Scvrklé papas arrugadas
Scvrklé papas arrugadas
Jana Králiková - 'ZÁSADNĚ' ZDRAVĚ Ostatní  

Scvrklé papas arrugadas

číst dál

Hodí se pro

Neobsahuje

2 porce
5 minut příprava + 20 minut postup
Jednoduchý Jednoduchý

Poprvé jsem je jedla na Tenerife. Brambory s vrásčitou slupičkou, kterým se díky ní říká papas arrugadas. Vařej se v hodně osolený vodě a následně „sušej“ v hrnci tak dlouho, dokud z nich sůl napovrchu neudělá bramborový babičky. Jsou roztomilý, jejich příprava je naprosto primitivní, a hodí se jako příloha ke spoustě jídel, i do salátů. A tak mi tu nemůžou chybět. Tím spíš, pokud je ještě neznáte.

Tohle jsou asi nejznámější kanárský brambory. Můžete si tu na nich pochunat jako na příloze k jídlu, ale třeba taky jenom s červenou (mojo rojo) a zelenou (mojo verde) salsou jako tapas. Já je mám nejradši jen tak s oběma omajdama, anebo s grilovanou galicijskou chobotnicí s červenou paprikou – pulpo gallego.

Doma je vaříme k rybě, ale taky je přidávám do salátů. Na jejich vaření se hodí brambory typu B, nebo salátová Áčka, moučnatý brambory neberte… pokud narazíte na malé „zámecké brambůrky“, máte úplně vyhráno. :)

Jájina mojo rojo i mojo verde

Kdybysme bydleli na Kanárech právě bysme si chystali recept na „Chachinu mocho rocho i mocho verde“, :)) ale protože tam nejsme, dám vám svůj návod na červenou a zelenou salsu nejenom k těmhle vrásčitejm brambůrkám!

Červená salsa

  • 2 červené papriky (kapie)
  • 1 chilli paprička
  • 2 stroužky česneku
  • 1/2 lžičky soli
  • 1 lžíce červeného balzamikového octa
  • 100 ml olivového oleje

Červené papriky opalte (nebo opečte na pánvi/v troubě do tmava) a svlečte ze slupky, dejte do hmoždíře, přidejte nasekanou chilli papričku, nadrobno nasekaný česnek (bez vnitřního klíčku) a sůl a rozdrťte do pasty s malými kousky paprik. Nemixuju to v mixéru, ptž mě baví ta lehká struktura. Přilijte ocet a olej a promíchejte. Máte hotovo. :)

Zelená salsa

  • 1/2 lžičky orestovaného kmínu
  • 1 stroužek česneku
  • 1/2 lžičky soli
  • 2 hrsti nasekané petrželky/koriandru (nejčastěji používané bylinky na výrobu salsa verde)
  • 120 ml olivového oleje

Kmín, nasekaný česnek nadrobno (bez vnitřního klíčku), sůl dejte do hmoždíře a utřete v pastu, pak přidejte čerstvou nasekanou bylinku, podrťte dohromady a zalijte olivovým olejem. Obě salsy přendejte do misek a servírujte s papas arrugadas nebo k čemu se vám zamane. Třeba k dobrýmu steaku.

Suroviny:

  • 400 g malých brambor
  • 500 ml vody
  • 60 g mořské soli (používám od Natural Mallorca)

Příprava:

Brambory nechte ve slupce, jen je dobře omyjte a očistěte.

Postup:

1. Dejte brambory do hrnce, zalijte je vodou a přidejte mořskou sůl.

2. Vařte do změknutí. V závislosti na velikosti brambor to potvá různě dlouho (cca od 15-25 minut). Brambory v hrnci nepřikrývejte poklicí, nechte slanou vodu přirozeně odpařovat.

3. Jakmile budou brambory měkké, slijte zbytek vody (která se nevypařila). Vraťte brambory do stále zahřátého hrnce a nechte je ještě pár minut na mírném stupni válet na dně, za občasného promíchání. Nechte z nich tak odpařit vlhkost, aby se jejich slupka svraštěla, a sůl se na ní hezky usadila, bude to trvat asi 3 minuty. Tuhle recept na originál papas arrugadas končí.

TIP: když chci zjistit, jestli jsou brambory měkké, píchám do nich párátkem, nikoliv nožem. A to proto, aby se mi brambory náhodou nepovedlo zničit (proříznout) nožem natolik, že se mi rozpadnou. Holt tu jejich kvalitu člověk nemusí vždycky trefit, a pokud koupíte brambory hodně moučné, tohle se vám zaručeně povede. A to nechcem! :)

4. Pokud máte chuť na šťavnatější brambory, který nedoplňujete jako na Kanárech mojo rojo a mojo verde, přidejte teď do nich klidně kus másla/olivového oleje, v hrnci je opatrným „proválením“ obalte v tuku a můžete je použít jako přílohu k čemu vás napadne. Když přidáte navíc čerstvý bylinky, vykouzlíte si voňavý klouzavý brambůrky třeba k dobrýmu steaku.

Jana Králiková - ZÁSADNĚ ZDRAVĚ

Pusto a prázdno. Bez vašich komentářů je tu strašně smutno...

Přidat konimentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Nejbližší akce Kde se můžeme potkat a poklábosit

Můj kalendář

Můj Instagram Jája frčí na Instáči, hlavně teda piští na stories

Nevěříte? Instakuk!

NEJ recepty Co mě nejvíc ba

Ahoj, jmenuju se Jana. Jsem hodná. Nutriční gastronomka.

NEJ z bloguCo mě nejvíc... taky ba

Zásadně zdravě – Jana Králiková

Zásadně zdravě O jídle. O zdravém těle. O zdravém rozumu. A taky o životním stylu, který vás bude bavit.

Tady máte dort. Dortem nic nezkazíš. Říkali.

Zásadně zdravě – Jana Králiková
Zásadně zdravě – Jana Králiková

Děkuju. Že jste to se mnou došmrdlali až sem.

Zásadně zdravě – Jana Králiková
Kuchařka Gastrokroužku - Spojilo nás jídlo Kuchařka tady!
Food blog roku - Hlasujte tady! Hlasujte tady!
Gyro output