Řecký salát s pečenými olivami
Řecký salát s pečenými olivami
Jana Králiková - 'ZÁSADNĚ' ZDRAVĚ Do 15 minut   Saláty  

Řecký salát s pečenými olivami

číst dál

Hodí se pro

Neobsahuje

4 porce
10 minut příprava + 5 minut postup
Jednoduchý Jednoduchý

Milujete řeckej salát? Já jo! A obzvlášť v létě, když jsou zralý rajčátka pohlazený od sluníčka, voňavý a křupavý, rubínový papriky, a svěží salátový okurky. Myslím, že každej máme nějakej svůj ověřenej recept. A tak se chci s váma podělit o ten svůj, kterej jsem si vyladila k obrazu svému po návštěvách Kréty, Kerkyry (Korfu) a Rhodosu.

Na tomhle salátu není vůbec nic složitýho. Stojí v podstatě na pár kvalitních zralých surovinách, a jednoduchý zálivce – pokud se olivovýmu oleji s citronovou šťávou dá vůbec říkat zálivka… :)) A taky na dobrým sýru.

Řecký salát podle Jáji

A hned vám řeknu, který to jsou, kde je seženete, případně za co se dají vyměnit, když je jednoduše nemáte, ale chtěli byste si připravit řeckej salát tak, jak ho miluju já.

  • šťavnatý rajčata, sladký papriky a salátová okurka, to je základ každýho dobrýho řeckýho salátu. Papriku používám nejčastěji typu kapie, protože je u nás přirozeně nejsladší
  • cibule – nejradši mám červenou, slaďoučkou, nakrájenou na klínky. Můžete použít i šalotku, ale ta červená cibule je podle mě nejvíc „řecká“, žlutá víc štípe a není to s ní ono. Bílá zase neštípe ani trošku a je moc vodnatá
  • olivy – já miluju černý pečený kalamata olivy (kupuju je v řeckých obchodech na váhu, třeba na Kamenický na Praze 7), a sedí mi do tohohle salátu nejvíc. Ale skvělý černý (pečený) olivy seženete třeba i v La formaggeria obchodech (olive nere al forno…), a ty do něj taky ráda používám
  • sýr – asi tušíte, že nejlepší je sýr Feta. Kupuju ho v řeckých obchodech, ale taky v Globusu (Alnatura), a někdy i od řecký značky Dodoni (i když je na mě dost tvrdá, aspoň u nás). Nevím ale jestli znáte třeba sýr akawi. Je to arabskej sýr balkánskýho typu původem z izraelskýho městečka Akko (na severu země), a je krásně vláčnej. Je sice z kravskýho mlíka, ale když neseženu v menším městě ovčí-kozí fetu, je to dobrá volba. Pokud se rozhodnete pro balkán, protože u vás není k dostání ani feta ani akawi, Lidl ho má docela fajn
  • „zálivka“ – do pravý zálivky na řeckej salát patří hlavně dobrej olivovej olej. A já přidávám ještě šťávu z citrónu, má to pak takovej svěží říz
  • bazalka pravádobromysl obecná (oregano) a tymián obecný – to je moje svatá (salátová řecká) trojice, která se tak nějak ustálila po všech salátech na různých řeckých ostrovech, co jsem kdy snědla. Nejlepší je použít bylinky čerstvý, a to v poměru 3:2:1, protože jinak z toho ten tymián moc vyčnívá. Pokud máte jen sušený, anebo milujete provensálský koření (jako já), můžete ho použít. Dělám to v krajních případech taky, podle dobrý rady jedný krétský babičky v Agia Marině

Pak ráda používám pepř a sůl. Pepř nejčastěji různých barev, a tím pádem různých vůní a chutí, a sůl tu z Malorky. Solnej květ s řeckýma kalamata olivama je na dochucení mýho řeckýho salátu nejlepší! Strašně mě ta kombinace baví a je moje vůbec nejoblíbenější.

Na salát:

  • 1 menší červená cibulka
  • 10 rajčátek
  • 1/2 salátové okurky
  • 1 červená paprika
  • 1 lžička čerstvého oregana
  • 150 g černých pečených kalamata oliv
  • 2 snítky bazalky
  • 2 špetky tymiánu
  • 100 g sýru feta
  • dochucuju solným květem s černými kalamata olivami

Na zálivku:

  • 50 ml olivového oleje
  • citronová šťáva z poloviny citrónu

Příprava:

1. Cibuli odkrojte část, kde byla nať i místo, odkud rostou kořínky. Pak ji rozkrojte napůl a oloupejte. Půjde vám to o poznání rychleji, než ji loupat v celku. Stačí na okraji řezné strany uchopit mezi prsty kousek „košilky“ (cibulové slupky) a cibuli jedním tahem stáhnout. Pak cibuli nakrájejte podélně na klínky.

2. Pak si omyjte a nakrájejte zeleninu na větší kostičky. Rajčata rozkrojte a vykrojte tuhé středy v místě, kde jste je otrhaly z keříčku. Dělám to do tvaru klínku. Papriky očistěte od zrníček, která skrává uvnitř.

Okurku rozkrojte, nechávám ji zase oblíbeně „na rustikálno“. :) Dělávám to hlavně proto, že mám v létě ovoce a zeleninku ze zahrádky. Když je z obchodu a není bio, většinou ji loupu. Potom ji podélně rozřízněte a nakrájejte zase na kostičky. Vše smíchejte v míse.

3. Přidejte čerstvě natrhané oregano a promíchejte.

4. Připravte si černé olivy, zbytek bylinek, rozdrobený sýr feta, olivový olej a citronovou šťávu.

Postup:

1. Do směsi zeleniny přidejte olivy, zbylé bylinky vše zalijte olivovým olejem a citronovou šťávou, dobře promíchejte.

2. Navrch přidejte rozdrobený sýr feta, a dochuťte pepřem, a třeba taky solným květem s kalamata olivami.

Jana Králiková - ZÁSADNĚ ZDRAVĚ

Pusto a prázdno. Bez vašich komentářů je tu strašně smutno...

Přidat konimentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Kurzy vaření Přidejte se!

Můj Instagram Jája frčí na Instáči, hlavně teda piští na stories

Ahoj, jmenuju se Jana. Jsem hodná. Nutriční gastronomka.

Zásadně zdravě – Jana Králiková

Zásadně zdravě O jídle. O zdravém těle. O zdravém rozumu. A taky o životním stylu, který vás bude bavit.

Tady máte dort. Dortem nic nezkazíš. Říkali.

Zásadně zdravě – Jana Králiková
Zásadně zdravě – Jana Králiková

Děkuju. Že jste to se mnou došmrdlali až sem.

Zásadně zdravě – Jana Králiková
Vietnam s Jájou - od 6. do 16. března 2019 Do Vietnamu!
Kuchařka Gastrokroužku - Spojilo nás jídlo Kuchařka tady!
Food blog roku - Hlasujte tady! Hlasujte tady!