Líná hovězí pholévka
Líná hovězí pholévka
Jana Králiková - 'ZÁSADNĚ' ZDRAVĚ Polévky  

Líná hovězí pholévka

číst dál

Neobsahuje

4 porce
15 minut příprava + 10-13 hodin postup
Jednoduchý Jednoduchý

Rozhodla jsem se, že vám sem budu přidávat i recepty, který vám rychle sepisuju jen na Instagram anebo do Stories. Jsou vždycky „blbuvzdorný“, a mám pocit, že nepotřebujou delší rozbor. A je mi vlastně pak i líto, že se mě kolikrát na ně totiž zpětně ptáte a já si už nepamatuju, kdy a kde jsem je přidávala, a tak většinou mizí v hlubinách sociálních sítí… A to je vlastně škoda, no ne? Takže první z nich bude tenhle na pomalou, ale co do přípravy velmi rychle nachystanou hovězí pohlívku. 

Tak tohle je přesně to, co jsem dneska potřebovala! Nevím, jak vy, ale já v tomhle počasí dostávám chuť výhradně na teplý, výživný a jednoduchý polívky. A taky vytahuju pomalej hrnec, kterej mi to celý pěkně usnadňuje. Znáte ho? Používáte? Pokud ne, nevadí, recept můžete připravit i v běžným hrnci s pokličkou. A pokud ano, snad vám tahle moje varinata přinese alespoň novou inspiraci na snadnou hovězí pholívku.

Speciálně na vývary je pomalej hrnec totálně boží, ale Phở jsem v něm dneska dělala poprvý.

Ptali jste se mě na sítích, jakej typ pomalýho hrnce mám. Tak já už tři roky používám Crock pot SCCPBPP605. Dostala jsem ho od muže k narozeninám a nemůžu si ho vynachválit.

Ve Vietnamu by se mu dalo říkat Phở bò gân, protože jsem do něj kromě hovězích žeber dala i prorostlou kližku, ale vzhledem k tomu, že jsem to všechno naházela do jednoho hrnce a nechala táhnout 13,5 hodiny všechno dohro, pochybuju, že by se nenašel někdo, kdo by měl k terminologii opravdový pholívky výhrady. A tak tomu budu říkat „líná hovězí pholívka“, jo? Tak jo.

View this post on Instagram

NOVÝ RECEPT Tak tohle je přesně to, co jsem dneska potřebovala!🥰🍲🇻🇳 Nevím, jak vy, ale já v tomhle počasí dostávám chuť výhradně na teplý, výživný a jednoduchý polívky. A taky vytahuju pomalej hrnec, kterej mi to celý pěkně usnadňuje.🤩 Speciálně na vývary je totálně boží, ale Phở jsem v něm dneska dělala poprvý. Ve Vietnamu by se mu dalo říkat Phở bò gân, protože jsem do něj kromě hovězích žeber dala i prorostlou kližku, ale vzhledem k tomu, že jsem to všechno naházela do jednoho hrnce a nechala táhnout 13,5 hodiny všechno dohro, pochybuju, že by se nenašel někdo, kdo by měl k terminologii opravdový pholívky výhrady.😅 A tak tomu budu říkat "líná hovězí pholívka", jo? Tak jo.😁 Každopádně libový hovězí na tohle obecně nebrat. Maso by bylo po tolika hodinách vaření bez chuti a totálně rozvařený. Chce to kližku nebo líčka, prostě něco prorostlýho. Jinak je to hodně velká paráda, kterou připravíte za 15 minut a pak necháte svýmu osudu přes noc, samozřejmě do chvíle obrání masa a uvaření nudlí, což zabere ale taky jenom chvilinku…😉 Tak to kdyžtak zkuste! Je to zase takovej volnej Vietnam po mým, ale věřím, že nebudete litovat. Z uvedenýho množství byly fakt pěkný 4 porce, resp. 1,25 l silnýho, voňavýho hovězího vývaru + další suroviny. Ale koukněte do Stories, tam celej postup receptu uvidíte “live”!😘 Líná hovězí pholívka: 2 cibule větší špalík zázvoru (asi 10 cm dlouhý, 3 cm široký) 2 ks citr. trávy 2 badyány 10 cm smotek skořice pravé (c. verum) 1 lžíce koriandrových semínek 3 tobolky zeleného kardamomu 730 g hovězích žeber 420 g hovězí kližky 1/3 (asi 15 cm) bílé ředkve (1 chilli paprička ptačí oko) 1 lžíce hrubozrnné soli 1/2 lžíce třtinového cukru 1 lžíce rybí omáčky 30-40 ml limetové šťávy Postup: Cibuli odstraňte špinavou a opadavou část slupky, ale celou ji neloupejte, zvýrazní vám chuť i barvu vývaru. Rozpulte napříč. Rozřízněte oloupaný zázvor a řeznými stranami vše opečte na sucho na pánvi do karamelova. Pak opečte stejně na sucho a do voňava koření. Maso omyjte pod vlažnou vodou, osušte a všechno dejte do (pomalého) hrnce, spolu s oloupanou a na čtvrtky nakrájenou ředkví, případně chilli. Pokračování v komentáři.❤️ #linapholivka #phobo #zasadnezdrave

A post shared by Jája 🐰 (@zasadnezdrave) on

Každopádně libový hovězí na tohle obecně nebrat. Maso by bylo po tolika hodinách vaření bez chuti a totálně rozvařený. Chce to kližku nebo líčka, prostě něco prorostlýho. Jinak je to hodně velká paráda, kterou připravíte za 15 minut a pak necháte svýmu osudu přes noc, samozřejmě do chvíle obrání masa a uvaření nudlí, což zabere ale taky jenom chvilinku…

Pomalý hrnec má tu výhodu, že vaří lehce pod 100°C, tu teplotu udržuje a hlavně na ni i pomalu “najíždí”, je to částečně šetrnější k surovinám a má to hlavně svoje specifika při biochemických procesech během vaření -> na dlouhé vaření a maso je to proto naprosto ideální.

Tak to kdyžtak zkuste! Je to zase takovej volnej Vietnam po mým, ale věřím, že nebudete litovat. Z uvedenýho množství byly fakt pěkný 4 porce, resp. 1,25 l silnýho, voňavýho hovězího vývaru + další suroviny.

Na silný hovězí vývar:

  • 2 cibule
  • větší špalík zázvoru (asi 10 cm dlouhý, 3 cm široký)
  • 2 ks citronové trávy
  • 2 badyány
  • 10 cm smotek skořice pravé (c. verum)
  • 1 lžíce koriandrových semínek
  • 3 tobolky zeleného kardamomu
  • 730 g hovězích žeber
  • 420 g hovězí kližky
  • 1/3 (asi 15 cm) bílé ředkve
  • 1 lžíce hrubozrnné mořské soli
  • 1/2 lžíce třtinového cukru
  • (1 chilli paprička ptačí oko)
  • 1 lžíce rybí omáčky
  • 30-40 ml limetové šťávy

Na dokončení:

  • rýžové ploché nudle Phở
  • 2 hrsti mungo výhonky
  • 2 jarní cibulky
  • 1 hrst čerstvého koriandru
  • 1 hrst čerstvé thajské bazalky
  • 4 lžíce smažené vietnamské cibulky
  • 4 lžíce pražených arašídů
  • (chilli, sriracha, hoisin omáčka)

1. Cibuli odstraňte špinavou a opadavou část slupky, ale celou ji neloupejte, zvýrazní vám chuť i barvu vývaru. Rozpulte napříč.

2. Rozřízněte oloupaný zázvor a řeznými stranami vše opečte na sucho na pánvi do karamelova.

3. Pak opečte stejně na sucho a do voňava koření.

4. Maso omyjte pod vlažnou vodou, osušte a všechno dejte do (pomalého) hrnce, spolu s oloupanou a na čtvrtky nakrájenou ředkví, případně rozkrojenou chilli papričku.

5. Zalijte 2 l vody, přidejte sůl a cukr. Táhněte 10-13,5 hodiny na 2. stupeň (v pomalém hrnci nepřesáhne teplota 100°C). Pak vývar zceďte do běžného hrnce.

6. Ochuťte rybí omáčkou a citronovou šťávou podle vlastní chuti! Já ji totiž ráda třeba víc kyselou, než je asi běžný…

7. Oberte chutné maso z kostí a kusů kližky.

8. Nudle namočte do studené vody na alespoň 30 min, do změknutí. Pak vodu slijte a nudle uvařte v horkém vývaru -> dejte vývar vařit, ale jakmile začne bublat, hned vypněte plotýnku a nudle v něm “poválejte” a uvařte jen v horké vodě – tak dostanou chuť a zároveň se vám neslepí v chumel. Zabere to max. 1 minutu.

9. Do misky pak vložte uvařené voňavé nudle, na ně maso, výhonky, zelenou nať jarní cibulky (zešikma nakrájenou po asijsku), zalijte horkým vývarem, přidejte bylinky, případně chilli, smaženou cibulku, arašídy… a nechte si chutnat!

Jana Králiková - ZÁSADNĚ ZDRAVĚ

Pusto a prázdno. Bez vašich komentářů je tu strašně smutno...

Přidat konimentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Nejbližší akce Kde se můžeme potkat a poklábosit

Můj kalendář

Můj Instagram Jája frčí na Instáči, hlavně teda piští na stories

Nevěříte? Instakuk!

NEJ recepty Co mě nejvíc ba

Ahoj, jmenuju se Jana. Jsem hodná. Nutriční gastronomka.

NEJ z bloguCo mě nejvíc... taky ba

Zásadně zdravě – Jana Králiková

Zásadně zdravě O jídle. O zdravém těle. O zdravém rozumu. A taky o životním stylu, který vás bude bavit.

Tady máte dort. Dortem nic nezkazíš. Říkali.

Zásadně zdravě – Jana Králiková
Zásadně zdravě – Jana Králiková

Děkuju. Že jste to se mnou došmrdlali až sem.

Zásadně zdravě – Jana Králiková
Vietnam s Jájou - od 6. do 16. března 2019 Do Vietnamu!
Kuchařka Gastrokroužku - Spojilo nás jídlo Kuchařka tady!
Food blog roku - Hlasujte tady! Hlasujte tady!
Gyro output