Poprvé jsem je jedla na Tenerife. Brambory s vrásčitou slupičkou, kterým se díky ní říká papas arrugadas. Vařej se v hodně osolený vodě a následně „sušej“ v hrnci tak dlouho, dokud z nich sůl napovrchu neudělá bramborový babičky. Jsou roztomilý, jejich příprava je naprosto primitivní, a hodí se jako příloha ke spoustě jídel, i do salátů. A tak mi tu nemůžou chybět. Tím spíš, pokud je ještě neznáte.
Tohle jsou asi nejznámější kanárský brambory. Můžete si tu na nich pochunat jako na příloze k jídlu, ale třeba taky jenom s červenou (mojo rojo) a zelenou (mojo verde) salsou jako tapas. Já je mám nejradši jen tak s oběma omajdama, anebo s grilovanou galicijskou chobotnicí s červenou paprikou – pulpo gallego.
Doma je vaříme k rybě, ale taky je přidávám do salátů. Na jejich vaření se hodí brambory typu B, nebo salátová Áčka, moučnatý brambory neberte… pokud narazíte na malé „zámecké brambůrky“, máte úplně vyhráno. :)
Kdybysme bydleli na Kanárech právě bysme si chystali recept na „Chachinu mocho rocho i mocho verde“, :)) ale protože tam nejsme, dám vám svůj návod na červenou a zelenou salsu nejenom k těmhle vrásčitejm brambůrkám!
Červené papriky opalte (nebo opečte na pánvi/v troubě do tmava) a svlečte ze slupky, dejte do hmoždíře, přidejte nasekanou chilli papričku, nadrobno nasekaný česnek (bez vnitřního klíčku) a sůl a rozdrťte do pasty s malými kousky paprik. Nemixuju to v mixéru, ptž mě baví ta lehká struktura. Přilijte ocet a olej a promíchejte. Máte hotovo. :)
Kmín, nasekaný česnek nadrobno (bez vnitřního klíčku), sůl dejte do hmoždíře a utřete v pastu, pak přidejte čerstvou nasekanou bylinku, podrťte dohromady a zalijte olivovým olejem. Obě salsy přendejte do misek a servírujte s papas arrugadas nebo k čemu se vám zamane. Třeba k dobrýmu steaku.
První šnekové odšťavňovače s velkým otvorem, po kterých se všechny firmy opičí.
Odšťavňovače hírChcete slevu 10%? Tak jo. Při objednání na traminal.cz
zadejte v košíku můj slevový kód
JAJA10
Brambory nechte ve slupce, jen je dobře omyjte a očistěte.
1. Dejte brambory do hrnce, zalijte je vodou a přidejte mořskou sůl.
2. Vařte do změknutí. V závislosti na velikosti brambor to potvá různě dlouho (cca od 15-25 minut). Brambory v hrnci nepřikrývejte poklicí, nechte slanou vodu přirozeně odpařovat.
3. Jakmile budou brambory měkké, slijte zbytek vody (která se nevypařila). Vraťte brambory do stále zahřátého hrnce a nechte je ještě pár minut na mírném stupni válet na dně, za občasného promíchání. Nechte z nich tak odpařit vlhkost, aby se jejich slupka svraštěla, a sůl se na ní hezky usadila, bude to trvat asi 3 minuty. Tuhle recept na originál papas arrugadas končí.
TIP: když chci zjistit, jestli jsou brambory měkké, píchám do nich párátkem, nikoliv nožem. A to proto, aby se mi brambory náhodou nepovedlo zničit (proříznout) nožem natolik, že se mi rozpadnou. Holt tu jejich kvalitu člověk nemusí vždycky trefit, a pokud koupíte brambory hodně moučné, tohle se vám zaručeně povede. A to nechcem! :)
4. Pokud máte chuť na šťavnatější brambory, který nedoplňujete jako na Kanárech mojo rojo a mojo verde, přidejte teď do nich klidně kus másla/olivového oleje, v hrnci je opatrným „proválením“ obalte v tuku a můžete je použít jako přílohu k čemu vás napadne. Když přidáte navíc čerstvý bylinky, vykouzlíte si voňavý klouzavý brambůrky třeba k dobrýmu steaku.
Pusto a prázdno. Bez vašich komentářů je tu strašně smutno...