Čokoládové datlinky s Baileys
Čokoládové datlinky s Baileys
Jana Králiková - 'ZÁSADNĚ' ZDRAVĚ Cukroví   Do 15 minut  

Čokoládové datlinky s Baileys

číst dál

Hodí se pro

Neobsahuje

25 kuliček
15 minut příprava + 15 minut postup
Jednoduchý Jednoduchý

Už vás někdy napadlo rozmixovat kešú máslo a datle namočený v Baileys s rozpuštěnou čokoládou? Ne? No tak mě jo. A takhle úplně jednoduše vznikl recept na tyhle čokoládový datlový pralinky anóbrž „datlinky“ s Baileys! Vlastně je to dost velkej #foodporn. No, a to je asi tak všechno, co bych vám k tomuhle receptu řekla.

Všechno výstižný a i to důležitý jsem vměstnala do úvodu a receptu (níž). Takže tuhle vzniká poměrně nevyužitý prostor.

A tak mě napadlo propašovat sem ještě jeden recept na další kuličky, který jsou snad úplně nejvíc primitivní na světě a připravovala jsem je asi před čtyřma rokama do jednoho magazínu. Zkusíte je taky? Jsou naprosto fantastický a jako vánoční cukrovíčko se dají taky skvěle použít! :)

Mangový kokosky alias „mangosky

Na 20 kuliček

  • 100 g sušených plátků manga (používám sušené mango od Alnatury)
  • 115 g sušeného kokosu (používám nevysušený „šťavnatý“ z Country Life) + kokos na obalení
  • 2 lžíce tekutého medu

Nejprve namočte plátky manga na asi 30 minut do vody. Jakmile tekutinu nasáknou, vodu slijte. (Nepřidávejte vody moc, ať mangu zůstane jeho přirozená sladkost a nevylijete ji pak zbytečně s přebytečnou vodou, do které se během namáčení uvolní.)

Mango lehce vyždímejte, dejte do robotu anebo sekáčku, přisypte strouhaný kokos, přidejte med a dobře rozmixujte.

Z těstíčka tvarujte kuličky a ty pak obalujte v kokosu.

A pokud je budete dělat v létě, klidně je hoďte na chvilku do mrazáku, takhle vychlazený mi chutnají snad ještě o trošku víc.

„Mangosky“ sehrály svoji roli na „pikniku v trávě“.

Suroviny:

  • 150 g datlí
  • 120 ml Baileys
  • 80 g 90% čokolády (používám třeba Lindt a kupuju ji v Sapě za 45 Kč)
  • 100 g kešú másla (nejradši mám tohle od Zajíců v krabici)
  • kakao na obalení (používám od Alnatury)

Příprava:

1. Nakrájejte si na menší kousky vypeckované datle.

2. Opijte datle Baileys! Zalijte je likérem a nechte je alespoň hodinu v Baileys odpočívat, ať ji pěkně nasáknou (několikrát promíchejte).

TIP: Pokud máte čas, nechte datle klidně v Baileys macerovat přes noc v ledničce. Budou díky tomu chuťově výraznější a zároveň měkčí, což zejména oceníte, pokud nemáte příliš výkonný sekáček nebo robot.

3. Ve vodní lázni rozehřejte nalámanou čokoládu.

TIP: Do rendlíčku nalijte vodu a přiveďte ji k varu. Na hrneček „posaďte“ horkuodolnou skleněnou nebo keramickou misku, ve které nalámanou čokoládu rozpusťte. Kdybyste čokoládu tavili přímo v rendlíku na plotně, tak se vám může snadno srazit, vytvořit hrudky a ztvrdnout, anebo se může oddělit tuk od čokoládové hmoty.

Postup:

1. Všechny ingredience mějte stejné teploty! To je dost zásadní, jinak se vám směs na kuličky může srazit.

TIP: Pokud jste měli datle v Baileys v lednici, nechte je nějakou dobu na stole, ať se stihnou ohřát a dojít pokojové teploty. Stejně tak nepřidávejte ještě horkou čokoládu, hned sundanou z vodní lázně. Nechte ji stejně tak na stole „odrazit“, ať má co nejpodobnější teplotu jako macerovaný datličky. Pro kešú máslo z lednice platí totéž.

2. Do robotu nebo sekáčku dejte opilé datle, vyškrábněte rozteklou čokoládu a přidejte kešú máslo.

TIP: Já používám robot (když dělám větší množství a sekáček mi nestačí) anebo sekáček a mám to za pár desítek vteřin. PS: Kdybyste sháněli nějakého podobného pomocníka do kuchyně, tak při zadání kódu: JAJA10 (u objednávky v košíku) vám tuhle na webu Traminal.cz můžu nabídnout 10% slevu na všechny přístroje a pomocníky, co v kuchyni nejradši a nejčastěji používám.

3. Všechno dohladka a dobře rozmixujte, aby vám vzniklo krásný jednolitý těstíčko.

4. Tvarujte kuličky.

TIP: Pokud chcete mít kuličky stejně veliké, uválejte z hmoty hada, kterého nožem nakrájejte na stejně velké kousky. Tak jako dělávám třeba tyhle křehké oříškové vanilkové rohlíčky.

5. Kuličky obalujte v misce s kakaem. Dělám to tak, že jich do misky vždycky pár naházím a pak s ní kroužím, až se všechny obalí.

(…Ale ještě těsně předtím si nandám chlupatý návleky na ruce… :P ;) To jsou Jarouškovy ručičky!)

Datlinky skladujte v chladu. A určitě vám vydrží minimálně 14 dní, pokud je hned nesníte… ;) 

Jana Králiková - ZÁSADNĚ ZDRAVĚ

Probíhá tu diskuze! Píšeme si k tématu, mimo něj, cokoliv :)

  1. Ďakujem krásne za odpoveď?

  2. vyzerajú úžasne, môžem kešu maslo nahradiť arašidovým?

    • Dobrý den, můžete, jen budou chutnat jinak. :) Kešu ořechy jsou přirozeně nasládlé a nemají arašídové aroma. Ať chutnají!

  3. vyzerá to úžasne, môžem použiť aj arašidové maslo?

  4. Tak nevím, kde jsem udělala chybu, ale směs byla totálně lepivá, musela jsem zahustit mandlovou moukou. Datle jsem nechala tedy nasáknout den a máslo použila mandlové. Chutná to výborně, ale je to teda tmel! :-)))

    • Dobrý den, Hani, tak to mě moc mrzí, ale jak můžete vidět na fotce, směs je sice po datlích přirozeně lepkavá, ale i tak se s ní pracovalo dobře. Třeba zkuste příště ty datle namočit jen na hodinku nebo přes tu noc a ne na celej den, je to na ně asi moc… Nevím, jaké datle jste použila, pokud byly mazlavější a ne sušší, tak to mohlo být taky tím. Každopádně tou mandlovou moukou jste to vyřešila asi dobře, pokud vám to navíc chutnalo. :) Krásný Vánoce! J.

  5. Magové kokosky jsou výborné, už se těším na léto, až si je dám pěkně vymražené. A chceme zkusit i meruňky místo manga. Moc díky za inspiraci.

  6. Jani, úžasný recept! :) Děkuji! Já udělala lehkou obměnu – Amareto, mandlové máslo a nepražené kakao. Myslím, že tato várka se čirou náhodou někam ztratí O:)

    • Děkuju Jani, za reakci, jsem ráda, že se recept vydařil a datlinky Ti chutnají! :) Krásný Vánoce!

  7. toto u nas tezko vydrzi do navstevy;) datlinky delam, kdyz je vic rumu nebo dam banan, je to jako pomazanka, ktera se mnohdy nemaze, ale lizerovnou z noze, ci lzicky :D Krasne dny:)

    • Evi, třeba vydrží, a třeba je, až dojdou, uděláš ještě jednou dokola. :) Krásný Vánoce a děkuju za prima tip na banánovou pomazánku! :) J.

Přidat konimentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Kurzy vaření Přidejte se!

Můj Instagram Jája frčí na Instáči, hlavně teda piští na stories

Ahoj, jmenuju se Jana. Jsem hodná. Nutriční gastronomka.

Zásadně zdravě – Jana Králiková

Zásadně zdravě O jídle. O zdravém těle. O zdravém rozumu. A taky o životním stylu, který vás bude bavit.

Tady máte dort. Dortem nic nezkazíš. Říkali.

Zásadně zdravě – Jana Králiková
Zásadně zdravě – Jana Králiková

Děkuju. Že jste to se mnou došmrdlali až sem.

Zásadně zdravě – Jana Králiková
Vietnam s Jájou - od 6. do 16. března 2019 Do Vietnamu!
Kuchařka Gastrokroužku - Spojilo nás jídlo Kuchařka tady!
Food blog roku - Hlasujte tady! Hlasujte tady!