Tenhle salát miluju a hlavně v létě! Jelikož nemám trpělivost klíčit mungo do velikosti, kterou vidíte na mých fotkách salátu, kupuju čerstvé už vyklíčené v Sapě nebo v potravinách Mark’s and Spencer (34 Kč). Beru si vždycky alespoň tři balení a minimálně půl týdne pak doma jíme Asii. Tu můžu prakticky totiž pořád. Mungo výhonky můžete použít třeba i do mých letních závitků nebo oblíbené thajské polévky Tom Yum.
1. Pokud budete používat krevety mražené (seženete např. v IKEA), vyndejte je z mrazáku alespoň půl dne, před tím, než je budete chtít použít a nechte je přirozeně rozmrznout v lednici (!). Mražené maso, speciálně mořské plody a ryby jsou náchylnější k množení bakterií a při rozmrzání o pokojové teplotě byste si místo večeře mohli spíš uhnat nějakou žaludeční chorobu.
2. Omyjte mango a bylinky.
1. Mango rozpulte, okrájejte plochou pecku, do dužiny vyřežte nožem mřížku, promáčkněte palci slupku dovnitř tak, aby ven trčely nařezané kostičky manga a odřízněte od slupky. Pokud stále nevíte jak na to, koukněte na video. Dejte do misky.
2. Mrkev nakrájejte na tenké proužky a smíchejte s omytými mungo klíčky a mangem.
3. Nasekejte mátu i koriandr a přidejte ke zbytku.
4. Teď do salátu přidejte rozmrzlé a pod studenou vodou dobře omyté krevety.
5. Nasekejte chilli papričku a celý salát dobře promíchejte s arašídovým olejem.
6. Arašídové máslo, mangový ocet a med smíchejte a přilijte do salátu, znovu promíchejte a podávejte.
7. Ozdobte smaženou cibulkou.
TIP: Kdo nebaští krevety použije třeba tempeh…nebo nic. ;)
Mungo klicky sa nedoporucuju jest surove. Obsahuju bakterie.
https://www.cidrap.umn.edu/news-perspective/2002/10/fda-cites-mung-bean-sprouts-renewing-warning-against-eating-raw-sprouts
Dobrý den, Petro, všechno obsahuje bakterie. ;) Pokud by byly mungo klíčky syrové závadné, určitě by je nekonzumoval nejen celý Vietnam ve spoustě salátů, Bún bò Nam Bộ, nesmažených závitcích… Spíš jde o to, aby byly skutečně čerstvé, nezahnívaly, neplesnivěly… stejně jako jakékoliv jiné klíčky. To je pak opravdu nezdravé.