Celerovo-bramborový krém
Celerovo-bramborový krém
Jana Králiková - 'ZÁSADNĚ' ZDRAVĚ Polévky  

Celerovo-bramborový krém

číst dál

Hodí se pro

Neobsahuje

4 porce
10 minut příprava + 20 minut postup
Jednoduchý Jednoduchý

Polívek není nikdy dost! A těch ve stylu „co dům dal“ obzvlášť. Od Vánoc mi doma zbyla bulvička celeru a několik brambor. Navíc, jeden šuplík v mrazáku mám vždycky plnej bylinek, který mráz snesou (petržel, pažitka, kopr…) – pro strýčka příhodu – a to vám moc doporučuju, báječně totiž oživěj jídla v zimních měsících, kdy toho zelenýho kolem moc nemáme…

Než se ale pustím do receptu, chci vám představit mýho novýho partnera pro letošní rok.

Možná že už ze sítí víte, že jsme si předloni s Jarym vymysleli ateliér s velkou kuchyní. Už mi to vaření i focení doma (na třech metrech čtverečních) přestávalo dělat radost… Pracovat z domova už pro nás oba začínalo bejt neúnosný. A tak jsme si zrekonstruovali prostor, aby doma bylo opravdu jen doma a ne zároveň v práci.

View this post on Instagram

Dneska jsem pro vás chystala první recept v naší (mojí????) nový kuchyni!❤️ Nejradši bych si vzala spacák, všechny nože, knížky, mixéry, roboty, hrnce, pánve a woky (i Jarouška), a zavřela se tu na dobu neurčitou…?? Jéééžiši už se to konečně fakt blíží, a já se tak strašně těším!? Úplně mi to vlejvá novou krev, energii a inspiraci do žil, to si neumíte představit… Už konec vymejšlení, vaření a focení doma v růžku, na podlaze, na dvouplotýnce… dost bylo dřiny! Teď to bude jiná zábava a zase spousta zkoušení, objevování, učení se a posouvání.? Tohle je pro mě tak neskutečnej zdroj radosti a zároveň i obrovská odměna! DĚKUJU parťáku @jsemjary…? A děkuju za nejlepší partnerství @siemenshomeczsk, nemohla jsem si vybrat líp, fakt! Zítra vám o tom všem řeknu víc, teď jdu na ten recept.? #strasnestastnajaja #mameATASmame #zasadnezdrave

A post shared by Jája ? (@zasadnezdrave) on

Ve fázi zjišťování co a jak a kam se technologie za ty roky (co jsme naposledy něco takhle vybavovali) posunuly, jsme prolezli fakt spoustu studií i showroomů, abychom si vybrali vybavení a spotřebiče, který mi budou při vaření maximálně vyhovovat.

Pokud budete zařizovat kuchyni, určitě vyražte na kukandu a pro inspiraci a hlavně pro dobrý rady do showroomu firmy Lightstyle! Jejich veliká výhoda spočívá v tom, že se tady nepotkáte jen s jednou značkou, ale se spotřebiči od těch nejznámějších výrobců, a tak si přesně vyberete, vyzkoušíte a zjistíte, co vám vyhovuje. Fakt mi to děsně pomohlo (navíc jejich internetovej obchod www.elektrocz.com, má často nejlevnější ceny spotřebičů na trhu).

A moje potřeby přesně splňuje značka Siemens.

Partnerství se Siemens

Líbí se mi jejich jednoduchej funkční design. Že se dají vedle sebe kombinovat a skládat varný desky, který jsem v kuchyni prostě chtěla mít, a který přesně vyhovujou mojí práci i soukromý potřebě  – plyn, indukce a japonskej gril teppan yaki. Protože mám se značkou Siemens v kuchyni už z dřívejška skvělou zkušenost. A taky proto, že poměr cena a výkon je pořád dost super.

Zleva: indukce, plyn, japonský gril teppan yaki. <3

Už aby to bylo hotový! :))

A tak, když se mi ze Siemens ozvali s nabídkou, a mně to tím pádem pochopitelně dávalo a dává smysl, když máme jejich spotřebičema vybavenou celou kuchyni, dohodli jsme se na partnerství. Mimo jiné i proto, že jejich marketingová specialistka Bára je fakt úplně boží ženská!

Co to znamená pro vás? Že pro Siemens v roce 2019 vytvořím dvanáct receptů, a vy se tak každej měsíc můžete těšit na něco dobrýho z mojí nový kuchyně i v rámci naší roční spolupráce.

A co to znamená pro mě? Prestiž. A taky to, že mě taková přirozená spolupráce baví, dává mi smysl a nijak mě neomezuje při práci – právě naopak. A navíc to mně i vám přinese spoustu inspirace a zajímavostí, a to je pro mě důležitý.

Ale teď už k receptu! Pokud by vás zajímalo víc ke kuchyni, dejte mi vědět do komentářů, ráda se s váma podělím o další tipy. :)

Jak na celerovo-bramborový krém?

Když mě čeká recept v režimu „co dům dal“, nemám většinou po ruce vývar. A tak je v každý krémový polívce pro mě stěžejní:

  • řádně opíct zeleninu (nemusíte v troubě, stačí dobře orestovat v hrnci), aby měla polévka výraznou chuť a nebylo to jen rozvařený pyré…
  • když chci dodat krému sytost, přidám kvalitní smetanu. Ta polívku zjemní, dochutí i mě víc zasytí. Ale není to podmínka! Pokud máte intoleranci na mléčnou bílkovinu, můžete zkusit rostlinnou alternativu (doporučuju spíš oříškovou – kešú, mandle… já tu soju prostě nemusím)
  • na tenhle druh polívek nepoužívám nic k zahušťování. Stačí nakrájet dostatek zeleniny, případně přidat zeleninu, která přirozeně obsahuje škrob jako třeba tuhle ty brambory
  • aby měla polívka strukturu, přidávám opečený semínka a nebo v tomhle případě kostičky ze zbytku chleba. Ten nakrájím, opeču na přepuštěném másle, přidám trochu soli a na závěr nasekanou petrželku. Tenhle fígl na bylinkový krutónky mám z Elsner bistra od Simony Elsnerový. Je to geniální způsob jak nevyhodit zbytek pečiva, a mít co na zobání jen tak, do salátu anebo do polívky. Pokud nemůžete lepek, použijte ty oříšky
  • taky mě baví krém vždycky něčím zacáknout, tady jsem použila salsu verde, recept na ni najdete v úvodu receptu na kanárský „scvrklý“ brambory

Suroviny:

  • 1 cibule
  • 400 g celeru (malá bulva)
  • 3 brambory
  • 1 lžíce Ghíčka
  • 220 ml smetany (cca 30% minimum)
  • 700 ml vody
  • 1/2 lžičky solného květu
  • 1 stroužek česneku
  • pepř (podle chuti)

K podávání:

  • salsa verde
  • opečené kostičky chleba (recept v úvodu receptu)

Příprava:

1. Oloupejte cibuli, celer i brambory a vše nakrájejte na stejně malé kostičky.

2. Oloupejte česnek, vyjměte mu vnitřní klíček a nasekejte ho nadrobno.

3. Připravte si jednoduchou salsu verde (klidně z mražený petrželky) a chlebový krutony (podle receptu v úvodu).

Postup:

1. Na přepuštěném másle orestujte a zlehka opečte cibulku s celerem.

2. Opečenou zeleninu zalijte horkou vodou z varné konvice, přidejte brambory, osolte a vařte asi 15 minut.

3. Pak dejte vše do mixovací nádoby, přidejte česnek a rozmixujte do hladkého krému.

TIP: Díky nerozvařenému česneku bude mít polévka specifickou chuť. Když česnek opečete hned na začátku, a pak budete polévku vařit, bude mít výsledek trošku jiný. Česnek svou chuť v závislosti na způsobu vaření prostě mění. Proto ho v tomhle případě používám až v závěru. :)

4. Polévku vraťte do hrnce, přilijte smetanu, tím krém krásně zjemníte, zlehka povařte (cca 2 min) a podávejte se salsou verde a chlebovými krutony s petrželkou.

Jana Králiková - ZÁSADNĚ ZDRAVĚ

Probíhá tu diskuze! Píšeme si k tématu, mimo něj, cokoliv :)

  1. wow, solný květ neznám, zkusím koupit!

  2. Vyborna polevka!jen jako tip- odebírám par kosticek celeru s cibuli(maslo,sul,bily pepr) po orestovani do misky a pridam nakonec do polevky-jeste lepe vynikne chut celeru. Dochutim musk.kvetem. Dobrou chut a krasny den!

Přidat konimentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Můj Instagram Jája frčí na Instáči, hlavně teda piští na stories

Ahoj, jmenuju se Jana. Jsem hodná. Nutriční gastronomka.

Zásadně zdravě – Jana Králiková

Zásadně zdravě O jídle. O zdravém těle. O zdravém rozumu. A taky o životním stylu, který vás bude bavit.

Tady máte dort. Dortem nic nezkazíš. Říkali.

Zásadně zdravě – Jana Králiková
Zásadně zdravě – Jana Králiková

Děkuju. Že jste to se mnou došmrdlali až sem.

Zásadně zdravě – Jana Králiková
Vietnam s Jájou - od 6. do 16. března 2019 Do Vietnamu!
Kuchařka Gastrokroužku - Spojilo nás jídlo Kuchařka tady!
Food blog roku - Hlasujte tady! Hlasujte tady!