Čokoládové datlinky s baileys
Čokoládové datlinky s baileys
Jana Králiková - 'ZÁSADNĚ' ZDRAVĚ Cukroví   Do 15 minut  

Čokoládové datlinky s baileys

číst dál

Hodí se pro

Neobsahuje

25 kuliček
15 minut příprava + 15 minut postup
Jednoduchý Jednoduchý

Už vás někdy napadlo rozmixovat kešú máslo a datle namočený v Baileys s rozpuštěnou čokoládou? Ne? No tak mě jo. A takhle úplně jednoduše vznikl recept na tyhle čokoládový datlový pralinky anóbrž „datlinky“ s Baileys! Vlastně je to dost velkej #foodporn. No, a to je asi tak všechno, co bych vám k tomuhle receptu řekla.

Všechno výstižný a i to důležitý jsem vměstnala do úvodu a receptu (níž). Takže tuhle vzniká poměrně nevyužitý prostor.

A tak mě napadlo propašovat sem ještě jeden recept na další kuličky, který jsou snad úplně nejvíc primitivní na světě a připravovala jsem je asi před čtyřma rokama do jednoho magazínu. Zkusíte je taky? Jsou naprosto fantastický a jako vánoční cukrovíčko se dají taky skvěle použít! :)

Mangový kokosky alias „mangosky

Na 20 kuliček

  • 100 g sušených plátků manga (používám sušené mango od Alnatury)
  • 115 g sušeného kokosu (používám nevysušený „šťavnatý“ z Country Life) + kokos na obalení
  • 2 lžíce tekutého medu

Nejprve namočte plátky manga na asi 30 minut do vody. Jakmile tekutinu nasáknou, vodu slijte. (Nepřidávejte vody moc, ať mangu zůstane jeho přirozená sladkost a nevylijete ji pak zbytečně s přebytečnou vodou, do které se během namáčení uvolní.)

Mango lehce vyždímejte, dejte do robotu anebo sekáčku, přisypte strouhaný kokos, přidejte med a dobře rozmixujte.

Z těstíčka tvarujte kuličky a ty pak obalujte v kokosu.

A pokud je budete dělat v létě, klidně je hoďte na chvilku do mrazáku, takhle vychlazený mi chutnají snad ještě o trošku víc.

„Mangosky“ sehrály svoji roli na „pikniku v trávě“.

Suroviny:

  • 150 g datlí
  • 120 ml Baileys
  • 80 g 90% čokolády (používám třeba Lindt a kupuju ji v Sapě za 45 Kč)
  • 100 g kešú másla (nejradši mám tohle od Zajíců v krabici)
  • kakao na obalení (používám od Alnatury)

Příprava:

1. Nakrájejte si na menší kousky vypeckované datle.

2. Opijte datle Baileys! Zalijte je likérem a nechte je alespoň hodinu v Baileys odpočívat, ať ji pěkně nasáknou (několikrát promíchejte).

TIP: Pokud máte čas, nechte datle klidně v Baileys macerovat přes noc v ledničce. Budou díky tomu chuťově výraznější a zároveň měkčí, což zejména oceníte, pokud nemáte příliš výkonný sekáček nebo robot.

3. Ve vodní lázni rozehřejte nalámanou čokoládu.

TIP: Do rendlíčku nalijte vodu a přiveďte ji k varu. Na hrneček „posaďte“ horkuodolnou skleněnou nebo keramickou misku, ve které nalámanou čokoládu rozpusťte. Kdybyste čokoládu tavili přímo v rendlíku na plotně, tak se vám může snadno srazit, vytvořit hrudky a ztvrdnout, anebo se může oddělit tuk od čokoládové hmoty.

Postup:

1. Všechny ingredience mějte stejné teploty! To je dost zásadní, jinak se vám směs na kuličky může srazit.

TIP: Pokud jste měli datle v Baileys v lednici, nechte je nějakou dobu na stole, ať se stihnou ohřát a dojít pokojové teploty. Stejně tak nepřidávejte ještě horkou čokoládu, hned sundanou z vodní lázně. Nechte ji stejně tak na stole „odrazit“, ať má co nejpodobnější teplotu jako macerovaný datličky. Pro kešú máslo z lednice platí totéž.

2. Do robotu nebo sekáčku dejte opilé datle, vyškrábněte rozteklou čokoládu a přidejte kešú máslo.

TIP: Já používám robot (když dělám větší množství a sekáček mi nestačí) anebo sekáček a mám to za pár desítek vteřin. PS: Kdybyste sháněli nějakého podobného pomocníka do kuchyně, tak při zadání kódu: 75458981(u objednávky v košíku) vám tuhle na webu Traminal.cz můžu nabídnout 5% slevu na všechny přístroje včetně sekáčku Kitchen Aid i robotu Ronic.

3. Všechno dohladka a dobře rozmixujte, aby vám vzniklo krásný jednolitý těstíčko.

4. Tvarujte kuličky.

TIP: Pokud chcete mít kuličky stejně veliké, uválejte z hmoty hada, kterého nožem nakrájejte na stejně velké kousky. Tak jako dělávám třeba tyhle křehké oříškové vanilkové rohlíčky.

5. Kuličky obalujte v misce s kakaem. Dělám to tak, že jich do misky vždycky pár naházím a pak s ní kroužím, až se všechny obalí.

(…Ale ještě těsně předtím si nandám chlupatý návleky na ruce… :P ;) To jsou Jarouškovy ručičky!)

Datlinky skladujte v chladu. A určitě vám vydrží minimálně 14 dní, pokud je hned nesníte… ;) 

Jana Králiková - ZÁSADNĚ ZDRAVĚ

Probíhá tu diskuze! Píšeme si k tématu, mimo něj, cokoliv :)

  1. Magové kokosky jsou výborné, už se těším na léto, až si je dám pěkně vymražené. A chceme zkusit i meruňky místo manga. Moc díky za inspiraci.

  2. Jani, úžasný recept! :) Děkuji! Já udělala lehkou obměnu – Amareto, mandlové máslo a nepražené kakao. Myslím, že tato várka se čirou náhodou někam ztratí O:)

  3. toto u nas tezko vydrzi do navstevy;) datlinky delam, kdyz je vic rumu nebo dam banan, je to jako pomazanka, ktera se mnohdy nemaze, ale lizerovnou z noze, ci lzicky :D Krasne dny:)

    • Evi, třeba vydrží, a třeba je, až dojdou, uděláš ještě jednou dokola. :) Krásný Vánoce a děkuju za prima tip na banánovou pomazánku! :) J.

Přidat konimentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Nejbližší akce Kde se můžeme potkat a poklábosit

Můj kalendář

Můj Instagram Jája frčí na Instáči, hlavně na Stories

Nevěříte? Kuk!

NEJ recepty Co mě nejvíc ba

Ahoj, jmenuju se Jana. Jsem hodná. Nutriční gastronomka.

NEJ z bloguCo mě nejvíc... taky ba

Zásadně zdravě – Jana Králiková

Zásadně zdravě O jídle. O zdravém těle. O zdravém rozumu. A taky o životním stylu, který vás bude bavit.

Tady máte dort. Dortem nic nezkazíš. Říkali.

Zásadně zdravě – Jana Králiková
Zásadně zdravě – Jana Králiková

Děkuju. Že jste to se mnou došmrdlali až sem.

Zásadně zdravě – Jana Králiková
Gyro output