Jak já jsem se u pečení pracen vždycky vztekala! Proč? Jestli pracny děláváte, určitě to znáte a dáte mi za pravdu. Jak formičky nevymažete tukem anebo je z nich nestihnete v co nejkratším čase po upečení „vyklepnout“, horko těžko je pak dostanete ven bez úhony a poničení. No, a přesně z toho vždycky málem kleplo mě. A tak jsem jednou vymyslela recept, který je v podstatě jenom z ořechů. A bez mouky, takže přirozeně mastný tak, že tohle báječný cukroví skáče z těch formiček ven prakticky úplně samo. Kdo sleduje moje Insta Stories ví, že mu nevěším bulíky na nos.
Pracny nebo taky mědvědí tlapy anebo tlapky jsou oblíbeným staročeským vánočním cukrovím. Jak jsem zjistila, většina rodinných receptů – pokladů – od našich babiček a babiček jejich babiček… vychází z kuchařek od Rettigové, Drůbkové až po „Sandtnerku“. A většina takových receptů má v našich srdcích svoje místo. Proč? Jak tak kolem sebe nejčastěji slýchám, většina z nás takové cukroví dnes považuje za tradiční. A tradice, babičky, opravdovost a poctivost dnes frčí. Jo, je to boží! Když to ovšem myslíme vážně.
Mně baví s tradicí chodit občas ještě o chlup dál, než se dneska nosí. A tak se ty moje ořechový pracny obejdou díky tomu třeba úplně bez mouky a cukru a dokonce i bez tuku navíc. A přesto tohle vánoční cukroví voní po oříškách snad ještě o chlup víc – no aby ne, když jsou prakticky jen z nich :) – po mém oblíbeném vánočním koření (skořice, hřebíček, kardamom, citronová kůra…), jsou vcelku přirozeně sladké i bez cukru a navíc jsou upečené za méně než polovinu času, co se klasické pracny pečou. A to se mi líbí!
Hlavní surovinou je strouhaný kokos, používám šťavnatý strouhaný bio kokos od Alnatury. Kdybyste koupili strouhaný kokos vysušený anebo zbavený většího množství tuku, což je u většiny značek celkem běžný, budete to muset dohnat kouskem másla. Potom vlašské ořechy (mně je louská dědeček, což je véliká výhoda, ale dost chlubení se :) a mandle.
Pro zachování křupavosti a ještě lepší pojivost těsta přidávám trošku tapioky. No a místo cukru používám sušené kvalitní datle! S rozinkama to jde taky, ale mně to s nima moc nechutná… Už to nejsou pracny ale takový divný sušenko-blevajzky. :D A tak mi za ten maximálně autentický výsledek prostě stojí, zůstat jednou nohou v zahraničí. ;)
Perníkové koření mám nejradši to od Sonnentoru, citronovou kůru určitě použijte z chemicky neošetřeného (bio) citrónu, a pokud kupujete vajíčka od „šťastných slepiček“, máte vyhráno, a tenhle recept se vám povede, i kdybyste nechtěli! Místo cukru pak můžete pracny zasněžit strouhaným kokosem. Ale on tam moc nedrží a vlastně mi to připadá zbytečný.
Jsem zvědavá, co na tuhle obměnu receptu řeknete! Mně ty pracny děsně chutnaj, a už se u toho pečení ani trochu nevztekám. :)
PS: Jestli máte rádi „ořechy s krémem“, tak můžete vynechat kakao, udělat pracny světlý a naplnit je touhle čokoládovou dobrotou. Jenom bacha na to, že to nebude mít zdaleka stejnou tvanlivost jako klasický máslový krém.
První šnekové odšťavňovače s velkým otvorem, po kterých se všechny firmy opičí.
Odšťavňovače hírChcete slevu 10%? Tak jo. Při objednání na traminal.cz
zadejte v košíku můj slevový kód
JAJA10
1. Předehřejte si troubu na 180°C.
2. Nastrouhejte si citronovou kůru.
3. Pokrájejte si datle na menší kousky.
TIP: Pokud máte datle třeba starší a jsou přeschlé, nechte je alespoň na půlhodinky namočit ve vodě, aby změkly a daly se rozmixovat.
1. Strouhaný kokos, vlašské ořechy, mandle a tapiokový škrob dejte do food procesoru a dobře je rozmixujte.
2. K rozmixované sušší směsi rozklepněte vejce, přidejte datle na kousky, citronovou kůru, perníkové koření a kakao a znovu rozmixujte, až se vytvoří těsto. Pokud chcete pracny světlé, kakao vynechte.
Světlé těsto vypadá pak takhle…
A kakaové těsto zase tak. :)
3. Ze vzniklého těsta vymodelujte kuličky nebo tvar podobný tvaru formiček a natlačte je dovnitř tak, aby byly zarovnané s hranou.
4. Formičky dejte na plech a pečte na 180°C asi 6-7 minut, podle tloušťky těsta uvnitř tvarovátek. Já je dělám zarovnané a ořechy s lehkým důlkem na plnění krémem. Jako na fotce.
5. Na rozdíl od běžného těsta na pracny, nechte tyhle formičky s upečeným těstem naopak vychladnout. Oříšky se na vzduchu při pokojové teplotě zatáhnou a vy pak pracnu vyndáte úplně snadno. Respektive, ona vám spíš vyklouzne dřív, než s formičkou bouchnete o plech.
Jsou vynikající, byla jsem mile překvapená.
To mám, milá Jani, radost! :)
Jani, když tam nedám to vejce, stane se moc ? když jsou datle a jav syrup tak by to mělo pojit i tak ? Díky
Terko, myslím, že bez vajíčka se to po upečení bude mít tendenci víc rozsýpat… :/
Upečeno! Je to moc dobré! Víc mi chutná ta varianta bez kakaa, ale obě měly úspěch :) Díky za recept! Zuzka
vypadá to úžasně:) prosím, ty datle jsou tam jako pojivo nebo jen na oslazení? mě datle nechutnají , ale ten recept vypadá skvěle, šlo by to nějak bez nich? děkuju:) Katka
Dobrý den, Káťo, jako sladidlo a pojidlo v jednom, pokud použijete např. fíky, mohlo by to taky fungovat. Jen si pohrajte s konzistencí, v závislosti na změně ingredience. Krásné Vánoce! <3 J.
Och Jájinka, čo mi to robíte. Tento rok som si povedala, žiadne „cukroví“, po pôrode a 10 kg navyše, ktoré rok neviem zhodiť, ale toto skúsiť musím, lebo pracny milujem a toto vyzerá na super alternatívu. Ide sa zháˇňať tapiokový škrob.
Tak Jojo, tak pak dejte vědět, jak vám pracny chutnaly! :) Už se těším až je na Vánoce zase taky napeču.
Dobrý den, recept vypadá super, dal by se prosím něčím nahradit tapiokový škrob něčím jiným než solamylem. Nemohu ze zdrav, důvodů škrob ani klasické mouky. Napadá mě banánová mouka? děkuji
Dobrý den, Báro, s banánovou moukou bohužel nemám zkušenosti, ale můžete ji vyzkoušet. Škrob má v receptu pojivou funkci, takže pokud je banánová mouka podobnýho charakteru, mohla by taky fungovat. :) Ať vám chutná!
Chci moc podekovat za tento fenomenalni recept, opravdu jsem necekala takovou lahodu. Musela jsem to trosku upravit, protoze jsem nemela skrob ani plne mnozstvi vlasaku, ale co chybelo jsem na vaze dosypala spaldovou jemnou moukou. Luxus, dekuji.
Jé, Radko, to mě moc potěšilo! Jsem ráda, že i přes úpravy v receptu všechno vyšlo! :) Krásné Vánoce! J.
Před chvilkou jsem lehce vyklepla poslední pracnu a jsem úplně nadšená! :-) S těstem se pracuje skvěle a chuť je úžasná. Pekla jsem s kakaem i bez. Moc děkuju za recept a přeju krásné Vánoce!
Pavlo, moc děkuju! To mě moc těší! :) A jsem ráda, že vám pracny tak chutnají. Krásné Vánoce! :) J.
Ahoj Jano, děkuji moc za recept, našla jsem formičky na oříšky, Chtěla jsem se zeptat čím je plníš? Děkuji předem.
Dobrý den, jak dlouho dopředu před Vánocemi by se tyto pracny měly připravit? Klasické cukroví jsme doma vždy pekli cca 3 týdny předem, mělo pak lepší chuť. Ale to pečení dopředu mne nikdy moc nebavilo ;). Děkuji. Máte úžasné recepty,stránky i komentáře. Náhodou jsem Vás před chvíli “objevila”(díky návodu na chia pudink). Děkuji!
Gábi, já je peču pár dní před Štědrým dnem. Jsou z ořechů a sušenýho ovoce, takže lehce vlhnou a já je mám ráda křupavý a červě voňavý. :))
Dnes jsem vyzkousela a jsem nadsena. Mame radeji trosku sladsi cukrovi,tak jsem testo prisladila agavovym sirupem a nema to chybu. Jen prosim o tip.. jaky food processor prosim pouzivas? mam sice vysocerychlostni, ale bez pulzu a trosku se pristroj trapil. Moc dekuji za radu a preji hodne dalsi inspirace!
Dobrý den, Mílo, to mě moc těší! :) Já používám robot Ronic: https://www.zasadnezdrave.cz/mojestroje/ronic/. Používám ho tři roky i na kurzech a jsem s ním moc spokojená.
Tenhle recept vypadá skvěle, našla jsem spoustu nádherných formiček na pracny po babičce a prababičce, tak bych ho ráda vyzkoušela, jen nevím co s tím tapiokovým škrobem, dal by se něčím nahradit? Díky moc :)
Dobrý den, Lenko, nejpodobnější tapioce je bramborový škrob (solamyl). Ale v některých receptech jako 100% substituce nefunguje. Nicméně tady by to jít mohlo. :) Prima předvánoční čas! J.
To je recept pro mě :-) děkuju :-*
doufám, že to půjde udělat na našem robotu…
Rádo se stalo, tatínku. :) ❤️
Ahoj :) kde sháníš datle, prosím?
Ahoj Martino, datle kupuju často v Countrylife BIO obchodu, odkaz na ně je přímo v receptu v ingrediencích, ;) anebo pak ráda chodím ve Spálené ulici k Arabům do Chez Amis pro čerstvé datle Medjool.