Jednoduchá polévka z pečený červený řepy, kterou zvládnete hravě vykouzlit i bez zeleninovýho vývaru. Nejlepší je se lžící pravýho řeckýho jogurtu, zakápnutá panenským olivovým olejem. Mňam!
Tohle je další z mých oblíbených zimních polívek. Miluju její barvu, která dokonale zahřeje už jenom pohledem. Taky to cejtíte? :)
View this post on InstagramA post shared by Jája 🐰 (@zasadnezdrave) on
Připravuju ji různě, ale dneska mám pro vás asi tu vůbec nejjednodušší variantu, na kterou potřebujete opravdu jen pár základních ingrediencí a poctivej řeckej jogurt (já ráda „plnotučnej“ s 10% tuku – od značky KRI KRI, kupuju ho v Globusu). Ten báječně dokreslí a osvěží nejen vydatnou růžovou barvu, ale hlavně vytuní chuť řepovýho krému. A jakej je ten nejlepší?
Zatím stále platí, že rozdíl mezi jogurtem řeckým a jogurtem řeckého typu/stylu tkví v jeho výrobě. Zatímco do jogurtu řeckého typu se přidává sušená mléčná bílkovina a jogurt se tak zahušťuje, originální řecký jogurt se naopak odstřeďuje a zbavuje syrovátky, i díky tomu je hutnější, bohatší na bílkoviny a chutnější. Na výrobu 1 kg řeckého jogurtu se spotřebují 3 kg mléka, na výrobu 1 kg jogurtu řeckého typu 1 kg mléka.
V současný době je v řešení odstranění vymezení výrobků „řecký jogurt“ a „jogurt řeckého typu“, kvůli sporům s EU o místo jeho výroby – označení jsou údajně zavádějící. Tak uvidíme, jak to nakonec s těma názvama dopadne. :) Víc se dozvíte třeba tuhle v odkazu.
Nejlepší je polévka z pečené řepy. Pokud tedy máte čas, neoloupané bulvy zabalte pevně do alobalu a do měkka upečte v troubě při teplotě 220 °C. Potrvá to v závislosti na velikosti řepy, hodinu až dvě. Pak řepy oloupejte a dál pokračujte podle receptu.
1. Kromě jedné řepy nakrájejte všechny kusy na větší kostky, tu poslední na drobné kostičky a dejte oboje zvlášť bokem.
2.Oloupejte mrkev a cibuli a nakrájejte opět na kostičky, česnek nadrobno.
1. Na olivovém oleji opečte mrkev, pak cibuli a koření, jakmile zezlátně přidejte česnek a po chvilce řepu na větší kousky, promíchejte, zalijte vývarem (vodou), osolte a krátce povařte.
2. Polévku rozmixujte do hladka, přidejte řepu na kostičky a dochuťte solí a pepřem.
3. Servírujte ozdobné řeckým jogurtem, tymiánem a zakápnuté olivovým olejem.
Pusto a prázdno. Bez vašich komentářů je tu strašně smutno...