Krémová polévka z červené řepy
Krémová polévka z červené řepy
Jana Králiková - 'ZÁSADNĚ' ZDRAVĚ Polévky  

Krémová polévka z červené řepy

číst dál

Hodí se pro

Neobsahuje

4 porce
5 minut příprava + 15 minut postup
Jednoduchý Jednoduchý

Jednoduchá polévka z pečený červený řepy, kterou zvládnete hravě vykouzlit i bez zeleninovýho vývaru. Nejlepší je se lžící pravýho řeckýho jogurtu, zakápnutá panenským olivovým olejem. Mňam!

Tohle je další z mých oblíbených zimních polívek. Miluju její barvu, která dokonale zahřeje už jenom pohledem. Taky to cejtíte? :)

View this post on Instagram

NOVÝ RECEPT NA WEBU Do toho dnešního upršenýho dne by se vám mohla hodit tahle polívka z pečený řepy z pondělních Stories, co říkáte?😊 Tuhle máte recept (hodila jsem ho i na web: www.zasadnezdrave.cz).🤓 Miluju tu barvu!😍 Tak snad i vás už jen ta fotka trošku zahřeje, tak jako mě.❤️ Jen řepa, jedna mrkev, cibule a česnek. Pokud budete mít po ruce solnej květ @naturalmallorca s červenou řepou, můžete ho mít i takhle kropenatej.🥰 Jo a nezapomeňte na pořádnou porci pravýho řeckýho jogurtu (používám KRI KRI, co kupuju v Globusu). Jen pozor na "jogurty řeckýho typu", smetanový Zorby a jiný, který s tím tradičním řeckým mají společný jen to, že se vyráběj z mlíka. Nic proti nim (pokud vám neva sušená mléčná bílkovina namísto originální receptury), jen to prostě nejsou řecký jogurty, kterým se naopak odebírá syrovátka, a proto obsahujou víc bílkoviny, jsou přirozeně vydatnější i chutnější.🥳 #justsayin, ale víc najdete zas na webu. ~ Krémová polévka z červené řepy: 6 bulv pečené/vařené červené řepy 1 (červená) cibule 1 mrkev 1 stroužek česneku 2 lžíce olivového oleje 3 kuličky nového koření 1 bobkový list 1,2 l vody (nebo zeleninového vývaru) pár snítek tymiánu řecký jogurt sůl pepř ~ Postup: Kromě jedné řepy nakrájejte všechny kusy na větší kostky, tu poslední na drobné kostičky a dejte oboje zvlášť bokem. Oloupejte mrkev a cibuli a nakrájejte opět na kostičky, česnek nadrobno. Na olivovém oleji opečte cibuli, mrkev a koření (já ho včera neměla, dneska už bych ho tam ale šoupla), jakmile zezlátně přidejte česnek a po chvilce řepu na větší kousky, promíchejte, zalijte vodou, osolte a krátce povařte. Pak rozmixujte do hladka, přidejte řepu na kostičky a dochuťte solí a pepřem. Já mám ráda, když mám v polívce co kousat. Nandejte na talíř (tahle mistička je z @pottenpannen) a ozdobte řeckým jogurtem, tymiánem a zakápněte olivovým olejem. #beetroot #soupoftheday #zasadnezdrave

A post shared by Jája 🐰 (@zasadnezdrave) on

Připravuju ji různě, ale dneska mám pro vás asi tu vůbec nejjednodušší variantu, na kterou potřebujete opravdu jen pár základních ingrediencí a poctivej řeckej jogurt (já ráda „plnotučnej“ s 10% tuku – od značky KRI KRI, kupuju ho v Globusu). Ten báječně dokreslí a osvěží nejen vydatnou růžovou barvu, ale hlavně vytuní chuť řepovýho krému. A jakej je ten nejlepší?

Zatím stále platí, že rozdíl mezi jogurtem řeckým a jogurtem řeckého typu/stylu tkví v jeho výrobě. Zatímco do jogurtu řeckého typu se přidává sušená mléčná bílkovina a jogurt se tak zahušťuje, originální řecký jogurt se naopak odstřeďuje a zbavuje syrovátky, i díky tomu je hutnější, bohatší na bílkoviny a chutnější. Na výrobu 1 kg řeckého jogurtu se spotřebují 3 kg mléka, na výrobu 1 kg jogurtu řeckého typu 1 kg mléka.

V současný době je v řešení odstranění vymezení výrobků „řecký jogurt“ a „jogurt řeckého typu“, kvůli sporům s EU o místo jeho výroby – označení jsou údajně zavádějící. Tak uvidíme, jak to nakonec s těma názvama dopadne. :) Víc se dozvíte třeba tuhle v odkazu.

Suroviny:

  • 6 bulv pečené/vařené červené řepy
  • 1 (červená) cibule
  • 1 mrkev
  • 3 kuličky nového koření
  • 1 bobkový list
  • 1 stroužek česneku
  • 1,2 l vody (nebo zeleninového vývaru)
  • pár snítek tymiánu
  • řecký jogurt (kupuju KRI KRI v Globusu)
  • sůl
  • pepř

Příprava:

Nejlepší je polévka z pečené řepy. Pokud tedy máte čas, neoloupané bulvy zabalte pevně do alobalu a do měkka upečte v troubě při teplotě 220 °C. Potrvá to v závislosti na velikosti řepy, hodinu až dvě. Pak řepy oloupejte a dál pokračujte podle receptu.

1. Kromě jedné řepy nakrájejte všechny kusy na větší kostky, tu poslední na drobné kostičky a dejte oboje zvlášť bokem.

2.Oloupejte mrkev a cibuli a nakrájejte opět na kostičky, česnek nadrobno.

Postup:

1. Na olivovém oleji opečte cibuli, mrkev a koření, jakmile zezlátně přidejte česnek a po chvilce řepu na větší kousky, promíchejte, zalijte vodou, osolte a krátce povařte.

2. Polévku rozmixujte do hladka, přidejte řepu na kostičky a dochuťte solí a pepřem.

3. Servírujte ozdobné řeckým jogurtem, tymiánem a zakápnuté olivovým olejem.

Jana Králiková - ZÁSADNĚ ZDRAVĚ

Pusto a prázdno. Bez vašich komentářů je tu strašně smutno...

Přidat konimentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Nejbližší akce Kde se můžeme potkat a poklábosit

Můj kalendář

Můj Instagram Jája frčí na Instáči, hlavně teda piští na stories

Nevěříte? Instakuk!

NEJ recepty Co mě nejvíc ba

Ahoj, jmenuju se Jana. Jsem hodná. Nutriční gastronomka.

NEJ z bloguCo mě nejvíc... taky ba

Zásadně zdravě – Jana Králiková

Zásadně zdravě O jídle. O zdravém těle. O zdravém rozumu. A taky o životním stylu, který vás bude bavit.

Tady máte dort. Dortem nic nezkazíš. Říkali.

Zásadně zdravě – Jana Králiková
Zásadně zdravě – Jana Králiková

Děkuju. Že jste to se mnou došmrdlali až sem.

Zásadně zdravě – Jana Králiková
Vietnam s Jájou - od 6. do 16. března 2019 Do Vietnamu!
Kuchařka Gastrokroužku - Spojilo nás jídlo Kuchařka tady!
Food blog roku - Hlasujte tady! Hlasujte tady!
Gyro output