MOzartovy JEdnoduché KOULE
MOzartovy JEdnoduché KOULE
Jana Králiková - 'ZÁSADNĚ' ZDRAVĚ Cukroví  

MOzartovy JEdnoduché KOULE

číst dál
15 koulí
15 minut příprava + 80 minut postup
Obtížnější Obtížnější

To se má tak. Já mám Mozartovy koule strašně ráda. Ale hlavně kvůli pistáciovýmu marcipánu. To je totiž geniální záležitost. Naopak nugát ráda nemám. A tak jsem si vymyslela MOzartovy JEdnoduché KOULE anóbrž „moje koule“, které mají marcipánové vrstvy hned tři. Protože marcipánu není nikdy dost… Slovo marcipán nebylo nikdy použito tolikrát v jednom odstavci jako právě zde. Marcipán je Pán!

dscf1654

A co je na tomhle receptu ještě zvláštní? To, že je prakticky bez cukru, jen se sušeným ovocem, když nepočítám cukr obsažený v 70-90% čokoládě (100% čokoládu úplně bez cukru seženete taky, třeba tady – říká se jí jinak i kakaová hmota), výběr nechám na vás. A taky to, že koule zdobím drcenýma pistáciema a malinovým prachem, protože maliny já taky ráda, a navíc barevně je to krásný a veselý zároveň.

dscf0386

Moje koule mají vlastně základ v raw food. Pistáciový „marcipánový“ střed je totiž jen z pistáciovýho oříšku a z drcených pistácií se zlatýma rozinkama. Na něm je vrstva z mandlovýho „marcipánu“ s kakaem anebo karobem (kterej teda moc doporučuju, chutná mi víc než kakao), pak bez kakaa, a nakonec tyhle litosférický koule namáčím do rozehřátý čokolády. Jak čokoláda zaschne, hraju si se zdobením.

Výhoda tohohle cukroví taky je, že když použijete čokoládu veganskou, máte kuličky úplně bez živočišných produktů. :)

dscf1461

Recept je trošku časově náročnější, a taky to chce o chlup víc trpělivosti, než kdyžbyste se jen sebrali a došli si koupit Mozartovy koule do obchodu. Ale na druhou stranu vám garantuju, že se u toho pobavíte. A z výsledku budete nadšený!

dscf1657

PS: Na Mozartovy jsem vyrostla. A nejradši mám Kouzelnou flétnu, protože tatínek zpíval Tamina, a pak mě kazil tady Florence. Děsně jsme se u toho řezali. :D Tak si tu její Královnu noci pusťte k přípravě, vánočně vás naladí. A prosim vás… na vlastní nebezpečí! :))

PPS: Anebo se rovnou koukněte na film Florence Foster Jenkins v podání Meryl Streep. Já tu ženskou ZBOŽ-ŇU-JU…! A jo, ten klavírista je Howard Wolowitz, a hraje ho prostě skvěle!

Funkční přírodní kosmetika J.Oli Origins

Nejlepší funkční kosmetika v Česku. V korejským stylu!

Pro inspiraci sem

Dárek k nákupu nad 3 400 Kč v hodnotě 2 100 Kč
zadejte v košíku kód
DAREKODJAJI

A získáte cestovní kosmetickou sadu ZDARMA

Jak na to? Vyberte si produkt/y v minimální hodnotě 3 400 Kč, přihoďte k nim do košíku cestovní set GPC, zadejte kód: DAREKODJAJI, díky kterému se vám pak automaticky cena cestovního setu odečte od celé objednávky a vy ho tak získáte zdarma jako dárek.

Koupit na Joliorigins.cz
a dostat dárek!

Suroviny:

Příprava:

1. Lyofilizované (sušené mrazem) maliny podrťte v hmoždíři na prach.

dscf1554

dscf1561

2. Rozmixujte si ve food procesoru pistáciové oříšky na drť (asi 20 g).

dscf1564

3. V hrnci uvařte horkou vodu, do horkuvzdorné skleněné misky nalámejte čokoládu a na vodní lázni ji rozehřejte do tekutého krému.

dscf1550

4. V rendlíčku si ohřejte mandlové mléko a při stálém míchání ho zapracujte do čokolády a vytvořte tekutější krém na namáčení kuliček.

Postup:

1. Mandle a rozinky (80 g rozinek) rozmixujte tak, aby vznikla hmota, která bude lepit a držet při sobě jako těsto.

dscf1469

To vypadá takhle. Když hmotu zmáčknete v dlani, hezky drží.

dscf1477

dscf1478

2. Odsypte polovinu směsi a k té, co vám zbyde ve food procesoru přidejte kakaový nebo karobový prášek a vytvořte tak tmavou část „marcipánu“.

dscf1479

Přidejte lžíci vody, aby se směs zase spojila v těsto.

dscf1481

dscf1483

3. Dejte si na stranu 15 pistáciových oříšků a stejným způsobem rozmixujete na hmotu zbytek rozinek (50 g) s pistácií (60 g) a vytvořte pistáciový „marcipán“.

dscf1492

4. Až budete mít všechny hmoty připravené, můžete začít tvořit kuličky.

dscf1504

5. Pistácii obalte pistáciovým „marcipánem“.

dscf1516

A vytvořte malou kuličku.

dscf1518

6. Z tmavého těsta vytvořte placičku a zabalte do ní zelenou kuličku.

dscf1521

dscf1525

dscf1528

7. A tmavou kuličku zabalte do světlého „marcipánu“.

dscf1533

dscf1537

dscf1540

dscf15448. Udělejte všechny koule stejným způsobem, dokud budete mít oříškové těsto. Pokud vám nějaké zbyde nebo se vám nebudou chtít žmoulat všechny kuličky s vrstvami, udělejte kuličky podle nálady.

dscf1562

9. Koule namáčejte do rozehřáté čokoládové polevy buďto napíchnuté na špejli a nechte je okapat, anebo použijte pinzetu a pokládejte je zaschnout na pečící papír.

dscf0354

dscf1579

dscf1586

10. Než koule zaschnou úplně, posypte je malinovým prachem a drcenými pistáciemi.

dscf1593

11. Koule dejte zatuhnout do lednice.

dscf1646

dscf1655

dscf0393-2

Jana Králiková - ZÁSADNĚ ZDRAVĚ

Probíhá tu diskuze! Píšeme si k tématu, mimo něj, cokoliv :)

  1. Dobry den, prosim Vas, cim bych mohla nahradit rozinky, aby hmota drzela a dalo se s ni pracovat? Premyslela jsem nad datlemi, ale bojim se, aby neprebily chut tech pistacii nebo mandli. Predem dekuji za odpoved.

    • Dobrý den, Sabino, datle spíš ne – jak kvůli chuti, tak i barvě. Zajímavě by mohly místo rozinek fungovat sušený meruňky, mají sice specifický aroma, ale s pistáciema jdou meruňky skvěle dohromady. Jen nevím, jestli ty nesířený nejsou k dostání taky jen tmavě zbarvený… Možná by mohlo jít jen rozmixovat pistácie s troškou medu, ale nezkoušela jsem to. Jen mě to teď napadlo. :) Krásnej novej rok! J.

  2. Moc děkuji. JSOU NAPROSTO GENIÁLNÍ!,-)

  3. Vypadají hezky. Jen mám problém sehnat u nás pistácie. Je možné je nahradit něčím jiným, aby to bylo stejně chuťově zajímavé? Děkuji

    • Určitě můžeš pistácie vynechat a hrát si jen s mandličkama nebo jinýma ořechama. Každopádně bez pistácií moji oblíbenou pistáciovou chuť obejít neumím. Zajímavý jsou ale i vlašský anebo orestovaný lískový oříšky. ;) Dobrou chuť! :)

  4. Jsou luxusní, dělala je dcera, já si pochutnávám.

  5. Nejdřív to hlavní – jsou vynikající! Ale – jediné, co mi zbylo, je malinový prach (téměř všechen), těsto tmavé mi nestačilo na všechny koule a poslední světlé na zase na všechny kakaové koule. Čokoládu jsem udělala hned na začátku podle Vašeho návodu. Než jsem udělala koule, bylo po ní ;) (ztuhla – doredila jsem dalším mlékem a rozehřála znovu). Asi si je schovat jen pro sebe :) – jsou úžasné, pracné a je jich málo. Ještě se pustím do pracen, snad dopadnou lépe a podělím se ;). Díky za recept (Mozartovy koule byly vždy mým nejoblíbenějším pochutnaníčkem).

  6. Vypadá to úžasně :-) a určitě jsou kouličky moc dobré :-)

Přidat konimentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Kurzy vaření Přidejte se!

Můj Instagram Jája frčí na Instáči, hlavně teda piští na stories

Ahoj, jmenuju se Jana. Jsem hodná. Nutriční gastronomka.

Zásadně zdravě – Jana Králiková

Zásadně zdravě O jídle. O zdravém těle. O zdravém rozumu. A taky o životním stylu, který vás bude bavit.

Tady máte dort. Dortem nic nezkazíš. Říkali.

Zásadně zdravě – Jana Králiková
Zásadně zdravě – Jana Králiková

Děkuju. Že jste to se mnou došmrdlali až sem.

Zásadně zdravě – Jana Králiková
Vietnam s Jájou - od 6. do 16. března 2019 Do Vietnamu!
Kuchařka Gastrokroužku - Spojilo nás jídlo Kuchařka tady!
Food blog roku - Hlasujte tady! Hlasujte tady!