Plněné knedlí(č)ky jsou oblíbené po celém světě. U nás jsme tradičně zvyklí třeba na letní ovocné kynuté, nadýchané jako peřinka a jednoduché z tvarohu nebo „těžší“ bramborové s uzeným a cibulkou. Anebo taštičky. Jako malá jsem milovala babiččiny z brambor plněné povidlama, posypané cukrem a skořicí, a hlavně zalité máslíčkem.
Online kurz vaření pro vás mohl vzniknout díky mému milému partnerství se značkou Siemens.
Nicméně ukrajinské vareniky, ruské pelmeně, slovenské pirohy, na slano i na sladko, himalájské momo, čínské jiaozi, větší mexické empanadas, i drobnější raviolli a tortellini z Itálie se v Česku ujaly skvěle a s oblibou je vaříme. Jsou totiž nejenom vynikající, ale ještě o dost snazší a jejich výroba může být navíc velmi skromná a levná. Těsto často tvoří jen mouka a voda. A co do nich dáme je na nás. Nejčastěji kombinace masa a/nebo zeleniny s vajíčkem i varianta čistě rostlinná ze sezónní úrody.
Záznam z online kurzu vaření můžete zkouknout níž. Bohužel mi po prvních 20 minutách spadl Live stream na Instagramu bez možnosti uložení, a tak nemám začátek a jednu variantu těsta, ale zadělávají se podobně. Věřím, že podle receptů, které najdete na konci článku to i tak bude stát za to. :)
Stejně jako gyoza a dim sum. Které si jsme si společně připravili online v sobotu 13. března v 10:00 skrze můj live stream tuhle na mém Instagramu.
Recepty na moje oblíbené „lotosové“ knedlíčky s krevetovo-vepřovou náplní s pikantní omáčkou a dva typy knedlíčků gyoza s omáčkou „tare“ s česnekem, najdete zase na konci článku.
Japonské knedlíčky gyoza vychází z čínských knedlíčků jiaozi [džao dz], mají silnější česnekovou příchuť, kterou Číňani spíše potlačují, a tenčí, až průsvitné těsto, které se zadělává z mouky, škrobu a vody. „Vaří se“ v páře. Yaki-gyoza se připravují tak, že je jejich plochá spodní/boční část navíc orestovaná do křupava. Dim sum je pak defakto výraz pro „drobný pokrm k čaji“, který se často servíruje ke snídani, brunchi, obědu anebo jako snack k večernímu posezení. Často jde o „jednohubky“ ve formě knedlíčků, plněných bochánků, závitků…
Už teď se můžete začít těšit na výrobu jednoduchého těsta, které si společně zaděláme. A ukážeme si rovnou jeho dvě varianty i rozdíly. A stejně tak dvě náplně – jednu s vepřovým masem a krevetami a druhou čistě rostlinnou se zelím a houbami šitake. Naučím vás je připravovat v klasickém nebo bambusovém pařáčku, jednu variantu úplně bez pařáku, a pak vám ukážu, jak dělám knedlíčky v mojí kombinované parní troubě, kde je dělám nejradši, protože to strašně usnadňuje práci (vejde se do ní knedlíčků třeba mnohem víc), a nepotřebujete k tomu kromě vody a vhodného programu nic navíc.
Výhoda toho, že se mnou v sobotu budete (vařit) online spočívá v tom, že se můžete během live streamu ptát na všechno, co vás během přípravy napadne. Všechny záznamy pak po skončení hned ukládám a najdete je tuhle na IGTV, anebo postupně i na mém YouTube kanále. Takže si se mnou můžete uvařit všechny recepty kdykoliv budete mít náladu a čas.
Nákupní seznam
Asijské suroviny nejlépe seženete ve vietnamské tržnici v Libuši-Písnici Sapa, v Au Dong v Malešicích, v ulici Francouzská 66 v Thai’s Asian shop… (v Praze), v tržnici Vinamo (v Brně – na Olomoucké) nebo v menších asijských potravinách po celé republice. Na kurzech vaření jsem si díky mnoha z vás potvrdila, že i na malém městě/vesnici se dá s Vietnamci ve večerce domluvit a speciální suroviny si u nich objednat. Rádi vám je obstarají. Jsou z toho navíc často dost nadšení, že se o jejich kuchyni zajímáte! :) Pokud budete potřebovat pomoct s bylinkama, stačí najet na můj web asijskébylinky.cz, najdete tu všechny, co budete potřebovat vyfocené a popsané i ve Vietnamštině.
Některé bylinky a další asijské suroviny seženete např. i v Makru anebo na Rohlíku.
Tady najdete nákupní seznam a všechny informace k přípravě, abychom se pak už mohli rovnou vrhnout na vaření!
Uvedené suroviny jsou na cca 30 knedlíčků.
Seznam surovin na světlé gyoza knedlíčky s krevetovo-vepřovou náplní
- 200 g hladké mouky (špalda)
- 50 g tapiokové mouky (příp. solamyl – bramborový škrob)
- mořská sůl
- 1 lžíce sádla
- voda
- 150 g mletého vepřového masa (ideálně vepřová plec – „ramínko“, má kolem 10% tuku)
- 150 g syrových vyloupaných krevet
- 20 g stonků koriandru
- 1 lžička (5 g) čerstvého zázvoru
- 1 citronová tráva
- 2 stroužky česneku
- 2 lžíce švestkového vína
- čerstvě mletý pepř
- rýžový ocet
- pražený sezamový olej
- chilli olej
Seznam surovin na celozrnné dim sum se zelím a šitake
- 100 g hladké mouky (špalda)
- 100 g celozrnné hladké mouky (špalda)
- 40 g tapiokové mouky (příp. solamyl – bramborový škrob)
- pražený sezamový olej
- mořská sůl
- voda
- 1/2 cibule
- 120 g pekingského zelí
- 10 ks sušených hub šitake
- 4 stroužky česneku
- 2 jarní cibulky
- 1/2 lžičky (3 g) čerstvého zázvoru
- sojová omáčka/tamari
- švestkové víno
- javorový sirup
- čerstvě mletý pepř
Mise en place
Abychom si všechno stihli během hodiny a půl (dvou) říct i uvařit, musíme si některé suroviny a postupy nachystat dopředu.
Takže v sobotu 13.3. v 10:00 mějte přípravu před vařením nachystanou, prosím, takhle:
Příprava surovin na světlé gyoza knedlíčky s krevetovo-vepřovou náplní
- telefon/iPad/počítač apod. mějte někde, kde se na něj budete moct v pohodě dívat a zároveň u něj půjde i vařit – pokud budete jen koukat a vařit se vám nechce, klidně se zas natáhněte. :)
- odvažte si mouky každou zvlášť do misky, hladkou prosijte do větší hnětací mísy (pokud budete používat robot jako já)
- mějte po ruce mořskou sůl a sádlo v misce vyndané z lednice, aby nebylo příliš zatuhlé
- dejte vařit horkou vodu ve varné konvici, ať ji máme připravenou na těsto raz, dva
- vepřové maso si dopředu namelte a mějte ho ve větší misce, kde celou masovou směs zaděláte – nechte ho zakryté, ale už venku z lednice
- krevety mějte nasekané nadrobno, zakryté v misce, uložené v lednici
- nasekejte si dopředu nadrobno a mějte v mističkách připravené: stonky koriandru, čerstvý kořen zázvoru, citronovou trávu a česnek
- po ruce si nechte švestkové víno a mlýnek s čerstvým pepřem
Příprava surovin na celozrnné dim sum se zelím a šitake
- telefon/iPad/počítač apod. mějte někde, kde se na něj budete moct v pohodě dívat a zároveň u něj půjde i vařit – pokud budete jen koukat a vařit se vám nechce, klidně se zas natáhněte. :)
- odvažte si mouky do větší hnětací mísy (pokud budete používat robot jako já), hladkou i celozrnnou prosijte dohromady, tapiokovou nechte v misce zvlášť
- mějte po ruce mořskou sůl a pražený sezamový olej
- dejte vařit horkou vodu ve varné konvici, ať ji máme připravenou na těsto raz, dva
- na kostičky mějte nakrájenou cibuli i pekingské zelí (vyřízněte košťál), každou surovinu zvlášť v misce
- sušené houby šitake mějte zalité horkou vodou v hrnečku, aby změkly a rozvoněly se
- nasekejte si jarní cibulku a nadrobno čerstvý kořen zázvoru
- po ruce si nechte sojovou omáčku/tamari
Na vaření online pak budete potřebovat mít ještě k ruce
- robot na těsto (můžete si ho připravit ale i ručně)
- prkénko na krájení
- ostrý nůž na zeleninu
- (sekáček/food procesor na přípravu zeleninové náplně)
- hrnec na pařák s pokličkou
- pařáček (kovový/bambusový)/kombinovanou (parní) troubu
- pánvičku s pokličkou
- polévkové lžíce
- čajové lžičky
- misky a mističky
- váleček na těsto
- vykrajovátko/sklenici s průměrem cca 8 cm
- talíře na jídlo
- hůlky na konzumaci
- vytištěné recepty viz níž
A kdo dočetl až sem, vysloužil si recept! ;)
Recept na Asijské knedlíčky s masovou náplní v pdf.
Recept na Asijské knedlíčky – vegan v pdf.
Prosím k vaření si ho vytiskněte, ať máte po ruce gramáže, já vařím intuitivně a pamatuju si spíš poměry. Váhy moc ne. :))
Snad jsem na nic nezapomněla. Tak 13. března v 10:00 na live streamu u mě na Instagramu @zasadnezdrave u plotny ahóóój!
Pusto a prázdno. Bez vašich komentářů je tu strašně smutno...