Mám několik svých oblíbených pomazánek a taky pomazánkových salátků, tak vám je sem postupně taky časem nasoukám. Prvním z nich je tahle šťavnatá, lehká a svěží celerová remuláda s jablíčkem a petrželkou, která je hotová vcukuletu.
Víte, co je to remuláda? Původně to byla jemná majonézová omáčka se sardinkama, okurčičkama a kořením. Dneska už se tak říká ale prakticky jakkoli ochucený majonéze. A to ať už ji jíte samotnou, přidáváte ji do salátku anebo k rybičkám. Tahle je s celerem a jablkem, kapkou citronový šťávy, dochucená solí, pepřem a hladkolistou petrželkou, pokud ji zrovna máte po ruce.
Je rychle hotová a hlavně výborná! Na chlebíčky anebo jako salátek, doplněk k jídlu. Mám celer děsně ráda, hlavně takhle naloženej, křupavej, anebo ve šťávách, má svěží zemitou chuť, která mě moc baví, obzvlášť když je laděná lehce do kysela.
PS: Nejradši ji mám na kváskovým chlebu anebo s těmahle mýma špaldovýma semínkovýma uzlíčkama.
Nejkrásnější věci do bytu i do kuchyně. To je Kitchenetteshop.cz. Prostě láska!
Šup na nákup!Mám pro vás slevu 10% při objednání na kitchenetteshop.cz!
zadejte v košíku můj slevový kód
JAJA10
1. Oloupejte celer.
2. Odšťavněte polovinu citronu.
1. Celer a jablko nakrájejte na tenoučké plátky (2–3 mm).
2. A pak je nakrájejte na nudličky julienne. Vezměte vždycky jen pár plátků a ty nakrájejte. A jakmile je nakrájíte, pocitronujte je vždycky drobet šťávou a promíchejte, ať jablko a celer na vzduchu nezhnědnou.
TIP: Pokud plánujete dělat podobný nudličky často, oceníte v kuchyni mandolínu. Já ji doma používám (doporučuju značku Benriner), na chalupě se cvičím v krájení. :)
3. Nudličky osolte, opepřete a promíchejte s majonézou a nechte ideálně přes noc odležet. Salátek tak krásně zkřehne. Před podáváním případně dosolte a vmíchejte čerstvou petrželku, nasekanou najemno.
TIP: Salátek můžete jíst jen tak anebo s dobrým, ideálně domácím pečivem. Miluju ho s houstičkama i na kváskovým chlebu.
Hmmm… právě jsem dojedla celerové pyré k obědu a myslím, že už vím, co bude k večeři. Celeru není nikdy dost! :-)
Neznám většího milovníka celeru než sem já. Chroupu ho syrový z lednice, když je na něco chuť, ráno nastrouhaný s mákem ke snídani, opečený na hranolky, krátce podušený se solí a pepřem, a teď ješťe jako remuládu, mňam! Hned mě napadlo zkombinovat remuládu a k tomu bramboráky :) děkuji za recept!