejně tak si nemusíte lámat hlavu s půlenými žlutými fazolkami mungo, a bude-li vám stačit posypat si rýži praženým sezamem nebo arašídy, taky to jde. I když to není úplně ono.

Tady najdete nákupní seznam a všechny informace k přípravě, abychom se pak už mohli rovnou vrhnout na vaření!

Uvedené suroviny jsou na 4 porce

Seznam surovin na Mango sticky rice

  • 180 g lepkavé rýže (sticky rice)
  • 2 medová manga
  • kokosový/rýžový olej
  • 40 g půlených žlutých mungo fazolí/arašídy/sezam na ozdobu
  • 500 ml kokosového mléka (kupuju – fakt je nejlepší – Sense Coco Bio – 5% sleva při zadání kódu „jaja5“ na vše na Cukrfree eshopu)
  • rýžová mouka/tapiokový škrob na zahuštění „omáčky“
  • světlý (třtinový) cukr
  • mořská sůl

Mise en place

Abychom si všechno stihli během hodiny a půl říct i uvařit, musíme si některé suroviny a postupy nachystat dopředu.

Takže v sobotu 24.7. v 10:00 mějte přípravu před vařením nachystanou, prosím, takhle:

Příprava surovin na Mango sticky rice

  • telefon/iPad/počítač apod. mějte někde, kde se na něj budete moct v pohodě dívat a zároveň u něj půjde i vařit – pokud budete jen koukat a vařit se vám nechce, klidně se zas natáhněte. :)
  • rýži propláchněte v sítu tak, aby nepouštěla bílou barvu (škrob), dělám to cca 5-7 krát. Pak ji nechte přes noc namočenou ve studené vodě (zas voda zbělá, to je v pořádku, nějaký škrob v ní chceme a potřebujeme proto, aby lepila), pokud nemáte čas nebo zapomenete, postačí cca 4 hodiny v teplé vodě. Když rýži nenamočíte nebude to dobrý. Nezvládne se napařit a uprostřed bude tvrdá.
  • odvažte si zbytek ingrediencí, kde je uvedená gramáž a mějte je po ruce v mističkách, případně v originálním balení

Na vaření online pak budete potřebovat mít ještě k ruce

  • rendlík na vaření kokosového krému
  • misky a mističky na přípravu ingrediencí
  • pánvičku na vaření a smažení fazolek
  • plátýnko/gáza na napaření rýže
  • papírové utěrky
  • bambusový pařáček/“cedníkový“ plech do trouby/pařák na knedlíky/rýžovar
  • pánev do které budete vkládat pařák/troubu s párou do které budete dávat děrovaný plech :)
  • prkénko na krájení
  • škrabka
  • ostrý nůž na ovoce
  • polévkové lžíce
  • čajové lžičky
  • metličku
  • talíře/misky na jídlo

Snad jsem na nic nezapomněla. Tak 24. července v 10:00 na live streamu u mě na Instagramu @zasadnezdrave u plotny ahóóój!

A kdo dočetl až sem, vysloužil si recept.

Recept na Mango sticky rice v pdf.

Prosím k vaření si ho vytiskněte, ať máte po ruce gramáže, já vařím intuitivně a pamatuju si spíš poměry. Váhy moc ne. :))

Jana Králiková - ZÁSADNĚ ZDRAVĚ

Pusto a prázdno. Bez vašich komentářů je tu strašně smutno...

Přidat konimentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Kurzy vaření Přidejte se

Můj Instagram Jája frčí na Instáči, hlavně teda piští na stories

Ahoj, jmenuju se Jana. Jsem hodná. Nutriční gastronomka.

Zásadně zdravě – Jana Králiková

Zásadně zdravě O jídle. O zdravém těle. O zdravém rozumu. A taky o životním stylu, který vás bude bavit.

Tady máte dort. Dortem nic nezkazíš. Říkali.

Zásadně zdravě – Jana Králiková
Zásadně zdravě – Jana Králiková

Děkuju. Že jste to se mnou došmrdlali až sem.

Zásadně zdravě – Jana Králiková
Vietnam s Jájou - od 6. do 16. března 2019 Do Vietnamu!
Kuchařka Gastrokroužku - Spojilo nás jídlo Kuchařka tady!
Food blog roku - Hlasujte tady! Hlasujte tady!