Yotam Ottolenghi by měl ze mě radost. Tenhle původem izraelský šéfkuchař mě před lety oslovil svou kuchařkou Plenty (v češtině si ji můžete koupit pod názvem Hojnost), kde doslova kouzlil se zeleninou, kořením a bylinkama. Ano, bez masa. A bez nutnosti tlačit kult vegetariánství. Ta knížka je naprosto geniální! Její jediná nevýhoda je, že jeden recept kolikrát obsahuje pomalu víc ingrediencí, než má celá kniha stránek. I tak ji naprosto zbožňuju! A proto si v ní pořád ráda občas listuju a pak si vymýšlím svoje jednodušší variace. A tak vznikly i tyhle mrkvičky na medu.
Mám kamarády, co často jezdí do Izraele a vždycky mi něco přivezou. Halvu, bahno od Mrtvýho moře, koření, ovoce… (Mám se, že jo? :) A minule to byla třeba ta nejčerstvější kurkuma, kterou si jen dokážete představit. Jedla jsem ji syrovou i ke snídani, spolu s báječnýma datlema a kumkváty ze zahrádky s jogurtem a granátovým jablíčkem…
Tohle jsou pro mě vždycky Vánoce! No fakt! A jednou mi Terezka přivezla i datlovej med. A po něm byste se utloukli, i pokud med normálně třeba nemáte rádi, to vám povídám! Je to něco neskutečně dokonalýho, a kdyby mi nebyla hanba, snědla bych celou sklenici na posezení. To je on! Mého medového srdce šampion! :)
V tomhle receptu jsem ho sice použila, ale přišla jsem taky na to, že když smícháte půl na půl lesní med a datlovej sirup, tak vám vznikne něco hodně podobnýho. A tak se nebojte, že byste ty mrkvičky neměli stejně dobrý jako já! :)
Kromě toho nepotřebujete už na pečenou zeleninu nic speciálního. A klidně si k ní můžete přidat i něco jinýho než jenom rajčátka a granátový jablko…
PS: Letos se z jihovýchodní Asie stěhuju trošku na jihozápad, tak doufám, že vás to bude taky bavit. Protože Izrael je vážně dokonalá země a má stejně jako třeba Vietnam nebo Indie taky svoje obrovský kouzlo!
PPS: V dubnu vás tam vezmu s sebou… Alespoň skrze obrázky, recepty a tak. ;)
1. Hrubým kartáčem očistěte všechny mrkvičky. Pokud máte celé i s natí, nechte kousek natí koukat. Ocásky kořínků naopak odstraňte.
TIP: Jestli nemáte mrkve stejné velikosti, vezměte tu nejmenší a ty ostatní podle ní upravte. Buď rozpulte anebo rozčtvrťte, aby byly všechny mrkve stejně veliké a stejně dobře se pak propekly. Já je maximálně půlím, aby to taky nějak hezky ještě i vypadalo.
2. Připravte si marinádu: ke šťávě z pomeranče prolisujte česnek a v misce smíchejte s datlovým sirupem, medem, olivovým olejem a pepřem, případně i s chilli.
3. Předehřejte si troubu na 200 °C.
1. Vyložte si plech pečicím papírem, vyskládejte na něj mrkve a rajčátka, zasypte zrníčky z granátového jablka a zalijte marinádou. Pak v ní zeleninu pěkně vykoupejte, rovnoměrně všechny ochucené suroviny rozprostřete, zasypte maldonskou solí a přidejte tymián, pokud ho máte rádi.
2. Pečte v předehřáté troubě asi 25 minut.
3. Dip připravíte tak, že si nasekáte mátu na drobno a smícháte ji s ovčím jogurtem, olivovým olejem a pak ho pepřem i solí jemně dochutíte.
Zajímavá kombinace, určo vyzkouším!
Magda z blogu Food by Mag
Teda vypadá to opravdu krásně!