Nem cuốn (gỏi cuốn) jsou nesmažené vietnamské závitky. S asijskou kuchyní se mi pojí vzpomínky na dětství. Vždycky si vybavím, jak se strejda vrátil z Číny a celá rodina jsme dělali „ťaocky“.
Musím se přiznat, že mi poměrně dlouho trvalo, než jsem na internetu zjistila, jak se to vlastně píše a jestli jsme si to tehdy jen celé nevymysleli. :) Holt pro mě, jako pro malou holku bylo daleko důležitější, že jsme byli celá rodina pohromadě, byla sranda a knedlíčky „ťaocky“ mi moc chutnaly.
Název mi byl tehdy docela šuma fuk. V tomhle receptu se teda vracím zpátky do svých dětských let a jako velká holka už vím, že Jiăozi [ťaoc] je vážně báječný čínský jídlo (knedlíčky [ravioly] plněné vepřovým masem a zeleninou), jehož součástí je fantastický a jedoduchý dip, který prostě musíte ochutnat! :) A protože tady vaříme „zásadně zdravě“, nebojte, že bych vám do receptu šoupla nějaký glutamát. ;)
1. Nejprve si uvařte rýžové nudle. Namočte je do studené vody na asi půl hodiny, aby změkly. Dejte vařit vodu, kterou jakmile bude vřít vypněte. Nudle přendejte do horké vody, chvíli míchejte (asi minutu) zceďte, propláchněte studenou vodou a zakápněte sezamovým olejem, ať se neslepí.
2. Opláchněte a nakrájejte si zeleninu. Salát klasicky na různě dlouhé kousky. Mrkev na nudličky (pro jednoduchost používám speciální škrabku). Okurku rozřízněte podélně, lžičkou vylabejte semínka a nakrájejte také na nudličky.
3. Ve varné konvici uvařte vodu, nechte ji malinko schládnout, abyste se neopařili a nalijte vodu do pánve, tak na 2 cm. V ní budete namáčet rýžový papír.
1. Rýžový papír namočte do horké vody na cca 15 vteřin.
2. Položte na pracovní desku a rozprostřete. Nebojte, neslepí se vám, dokud je mokrý, takže jen zbytečně neotálejte. ;)
3. Více ke kraji, ale ve středu dejte na papír pár lístků máty, na ně položte pár nudliček mrkve, pak dva tři lístky bazalky, trošku salátu, okurkových proužků, trošku koriandru, pár nudlí a výhonků.
4. Kupičku zabalte podle návodu ve videu. Jednoduše tak, aby vznikla rolka. Vnější okraje papíru přehněte dovnitř přes ingredience a zarolujte do tvaru válečku.
TIP: Náplň závitků můžete libovolně obměňovat. Skvělé jsou i s avokádem, edamame, tofu nebo vejcem, červenou řepou i ředkví. Kdo jí maso, vyzkoušejte s krevetami. Další vegetariánská inspirace třeba tuhle od mojí kamarádky Karolíny ještě z blogu Jakorybicka.cz.
Dobrý den prosím vás mohla bych se na něco zeptat dávala jsem si párkrát závitky a vždycky mi dali třeba tři závitky a vedle zavitků dali takový dobrý salát a já nevím jak se dělá jen si myslím že je to hlávkové zelí mrkev a citron a jak se ochucuje nevím protože už jsem ten salát dlouho nejedla děkuji za jakoukoliv radu přeji hezký den Štěpánka
Dobrý den, Štěpánko, to bohužel netuším, ve Vietnamu se k závitkům nebo jídlům obecně přidávají hlavně čerstvé bylinky. Ale typickou vietnamskou omáčku na namáčení často Vietnamci používají i do salátů. Jmenuje se „nuoc cham“ a recept na ní najdete zde v odkazu.. Hezký den i Vám! J.
Dobrý den Jani,
mám takový problém s rýžovým papírem…když do něj zabalím všechny ingredience, tak mi cca do 5-10 minut závitek praskne a jeho náplň, většinou vždy u krevet, koukaji ven, tentokrát se mi to stalo u většina závitků z dvanácti…zkoušela jsem je zabalit ještě do jednoho papíru,ale stalo se to znovu, praskl i ten druhy…prosím, můžete mi poradit, co dělám špatně, nebo jestli to může být i nekvalitním rýžovým papírem, který mám možnost kupovat pouze u nás v Albertu a jiný na výběr nemám? Nebo je třeba moc vysušený? V balení jej jich asi 30 ks a jich používám najednou pouze 12 ks,další opět až nějaký čas…může to být i tím? a taky,když je pak chci přemístit jinam, nebo dát na alobal, tak se hrozně lepí a tak se také potrhají… na co je nejlépe odkládat tak hodinu předem, než přijde návštěva, aby byly stále pěkné a celé?Děkuji.Sice nejsem z Prahy, ale můžete mi prosím poradit, jaké papíry jsou na jarní závitky nejvhodnější a kde bych je mohla v Praze kolem centra koupit?v korejských potravinách?Byla jsem u Vás dvakrát na kurzu a když jsme s Vámi dělali tyto jarní závitky a jeden sem si vzala domů, tak i druký den byl krásný,vůbec nebyl prasklý, notož aby sem ho nemohla z alobalu vyndat:-)Děkuji Vám moc za odpověď, mějte se překrásně a ať se daříííí:-)Eva
Dobrý den, Evi, omlouvám se, myslela jsem, že jsem odpovídala Vám oběma, ale to bylo k jinému receptu na závitky a komentáři, tak já tu odpověď použiju, ale upravím i pro Vás. :) Evi, napadá mě, že to může být typem papíru. Zkuste koupit tenhle, se kterým mám dobré zkušenosti. Ono je jich hodně druhů a prostě speciálně u nás v Česku jste se prostě mohla jen trefit do ne úplně ideálního výrobku… Speciálně ten z Alberta (zelený, co je na něm smažený závitek) je na závitky smažené, tzn. je tenší. A ten Vám může praskat, i když budete docela zručná, pak je taky důležitý vždycky zkontrolovat, jestli není někde prasklý (to jsme si na kurzu určitě říkali), oni jsou ty papíry hodně křehký, a pokud je tam skulinka/prasklina ještě než papír namočíte, tak se vám v tom měkkém stavu prostě roztrhne a rozjede ať chcete nebo ne… Jinak když budete mít cestu do Prahy, ty papíry Vám neprojdou, je to sušená rýže, tak si je kupte v Sapě v Tamda foods do foroty, klidně na rok, dva, a bude se Vám motat o 106! :) Prima víkend! J.
To bude zcela jistě špatný papír, dejte si pozor, jsou dva typy, jeden na jarní závitky a jeden na letní. :)