Celerová remuláda
Celerová remuláda
Jana Králiková - 'ZÁSADNĚ' ZDRAVĚ Do 15 minut   Předkrmy   Saláty  

Celerová remuláda

číst dál

Hodí se pro

Neobsahuje

2 porce
5 minut příprava + 10 minut postup
Jednoduchý Jednoduchý

Mám několik svých oblíbených pomazánek a taky pomazánkových salátků, tak vám je sem postupně taky časem nasoukám. Prvním z nich je tahle šťavnatá, lehká a svěží celerová remuláda s jablíčkem a petrželkou, která je hotová vcukuletu.

Víte, co je to remuláda? Původně to byla jemná majonézová omáčka se sardinkama, okurčičkama a kořením. Dneska už se tak říká ale prakticky jakkoli ochucený majonéze. A to ať už ji jíte samotnou, přidáváte ji do salátku anebo k rybičkám. Tahle je s celerem a jablkem, kapkou citronový šťávy, dochucená solí, pepřem a hladkolistou petrželkou, pokud ji zrovna máte po ruce.

Je rychle hotová a hlavně výborná! Na chlebíčky anebo jako salátek, doplněk k jídlu. Mám celer děsně ráda, hlavně takhle naloženej, křupavej, anebo ve šťávách, má svěží zemitou chuť, která mě moc baví, obzvlášť když je laděná lehce do kysela.

PS: Nejradši ji mám na kváskovým chlebu anebo s těmahle mýma špaldovýma semínkovýma uzlíčkama.

Suroviny:

  • 1 bulva celeru (velikosti většího jablka)
  • 1/2 citronu
  • 1 sladkokyselé jablko
  • 3 špetky himálajské soli
  • 1 špetka čerstvě mletého pepře
  • 3 lžíce kvalitní majonézy (nebo sojanézy anebo klidně jogurtu)
  • 1 hrst hladkolisté petrželky
  • (pečivo k podávání)

Příprava:

1. Oloupejte celer.

2. Odšťavněte polovinu citronu.

Postup:

1. Celer a jablko nakrájejte na tenoučké plátky (2–3 mm).

2. A pak je nakrájejte na nudličky julienne. Vezměte vždycky jen pár plátků a ty nakrájejte. A jakmile je nakrájíte, pocitronujte je vždycky drobet šťávou a promíchejte, ať jablko a celer na vzduchu nezhnědnou.

TIP: Pokud plánujete dělat podobný nudličky často, oceníte v kuchyni mandolínu. Já ji doma používám (doporučuju značku Benriner), na chalupě se cvičím v krájení. :)

3. Nudličky osolte, opepřete a promíchejte s majonézou a nechte ideálně přes noc odležet. Salátek tak krásně zkřehne. Před podáváním případně dosolte a vmíchejte čerstvou petrželku, nasekanou najemno.

TIP: Salátek můžete jíst jen tak anebo s dobrým, ideálně domácím pečivem. Miluju ho s houstičkama i na kváskovým chlebu.

Jana Králiková - ZÁSADNĚ ZDRAVĚ

Probíhá tu diskuze! Píšeme si k tématu, mimo něj, cokoliv :)

  1. Hmmm… právě jsem dojedla celerové pyré k obědu a myslím, že už vím, co bude k večeři. Celeru není nikdy dost! :-)

  2. Neznám většího milovníka celeru než sem já. Chroupu ho syrový z lednice, když je na něco chuť, ráno nastrouhaný s mákem ke snídani, opečený na hranolky, krátce podušený se solí a pepřem, a teď ješťe jako remuládu, mňam! Hned mě napadlo zkombinovat remuládu a k tomu bramboráky :) děkuji za recept!

Přidat konimentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Nejbližší akce Kde se můžeme potkat a poklábosit

Můj kalendář

Můj Instagram Jája frčí na Instáči, hlavně teda piští na stories

Nevěříte? Instakuk!

NEJ recepty Co mě nejvíc ba

Ahoj, jmenuju se Jana. Jsem hodná. Nutriční gastronomka.

NEJ z bloguCo mě nejvíc... taky ba

Zásadně zdravě – Jana Králiková

Zásadně zdravě O jídle. O zdravém těle. O zdravém rozumu. A taky o životním stylu, který vás bude bavit.

Tady máte dort. Dortem nic nezkazíš. Říkali.

Zásadně zdravě – Jana Králiková
Zásadně zdravě – Jana Králiková

Děkuju. Že jste to se mnou došmrdlali až sem.

Zásadně zdravě – Jana Králiková
Kuchařka Gastrokroužku - Spojilo nás jídlo Kuchařka tady!
Food blog roku - Hlasujte tady! Hlasujte tady!
Gyro output