Milujete řeckej salát? Já jo! A obzvlášť v létě, když jsou zralý rajčátka pohlazený od sluníčka, voňavý a křupavý, rubínový papriky, a svěží salátový okurky. Myslím, že každej máme nějakej svůj ověřenej recept. A tak se chci s váma podělit o ten svůj, kterej jsem si vyladila k obrazu svému po návštěvách Kréty, Kerkyry (Korfu) a Rhodosu.
Na tomhle salátu není vůbec nic složitýho. Stojí v podstatě na pár kvalitních zralých surovinách, a jednoduchý zálivce – pokud se olivovýmu oleji s citronovou šťávou dá vůbec říkat zálivka… :)) A taky na dobrým sýru.
A hned vám řeknu, který to jsou, kde je seženete, případně za co se dají vyměnit, když je jednoduše nemáte, ale chtěli byste si připravit řeckej salát tak, jak ho miluju já.
Pak ráda používám pepř a sůl. Pepř nejčastěji různých barev, a tím pádem různých vůní a chutí, a sůl tu z Malorky. Solnej květ s řeckýma kalamata olivama je na dochucení mýho řeckýho salátu nejlepší! Strašně mě ta kombinace baví a je moje vůbec nejoblíbenější.
Nejlepší pepř na světě! Farmářské a divoké fair trade koření z Kambodži. Plus čokoláda, čaj, rum... Bum! <3
Mňám. Kuk!Mám pro vás slevu 10% nejen na dokonalý pepř a koření!
Na stránkách kampot.cz zadejte
v objednávce do políčka „slevový kupón“
JAJA10
1. Cibuli odkrojte část, kde byla nať i místo, odkud rostou kořínky. Pak ji rozkrojte napůl a oloupejte. Půjde vám to o poznání rychleji, než ji loupat v celku. Stačí na okraji řezné strany uchopit mezi prsty kousek „košilky“ (cibulové slupky) a cibuli jedním tahem stáhnout. Pak cibuli nakrájejte podélně na klínky.
2. Pak si omyjte a nakrájejte zeleninu na větší kostičky. Rajčata rozkrojte a vykrojte tuhé středy v místě, kde jste je otrhaly z keříčku. Dělám to do tvaru klínku. Papriky očistěte od zrníček, která skrává uvnitř.
Okurku rozkrojte, nechávám ji zase oblíbeně „na rustikálno“. :) Dělávám to hlavně proto, že mám v létě ovoce a zeleninku ze zahrádky. Když je z obchodu a není bio, většinou ji loupu. Potom ji podélně rozřízněte a nakrájejte zase na kostičky. Vše smíchejte v míse.
3. Přidejte čerstvě natrhané oregano a promíchejte.
4. Připravte si černé olivy, zbytek bylinek, rozdrobený sýr feta, olivový olej a citronovou šťávu.
1. Do směsi zeleniny přidejte olivy, zbylé bylinky vše zalijte olivovým olejem a citronovou šťávou, dobře promíchejte.
2. Navrch přidejte rozdrobený sýr feta, a dochuťte pepřem, a třeba taky solným květem s kalamata olivami.
Pusto a prázdno. Bez vašich komentářů je tu strašně smutno...