Caesar salát. Bez Caesara
Caesar salát. Bez Caesara
Jana Králiková - 'ZÁSADNĚ' ZDRAVĚ Do 15 minut   Saláty  

Caesar salát. Bez Caesara

číst dál

Hodí se pro

Neobsahuje

2 porce
5 minut příprava + 5 minut postup
Jednoduchý Jednoduchý

Desetiminutová večeře? To je Caesar salát bez Caesara! A taky jeden z mých nejoblíběnějších salátů, ke kterýmu nepotřebuju prakticky nic kromě létem dozrálé zeleninky ze zahrádky, čerstvý majonézy, libovolný kvalitní hořčice a kousek sýra a starýho pečiva.

Recept na tyhle typy salátů asi není třeba, přesto si ho sem odložím. Co kdyby vás popadla chuť na něco výbornýho, rychle hotovýho prakticky z čehokoliv, co máte určitě doma, a neměli jste zrovna žádnou velkou chuť do vaření.

Caesar bez Caesara není žádná věda! Stačí vám k němu dobrá majonéza, listovej salát, plus klidně další zelča ze zahrádky, kousek tvrdýho sýra (ideálně parmezán), kvalitní (hrubozrná) hořčice – tohle je taková moje úchylka, miluju hořčicce z německejch farmářskejch trhů, a když jsme tam na vejletě, kupuju si je do zásoby! Mám tak teď třeba skvělou domácí hrubozrnnou, mangovou a s brusinkama, a všechny jsou úplně boží! Doporučuju! –  stará houska nebo kus jinýho pečiva (klidně týhle boží fokáči), sůl a pepř. A kousek másla nebo oliváče na křupavý krutónky!

A jak na krémovej dresink do salátu? Dělám ho tuhle úplně jednoduše, jen zachovávám poměr: na jeden díl hořčice dva díly majonézy, přidám špetku soli a čerstvě namletej pepř. To vmíchám do listovýho salátku a přistrouhnu parmezán. Easy peasy.

PS: A už znáte Caesar špekáček? :D :P Ten měl vloni třeba dost úspěch, jako.

https://www.instagram.com/p/BGYvggBwoQl/?tagged=caesarspekacek

Suroviny:

Příprava:

1. Na troše tuku osmahněte na kostičky nakrájené pečivo s nadrobno nasekaným stroužkem česneku, který přihoďte až ke konci, ať se nepřipálí, ale křupavé houstičky příjemně ovoní.

2. V mističce smíchejte majonézu s hořčicí v poměru 2:1. Množství nechám na vás. Mně na dvě porce stačí dvě lžíce majonézy a jedna lžíce hořčice. Osolte a opepřete podle chuti a dejte stranou.

3. Omyjte a na hrubo nakrájejte (nebo natrhejte) listy salátu.

4. Omytá rajčátka nakrájejte na měsíčky.

5. Nastrouhejte parmezán na drobnější straně struhadla.

Postup:

1. Na listy salátu nasypejte nastrouhaný parmezán a promíchejte. Přidejte dresink z majonézy a hořčice a znovu promíchejte.

2. Salát nandejte do hlubokých talířů, zasypejte česnekovými krutony a dozdobte rajčátky.

Jana Králiková - ZÁSADNĚ ZDRAVĚ

Probíhá tu diskuze! Píšeme si k tématu, mimo něj, cokoliv :)

  1. To musim vyzkouset! vypada to bozsky.. zajimalo by me, jak by to chutnalo, kdybych pouzila konopny olej..https://www.semena-marihuany.cz/cs/konopne-potraviny/7126-bio-konopny-olej-cr-500ml-zelena-zeme.html zkusim tento experiment :-)
    Mas uzasnou stranku. Tesim se na dalsi recepty

  2. Skvělý recept,salát byl jednoduchý a vynikající :)

  3. To je recept na hlad? Kde jsou bílkoviny? 30 g parmezanu na 2 porce… Hlavně zásadně zdravě… Nutriční gastronomka.

    • Milá Pavlo, to je recept na salát, který můžete mít klidně jako přílohu k čemukoliv, co se vám zamane. :) Že v jednom pokrmu/den nejsou třeba vůbec bílkoviny neznamená, že je ten den vůbec nepřijímáte. Třeba chce člověk jen odlehčit nemá na ně chuť. Ale mám pocit, že k Vašemu uštěpačnému komentáři nemá smysl víc dodávat. Prima den, míň jízlivosti a víc radosti do života přeju. ;)

    • Nejde o jizlivost ci nedostatek radosti do zivota. Jen mi vadi, kdyz nekdo prezentuje takove nesmysly jako zdravy zivotni styl. Samozrejme jako priloha je to fajn, ale z clanku plyne jako ze toto je cela vecere. To se zdravym zivotnim stylem nema nic spolecneho. A argument, ze preci muze bilkoviny clovek prijimat cely den moc neberu, ziviny i energie by mely byt rozlozeny do celeho dne, pokud vim. A to, ze,, nema chut“ je taky docela vtipne, mozna tak nekdo kdo sedi cely den na zadku nebo nejaka anorekticka(zdrava:))Mate tu diskuzi ke clanku, ja jen pisu svuj nazor. Pokud nesnesete kritiku ci jiny pohled na vec, tak muzete komentare zrusit. Hladoveni zdravy zivotni styl neni.

    • Pavlo, tak si ten svůj předchozí komentář po sobě nejdřív přečtěte. Ano, mám tu otevřenou diskuzi, a většinou tu lidé opravdu normálně a slušně diskutují. Vaši reakci jsem si přečetla a usoudila, že místo konstruktivní kritiky, mi píšete, že jde o recept „na hlad z důvodu nedostatku bílkovin“ a nějaké své dovětky vyjadřující se k mojí práci. Ale budiž. Takže jinak. Kdo tady hladoví? Vy jste neměla nikdy k obědu/večeři těstoviny arrabiatta? Salát panzanella? Bramboračku? Tarator? Pečenou zeleninu? Nebo naopak ke snídani jen jogurt/omeletu? To jsou primárně jídla, která defakto vůbec neobsahují bílkoviny anebo naopak hlavně ty, a přesto existují a objevují se lidem v běžném jídelníčku. Pokud Vy si bílkoviny rozkládáte denně do každého jídla, je to Vaše volba – a upřímně bych to chtěla vidět v praxi (od snídaně po večeři, den co den). A pokud jste přesvědčená, že tohle je jediný způsob, jak zdravě sytit svoje tělo, pak Vás ráda vyvedu z omylu. Není. A nevidím důvod, proč by si člověk k večeři, když je po celém dni sytý, nemohl dát zeleninový salát. Toto je jednoduchý recept, nikoliv na míru sestavená předloha jídelníčku. To je vše, co k tomuto komentáři ještě napíšu. Pěkný den. :)

Přidat konimentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Kurzy vaření Přidejte se!

Můj Instagram Jája frčí na Instáči, hlavně teda piští na stories

Ahoj, jmenuju se Jana. Jsem hodná. Nutriční gastronomka.

Zásadně zdravě – Jana Králiková

Zásadně zdravě O jídle. O zdravém těle. O zdravém rozumu. A taky o životním stylu, který vás bude bavit.

Tady máte dort. Dortem nic nezkazíš. Říkali.

Zásadně zdravě – Jana Králiková
Zásadně zdravě – Jana Králiková

Děkuju. Že jste to se mnou došmrdlali až sem.

Zásadně zdravě – Jana Králiková
Vietnam s Jájou - od 6. do 16. března 2019 Do Vietnamu!
Kuchařka Gastrokroužku - Spojilo nás jídlo Kuchařka tady!
Food blog roku - Hlasujte tady! Hlasujte tady!