Tentokrát vás zasvětím do přípravy mojí oblíbené karamelizované ryby – kapra, na limetových listech a chilli Cá kho tộ. Na tomhle receptu miluju, jak neskutečně rychlá je jeho příprava a výsledek, který každého ohromí. Ne nadarmo byl vždycky na konci mých kurzů vaření největší highlight. Nikdo od něj nečekal nic, a ve finále byl největším překvapením!
Jde o kombinaci jednoduchého karamelu, kokosové vody, zázvoru, chilli a limetových listů… a tak. S krémovou omáčkou na závěr a s voňavou jasmínovou rýží se sezamem.
Všechno si zas povíme, ukážeme a vysvětlíme! Těším se na vás v 10:00 na mém Instagramu na live streamu!
Online kurz vaření pro vás mohl vzniknout díky mému milému partnerství se značkou Siemens.
Nákupní seznam
Asijské suroviny nejlépe seženete ve vietnamské tržnici v Libuši-Písnici Sapa, v ulici Francouzská 66 v Thai’s Asian shop… (v Praze), v tržnici Vinamo (v Brně – na Olomoucké), nebo v menších asijských potravinách po celé republice. Na kurzech vaření jsem si díky mnoha z vás potvrdila, že i na malém městě/vesnici se dá s Vietnamci ve večerce domluvit a speciální suroviny si u nich objednat.
Některé bylinky a další asijské suroviny seženete např. i v Makru anebo na Rohlíku.
Snad jsem na nic nezapomněla. Tak 18. prosince v 10:00 na live streamu u mě na Instagramu @zasadnezdrave u plotny ahóóój!
Seznam surovin na Cá kho tộ
- 4 kapří podkovy (nebo filety bílé ryby)
- sůl a pepř
- 2-3 lžíce třtinového cukru
- 2 lžíce kokosového oleje
- 3 šalotky
- 1 kus zázvoru
- 1 stroužek česneku
- rybí omáčka
- kokosová voda
- 1-2 chilli papričky ptačí oko
- 1 hrst limetových listů (mražených/sušených)
- 100 ml kokosového mléka
Mise en place
Abychom si všechno stihli během hodiny a půl říct i uvařit, musíme si některé suroviny a postupy nachystat dopředu.
Takže v sobotu 18.12. v 10:00 mějte přípravu před vařením nachystanou, prosím, takhle:
Příprava surovin na Cá kho tộ
- telefon/iPad/počítač apod. mějte někde, kde se na něj budete moct v pohodě dívat a zároveň u něj půjde i vařit – pokud budete jen koukat a vařit se vám nechce, klidně se zas natáhněte, nejvíc vás prej minule koukalo stejně z postele. ;)
- kapří podkovy omyjte studenou vodou a osušte papírovou utěrkou, nechte je na talíři v lednici
- nasekejte šalotku na kostičky, zázvor i česnek nadrobno
- mějte po ruce cukr, olej i kokosovou vodu a kokosové mléko
- nasekané chilli papričky nechte v mističce bokem, stejně tak limetové listy
- rýži uvařte předem v rýžovaru/v rendlíku, dochutíme ji společně, i si povíme, jak ji příště uvařit třeba ještě o chlup lépe ;)
Na vaření online pak budete potřebovat mít ještě k ruce
- papírové utěrky/ ubrousky a látkovou utěrku na ruce
- zástěru na vaření
- prkénko na krájení
- ostrý nůž na zeleninu
- dostatečně velkou hlubší pánev/kastrol
- kuchařskou stěrku/vařečku
- velký talíř na vařenou rybu
- polévkové lžíce
- čajové lžičky
- odměrku s mírou po 50 ml
- talíře na jídlo
- hůlky na konzumaci/příbory
- vytištěné recepty viz níž
A kdo dočetl až sem, vysloužil si recept.
Recept na Ca kho to pdf.
Prosím k vaření si ho vytiskněte, ať máte po ruce gramáže, já vařím intuitivně a pamatuju si spíš poměry. Váhy moc ne. :))
Pusto a prázdno. Bez vašich komentářů je tu strašně smutno...