Moje domácí kuchyně
Moje domácí kuchyně
Jana Králiková - 'ZÁSADNĚ' ZDRAVĚ Tipy, triky, postupy  

Moje domácí kuchyně

číst dál

Jak vypadá moje domácí kuchyně? A proč ji máme (opět) vybavenou spotřebiči Siemens? A hlavně, jak si spotřebiče dobře vybrat, jak nad výbavou snové kuchyně přemýšlet, jak uspořádat lednici a mrazák, a co bylo i je pro mě (a mohlo by být i pro vás) zásadní, pokud se zrovna stěhujete nebo jen novou kuchyň plánujete a chystáte se vybavit? To se dočtete na následujících řádcích.

 

Když jsme dokončili rekonstrukci „kanceláře“, kde Jary designuje weby a já tančím v kuchyni, řekli jsme si, že je na čase, pořídit si miminko. Po svatbě už máme, překvapivě nemládnem… Není čas ztrácet čas!

Články o mojí pracovní kuchyni najdete tuhle:

A tak se to z jednoho pracovního projektu doslova překulilo do projektu celoživotního s názvem Eliška. A tehdy jsme zjistili, že se budeme muset přestěhovat, protože se v tehdejším bytě s dvouplotýnkou ve třech dřív nebo pozdějc nejspíš zabijem.

Přiznávám, že se mi do dalšího budování vůbec nechtělo! Byla jsem vyčerpaná předchozí zkušeností, těhotenstvím i nově nabytým mateřstvím a představa toho, že si zařizováním (byť našeho novýho a báječnýho doma) budu procházet znova navíc s miminkem v náručí, mě stresovala. Takže jsme zas přivolali Klárku s Karlem, naše drahý kamarády architekty, a ti se dali do práce. Za nás.

O životě v kuchyni nejen s dětmi

O svojí domácí kuchyni jsem měla dost jasnou představu. Narozdíl od dalších prostor. A tak jsem se do jejích příprav montovala možná víc, než bylo zdrávo. Ale výsledek je naprosto perfektní!

Až na jeden detail, kdy jsem po roce bydlení s Elinkou propadla neochvějné potřebě mikrovlnky, kterou tam samozřejmě už nemáme kam dát. Protože: „mikrovlnku rozhodně nepotřebuju, pocitově mi to nesedí, nechci ji, na co jako…?!“ Heh. Člověk míní, děti mění!

V životě by mě nenapadlo, že bych o takovém spotřebiči vážně uvažovala (ostatně si o tom můžete přečíst i v předchozím článku o kombinované parní troubě Siemens). A je to tady. S křížkem po funuse.

Takže pravidlo č. 1: nikdy neříkej nikdy, čas mikrovlnky může přijít dřív než si myslíš! U mě rovnou s prvním dítětem. A tak na to jen obecně myslete, až si budete svoji vysněnou kuchyni plánovat. A pokládejte si chytré otázky:

  • Co rád/a jím a tím pádem peču/vařím? Jaké spotřebiče v kuchyni bez diskuze potřebuju?
  • Chci a potřebuju vařit maximálně úsporně (zajímá mě energeticky nejúspornější třída spotřebičů)?
  • Piju raději čaj anebo bez kafe ráno ani z postele nevylezu?
  • Miluju grilovaní nebo je pro mě zásadní moci si jídlo kdykoliv a rychle ohřát?
  • V jaké výšce chci spotřebiče mít tak, aby mi to bylo maximálně pohodlné? A je na to dostatek prostoru?
  • Pokud plánuju ostrůvek, na kterém chci varnou desku vím, že tam půjde umístit i odsavač par?
  • Chci (a mám ho v kuchyni k dispozici) vařit na plynu, na elektrice nebo na indukci?
  • Mám prostor pro malou nebo velkou myčku/lednici/mrazák?

Vybavení mojí domácí kuchyně spotřebiči Siemens

I doma, stejně jako v práci chci mít spotřebiče, na které se s naprostou samozřejmostí nejen můžu za všech okolností spolehnout, ale vyhovuje mi i jejich design, energetická úspornost, velikost, vybavení a funkce.

Proto mám opět spotřebiče od značky Siemens, se kterou sice už přes 4 roky s nadšením spolupracuju, nicméně všechny spotřebiče, co doma máme jsme si pořídili za vlastní peníze u dodavatelů.

Na rozdíl od ateliérové kuchyně, kde potřebuju všechny typy varných desek, na kterých se můžu vyřádit jak v rámci příprav receptů na klíč pro své klienty, tak i během tréninku, kdy si můžu, pokud je to potřeba (a vězte, že často je), vyzkoušet několik variant na různých spotřebičích (na plynu/elektrice/v páře…) při testování receptur nejen na svoje lekce vaření, jsem doma chtěla mít plně funkční a maximálně jednoduše vybavenou kuchyni vším, co mi uspoří čas, prostor, ale zároveň mi dopřeje velkorysou plochu nejen během vaření, ale i při mytí nádobí a skladování potravin.

Proto jsem vybírala takhle.

Indukční varná deska

Už od začátku jsem věděla, že doma nechci a nepotřebuju mít plyn. Naopak jsem toužila po velké indukční plně zapuštěné desce (EZ907KZY1E), která bude mít doslova luxusní rozměry (76 x 89,2 x 51,2 cm), při kterých můžu zároveň vařit na šesti (!) varných zónách.

Její údržba, výkon a množství varných ploch jsou totiž k nezaplacení!

Tahle nabušená verze indukce umí díky mikromodulové technologii rozpoznat umístění, velikost i tvar nádobí, takže si sama vytvoří varnou zónu přesně tam, kam položíte hrnec, pánev nebo klidně obří pekáč. Boží!

Navíc díky funkci flexMotion si deska pamatuje nastavení stupně ohřevu pro jednotlivý kusy nádobí, takže je můžete po varné desce volně přesouvat a jejich teplota se vždycky automaticky přizpůsobí. Boží na druhou! Přemýšlíte, kdy se vám taková věc hodí? No třeba když dovaříte jednu věc a chcete si blíž přisunout kus nádobí, který jste měli dál. Anebo když do hrnce potřebujete nalít vodu/přidat surovinu a chcete ho sundat z desky, pak ho ale vrátíte, a přesto, že se netrefíte na stejné místo, stejné nastavení se prostě zase obnoví! Miluju to.

A co když vaříte, a zazvoní vám pošta nebo kurýr? S funkcí powerMove Pro nemusíte hned ukončovat vaření, desku vypínat a po návratu nádobí zas celé neekonomicky rozehřívat. Na indukční desce se dá přednastavit až pět teplotních zón. To znamená, že pouhým posunutím nádobí o kousek dál/blíž můžete regulovat teplotu. Z prudkého restování/smažení, můžete automaticky přejít během krátkého a intuitivního pohybu do udržovacího módu, při kterém nic nepřipečete ani nespálíte a zároveň příliš a zbytečně nezchladíte.

Pomyslnou třešničkou na dortu je varný senzor cookingSensor Plus, na který jsem si musela, přiznám se, trochu zvyknout a trvalo mi delší dobu, než jsem ho poprvé využila.

Ale je to BÁJEČNÁ vychytávka a super pomocník při vaření, kdy člověk potřebuje ohlídat relativně přesnou teplotu, aby něco nepřeteklo, vařilo se při stabilní teplotě a nad vařením určitých pokrmů tak byla jistá kontrola.

Celá funkce spočívá v tom, že na hrnec připevním senzor (narozdíl od staršího modelu se senzor na nádobí nelepí, jej! Ale má magnet), spáruju ho s deskou díky bluetooth, vrazím nádobí na desku s obsahem, který potřebuju vařit, nastavím teplotu, co chci aby hrnec udržoval a tadá! Na minutce si na indukci nastavím čas a můžu od vaření odejít bez nutnosti kontroly a vrátit se, až mi časovač zapípá.

Je to naprosto výborný na vaření polévek, příloh (těstoviny, rýže, brambory…), vajec ale i zeleniny (během vaření i na páře) nehledě na to, že se dá tahle funkce skvěle využít i při smažení (které doma sice často nevyužíváme), kdy se díky konzistentní teplotě olej zdaleka tolik nepřepaluje.

Kombinovaná parní trouba 

Doma jsem chtěla stejně funkční vestavnou kombinovanou troubu s párou (HS858GXB6) jako mám v práci. Tahle černá kráska má jen lehce pozměněný design a navíc chytré propojení s telefonem (Home Connect).

Ráda se budu opakovat!

Trouba je hned po varných deskách pro mě nejvyužívanějším a nejpohodlnějším spotřebičem v kuchyni. Několikrát do týdne mě zachraňuje, když potřebuju ohřát jídlo (a to i jeho podstatně větší množství, když přijde třeba návštěva), když nemám čas na vaření a chci jen něco plácnout na plech a nejpozději za půl hodiny se najíst. I když peču chleba a chci, aby se na něm udělala krásná kůrka, nebo jiné pečivo a potřebuju, aby mi dobře nakynulo. A taky když dělám dim sum a přeženu to s množstvím (anebo mám prostě jenom velkej hlad).

Já v troubě vařím a peču často, a protože mám troubu, která peče jak s horkým vzduchem (4D), bez cirkulace vzduchu – klasicky, griluje a to všechno navíc i s párou, mám doma vlastně levný domácí konvektomat.

Konvektomat je profesionální moderní gastronomické vybavení, které se používá v restauračních kuchyních. Umožňuje tepelnou přípravu jídla pomocí horkého vzduchu, horké páry a jejich libovolnou kombinací v rozpětí teplot 30–300 °C.

A přesně takhle funguje vaření s přidáváním páry.

Stačí naplnit nádržku na vodu a vybrat si druh ohřevu. Při takovém vaření se během provozu spotřebiče přidává pára v různých intervalech a s různou intenzitou. Tím zůstává jídlo ve výsledku uvnitř šťavnatý a jen minimálně zmenšuje svůj objem a na povrchu získává křupavou kůrku a je pěkně lesklý. Přičemž si potřebnou kombinaci druhu ohřevu a zároveň intenzitu páry můžete nastavit sami nebo zvolit příslušný program. Teplotu lze navíc elektronicky regulovat v rozsahu 30 až 250 °C (neoficiálně zvládne i 275 °C).

Takže když např. peču chleba, naplním nádržku na vodu, nakynutý bochníček sešoupnu na rozehřátý pečicí kámen, zavřu troubu a pustím na 15 minut k pečení páru ve střední intenzitě.

That’s it!

S přípravou pokrmů vám můžou pomoci i přednastavené programy cookControl Plus ze „Siemens kuchařky“, která je v troubě nahraná. Stačí do ní zavřít kuře na placato, použít pečicí sondu (která je díky třem měřicím bodům opravdu přesná a spolehlivá), nastavit teplotu anebo program a vrátit se k hotovému jídlu.

Myčka

Po letech soužití s malou myčkou jsem věděla, že v novým doma chci a potřebuju myčku VELIKOU! Na takový komfort jsem si ostatně velmi rychle zvykla i v práci.

Od dobré myčky očekávám závěsné a hlavně polohovatelné koše, šuplík na příbory s možností zaměnit ho opět za koš, když potřebuju využít celý prostor obou velkých šuplíků na rozměrnné nádobí.

Přednastavené programy intenzivního mytí, dobře vypočítaný ECO program, který používám nejčastěji, a program krátkého sprchování. U myčky mě totiž hlavně zajímá, jak dlouho, jak efektivně a ekologicky myje nádobí (programy mytí jsou až o 66 % kratší, než bývá zvykem), a že šetří spotřebu energie (A++).

A co mě na novém modelu plně vestavné myčky od Siemens (SN87Y800BE) nejvíc baví je, že po umytí je nádobí opravdu suché a připravené tak k okamžitému úklidu zpátky do polic, skříněk a šuplíků. Přiznám se, že tohle mi dřív chybělo. Byla jsem zvyklá myčku po domytí nádobí nechat cca 30 minut s pootevřenými dvířky, aby nádobí doschlo.

Technologie sušení nádobí Zeolith® využívá přihrádku naplněnou přírodními minerály, které absorbují vlhkost a vyzařují teplo. To urychluje cyklus sušení, takže v konečném důsledku spotřebujete i méně elektřiny. Win-win!

Lednice

Doma jsem chtěla samostatně stojící vestavnou chladničku (KI81FHDD0) a stejně tak mrazák. Oboje dostatečně velké tak, aby se nám všechno pohodlně vešlo a nemuseli jsme dělat kompromisy v uskladňování čerstvých i mražených potravin.

Ve spodní části lednice, v mé oblíbené fresh zóně, je díky technologii hyperFresh Premium 0 °C navíc klimaticky a teplotně řízená zásuvka na ovozel a extra chlazený oddíl na ryby a maso. Různé chutě tak zůstávají oddělené a máte jistotu, že potraviny skladujete v ideálních podmínkách.

Po uložení nákupu jsem si zvykla využívat funkci superCooling, kdy chladnička na krátkou dobu sníží teplotu tak, aby ji čerstvý nákup nezvýšil. Teplota se sníží stisknutím tlačítka „super“ (na maximálně 2 °C). Aby se předešlo zbytečné spotřebě energie. Funkce se po přibližně 6 hodinách sama automaticky vypne. Velkou výhodou je, že při používání aplikace Home Connect můžete superCooling zapnout předem, a mít tak lednici už předvychlazenou, což uspoří opět energii navíc!

Často využívám přihrádku varioShelf, která se skládá ze dvou samostatných odkládacích ploch (každá má 14 cm). Když obě poličky nechám umístěné za sebou, vytvoří jednu standardně velkou. Když ale potřebuju do lednice odložit něco vyššího, stačí přední polici zasunout pod zadní a hned mi vznikne prostor pro vysoké nádoby. Miluju!

Jediný, co mi u nové ledničky chybí jsou početná boční světla, na které jsem si zvykla v práci. Ta nový model bohužel nemá.

Co ale člověku obecně usnadní orientaci a nezapomínání na „skřítky schované“ potraviny v jakékoliv chladničce je jejich vhodné uspořádání!

  • Horní police lednice má nejvyšší teplotu, hodí se proto ke skladování: vajec, zavařenin, pomazánek (bez masa), hotových uskladněných jídle přendaných do uzavíratelných krabiček, zrajících sýrů i másla (máslo s vejci můžete skladovat i na dvířkách, kde se také drží podobná teplota díky otevírání lednice).
  • Střední police má stabilnější teplotu odpovídající jejímu nastavení, proto se hodí k uchovávání mléčných výrobků a uzenin.
  • Spodní police má optimální teplotu pro čerstvé maso, ryby a výrobky z nich.
  • Dvířka lednice jsou vhodná k uskladnění pochutin jako jsou kečupy, majonéza, hořčice, krabice s mlékem, vejce máslo… kdy je potřeba mít ale na paměti, že díky častému „větrání“ může být jejich spotřeba tímto přímo úměrně ovlivněná
  • Do lednice nepatří např. banány, brambory, cibule a česnek, lilkovitá zelenina (rajčata, lilek, paprika), pečivo, med, káva, kvalitní oleje lisované za studena, kterým více vyhovuje včasné využití a pokojová teplota, kdy nepřichází o svou strukturu, barvu ani chuť.
  • Speciální místo vhodné pro bylinky, ovozel, maso a ryby mají také lednice s už zmíněnou fresh zónou, která nabízí i specifickou vlhkost

Inspirací mi byly články od iniciativy Zachraň jídlo a článek 8 tipů, jak si zorganizovat lednici z „webgazínu“ Jídlo a Radost od sítě restaurací Ambiente.

Mrazák

Pokud máte místo v kuchyni na velkokapacitní např. vestavný mrazák (GI81NACF0), jděte do toho!

Ani nespočítám, kolikrát mi vytrhlo trn z paty čerstvě zamražené pečivo, které když vyndáte a vhodně rozmrazíte, je jako čerstvý. Vývar, který pytlíčkuju a uskladňnuju, protože ho vždycky dělám víc, do zásoby. Když v měsících mimo sezónu můžu kdykoliv vytáhnout mražené ovoce ať už z vlastních zásob, anebo z obchodu, který je v takovou dobu o dost kvalitnější než předtržené/“čerstvé“/z dalekých krajů k nám dovážející, které v zimě často plesnivý už v regálech obchodů (borůvky, maliny obzvlášť). Když je dost prostoru na domácí zmrzliny po celý rok! Anebo zbytky polévek a hlavních jídel, kterých člověk s dětmi dělá i pro tu úsporu času víc. Dostatek místa na mraženou zeleninu, nasekané bylinky, co jim mráz nevadí, maso a ryby… Prostě velký mrazák se mi 100% osvědčil!

Jediný velký spotřebič, který nemáme od značky Siemens je odsavač par. A to proto, že takový, jaký jsme potřebovali Siemens nevyrábí.

Doufám, že pro vás článek bude zase velkou inspirací a bude vám užitečný!

Pokud přemýšlíte nad koupí spotřebičů od značky Siemens, stavte se v největším showroomu značky v Česku v Brand Experience Center v Praze 5, kde máte možnost vyzkoušet si na předváděcích akcích a kurzech vaření spotřebiče v akci.

Článek vznikl ve spolupráci se značkou Siemens.

Jana Králiková - ZÁSADNĚ ZDRAVĚ

Pusto a prázdno. Bez vašich komentářů je tu strašně smutno...

Přidat konimentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Můj Instagram Jája frčí na Instáči, hlavně teda piští na stories

Ahoj, jmenuju se Jana. Jsem hodná. Nutriční gastronomka.

Zásadně zdravě – Jana Králiková

Zásadně zdravě O jídle. O zdravém těle. O zdravém rozumu. A taky o životním stylu, který vás bude bavit.

Tady máte dort. Dortem nic nezkazíš. Říkali.

Zásadně zdravě – Jana Králiková
Zásadně zdravě – Jana Králiková

Děkuju. Že jste to se mnou došmrdlali až sem.

Zásadně zdravě – Jana Králiková
Vietnam s Jájou - od 6. do 16. března 2019 Do Vietnamu!
Kuchařka Gastrokroužku - Spojilo nás jídlo Kuchařka tady!
Food blog roku - Hlasujte tady! Hlasujte tady!