Krémová polévka z červené řepy
Krémová polévka z červené řepy
Jana Králiková - 'ZÁSADNĚ' ZDRAVĚ Polévky  

Krémová polévka z červené řepy

číst dál

Hodí se pro

Neobsahuje

4 porce
5 minut příprava + 15 minut postup
Jednoduchý Jednoduchý

Jednoduchá polévka z pečený červený řepy, kterou zvládnete hravě vykouzlit i bez zeleninovýho vývaru. Nejlepší je se lžící pravýho řeckýho jogurtu, zakápnutá panenským olivovým olejem. Mňam!

Tohle je další z mých oblíbených zimních polívek. Miluju její barvu, která dokonale zahřeje už jenom pohledem. Taky to cejtíte? :)

View this post on Instagram

NOVÝ RECEPT NA WEBU Do toho dnešního upršenýho dne by se vám mohla hodit tahle polívka z pečený řepy z pondělních Stories, co říkáte?😊 Tuhle máte recept (hodila jsem ho i na web: www.zasadnezdrave.cz).🤓 Miluju tu barvu!😍 Tak snad i vás už jen ta fotka trošku zahřeje, tak jako mě.❤️ Jen řepa, jedna mrkev, cibule a česnek. Pokud budete mít po ruce solnej květ @naturalmallorca s červenou řepou, můžete ho mít i takhle kropenatej.🥰 Jo a nezapomeňte na pořádnou porci pravýho řeckýho jogurtu (používám KRI KRI, co kupuju v Globusu). Jen pozor na "jogurty řeckýho typu", smetanový Zorby a jiný, který s tím tradičním řeckým mají společný jen to, že se vyráběj z mlíka. Nic proti nim (pokud vám neva sušená mléčná bílkovina namísto originální receptury), jen to prostě nejsou řecký jogurty, kterým se naopak odebírá syrovátka, a proto obsahujou víc bílkoviny, jsou přirozeně vydatnější i chutnější.🥳 #justsayin, ale víc najdete zas na webu. ~ Krémová polévka z červené řepy: 6 bulv pečené/vařené červené řepy 1 (červená) cibule 1 mrkev 1 stroužek česneku 2 lžíce olivového oleje 3 kuličky nového koření 1 bobkový list 1,2 l vody (nebo zeleninového vývaru) pár snítek tymiánu řecký jogurt sůl pepř ~ Postup: Kromě jedné řepy nakrájejte všechny kusy na větší kostky, tu poslední na drobné kostičky a dejte oboje zvlášť bokem. Oloupejte mrkev a cibuli a nakrájejte opět na kostičky, česnek nadrobno. Na olivovém oleji opečte cibuli, mrkev a koření (já ho včera neměla, dneska už bych ho tam ale šoupla), jakmile zezlátně přidejte česnek a po chvilce řepu na větší kousky, promíchejte, zalijte vodou, osolte a krátce povařte. Pak rozmixujte do hladka, přidejte řepu na kostičky a dochuťte solí a pepřem. Já mám ráda, když mám v polívce co kousat. Nandejte na talíř (tahle mistička je z @pottenpannen) a ozdobte řeckým jogurtem, tymiánem a zakápněte olivovým olejem. #beetroot #soupoftheday #zasadnezdrave

A post shared by Jája 🐰 (@zasadnezdrave) on

Připravuju ji různě, ale dneska mám pro vás asi tu vůbec nejjednodušší variantu, na kterou potřebujete opravdu jen pár základních ingrediencí a poctivej řeckej jogurt (já ráda „plnotučnej“ s 10% tuku – od značky KRI KRI, kupuju ho v Globusu). Ten báječně dokreslí a osvěží nejen vydatnou růžovou barvu, ale hlavně vytuní chuť řepovýho krému. A jakej je ten nejlepší?

Zatím stále platí, že rozdíl mezi jogurtem řeckým a jogurtem řeckého typu/stylu tkví v jeho výrobě. Zatímco do jogurtu řeckého typu se přidává sušená mléčná bílkovina a jogurt se tak zahušťuje, originální řecký jogurt se naopak odstřeďuje a zbavuje syrovátky, i díky tomu je hutnější, bohatší na bílkoviny a chutnější. Na výrobu 1 kg řeckého jogurtu se spotřebují 3 kg mléka, na výrobu 1 kg jogurtu řeckého typu 1 kg mléka.

V současný době je v řešení odstranění vymezení výrobků „řecký jogurt“ a „jogurt řeckého typu“, kvůli sporům s EU o místo jeho výroby – označení jsou údajně zavádějící. Tak uvidíme, jak to nakonec s těma názvama dopadne. :) Víc se dozvíte třeba tuhle v odkazu.

Suroviny:

  • 6 bulv pečené/vařené červené řepy
  • 1 (červená) cibule
  • 1 mrkev
  • 3 kuličky nového koření
  • 1 bobkový list
  • 1 stroužek česneku
  • 1,2 l vody (nebo zeleninového vývaru)
  • pár snítek tymiánu
  • řecký jogurt (kupuju KRI KRI v Globusu)
  • sůl
  • pepř

Příprava:

Nejlepší je polévka z pečené řepy. Pokud tedy máte čas, neoloupané bulvy zabalte pevně do alobalu a do měkka upečte v troubě při teplotě 220 °C. Potrvá to v závislosti na velikosti řepy, hodinu až dvě. Pak řepy oloupejte a dál pokračujte podle receptu.

1. Kromě jedné řepy nakrájejte všechny kusy na větší kostky, tu poslední na drobné kostičky a dejte oboje zvlášť bokem.

2.Oloupejte mrkev a cibuli a nakrájejte opět na kostičky, česnek nadrobno.

Postup:

1. Na olivovém oleji opečte cibuli, mrkev a koření, jakmile zezlátně přidejte česnek a po chvilce řepu na větší kousky, promíchejte, zalijte vodou, osolte a krátce povařte.

2. Polévku rozmixujte do hladka, přidejte řepu na kostičky a dochuťte solí a pepřem.

3. Servírujte ozdobné řeckým jogurtem, tymiánem a zakápnuté olivovým olejem.

Jana Králiková - ZÁSADNĚ ZDRAVĚ

Pusto a prázdno. Bez vašich komentářů je tu strašně smutno...

Přidat konimentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Můj Instagram Jája frčí na Instáči, hlavně teda piští na stories

Nevěříte? Instakuk!

NEJ recepty Co mě nejvíc ba

Ahoj, jmenuju se Jana. Jsem hodná. Nutriční gastronomka.

NEJ z bloguCo mě nejvíc... taky ba

Zásadně zdravě – Jana Králiková

Zásadně zdravě O jídle. O zdravém těle. O zdravém rozumu. A taky o životním stylu, který vás bude bavit.

Tady máte dort. Dortem nic nezkazíš. Říkali.

Zásadně zdravě – Jana Králiková
Zásadně zdravě – Jana Králiková

Děkuju. Že jste to se mnou došmrdlali až sem.

Zásadně zdravě – Jana Králiková
Vietnam s Jájou - od 6. do 16. března 2019 Do Vietnamu!
Kuchařka Gastrokroužku - Spojilo nás jídlo Kuchařka tady!
Food blog roku - Hlasujte tady! Hlasujte tady!
Gyro output