Pečený jablíčka na ohni, anebo jen tak v troubě, a taky „jablka v županu“. To všechno jsou jablíčka mýho dětství. A přiznám se vám, že mě překvapilo, kolik z vás na mých Instagram Stories tuhle dobrotu neznalo. Tak jsem vám ten „recepis“ sepsala. Ono jde totiž v podstatě jen o to, vyndat jablíčkům jádřinec, nadít je a pak někde opíct. Žádná věda. A přitom je to přímo hříšně božský!
Ale víte, co mi tuhle dobrotu připomnělo?
Nově otevřená restaurace Grils v Karlíně, kde jako dezert pečou právě jablíčka na ohni. S vanilkovou pěnou, voňavou vločkovou granolou a čerstvou řeřichou. Určitě sem zajděte, podle mě tu pečou ta nejlepší kuřata na ohni ve městě, a rozhodně si to nemyslím sama. :)
Děsně mi tu chutnal taky lehce zimně laděnej salátek s dýní „se zrním“, totiž se semínkama, a tak jsem tuhle návštěvu vlastně celičkou promítla do týhle mojí vzpomínky na dětství.
Pečenýho jablíčka se zrním a malinovou marmoškou, tou nejlepší od Marmelád s příběhem!
Nejdůležitější na celým tomhle receptu je řádný výběr jablíček. Zvolte určitě nemoučný, šťavnatý a sladkokyselý kousky. Jaký pak použijete oříšky, semínka anebo sušený ovoce, případně i tu marmeládu a crème fraîche nebo bílý jogurt, je už jenom na vás!
Moje babička Hanička do směsi oříšků a rozinek vždycky přisypala vanilkový cukr, a dospělákům přicmrndla ještě trošku rumu.
Pokud nechcete použít živočišný tuk, vyměňte Ghíčko za kokosový olej, půjde to s ním taky. :) I když to přepuštěný máslo má vážně nezaměnitelnou chuť.
PS: Ten bílej talířek, na kterým jsem fotila i French-vánočka-toust i tuhle nádhernou černou misku mám od Terezky Beránkový aka Výpečky. Patří k mým vůbec nejoblíbenějším. Ale to už jste si asi všimli. :)
PPS: Jo a ta „jablka v županu“, to jsou jablíčka nadívaný třeba i právě s marmeládou a hlavně zabalený do listovýho těsta, kde se udusí a krásně rozpečou. Taky mňám!
Máte doma sklep?
A mohla bych ho vidět?
Mám pro vás slevu 10% při objednání na zembag.cz!
zadejte v košíku můj slevový kód
JAJA10
1. Opečte si semínka na posypání na suché pánvi a dejte je stranou.
TIP: Začněte většími slunečnicovými a po chvíli přidejte lněná, počkejte, až ta se rozvoní a začnou praskat. Bude to trvat asi 3 minuty. Obzvlášť ty nasucho pečený lněný semínka mají neskutečnou chuť, jako byste právě seděli u toho ohýnku!
1. Omytá a osušená jablíčka zbavte jádřinců.
TIP: Můžete použít kulaté vykrajovadlo, špičatou škrabku na brambory anebo obyčejný tenký nůž a vyříznout skrze střed jablka úzký hranolek přesně kolem jádřince, jako to dělávám já.
2. Místo po jádřinci vyplňte rozinkami a v rukách rozlámanými ořechy.
3. Do pekáčku (nebo hrnce, který můžete celý i s poklicí dát do trouby) vyskládejte nadívaná jablíčka, přidejte přepuštěné máslo, zasypte jablka skořicí, přiklopte pekáček (hrnec) poklicí a dejte péct do rozehřáté trouby na 180 °C.
4. Po půl hodině odklopte poklici, přidejte část „zrní“, zbytek ořechů, rozinek a trošku zasypte květinovým kořením. Nechte tak zredukovat šťávu a jablíčka dozlatova pečte bez poklice.
5. Pečená jablíčka rozdělte do misek, zalijte šťávou s přepuštěným máslem, rozinkami a ořechovo-semínkovou směsí, zasypte květinovým kořením, přichystaným zbytkem „zrní“ a navrch přidejte pěknou lžíci malinové marmelády. Přidat na ozdobu můžete i crème fraîche.
TIP: Až vás přestanou bavit jablíčka (třeba i s kapkou rumu), zkuste upéct i jiný ovoce, pokračujte nadívanýma hruškama a skončete třeba švestkama marinovanýma ve slivovici s ořechovo-vločkovou „drobenkou“ à la krambl. A na jaře zkuste tenhle, co jsem kdysi chystala na Rybičku. S revení kadeřavou alias rebarborou.
Pusto a prázdno. Bez vašich komentářů je tu strašně smutno...