Pečené jablíčko se „zrním“
Pečené jablíčko se „zrním“
Jana Králiková - 'ZÁSADNĚ' ZDRAVĚ Dezerty  

Pečené jablíčko se „zrním“

číst dál

Hodí se pro

Neobsahuje

4 jablíčka
5 minut příprava + 40 minut postup
Jednoduchý Jednoduchý

Pečený jablíčka na ohni, anebo jen tak v troubě, a taky „jablka v županu“. To všechno jsou jablíčka mýho dětství. A přiznám se vám, že mě překvapilo, kolik z vás na mých Instagram Stories tuhle dobrotu neznalo. Tak jsem vám ten „recepis“ sepsala. Ono jde totiž v podstatě jen o to, vyndat jablíčkům jádřinec, nadít je a pak někde opíct. Žádná věda. A přitom je to přímo hříšně božský!

Ale víte, co mi tuhle dobrotu připomnělo?

Nově otevřená restaurace Grils v Karlíně, kde jako dezert pečou právě jablíčka na ohni. S vanilkovou pěnou, voňavou vločkovou granolou a čerstvou řeřichou. Určitě sem zajděte, podle mě tu pečou ta nejlepší kuřata na ohni ve městě, a rozhodně si to nemyslím sama. :)

Děsně mi tu chutnal taky lehce zimně laděnej salátek s dýní „se zrním“, totiž se semínkama, a tak jsem tuhle návštěvu vlastně celičkou promítla do týhle mojí vzpomínky na dětství.

Pečenýho jablíčka se zrním a malinovou marmoškou, tou nejlepší od Marmelád s příběhem!

Nejdůležitější na celým tomhle receptu je řádný výběr jablíček. Zvolte určitě nemoučný, šťavnatý a sladkokyselý kousky. Jaký pak použijete oříšky, semínka anebo sušený ovoce, případně i tu marmeládu a crème fraîche nebo bílý jogurt, je už jenom na vás!

Moje babička Hanička do směsi oříšků a rozinek vždycky přisypala vanilkový cukr, a dospělákům přicmrndla ještě trošku rumu.

Pokud nechcete použít živočišný tuk, vyměňte Ghíčko za kokosový olej, půjde to s ním taky. :) I když to přepuštěný máslo má vážně nezaměnitelnou chuť.

PS: Ten bílej talířek, na kterým jsem fotila i French-vánočka-toust i tuhle nádhernou černou misku mám od Terezky Beránkový aka Výpečky. Patří k mým vůbec nejoblíbenějším. Ale to už jste si asi všimli. :)

PPS: Jo a ta „jablka v županu“, to jsou jablíčka nadívaný třeba i právě s marmeládou a hlavně zabalený do listovýho těsta, kde se udusí a krásně rozpečou. Taky mňám!

Suroviny:

Na „zrní“:

  • 2 lžíce slunečnicových semínek
  • 1 lžíce zlatých lněných semínek
  • 1 lžíce hnědých lněných semínek

Příprava:

1. Opečte si semínka na posypání na suché pánvi a dejte je stranou.

TIP: Začněte většími slunečnicovými a po chvíli přidejte lněná, počkejte, až ta se rozvoní a začnou praskat. Bude to trvat asi 3 minuty. Obzvlášť ty nasucho pečený lněný semínka mají neskutečnou chuť, jako byste právě seděli u toho ohýnku!

Postup:

1. Omytá a osušená jablíčka zbavte jádřinců.

TIP: Můžete použít kulaté vykrajovadlo, špičatou škrabku na brambory anebo obyčejný tenký nůž a vyříznout skrze střed jablka úzký hranolek přesně kolem jádřince, jako to dělávám já.

2. Místo po jádřinci vyplňte rozinkami a v rukách rozlámanými ořechy.

3. Do pekáčku (nebo hrnce, který můžete celý i s poklicí dát do trouby) vyskládejte nadívaná jablíčka, přidejte přepuštěné máslo, zasypte jablka skořicí, přiklopte pekáček (hrnec) poklicí a dejte péct do rozehřáté trouby na 180 °C.

4. Po půl hodině odklopte poklici, přidejte část „zrní“, zbytek ořechů, rozinek a trošku zasypte květinovým kořením. Nechte tak zredukovat šťávu a jablíčka dozlatova pečte bez poklice.

5. Pečená jablíčka rozdělte do misek, zalijte šťávou s přepuštěným máslem, rozinkami a ořechovo-semínkovou směsí, zasypte květinovým kořením, přichystaným zbytkem „zrní“ a navrch přidejte pěknou lžíci malinové marmelády. Přidat na ozdobu můžete i crème fraîche.

TIP: Až vás přestanou bavit jablíčka (třeba i s kapkou rumu), zkuste upéct i jiný ovoce, pokračujte nadívanýma hruškama a skončete třeba švestkama marinovanýma ve slivovici s ořechovo-vločkovou „drobenkou“ à la krambl. A na jaře zkuste tenhle, co jsem kdysi chystala na Rybičku. S revení kadeřavou alias rebarborou.

Jana Králiková - ZÁSADNĚ ZDRAVĚ

Pusto a prázdno. Bez vašich komentářů je tu strašně smutno...

Přidat konimentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Kurzy vaření Přidejte se!

Můj Instagram Jája frčí na Instáči, hlavně teda piští na stories

Ahoj, jmenuju se Jana. Jsem hodná. Nutriční gastronomka.

Zásadně zdravě – Jana Králiková

Zásadně zdravě O jídle. O zdravém těle. O zdravém rozumu. A taky o životním stylu, který vás bude bavit.

Tady máte dort. Dortem nic nezkazíš. Říkali.

Zásadně zdravě – Jana Králiková
Zásadně zdravě – Jana Králiková

Děkuju. Že jste to se mnou došmrdlali až sem.

Zásadně zdravě – Jana Králiková
Vietnam s Jájou - od 6. do 16. března 2019 Do Vietnamu!
Kuchařka Gastrokroužku - Spojilo nás jídlo Kuchařka tady!
Food blog roku - Hlasujte tady! Hlasujte tady!