Jako dítě jsem nesnášela vnitřnosti. Bránila jsem se jim tak, že aby do mě maminka nacpala alespoň nějaký ty vitamíny a minerály z tohohle kusu masa, strouhala mi je do rýže. A to bylo teprve peklo! Nedalo se to vybírat a jedla jsem to vždycky 4 hodiny. Pak to mamka většinou vzdala. Teď už jsem ale velká holka a játrovou paštiku miluju! A navíc, tahle je hedvábně smetanová, plná chuti, je lehce pikantní a voní po bylinkách ze zahrádky. Chcete recept? Tak tady je!
Poprvý jsem dělala játrovou paštiku podle Flo (Kuchařka pro dceru) a její skvělý kuchařky Snídaně u Florentýny. Vůbec jsem totiž nevěděla, jak na to, protože jsem s vnitřnostma neměla v kuchyni vůbec žádný zkušenosti. Pak taky moc doporučuju pořídit si Janiny Hovory s řezníkem. Tam se toho o mase dozvíte víc, než na gastronomický škole i na kdejaký stáži v restauraci (když nebudu počítat asi moji vůbec nejoblíbenější v Našem mase). :)
A pak jsme měly s holkama dámskou jízdu a Luciš nám k prosseccu na přivítanou naservírovala kváskovej chleba a svoji domácí paštiku, který jsem propadla! Takže jsem samozřejmě musela hned doma taky jednu vyzkoušet. A myslím, že se mi nakonec vážně moc povedla! Tak se tu s váma o ni podělím.
Asi je jasný, že nejlepší vnitřnosti neseženete v konvenčním obchodě. A zrovna u vnitřností je fakt dobrý na tu kvalitu dbát. Přeci jen játra jsou přesně tím čistícím orgánem, kde se odbourává i usazuje kde co ze života zvířete. Čím bylo krmeno, jak bylo případně léčeno, kde se páslo, jak celej život prospívalo/živořilo… A to potom jíme.
A tak se s váma podělím, kde maso i vnitřnosti kupuju nejčastěji:
Játra vždycky nejdřív opláchnu vodou (do mlíka drůbeží namáčet netřeba, jsou jemný a chutný samy o sobě) a osuším papírovou utěrkou, aby se potom během restování na pánvi dobře opekly a hned se nedusily. A pak je odblaním a důkladně očistím od žilek a kanálků. Při přípravě krémový paštiky je restuju na cibulovým základě (vysvětlím v receptu, níž).
Paštiku jsem zkoušela jak z křehkých kuřecích, tak větších krůtích jater a obě varianty jsou výborný. Troufám si tvrdit, že rozdíl v jemnosti ani chuti nepoznáte.
Kromě šalotky používám na dochucení alkohol. Často se v receptech objevuje víno, a je to skvělý! Já přidávám nejradši koňak (Metaxa, Hennessy…). Má to říz a je to ještě o chlup voňavější.
Na zjemnění paštiky používám smetanu i máslo. Oboje má vliv totiž jak na výslednou konzistenci, našlehanost, chuť tak i tuhost. Paštika bez másla vám nebude držet a naopak bez dostatku smetany nebude krémová a nadejchaná, ale jen díky máselnýmu tuku vydatná a hutná.
A nejvíc mě baví, když se něco přimíchá i do krásně vyšlehaný, krémový játrový pěny v průběhu i na závěr.
Moc mi chutná:
A tak si můžete vybrat, i když je tenhle recept s bylinkama, a právě s kombinací pepřů. :)
Důležitý je játrovou paštiku taky „zavíčkovat“ nejen uzávěrem, ale vrstvou tuku. Můžete použít buďto rozpuštěný sádlo, anebo máslo/Ghíčko (přepuštěnej máselnej tuk). Já používám nejčastěji Ghíčko.
Taková čerstvá játrovka vám vydrží v nejlepší kondici maximálně tři dny. Pokud ji proto budete chystat víc, než za tři dny sníte, doporučuju ji zavařit.
A teď jdem na ten recpt, jo? Tak jo!
Recept vznikl ve spolupráci se značkou Siemens.
První šnekové odšťavňovače s velkým otvorem, po kterých se všechny firmy opičí.
Odšťavňovače hírChcete slevu 10%? Tak jo. Při objednání na traminal.cz
zadejte v košíku můj slevový kód
JAJA10
1. Játra umyjte a osušte papírovou utěrkou.
2. Odblaňte je, vyřízněte případné cévky a všechno, co se vám nelíbí. Játra nakrájejte na menší kousky a dejte stranou.
3. Nasekejte šalotku nadrobno.
4. Bylinky oberte na menší části, rozmarýn na jehličky a ze šalvěje použijte nejdrobnější lístky.
5. Máslo nakrájejte na menší kostičky a nechte na lince „povolit“.
6. Odměřte si smetanu a koňak.
1. Na jedné lžíci přepuštěného másla (Ghíčka) orestujte všechny bylinky a pak je dejte na ubrousek na talířek stranou.
2. K ovoněnému máselnému tuku přidejte další lžíci Ghíčka a orestujte na něm šalotku do „sklovata“, zabere to asi 3 minuty.
3. Přidejte nakrájená játra, lehce osolte a opepřete a opečte je do zlatova spolu s cibulkou, potrvá to asi 5 minut.
4. Přilijte koňak a nechte alkohol odpařit. Nejlépe to poznáte po čuchu, stačit by vám mělo pár minut. Šťáva se jemně zahustí, zredukuje a chuť koňaku zůstane.
5. Játra zahustěte smetanou a lehce provařte na středním stupni po dobu dalších cca 5 minut.
6. Obsah pánve přesuňte do mixovací nádobí a dohladka rozmixujte. Postupně dochucujte i solí a pepřem.
TIP: Já používám Vitamix (vysokorychlostní mixér), takže výsledná struktura játrové pěny je maximálně krémová a jemná. Pokud máte mixér ruční/méně výkonný, výslednou paštiku dostatečně dlouho mixujte do hladka a následně ji přepasírujte přes síto, abyste dosáhli stejné konzistence.
7. Po prvním pomalejším mixování „nahrubo“ přihoďte třetinu změklého másla a promixujte do úplného zapracování. To opakujte, dokud vám celé máslo nedojde.
8. Přihoďte slité kuličky nakládaného zeleného pepře a buďto je jemně do paštiky vmíchejte anebo na pomalý chod „promíchejte“ do celého obsahu mixérem.
TIP: Místo zeleného pepře můžete právě teď použít i sušené ovoce, např. brusinky, restované oříšky, růžový pepř, chilli… Vaší fantazii se meze nekladou!
9. Jemný játrový krém naplňte do sklenic, které svrchu uhlaďte velkou lžící. Ozdobte restovanými křupavými bylinkami/růžovým pepřem a zalijte rozpuštěným přepuštěným máslem tak, aby paštika byla pod jeho hladinou. Tím ji „zatáhnete“ a ona tak nezoxiduje (nezezelená) a zůstane krásná i chutná i napovrchu. Nechte zatuhnout aslespoň 2 hodiny v lednici.
TIP: Taková paštika vám vydrží v lednici v té nejlepší kondici maximálně tři dny, pokud ji všechnu nespotřebujete/nerozdáte hned, doporučuju ji pevně uzavřít ještě horkou anebo přímo sklenice zavařit, aby se dobře „chytlo víčko“, přicuclo se a obsah ve sklenici měl delší dobu trvanlivosti. Skladujte opět v suchu, tmě a chladu.
Dobrou chuť!
Ahoj Jani, paštika je luxusní a rodina na ní začíná být pomalu závislá. Moc děkuju za recept! ❤️
Jani, chystám se na paštiku poprvé a ráda bych ji darovala pod stromeček. poradíte mi, když ji budu chtít zavařit, jak moc plnou sklenici naplnit a mohu na ni nahoru také dát bylinky a zalít máslem? přežije to „zavařování“? moc děkuji, Míša
Dobrý den, Míšo, určitě bych nechala dva centimetry. Bylinky se jen obávám, že při zavaření ztratí barvu – zešednou. Raději bych zvolila nakládaný zelený pepř, nebo ten růžový. :)
Paštika je výborná, ale ta čeština…… ? Masakr. :)
„Není člověk ten, aby se zavděčil všem.“ ;) Mě to takhle baví. Ale děkuju, jsem ráda, že paštika chutná! J.
Vynikající paštika, moc děkuji za recept! Paštiky nejsou moje oblíbené jídlo, ale tahle je opravdu nebe v puse :)
To mám velkou radost! <3 :)
Jájo, tak toto je nejlepší paštika, kterou jsem kdy jedla! Děkuji moc za recept! Čekala jsem na něj a hned v včera večer se do ní pustila, a dnešní snídaně jsem se dočkat nemohla! Moc jsme si všichni pochutnali. Dany
Ahoj Dany, to mě moc těší! :) Jsem ráda, že vám chutnala. <3