Líná hovězí pholévka
Líná hovězí pholévka
Jana Králiková - 'ZÁSADNĚ' ZDRAVĚ Polévky  

Líná hovězí pholévka

číst dál

Neobsahuje

4 porce
15 minut příprava + 10-13 hodin postup
Jednoduchý Jednoduchý

Rozhodla jsem se, že vám sem budu přidávat i recepty, který vám rychle sepisuju jen na Instagram anebo do Stories. Jsou vždycky „blbuvzdorný“, a mám pocit, že nepotřebujou delší rozbor. A je mi vlastně pak i líto, že se mě kolikrát na ně totiž zpětně ptáte a já si už nepamatuju, kdy a kde jsem je přidávala, a tak většinou mizí v hlubinách sociálních sítí… A to je vlastně škoda, no ne? Takže první z nich bude tenhle na pomalou, ale co do přípravy velmi rychle nachystanou hovězí pohlívku. 

Tak tohle je přesně to, co jsem dneska potřebovala! Nevím, jak vy, ale já v tomhle počasí dostávám chuť výhradně na teplý, výživný a jednoduchý polívky. A taky vytahuju pomalej hrnec, kterej mi to celý pěkně usnadňuje. Znáte ho? Používáte? Pokud ne, nevadí, recept můžete připravit i v běžným hrnci s pokličkou. A pokud ano, snad vám tahle moje varinata přinese alespoň novou inspiraci na snadnou hovězí pholívku.

Speciálně na vývary je pomalej hrnec totálně boží, ale Phở jsem v něm dneska dělala poprvý.

Ptali jste se mě na sítích, jakej typ pomalýho hrnce mám. Tak já už tři roky používám Crock pot SCCPBPP605. Dostala jsem ho od muže k narozeninám a nemůžu si ho vynachválit.

Ve Vietnamu by se mu dalo říkat Phở bò gân, protože jsem do něj kromě hovězích žeber dala i prorostlou kližku, ale vzhledem k tomu, že jsem to všechno naházela do jednoho hrnce a nechala táhnout 13,5 hodiny všechno dohro, pochybuju, že by se nenašel někdo, kdo by měl k terminologii opravdový pholívky výhrady. A tak tomu budu říkat „líná hovězí pholívka“, jo? Tak jo.

View this post on Instagram

NOVÝ RECEPT Tak tohle je přesně to, co jsem dneska potřebovala!🥰🍲🇻🇳 Nevím, jak vy, ale já v tomhle počasí dostávám chuť výhradně na teplý, výživný a jednoduchý polívky. A taky vytahuju pomalej hrnec, kterej mi to celý pěkně usnadňuje.🤩 Speciálně na vývary je totálně boží, ale Phở jsem v něm dneska dělala poprvý. Ve Vietnamu by se mu dalo říkat Phở bò gân, protože jsem do něj kromě hovězích žeber dala i prorostlou kližku, ale vzhledem k tomu, že jsem to všechno naházela do jednoho hrnce a nechala táhnout 13,5 hodiny všechno dohro, pochybuju, že by se nenašel někdo, kdo by měl k terminologii opravdový pholívky výhrady.😅 A tak tomu budu říkat "líná hovězí pholívka", jo? Tak jo.😁 Každopádně libový hovězí na tohle obecně nebrat. Maso by bylo po tolika hodinách vaření bez chuti a totálně rozvařený. Chce to kližku nebo líčka, prostě něco prorostlýho. Jinak je to hodně velká paráda, kterou připravíte za 15 minut a pak necháte svýmu osudu přes noc, samozřejmě do chvíle obrání masa a uvaření nudlí, což zabere ale taky jenom chvilinku…😉 Tak to kdyžtak zkuste! Je to zase takovej volnej Vietnam po mým, ale věřím, že nebudete litovat. Z uvedenýho množství byly fakt pěkný 4 porce, resp. 1,25 l silnýho, voňavýho hovězího vývaru + další suroviny. Ale koukněte do Stories, tam celej postup receptu uvidíte “live”!😘 Líná hovězí pholívka: 2 cibule větší špalík zázvoru (asi 10 cm dlouhý, 3 cm široký) 2 ks citr. trávy 2 badyány 10 cm smotek skořice pravé (c. verum) 1 lžíce koriandrových semínek 3 tobolky zeleného kardamomu 730 g hovězích žeber 420 g hovězí kližky 1/3 (asi 15 cm) bílé ředkve (1 chilli paprička ptačí oko) 1 lžíce hrubozrnné soli 1/2 lžíce třtinového cukru 1 lžíce rybí omáčky 30-40 ml limetové šťávy Postup: Cibuli odstraňte špinavou a opadavou část slupky, ale celou ji neloupejte, zvýrazní vám chuť i barvu vývaru. Rozpulte napříč. Rozřízněte oloupaný zázvor a řeznými stranami vše opečte na sucho na pánvi do karamelova. Pak opečte stejně na sucho a do voňava koření. Maso omyjte pod vlažnou vodou, osušte a všechno dejte do (pomalého) hrnce, spolu s oloupanou a na čtvrtky nakrájenou ředkví, případně chilli. Pokračování v komentáři.❤️ #linapholivka #phobo #zasadnezdrave

A post shared by Jája 🐰 (@zasadnezdrave) on

Každopádně libový hovězí na tohle obecně nebrat. Maso by bylo po tolika hodinách vaření bez chuti a totálně rozvařený. Chce to kližku nebo líčka, prostě něco prorostlýho. Jinak je to hodně velká paráda, kterou připravíte za 15 minut a pak necháte svýmu osudu přes noc, samozřejmě do chvíle obrání masa a uvaření nudlí, což zabere ale taky jenom chvilinku…

Pomalý hrnec má tu výhodu, že vaří lehce pod 100°C, tu teplotu udržuje a hlavně na ni i pomalu “najíždí”, je to částečně šetrnější k surovinám a má to hlavně svoje specifika při biochemických procesech během vaření -> na dlouhé vaření a maso je to proto naprosto ideální.

Tak to kdyžtak zkuste! Je to zase takovej volnej Vietnam po mým, ale věřím, že nebudete litovat. Z uvedenýho množství byly fakt pěkný 4 porce, resp. 1,25 l silnýho, voňavýho hovězího vývaru + další suroviny.

Na silný hovězí vývar:

  • 2 cibule
  • větší špalík zázvoru (asi 10 cm dlouhý, 3 cm široký)
  • 2 ks citronové trávy
  • 2 badyány
  • 10 cm smotek skořice pravé (c. verum)
  • 1 lžíce koriandrových semínek
  • 3 tobolky zeleného kardamomu
  • 730 g hovězích žeber
  • 420 g hovězí kližky
  • 1/3 (asi 15 cm) bílé ředkve
  • 1 lžíce hrubozrnné mořské soli
  • 1/2 lžíce třtinového cukru
  • (1 chilli paprička ptačí oko)
  • 1 lžíce rybí omáčky
  • 30-40 ml limetové šťávy

Na dokončení:

  • rýžové ploché nudle Phở
  • 2 hrsti mungo výhonky
  • 2 jarní cibulky
  • 1 hrst čerstvého koriandru
  • 1 hrst čerstvé thajské bazalky
  • 4 lžíce smažené vietnamské cibulky
  • 4 lžíce pražených arašídů
  • (chilli, sriracha, hoisin omáčka)

1. Cibuli odstraňte špinavou a opadavou část slupky, ale celou ji neloupejte, zvýrazní vám chuť i barvu vývaru. Rozpulte napříč.

2. Rozřízněte oloupaný zázvor a řeznými stranami vše opečte na sucho na pánvi do karamelova.

3. Pak opečte stejně na sucho a do voňava koření.

4. Maso omyjte pod vlažnou vodou, osušte a všechno dejte do (pomalého) hrnce, spolu s oloupanou a na čtvrtky nakrájenou ředkví, případně rozkrojenou chilli papričku.

5. Zalijte 2 l vody, přidejte sůl a cukr. Táhněte 10-13,5 hodiny na 2. stupeň (v pomalém hrnci nepřesáhne teplota 100°C). Pak vývar zceďte do běžného hrnce.

6. Ochuťte rybí omáčkou a citronovou šťávou podle vlastní chuti! Já ji totiž ráda třeba víc kyselou, než je asi běžný…

7. Oberte chutné maso z kostí a kusů kližky.

8. Nudle namočte do studené vody na alespoň 30 min, do změknutí. Pak vodu slijte a nudle uvařte v horkém vývaru -> dejte vývar vařit, ale jakmile začne bublat, hned vypněte plotýnku a nudle v něm “poválejte” a uvařte jen v horké vodě – tak dostanou chuť a zároveň se vám neslepí v chumel. Zabere to max. 1 minutu.

9. Do misky pak vložte uvařené voňavé nudle, na ně maso, výhonky, zelenou nať jarní cibulky (zešikma nakrájenou po asijsku), zalijte horkým vývarem, přidejte bylinky, případně chilli, smaženou cibulku, arašídy… a nechte si chutnat!

Jana Králiková - ZÁSADNĚ ZDRAVĚ

Pusto a prázdno. Bez vašich komentářů je tu strašně smutno...

Přidat konimentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Můj Instagram Jája frčí na Instáči, hlavně teda piští na stories

Nevěříte? Instakuk!

NEJ recepty Co mě nejvíc ba

Ahoj, jmenuju se Jana. Jsem hodná. Nutriční gastronomka.

NEJ z bloguCo mě nejvíc... taky ba

Zásadně zdravě – Jana Králiková

Zásadně zdravě O jídle. O zdravém těle. O zdravém rozumu. A taky o životním stylu, který vás bude bavit.

Tady máte dort. Dortem nic nezkazíš. Říkali.

Zásadně zdravě – Jana Králiková
Zásadně zdravě – Jana Králiková

Děkuju. Že jste to se mnou došmrdlali až sem.

Zásadně zdravě – Jana Králiková
Vietnam s Jájou - od 6. do 16. března 2019 Do Vietnamu!
Kuchařka Gastrokroužku - Spojilo nás jídlo Kuchařka tady!
Food blog roku - Hlasujte tady! Hlasujte tady!
Gyro output