Online kurz vaření #4: Asijské knedlíčky dim sum a gyoza
Online kurz vaření #4: Asijské knedlíčky dim sum a gyoza
Jana Králiková - 'ZÁSADNĚ' ZDRAVĚ Online kurzy vaření  

Online kurz vaření #4: Asijské knedlíčky dim sum a gyoza

číst dál

Znáte a máte rádi asijské knedlíčky? A chcete se naučit jednoduché těsto, několik různých a jednoduchých tvarů a skvělou náplň? A k tomu si vysvětlit trochu i názvosloví? Tak si pusťte ze záznamu můj online kurz vaření, který pro vás připravuju formou live streamu na mém Instagramu: @zasadnezdrave. Umotáme a napaříme si dim sum a gyoza společně! Nakupte si ingredience, pusťte si video, připravte si „mise en place“ a potřebné vybavení a uvařte si spolu se mnou oběd ve vietnamském stylu. Vše k surovinám a přípravě najdete tady ve článku, včetně videa.

Plněné knedlí(č)ky jsou oblíbené po celém světě. U nás jsme tradičně zvyklí třeba na letní ovocné kynuté, nadýchané jako peřinka a jednoduché z tvarohu nebo „těžší“ bramborové s uzeným a cibulkou. Anebo taštičky. Jako malá jsem milovala babiččiny z brambor plněné povidlama, posypané cukrem a skořicí, a hlavně zalité máslíčkem.

Online kurz vaření pro vás mohl vzniknout díky mému milému partnerství se značkou Siemens.

Nicméně ukrajinské vareniky, ruské pelmeně, slovenské pirohy, na slano i na sladko, himalájské momo, čínské jiaozi, větší mexické empanadas, i drobnější raviolli a tortellini z Itálie se v Česku ujaly skvěle a s oblibou je vaříme. Jsou totiž nejenom vynikající, ale ještě o dost snazší a jejich výroba může být navíc velmi skromná a levná. Těsto často tvoří jen mouka a voda. A co do nich dáme je na nás. Nejčastěji kombinace masa a/nebo zeleniny s vajíčkem i varianta čistě rostlinná ze sezónní úrody.

Záznam z online kurzu vaření můžete zkouknout níž. Bohužel mi po prvních 20 minutách spadl Live stream na Instagramu bez možnosti uložení, a tak nemám začátek a jednu variantu těsta, ale zadělávají se podobně.  Věřím, že podle receptů, které najdete na konci článku to i tak bude stát za to. :)

Stejně jako gyoza a dim sum. Které si jsme si společně připravili online v sobotu 13. března v 10:00 skrze můj live stream tuhle na mém Instagramu.

Recepty na moje oblíbené „lotosové“ knedlíčky s krevetovo-vepřovou náplní s pikantní omáčkou a dva typy knedlíčků gyoza s omáčkou „tare“ s česnekem, najdete zase na konci článku.

Japonské knedlíčky gyoza vychází z čínských knedlíčků jiaozi [džao dz], mají silnější česnekovou příchuť, kterou Číňani spíše potlačují, a tenčí, až průsvitné těsto, které se zadělává z mouky, škrobu a vody. „Vaří se“ v páře. Yaki-gyoza se připravují tak, že je jejich plochá spodní/boční část navíc orestovaná do křupava. Dim sum je pak defakto výraz pro „drobný pokrm k čaji“, který se často servíruje ke snídani, brunchi, obědu anebo jako snack k večernímu posezení. Často jde o „jednohubky“ ve formě knedlíčků, plněných bochánků, závitků…

Už teď se můžete začít těšit na výrobu jednoduchého těsta, které si společně zaděláme. A ukážeme si rovnou jeho dvě varianty i rozdíly. A stejně tak dvě náplně – jednu s vepřovým masem a krevetami a druhou čistě rostlinnou se zelím a houbami šitake. Naučím vás je připravovat v klasickém nebo bambusovém pařáčku, jednu variantu úplně bez pařáku, a pak vám ukážu, jak dělám knedlíčky v mojí kombinované parní troubě, kde je dělám nejradši, protože to strašně usnadňuje práci (vejde se do ní knedlíčků třeba mnohem víc), a nepotřebujete k tomu kromě vody a vhodného programu nic navíc.

Yaki-gyoza knedlíčky s orestovanou krustou, gyoza knedlíčky ve tvaru trojúhelníků a „lotosové“ dim sum.

Výhoda toho, že se mnou v sobotu budete (vařit) online spočívá v tom, že se můžete během live streamu ptát na všechno, co vás během přípravy napadne. Všechny záznamy pak po skončení hned ukládám a najdete je tuhle na IGTV, anebo postupně i na mém YouTube kanále. Takže si se mnou můžete uvařit všechny recepty kdykoliv budete mít náladu a čas.

Nákupní seznam

Asijské suroviny nejlépe seženete ve vietnamské tržnici v Libuši-Písnici Sapa, v Au Dong v Malešicích, v ulici Francouzská 66 v Thai’s Asian shop… (v Praze), v tržnici Vinamo (v Brně – na Olomoucké) nebo v menších asijských potravinách po celé republice. Na kurzech vaření jsem si díky mnoha z vás potvrdila, že i na malém městě/vesnici se dá s Vietnamci ve večerce domluvit a speciální suroviny si u nich objednat. Rádi vám je obstarají. Jsou z toho navíc často dost nadšení, že se o jejich kuchyni zajímáte! :) Pokud budete potřebovat pomoct s bylinkama, stačí najet na můj web asijskébylinky.cz, najdete tu všechny, co budete potřebovat vyfocené a popsané i ve Vietnamštině.

Některé bylinky a další asijské suroviny seženete např. i v Makru anebo na Rohlíku.

Tady najdete nákupní seznam a všechny informace k přípravě, abychom se pak už mohli rovnou vrhnout na vaření!

Uvedené suroviny jsou na cca 30 knedlíčků.

Seznam surovin na světlé gyoza knedlíčky s krevetovo-vepřovou náplní

  • 200 g hladké mouky (špalda)
  • 50 g tapiokové mouky (příp. solamyl – bramborový škrob)
  • mořská sůl
  • 1 lžíce sádla
  • voda
  • 150 g mletého vepřového masa (ideálně vepřová plec – „ramínko“, má kolem 10% tuku)
  • 150 g syrových vyloupaných krevet
  • 20 g stonků koriandru
  • 1 lžička (5 g) čerstvého zázvoru
  • 1 citronová tráva
  • 2 stroužky česneku
  • 2 lžíce švestkového vína
  • čerstvě mletý pepř
  • rýžový ocet
  • pražený sezamový olej
  • chilli olej

Seznam surovin na celozrnné dim sum se zelím a šitake

  • 100 g hladké mouky (špalda)
  • 100 g celozrnné hladké mouky (špalda)
  • 40 g tapiokové mouky (příp. solamyl – bramborový škrob)
  • pražený sezamový olej
  • mořská sůl
  • voda
  • 1/2 cibule
  • 120 g pekingského zelí
  • 10 ks sušených hub šitake
  • 4 stroužky česneku
  • 2 jarní cibulky
  • 1/2 lžičky (3 g) čerstvého zázvoru
  • sojová omáčka/tamari
  • švestkové víno
  • javorový sirup
  • čerstvě mletý pepř

Mise en place

Abychom si všechno stihli během hodiny a půl (dvou) říct i uvařit, musíme si některé suroviny a postupy nachystat dopředu.

Takže v sobotu 13.3. v 10:00 mějte přípravu před vařením nachystanou, prosím, takhle:

Příprava surovin na světlé gyoza knedlíčky s krevetovo-vepřovou náplní

  • telefon/iPad/počítač apod. mějte někde, kde se na něj budete moct v pohodě dívat a zároveň u něj půjde i vařit – pokud budete jen koukat a vařit se vám nechce, klidně se zas natáhněte. :)
  • odvažte si mouky každou zvlášť do misky, hladkou prosijte do větší hnětací mísy (pokud budete používat robot jako já)
  • mějte po ruce mořskou sůl a sádlo v misce vyndané z lednice, aby nebylo příliš zatuhlé
  • dejte vařit horkou vodu ve varné konvici, ať ji máme připravenou na těsto raz, dva
  • vepřové maso si dopředu namelte a mějte ho ve větší misce, kde celou masovou směs zaděláte – nechte ho zakryté, ale už venku z lednice
  • krevety mějte nasekané nadrobno, zakryté v misce, uložené v lednici
  • nasekejte si dopředu nadrobno a mějte v mističkách připravené: stonky koriandru, čerstvý kořen zázvoru, citronovou trávu a česnek
  • po ruce si nechte švestkové víno a mlýnek s čerstvým pepřem

Příprava surovin na celozrnné dim sum se zelím a šitake

  • telefon/iPad/počítač apod. mějte někde, kde se na něj budete moct v pohodě dívat a zároveň u něj půjde i vařit – pokud budete jen koukat a vařit se vám nechce, klidně se zas natáhněte. :)
  • odvažte si mouky do větší hnětací mísy (pokud budete používat robot jako já), hladkou i celozrnnou prosijte dohromady, tapiokovou nechte v misce zvlášť
  • mějte po ruce mořskou sůl a pražený sezamový olej
  • dejte vařit horkou vodu ve varné konvici, ať ji máme připravenou na těsto raz, dva
  • na kostičky mějte nakrájenou cibuli i pekingské zelí (vyřízněte košťál), každou surovinu zvlášť v misce
  • sušené houby šitake mějte zalité horkou vodou v hrnečku, aby změkly a rozvoněly se
  • nasekejte si jarní cibulku a nadrobno čerstvý kořen zázvoru
  • po ruce si nechte sojovou omáčku/tamari

Na vaření online pak budete potřebovat mít ještě k ruce

  • robot na těsto (můžete si ho připravit ale i ručně)
  • prkénko na krájení
  • ostrý nůž na zeleninu
  • (sekáček/food procesor na přípravu zeleninové náplně)
  • hrnec na pařák s pokličkou
  • pařáček (kovový/bambusový)/kombinovanou (parní) troubu
  • pánvičku s pokličkou
  • polévkové lžíce
  • čajové lžičky
  • misky a mističky
  • váleček na těsto
  • vykrajovátko/sklenici s průměrem cca 8 cm
  • talíře na jídlo
  • hůlky na konzumaci
  • vytištěné recepty viz níž

A kdo dočetl až sem, vysloužil si recept! ;)

Recept na Asijské knedlíčky s masovou náplní v pdf.

Recept na Asijské knedlíčky – vegan v pdf.

Prosím k vaření si ho vytiskněte, ať máte po ruce gramáže, já vařím intuitivně a pamatuju si spíš poměry. Váhy moc ne. :))

Snad jsem na nic nezapomněla. Tak 13. března v 10:00 na live streamu u mě na Instagramu @zasadnezdrave u plotny ahóóój!

Jana Králiková - ZÁSADNĚ ZDRAVĚ

Pusto a prázdno. Bez vašich komentářů je tu strašně smutno...

Přidat konimentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Kurzy vaření Přidejte se

Můj Instagram Jája frčí na Instáči, hlavně teda piští na stories

Ahoj, jmenuju se Jana. Jsem hodná. Nutriční gastronomka.

Zásadně zdravě – Jana Králiková

Zásadně zdravě O jídle. O zdravém těle. O zdravém rozumu. A taky o životním stylu, který vás bude bavit.

Tady máte dort. Dortem nic nezkazíš. Říkali.

Zásadně zdravě – Jana Králiková
Zásadně zdravě – Jana Králiková

Děkuju. Že jste to se mnou došmrdlali až sem.

Zásadně zdravě – Jana Králiková
Vietnam s Jájou - od 6. do 16. března 2019 Do Vietnamu!
Kuchařka Gastrokroužku - Spojilo nás jídlo Kuchařka tady!
Food blog roku - Hlasujte tady! Hlasujte tady!