Pečené jablíčko se „zrním“
Pečené jablíčko se „zrním“
Jana Králiková - 'ZÁSADNĚ' ZDRAVĚ Dezerty  

Pečené jablíčko se „zrním“

číst dál

Hodí se pro

Neobsahuje

4 jablíčka
5 minut příprava + 40 minut postup
Jednoduchý Jednoduchý

Pečený jablíčka na ohni, anebo jen tak v troubě, a taky „jablka v županu“. To všechno jsou jablíčka mýho dětství. A přiznám se vám, že mě překvapilo, kolik z vás na mých Instagram Stories tuhle dobrotu neznalo. Tak jsem vám ten „recepis“ sepsala. Ono jde totiž v podstatě jen o to, vyndat jablíčkům jádřinec, nadít je a pak někde opíct. Žádná věda. A přitom je to přímo hříšně božský!

Ale víte, co mi tuhle dobrotu připomnělo?

Nově otevřená restaurace Grils v Karlíně, kde jako dezert pečou právě jablíčka na ohni. S vanilkovou pěnou, voňavou vločkovou granolou a čerstvou řeřichou. Určitě sem zajděte, podle mě tu pečou ta nejlepší kuřata na ohni ve městě, a rozhodně si to nemyslím sama. :)

Děsně mi tu chutnal taky lehce zimně laděnej salátek s dýní „se zrním“, totiž se semínkama, a tak jsem tuhle návštěvu vlastně celičkou promítla do týhle mojí vzpomínky na dětství.

Pečenýho jablíčka se zrním a malinovou marmoškou, tou nejlepší od Marmelád s příběhem!

Nejdůležitější na celým tomhle receptu je řádný výběr jablíček. Zvolte určitě nemoučný, šťavnatý a sladkokyselý kousky. Jaký pak použijete oříšky, semínka anebo sušený ovoce, případně i tu marmeládu a crème fraîche nebo bílý jogurt, je už jenom na vás!

Moje babička Hanička do směsi oříšků a rozinek vždycky přisypala vanilkový cukr, a dospělákům přicmrndla ještě trošku rumu.

Pokud nechcete použít živočišný tuk, vyměňte Ghíčko za kokosový olej, půjde to s ním taky. :) I když to přepuštěný máslo má vážně nezaměnitelnou chuť.

PS: Ten bílej talířek, na kterým jsem fotila i French-vánočka-toust i tuhle nádhernou černou misku mám od Terezky Beránkový aka Výpečky. Patří k mým vůbec nejoblíbenějším. Ale to už jste si asi všimli. :)

PPS: Jo a ta „jablka v županu“, to jsou jablíčka nadívaný třeba i právě s marmeládou a hlavně zabalený do listovýho těsta, kde se udusí a krásně rozpečou. Taky mňám!

Suroviny:

Na „zrní“:

  • 2 lžíce slunečnicových semínek
  • 1 lžíce zlatých lněných semínek
  • 1 lžíce hnědých lněných semínek

Příprava:

1. Opečte si semínka na posypání na suché pánvi a dejte je stranou.

TIP: Začněte většími slunečnicovými a po chvíli přidejte lněná, počkejte, až ta se rozvoní a začnou praskat. Bude to trvat asi 3 minuty. Obzvlášť ty nasucho pečený lněný semínka mají neskutečnou chuť, jako byste právě seděli u toho ohýnku!

Postup:

1. Omytá a osušená jablíčka zbavte jádřinců.

TIP: Můžete použít kulaté vykrajovadlo, špičatou škrabku na brambory anebo obyčejný tenký nůž a vyříznout skrze střed jablka úzký hranolek přesně kolem jádřince, jako to dělávám já.

2. Místo po jádřinci vyplňte rozinkami a v rukách rozlámanými ořechy.

3. Do pekáčku (nebo hrnce, který můžete celý i s poklicí dát do trouby) vyskládejte nadívaná jablíčka, přidejte přepuštěné máslo, zasypte jablka skořicí, přiklopte pekáček (hrnec) poklicí a dejte péct do rozehřáté trouby na 180 °C.

4. Po půl hodině odklopte poklici, přidejte část „zrní“, zbytek ořechů, rozinek a trošku zasypte květinovým kořením. Nechte tak zredukovat šťávu a jablíčka dozlatova pečte bez poklice.

5. Pečená jablíčka rozdělte do misek, zalijte šťávou s přepuštěným máslem, rozinkami a ořechovo-semínkovou směsí, zasypte květinovým kořením, přichystaným zbytkem „zrní“ a navrch přidejte pěknou lžíci malinové marmelády. Přidat na ozdobu můžete i crème fraîche.

TIP: Až vás přestanou bavit jablíčka (třeba i s kapkou rumu), zkuste upéct i jiný ovoce, pokračujte nadívanýma hruškama a skončete třeba švestkama marinovanýma ve slivovici s ořechovo-vločkovou „drobenkou“ à la krambl. A na jaře zkuste tenhle, co jsem kdysi chystala na Rybičku. S revení kadeřavou alias rebarborou.

Jana Králiková - ZÁSADNĚ ZDRAVĚ

Pusto a prázdno. Bez vašich komentářů je tu strašně smutno...

Přidat konimentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Nejbližší akce Kde se můžeme potkat a poklábosit

Můj kalendář

Můj Instagram Jája frčí na Instáči, hlavně teda piští na stories

Nevěříte? Instakuk!

NEJ recepty Co mě nejvíc ba

Ahoj, jmenuju se Jana. Jsem hodná. Nutriční gastronomka.

NEJ z bloguCo mě nejvíc... taky ba

Zásadně zdravě – Jana Králiková

Zásadně zdravě O jídle. O zdravém těle. O zdravém rozumu. A taky o životním stylu, který vás bude bavit.

Tady máte dort. Dortem nic nezkazíš. Říkali.

Zásadně zdravě – Jana Králiková
Zásadně zdravě – Jana Králiková

Děkuju. Že jste to se mnou došmrdlali až sem.

Zásadně zdravě – Jana Králiková
Kuchařka Gastrokroužku - Spojilo nás jídlo Kuchařka tady!
Gyro output