Mexická polévka Sopa Azteca con Nachos
Mexická polévka Sopa Azteca con Nachos
Jana Králiková - 'ZÁSADNĚ' ZDRAVĚ Polévky  

Mexická polévka Sopa Azteca con Nachos

číst dál

Neobsahuje

8 porcí
10 minut příprava + 40 minut postup
Jednoduchý Jednoduchý

Sopa Azteka con Nachos je moje nejoblíbenější mexická polívka. Není to vývar s kuřecím masem, není ani s tortillou a dokonce neobsahuje ani zakysanou smetanu, a tak je vhodná jak pro celiaky, tak i pro všechny, co nemůžou mléčnou bílkovinu. A pokud vynecháte maso, budete mít báječný luštěninový kotlík plný zeleniny!

Ještě bych se měla přiznat, že v Mexiku jsem nikdy nebyla, „pravou“ Sopa Azteca jsem tím pádem nejedla, ale drzá na to vymyslet si vlastní recept jsem evidentně teda dost. :D Takže tady je, a myslím, že vám i tak bude moc chutnat!

Co jsem vyčetla z kuchařek, tak se často Sopa Azteka (aztézcká polévka) zaměňuje za polévku s názvem Sopa de Tortilla (polévka z tortill). Někdo ji dělá jako vývar s masem (nejčastěji s kuřetem) a někdo na rajčatovým základě. Vždycky obsahuje nějaké luštěniny a zeleninu a často taky starou (z předešlého dne) na plátky nakrájenou a opečenou tortillu. Protože mám radši nachos (kukuřičnou placku – nacho = placka – nakrájenou na trojúhelníčky), dělám tuhle polévku s křupavými kukuřičnými „chipsy“. Navíc teď nemůžu lepek, takže je to vlastně win-win varianta.

Moje mexická Sopa Azteka

Základem pro tuhle hustou polévku je cibule a česnek, paprika a lehce opečená passata (rajčatové pyré). Když všechno dobře orestujete na olivovém oleji (vhodném pro tepelnou úpravu, tzn. nikoliv extra virgine), nemusíte se připravovat (případně kupovat) s vývarem. To je kouzlo správně opečeného základu do jakékoliv polévky/omáčky apod.

Když máte kvalitně připravený polévkový základ, nepotřebujete vývar. Ten si schovejte do jídel, kde jeho chuť a práce s přípravou opravdu vynikne, např. do risotta.

Koření

V jednoduchosti je krása a Mexiko není Indie. Proto používám jen (ne)obyčejnou kombinaci: římský kmín, mletý koriandr, trošku skořicebobkový list. Pokud máte rádi ostrou kuchyni, určitě nevynechejte chilli. Když mám po ruce čerstvé, používám to, když není, mám v kořence vždycky chilli vločky.

Maso vs. vegetariánská varianta

Doporučuju si pro mleté maso dojít k řezníkovi, kde znáte jeho původ. Výhodou vakuovaných balení v bio/grass fed kvalitě je ta, že máte veškeré informace na etiketě, ale konzistence masa a jeho maximální čerstvost pokulhává. Já mám svoje oblíbený řeznictví tuhle:

Pokud kupuju maso v potravinách, pak nejčastěji tady:

Jestli budete dělat polévku bez masa, přidejte odpovídající množství další zeleniny/luštěnin, případně uberte tekutiny.

Luštěniny a zelenina

Přes léto málokdy sáhnu do „železných zásob“ zavařené/sterilované zeleniny, ale v zimě si jí ráda vypomůžu. Zase mě ale zajímá, co obsahujev čem je skladovaná. Proto ze zásady nekupuju konzervy. Jejich obsah je cítit po kovu, pokud ho chcete eliminovat, musíte jídlo dlouho provařovat. A protože já nechci v jídle cítit kov už z principu, ani nechci jídlo kvůli tomu dlouho provařovat a znehodnocovat suroviny, konzervy jednoduše nepoužívám.

Kupuju proto buďto sterilovanou zeleninu zavařenou ve skle (nebo mám z léta zavařenou vlastní) a zajímá mě, aby obsahovala jen vodu, sůl a surovinu, kterou potřebuju. Žádná aditiva navíc, a proto sáhnu většinou pro produkty od Alnatury nebo z DM Drogerie. Anebo používám luštěniny sušené (a namáčím) anebo zeleninu mraženou, a tu ráda pořizuju v Icelandu.

Zdobení a dochucení

Mexickou polévku můžete konzumovat hned jen tak třeba jen s čerstvým koriandrem a dochucenou limetovou šťávou. Já si ji dělám k obědu/večeři vydatnější, a tak přidávám někdy i polovinu avokáda a samozřejmě kvalitní kukuřičné tortillové trojúhelníčky – nachos.

Ty jsem si oblíbila od značky Nuevo Progreso. Verze Natural obsahuje jenom kukuřičnou mouku Masa harina – tradiční mexickou kukuřičnou mouku, řepkový olej a jodizovanou sůl. A to je prostě supr.

Už máte chuť na Sopa Azteca con Nachos de Jaja? Já doufám, že jo! Tady máte recept. :)

Recept vznikl ve spolupráci se značkou Siemens.

Suroviny:

  • 1 větší cibule
  • 2 stroužky česneku
  • 1 červená paprika
  • 3 rajčata
  • olivový olej
  • 200 g mletého hovězího masa
  • 1/2 lžičky římského kmínu
  • 1/2 lžičky mletého koriandru
  • 1/4 lžičky skořice pravé
  • 5 bobkových listů
  • 2 lžičky solného květu
  • 600 g rajčatové passaty (kupuju ve skle od Alnatury/DM)
  • 1 litr vody
  • 250 g kukuřice (kupuju ve skle od Alnatury/DM)
  • 240 g červených fazolí (kupuju ve skle od Alnatury/DM)
  • 1 lžička chilli vloček
  • limetová šťáva
  • čerstvě namletý pepř

Na ozdobu:

  • čerstvý koriandr
  • avokádo
  • chilli
  • Nachos natural (kupuju od Nuevo Progresso)

Příprava:

1. Nakrájejte si cibuli na větší kousky, česnek nadrobno a červenou papriku na kostky.

2. rajčata nakrájejte na čtvrtky.

Postup:

1. Na troše olivového oleje orestujte cibulku do zlatova spolu s červenou paprikou, ke konci přidejte česnek, aby nezhořknul, bude mu stačit narozdíl od cibule s paprikou jen chvilka. Všechno to dohromady zabere asi 5 minut.

2. Do směsi přidejte mleté maso, které během restování vařečkou rozdělujte na menší a menší kousíčky tak, aby se pěkně opeklo a rozsypalo do drobečků. To vám potrvá asi 7 minut.

TIP: Polévku můžete udělat i ve vegetariánské/vegan verzi. Stačí když vypustíte maso a uberete tekutinu anebo přidáte naopak více luštěnin.

3. Přisypte koření, promíchejte a ještě chvíli všechno dohromady restujte.

4. Přidejte sůl, rajčatovou passatu, chvilku provařte, a pak všechno zalijte vodou. Pokračujte ve vaření po dobu asi 35 minut, dokud maso nezměkne.

5. Do polévky přisypte scezenou a propláchnutou kukuřici a fazole, povařte asi 5 minut a můžete pomalu prostírat na stůl.

6. Polévku dochuťte chilli, limetovou šťávou a čerstvým pepřem. Ozdobit ji můžete koriandrem, avokádem nakrájeným na plátky a hlavně křupavými nachos!

TIP: Pokud máte čas, nechte polévku odležet. Druhý den je ještě lepší!

Dobrou chuť! A dejte vědět, jak vám chutnala! <3

Jana Králiková - ZÁSADNĚ ZDRAVĚ

Pusto a prázdno. Bez vašich komentářů je tu strašně smutno...

Přidat konimentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Můj Instagram Jája frčí na Instáči, hlavně teda piští na stories

Ahoj, jmenuju se Jana. Jsem hodná. Nutriční gastronomka.

Zásadně zdravě – Jana Králiková

Zásadně zdravě O jídle. O zdravém těle. O zdravém rozumu. A taky o životním stylu, který vás bude bavit.

Tady máte dort. Dortem nic nezkazíš. Říkali.

Zásadně zdravě – Jana Králiková
Zásadně zdravě – Jana Králiková

Děkuju. Že jste to se mnou došmrdlali až sem.

Zásadně zdravě – Jana Králiková
Vietnam s Jájou - od 6. do 16. března 2019 Do Vietnamu!
Kuchařka Gastrokroužku - Spojilo nás jídlo Kuchařka tady!
Food blog roku - Hlasujte tady! Hlasujte tady!