Caesar salát. Bez Caesara
Caesar salát. Bez Caesara
Jana Králiková - 'ZÁSADNĚ' ZDRAVĚ Do 15 minut   Saláty  

Caesar salát. Bez Caesara

číst dál

Hodí se pro

Neobsahuje

2 porce
5 minut příprava + 5 minut postup
Jednoduchý Jednoduchý

Desetiminutová večeře? To je Caesar salát bez Caesara! A taky jeden z mých nejoblíběnějších salátů, ke kterýmu nepotřebuju prakticky nic kromě létem dozrálé zeleninky ze zahrádky, čerstvý majonézy, libovolný kvalitní hořčice a kousek sýra a starýho pečiva.

Recept na tyhle typy salátů asi není třeba, přesto si ho sem odložím. Co kdyby vás popadla chuť na něco výbornýho, rychle hotovýho prakticky z čehokoliv, co máte určitě doma, a neměli jste zrovna žádnou velkou chuť do vaření.

Caesar bez Caesara není žádná věda! Stačí vám k němu dobrá majonéza, listovej salát, plus klidně další zelča ze zahrádky, kousek tvrdýho sýra (ideálně parmezán), kvalitní (hrubozrná) hořčice – tohle je taková moje úchylka, miluju hořčicce z německejch farmářskejch trhů, a když jsme tam na vejletě, kupuju si je do zásoby! Mám tak teď třeba skvělou domácí hrubozrnnou, mangovou a s brusinkama, a všechny jsou úplně boží! Doporučuju! –  stará houska nebo kus jinýho pečiva (klidně týhle boží fokáči), sůl a pepř. A kousek másla nebo oliváče na křupavý krutónky!

A jak na krémovej dresink do salátu? Dělám ho tuhle úplně jednoduše, jen zachovávám poměr: na jeden díl hořčice dva díly majonézy, přidám špetku soli a čerstvě namletej pepř. To vmíchám do listovýho salátku a přistrouhnu parmezán. Easy peasy.

PS: A už znáte Caesar špekáček? :D :P Ten měl vloni třeba dost úspěch, jako.

View this post on Instagram

Caesar salát je mrtev. Ať žije Caesar špekáček!???? Letošní grilovací sezónu od včerejška považuju za zahájenou!??? Odjeli jsme si pracovat na chalupu, takže večeře byla nadmíru jasná. Tohle spojení mi ale připadá vážně dost geniální.?? Takže žádná nuda v podobě grilovaných kuřecích prsíček a vypražený slaniny, ale k caesar salátu už letos jedině českej poctivej špekáček, nejlíp třeba z @nase_maso.?? Tomu říkám fusion #jako?!?? A všechno včetně dnešních snídaňových celozrnných palačinek s bezem najdete u mě na Snapu zasadnezdrave ?. Jaký pěkný #foodstyling, co? @lukashejlik ?? PS: už sledujete Hejlase na Instáči?? #summeroffice #caesarsalad #caesar a zároveň zakládám oficiální hashtag: #caesarspekacek ??? #toseunasujme!??? #spekacek #burt #parmesan #chalupastyle #fujifilmcz #x100s #iamchef ?#cheflife #grilled #summer #nohyjakosejra ? #cukrfree ??

A post shared by Jája ? (@zasadnezdrave) on

Suroviny:

Příprava:

1. Na troše tuku osmahněte na kostičky nakrájené pečivo s nadrobno nasekaným stroužkem česneku, který přihoďte až ke konci, ať se nepřipálí, ale křupavé houstičky příjemně ovoní.

2. V mističce smíchejte majonézu s hořčicí v poměru 2:1. Množství nechám na vás. Mně na dvě porce stačí dvě lžíce majonézy a jedna lžíce hořčice. Osolte a opepřete podle chuti a dejte stranou.

3. Omyjte a na hrubo nakrájejte (nebo natrhejte) listy salátu.

4. Omytá rajčátka nakrájejte na měsíčky.

5. Nastrouhejte parmezán na drobnější straně struhadla.

Postup:

1. Na listy salátu nasypejte nastrouhaný parmezán a promíchejte. Přidejte dresink z majonézy a hořčice a znovu promíchejte.

2. Salát nandejte do hlubokých talířů, zasypejte česnekovými krutony a dozdobte rajčátky.

Jana Králiková - ZÁSADNĚ ZDRAVĚ

Probíhá tu diskuze! Píšeme si k tématu, mimo něj, cokoliv :)

  1. To musim vyzkouset! vypada to bozsky.. zajimalo by me, jak by to chutnalo, kdybych pouzila konopny olej..https://www.semena-marihuany.cz/cs/konopne-potraviny/7126-bio-konopny-olej-cr-500ml-zelena-zeme.html zkusim tento experiment :-)
    Mas uzasnou stranku. Tesim se na dalsi recepty

  2. Skvělý recept,salát byl jednoduchý a vynikající :)

  3. To je recept na hlad? Kde jsou bílkoviny? 30 g parmezanu na 2 porce… Hlavně zásadně zdravě… Nutriční gastronomka.

    • Milá Pavlo, to je recept na salát, který můžete mít klidně jako přílohu k čemukoliv, co se vám zamane. :) Že v jednom pokrmu/den nejsou třeba vůbec bílkoviny neznamená, že je ten den vůbec nepřijímáte. Třeba chce člověk jen odlehčit nemá na ně chuť. Ale mám pocit, že k Vašemu uštěpačnému komentáři nemá smysl víc dodávat. Prima den, míň jízlivosti a víc radosti do života přeju. ;)

    • Nejde o jizlivost ci nedostatek radosti do zivota. Jen mi vadi, kdyz nekdo prezentuje takove nesmysly jako zdravy zivotni styl. Samozrejme jako priloha je to fajn, ale z clanku plyne jako ze toto je cela vecere. To se zdravym zivotnim stylem nema nic spolecneho. A argument, ze preci muze bilkoviny clovek prijimat cely den moc neberu, ziviny i energie by mely byt rozlozeny do celeho dne, pokud vim. A to, ze,, nema chut“ je taky docela vtipne, mozna tak nekdo kdo sedi cely den na zadku nebo nejaka anorekticka(zdrava:))Mate tu diskuzi ke clanku, ja jen pisu svuj nazor. Pokud nesnesete kritiku ci jiny pohled na vec, tak muzete komentare zrusit. Hladoveni zdravy zivotni styl neni.

    • Pavlo, tak si ten svůj předchozí komentář po sobě nejdřív přečtěte. Ano, mám tu otevřenou diskuzi, a většinou tu lidé opravdu normálně a slušně diskutují. Vaši reakci jsem si přečetla a usoudila, že místo konstruktivní kritiky, mi píšete, že jde o recept „na hlad z důvodu nedostatku bílkovin“ a nějaké své dovětky vyjadřující se k mojí práci. Ale budiž. Takže jinak. Kdo tady hladoví? Vy jste neměla nikdy k obědu/večeři těstoviny arrabiatta? Salát panzanella? Bramboračku? Tarator? Pečenou zeleninu? Nebo naopak ke snídani jen jogurt/omeletu? To jsou primárně jídla, která defakto vůbec neobsahují bílkoviny anebo naopak hlavně ty, a přesto existují a objevují se lidem v běžném jídelníčku. Pokud Vy si bílkoviny rozkládáte denně do každého jídla, je to Vaše volba – a upřímně bych to chtěla vidět v praxi (od snídaně po večeři, den co den). A pokud jste přesvědčená, že tohle je jediný způsob, jak zdravě sytit svoje tělo, pak Vás ráda vyvedu z omylu. Není. A nevidím důvod, proč by si člověk k večeři, když je po celém dni sytý, nemohl dát zeleninový salát. Toto je jednoduchý recept, nikoliv na míru sestavená předloha jídelníčku. To je vše, co k tomuto komentáři ještě napíšu. Pěkný den. :)

Přidat konimentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Můj Instagram Jája frčí na Instáči, hlavně teda piští na stories

Ahoj, jmenuju se Jana. Jsem hodná. Nutriční gastronomka.

Zásadně zdravě – Jana Králiková

Zásadně zdravě O jídle. O zdravém těle. O zdravém rozumu. A taky o životním stylu, který vás bude bavit.

Tady máte dort. Dortem nic nezkazíš. Říkali.

Zásadně zdravě – Jana Králiková
Zásadně zdravě – Jana Králiková

Děkuju. Že jste to se mnou došmrdlali až sem.

Zásadně zdravě – Jana Králiková
Vietnam s Jájou - od 6. do 16. března 2019 Do Vietnamu!
Kuchařka Gastrokroužku - Spojilo nás jídlo Kuchařka tady!
Food blog roku - Hlasujte tady! Hlasujte tady!