Online kurz vaření #13: Vietnamské bagety Banh mi
Online kurz vaření #13: Vietnamské bagety Banh mi
Jana Králiková - 'ZÁSADNĚ' ZDRAVĚ Online kurzy vaření  

Online kurz vaření #13: Vietnamské bagety Banh mi

číst dál

Pojďte si spolu se mnou upéct Bánh mì! Zvu vás ke sledování dalšího online kurzu vaření, kde si tentokrát povíme všechno o vietnamských bagetách. Pročtěte si článek, nakupte suroviny podle nákupního seznamu, připravte si „mise en place“ a vytiskněte přiložený recept v pdf. na konci článku. A pak už se jen připojte v sobotu 25. května 2024 v 10:00 k live streamu na mém Instagramu: @zasadnezdrave, kde si společně všechno upečeme, uvaříme a sníme!

 

 

Miluju křupavé a nadýchané vietnamské bagety Bánh Mì [baň mí]!

Bylinky, salátek z mrkve a daikonu, limeta, srirača a vietnamské bagety s omeletou a kuřecí s hoisin a citronovou trávou.

Ve Vietnamu jsem si je oblíbila jak v tradiční verzi –Bánh mì pâté – s paštikou, vietnamskou šunkou, majonézou, salátem z mrkve a bílé ředkve (daikonu) s čerstvým koriandrem, tak i jejich neméně slavnou Bánh mì que, neboli bagetu tenkého a podlouhlého tvaru často plněnou sušeným (vepřovým) masem nebo spíš „vatou“ – ruốc [zuok].

Oblíbené snídaňové „zápaďácké“ kombo v podobě bagety s omeletou a sriračou (a občas i s taveným sýrem) jsem si úplně nezamilovala, ale ráda bych se tu s vámi podělila i o verzi bez masa – Bánh mì chay. Jenom trochu víc zábavnou formou.

Čerstvě upečené vietnamské bagety Bánh mì.

Pečivo je samo o sobě křupavé, nadýchané a připomíná vlastně spíš vypečený rohlík s heboučkou a pružnou střídou tvaru croissantu (po třech pivech a třech zelených). No je prostě boubelaté s úzkými konci a jednou řeznou čárou uprostřed, kudy má těsto v troubě možnost růst.

A je naprosto báječný!!!

Během kurzu vaření online se můžete těšit na povídání o vietnamské kuchyni a bagetách Bánh mì, o všech surovinách (bylinkách, o koření, omáčkách…), které budeme používat a proč. O přípravě před vařením, neboli mise en place, a proč si některé věci je fajn připravit si dopředu. A taky o tradiční výrobě, a jak si se vším poradit v domácích podmínkách.

Tak co. Přidáte se?

Těším se na vás v 10:00 25. května na mém Instagramu na live streamu!

Online kurz vaření pro vás mohl vzniknout díky mému milému partnerství se značkou Siemens.

Nákupní seznam

Asijské suroviny nejlépe seženete ve vietnamské tržnici v Libuši-Písnici Sapa, v ulici Francouzská 66 v Thai’s Asian shop… (v Praze), v tržnici Vinamo (v Brně – na Olomoucké), nebo v menších asijských potravinách po celé republice. Na kurzech vaření jsem si díky mnoha z vás potvrdila, že i na malém městě/vesnici se dá s Vietnamci ve večerce domluvit a speciální suroviny si u nich objednat.

Některé bylinky a další asijské suroviny seženete např. i v Makru anebo na Rohlíku.

Snad jsem na nic nezapomněla. Tak 25. května v 10:00 na live streamu u mě na Instagramu @zasadnezdrave u plotny ahóóój!

Seznam surovin na Bánh mì

Na bagety Bánh mì:

  • 500 g světlé pšeničné mouky (typ kolem 500, já používám bio z DM typ 550, anebo Babiččinu volbu typ 530)
  • 5 g sušeného droždí (ideálně s vlaštovkou)
  • 10 g (třtinového) cukru
  • 8 g (mořské) soli
  • 280 g vody
  • 20 g oleje

Typové číslo mouky udává stupeň vymletí a obsah popelovin (minerálních látek), které se měří po spálení konkrétního druhu mouky. Po spálení 100 g hladké mouky tedy zbyde 0,550 g popelovin. Čím nižší typové číslo mouky je, tím méně minerálních látek a vlákniny mouka obsahuje, a tím je také světlejší.

Na náplň kuřecí na citronové trávě s hoisin:

  • 3 stonky citronové trávy
  • 2 stroužky česneku
  • 2 šalotky
  • 1 chilli paprička ptačí oko
  • 2 lžičky nasekaného čerstvého zázvoru
  • 3 kuřecí stehna
  • sůl a pepř
  • olej
  • 3 lžíce tamari
  • 3 lžíce javorového sirupu
  • 2-3 lžíce hoisin omáčky (kupuju od Marks and Spencer)

Na náplň bez masa s omeletou:

  • 2 stonky jarní cibulky
  • 6 vajec (2 vejce na 1 omeletu)
  • 1,5 lžíce rybí omáčky
  • 1 lžíce nasekaných koriandrových stonků
  • olej

Na mrkvový salát s daikonem:

  • 200 g mrkve
  • 200 g daikonu
  • 2 lžičky (třtinového) cukru
  • ½ lžičky (mořské) soli
  • šťáva z půlky limety
  • 1 lžička černého sezamu

Na pikantní okurku:

  • ½ salátové okurky
  • ½ lžičky (třtinového) cukru
  • ¼ lžičky (mořské) soli
  • ½ lžičky drceného chilli
  • ¼ lžičky praženého sezamového oleje
  • šťáva z půlky limety

Na ozdobu:

  • majonéza
  • čerstvý koriandr
  • čerstvá máta
  • chilli ptačí oko a/nebo sriracha
  • limeta

Mise en place

Abychom si všechno stihli během hodiny a půl říct i uvařit, musíme si některé suroviny a postupy nachystat dopředu.

Takže v sobotu 25.5. v 10:00 mějte přípravu před vařením nachystanou, prosím, takhle:

Příprava surovin na Bánh mí a náplně:

  • telefon/iPad/počítač apod. mějte někde, kde se na něj budete moct v pohodě dívat a zároveň u něj půjde i vařit. Pokud budete jen koukat a vařit se vám nechce, klidně se zas natáhněte ;)
  • odvážené a nachystané suroviny podle receptu
  • vytištený recept

Na vaření online pak budete potřebovat mít ještě k ruce

  • váhu na suroviny (pokud budete začínat až se mnou)
  • robot na těsto s hákem
  • pečicí troubu a plech s vyšším okrajem na bagety
  • pekáček na horkou vodu, který půjde na dno trouby během pečení baget
  • varnou desku na přípravu kuřecí náplně a omelety
  • prkénko na krájení
  • ostrý nůž na zeleninu
  • lžíce a lžičky na ochutnávání a dávkování
  • ideálně litinový hrnec na kuřecí stehna (nebo kastrol se silným dnem) s poklicí
  • pánev s nepřilnavým povrchem (na omeletu)
  • metlu na šlehání vajec
  • kuchařskou tepluvzdornou stěrku (já používám tuhle od Mauvielle – vyrábí se v různých barvách
  • velký talíř na servírování bylinek
  • misky a mističky na suroviny
  • případně odměrku
  • talíře na jídlo

A kdo dočetl až sem, vysloužil si recept.

Recept na vietnamské bagety Banh mi v pdf.

Prosím k vaření si ho vytiskněte, ať máte po ruce gramáže, já někdy vařím dost intuitivně a pamatuju si spíš poměry než váhy. :))

Jana Králiková - ZÁSADNĚ ZDRAVĚ

Pusto a prázdno. Bez vašich komentářů je tu strašně smutno...

Přidat konimentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Kurzy vaření Přidejte se!

Můj Instagram Jája frčí na Instáči, hlavně teda piští na stories

Ahoj, jmenuju se Jana. Jsem hodná. Nutriční gastronomka.

Zásadně zdravě – Jana Králiková

Zásadně zdravě O jídle. O zdravém těle. O zdravém rozumu. A taky o životním stylu, který vás bude bavit.

Tady máte dort. Dortem nic nezkazíš. Říkali.

Zásadně zdravě – Jana Králiková
Zásadně zdravě – Jana Králiková

Děkuju. Že jste to se mnou došmrdlali až sem.

Zásadně zdravě – Jana Králiková
Vietnam s Jájou - od 6. do 16. března 2019 Do Vietnamu!
Kuchařka Gastrokroužku - Spojilo nás jídlo Kuchařka tady!
Food blog roku - Hlasujte tady! Hlasujte tady!