Salát z mungo klíčků s mangem a krevetami
Salát z mungo klíčků s mangem a krevetami
Jana Králiková - 'ZÁSADNĚ' ZDRAVĚ Saláty  

Salát z mungo klíčků s mangem a krevetami

číst dál

Neobsahuje

2 porce
20 minut příprava + 10 minut postup
Jednoduchý Jednoduchý

Tenhle salát miluju a hlavně v létě! Jelikož nemám trpělivost klíčit mungo do velikosti, kterou vidíte na mých fotkách salátu, kupuju čerstvé už vyklíčené v Sapě nebo v potravinách Mark’s and Spencer (34 Kč). Beru si vždycky alespoň tři balení a minimálně půl týdne pak doma jíme Asii. Tu můžu prakticky totiž pořád. Mungo výhonky můžete použít třeba i do mých letních závitků nebo oblíbené thajské polévky Tom Yum.

Salát z mungo klíčků s mangem a krevetami

Na salát:

  • 200 g mungo výhonků (můžete si nechat vyklíčit sami [velikost cca 7 denních])
  • 1 mrkev
  • 125 g vařených vyloupaných krevet
  • 1 mango
  • hrst čerstvých lístků máty
  • hrst čerstvých lístků koriandru
  • 3 lžíce arašídového oleje
  • (1 chilli paprička)
  • 2 lžíce smažené cibulky na ozdobu

Na zálivku:

  • 5 lžic arašídového másla (můžete si vyrobit sami)
  • 5 lžic mangového balzámu (pokud nemáte použijte šťávu z limet nebo si ocet vyrobte sami)
  • 5 lžic medu

Příprava:

1. Pokud budete používat krevety mražené (seženete např. v IKEA), vyndejte je z mrazáku alespoň půl dne, před tím, než je budete chtít použít a nechte je přirozeně rozmrznout v lednici (!). Mražené maso, speciálně mořské plody a ryby jsou náchylnější k množení bakterií a při rozmrzání o pokojové teplotě byste si místo večeře mohli spíš uhnat nějakou žaludeční chorobu.

2. Omyjte mango a bylinky.

Postup:

1. Mango rozpulte, okrájejte plochou pecku, do dužiny vyřežte nožem mřížku, promáčkněte palci slupku dovnitř tak, aby ven trčely nařezané kostičky manga a odřízněte od slupky. Pokud stále nevíte jak na to, koukněte na video. Dejte do misky.

2. Mrkev nakrájejte na tenké proužky a smíchejte s omytými mungo klíčky a mangem.

3. Nasekejte mátu i koriandr a přidejte ke zbytku.

4. Teď do salátu přidejte rozmrzlé a pod studenou vodou dobře omyté krevety.

5. Nasekejte chilli papričku a celý salát dobře promíchejte s arašídovým olejem.

6. Arašídové máslo, mangový ocet a med smíchejte a přilijte do salátu, znovu promíchejte a podávejte.

7. Ozdobte smaženou cibulkou.

TIP: Kdo nebaští krevety použije třeba tempeh…nebo nic. ;)

Jana Králiková - ZÁSADNĚ ZDRAVĚ

Pusto a prázdno. Bez vašich komentářů je tu strašně smutno...

Přidat konimentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Nejbližší akce Kde se můžeme potkat a poklábosit

Můj kalendář

Můj Instagram Jája frčí na Instáči, hlavně teda piští na stories

Nevěříte? Instakuk!

NEJ recepty Co mě nejvíc ba

Ahoj, jmenuju se Jana. Jsem hodná. Nutriční gastronomka.

NEJ z bloguCo mě nejvíc... taky ba

Zásadně zdravě – Jana Králiková

Zásadně zdravě O jídle. O zdravém těle. O zdravém rozumu. A taky o životním stylu, který vás bude bavit.

Tady máte dort. Dortem nic nezkazíš. Říkali.

Zásadně zdravě – Jana Králiková
Zásadně zdravě – Jana Králiková

Děkuju. Že jste to se mnou došmrdlali až sem.

Zásadně zdravě – Jana Králiková
Kuchařka Gastrokroužku - Spojilo nás jídlo Kuchařka tady!
Food blog roku - Hlasujte tady! Hlasujte tady!
Gyro output