Celerová remuláda
Celerová remuláda
Jana Králiková - 'ZÁSADNĚ' ZDRAVĚ Do 15 minut   Předkrmy   Saláty  

Celerová remuláda

číst dál

Hodí se pro

Neobsahuje

2 porce
5 minut příprava + 10 minut postup
Jednoduchý Jednoduchý

Mám několik svých oblíbených pomazánek a taky pomazánkových salátků, tak vám je sem postupně taky časem nasoukám. Prvním z nich je tahle šťavnatá, lehká a svěží celerová remuláda s jablíčkem a petrželkou, která je hotová vcukuletu.

Víte, co je to remuláda? Původně to byla jemná majonézová omáčka se sardinkama, okurčičkama a kořením. Dneska už se tak říká ale prakticky jakkoli ochucený majonéze. A to ať už ji jíte samotnou, přidáváte ji do salátku anebo k rybičkám. Tahle je s celerem a jablkem, kapkou citronový šťávy, dochucená solí, pepřem a hladkolistou petrželkou, pokud ji zrovna máte po ruce.

Je rychle hotová a hlavně výborná! Na chlebíčky anebo jako salátek, doplněk k jídlu. Mám celer děsně ráda, hlavně takhle naloženej, křupavej, anebo ve šťávách, má svěží zemitou chuť, která mě moc baví, obzvlášť když je laděná lehce do kysela.

PS: Nejradši ji mám na kváskovým chlebu anebo s těmahle mýma špaldovýma semínkovýma uzlíčkama.

Suroviny:

  • 1 bulva celeru (velikosti většího jablka)
  • 1/2 citronu
  • 1 sladkokyselé jablko
  • 3 špetky himálajské soli
  • 1 špetka čerstvě mletého pepře
  • 3 lžíce kvalitní majonézy (nebo sojanézy anebo klidně jogurtu)
  • 1 hrst hladkolisté petrželky
  • (pečivo k podávání)

Příprava:

1. Oloupejte celer.

2. Odšťavněte polovinu citronu.

Postup:

1. Celer a jablko nakrájejte na tenoučké plátky (2–3 mm).

2. A pak je nakrájejte na nudličky julienne. Vezměte vždycky jen pár plátků a ty nakrájejte. A jakmile je nakrájíte, pocitronujte je vždycky drobet šťávou a promíchejte, ať jablko a celer na vzduchu nezhnědnou.

TIP: Pokud plánujete dělat podobný nudličky často, oceníte v kuchyni mandolínu. Já ji doma používám (doporučuju značku Benriner), na chalupě se cvičím v krájení. :)

3. Nudličky osolte, opepřete a promíchejte s majonézou a nechte ideálně přes noc odležet. Salátek tak krásně zkřehne. Před podáváním případně dosolte a vmíchejte čerstvou petrželku, nasekanou najemno.

TIP: Salátek můžete jíst jen tak anebo s dobrým, ideálně domácím pečivem. Miluju ho s houstičkama i na kváskovým chlebu.

Jana Králiková - ZÁSADNĚ ZDRAVĚ

Probíhá tu diskuze! Píšeme si k tématu, mimo něj, cokoliv :)

  1. Hmmm… právě jsem dojedla celerové pyré k obědu a myslím, že už vím, co bude k večeři. Celeru není nikdy dost! :-)

  2. Neznám většího milovníka celeru než sem já. Chroupu ho syrový z lednice, když je na něco chuť, ráno nastrouhaný s mákem ke snídani, opečený na hranolky, krátce podušený se solí a pepřem, a teď ješťe jako remuládu, mňam! Hned mě napadlo zkombinovat remuládu a k tomu bramboráky :) děkuji za recept!

Přidat konimentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Kurzy vaření Přidejte se!

Můj Instagram Jája frčí na Instáči, hlavně teda piští na stories

Ahoj, jmenuju se Jana. Jsem hodná. Nutriční gastronomka.

Zásadně zdravě – Jana Králiková

Zásadně zdravě O jídle. O zdravém těle. O zdravém rozumu. A taky o životním stylu, který vás bude bavit.

Tady máte dort. Dortem nic nezkazíš. Říkali.

Zásadně zdravě – Jana Králiková
Zásadně zdravě – Jana Králiková

Děkuju. Že jste to se mnou došmrdlali až sem.

Zásadně zdravě – Jana Králiková
Vietnam s Jájou - od 6. do 16. března 2019 Do Vietnamu!
Kuchařka Gastrokroužku - Spojilo nás jídlo Kuchařka tady!
Food blog roku - Hlasujte tady! Hlasujte tady!