Základní drůbeží „imunitní“ vývar
Základní drůbeží „imunitní“ vývar
Jana Králiková - 'ZÁSADNĚ' ZDRAVĚ Polévky  

Základní drůbeží „imunitní“ vývar

číst dál

Hodí se pro

Neobsahuje

1,2 litru
15 minut příprava + 1,5-8 hodin postup
Jednoduchý Jednoduchý

Co jíte, když na vás něco leze, anebo jste nemocný? Baštíte pomeranče, mandarinky, pijete (šípkový) čaj s medem a citronem… a ládujete se tak především vitamínem C? Pokud vám to chutná a nemáte z toho kopřivku, je to určitě moc fajn. Ale co takový pořádný a poctivý, světlý (ideálně maso-kostní) vývar? Ten vás totiž zaručeně postaví na nohy!

Určitě už jste slyšeli o terapeutickém protokolu GAPS, který vychází ze specifický (nízko)sacharidový diety (SCD), a tak narozdíl od sladkého ovoce hojí organismus (především teda střevo, kde sídlí právě naše imunita, kterou v nemoci potřebujeme maximálně podpořit) vydatným vývarem se zeleninou.

https://www.instagram.com/p/B8gIOmKHRLe/

A to se při chřipkový epidemii vážně dost hodí, hm? Navíc si ho zvládnete založit úplně v pohodě i sami, a to i přes to, že máte „rýmičku“ a většinu času strávíte (a měli byste!) ležením v posteli.

Pokud se chcete dozvědět víc o prevenci zdraví i o „imunitním“ vývaru, přečtěte si článek z naší zdravý domácí lékárny.

Suroviny:

(všechny ingredience ideálně v bio/farmářské kvalitě)

  • 1 lžíce přepuštěného másla
  • 3 mrkve
  • 1 cibuli
  • 2 česneky
  • 3 cm čerstvého zázvoru
  • 3 cm čerstvé kurkumy/1 lžičku sušené
  • 3 bobkové listy
  • 4 kuličky nového koření
  • 5 kuliček černého pepře
  • 1 celý kuřecí skelet
  • 2 křidýlka
  • sůl
  • 1-2 lžíce jablečného octa

Příprava:

1. Pokud nemáte zeleninu v bio kvalitě, všechnu ji oloupejte, a potom nakrájejte na kousky, cibuli a česnek stačí překrojit na půl, zázvor s kurkumou oloupejte vždy a rozkrojte podélně.

Postup:

1. Na lžíci přepuštěného másla zlehka orestujte zeleninu a přidejte koření.

2. Vše zalijte asi 1,5 l vody.

TIP: Během vaření můžete přilévat, pokud bude potřeba.

3. Přidejte kuřecí skelet a křídla, jemně ochuťte solí a přilijte jablečný ocet.

TIP: Jablečný ocet nebude ve vývaru cítit, ale vytáhne z kostí potřebné minerály.

4. Vařte na mírném stupni asi hodinu až hodinu a půl/dvě (záleží na teplotě).

TIP: Pokud máte pomalý hrnec, klidně táhněte až hodin 6, 7, 8… nebo přes noc.

5. Vývar zceďte a popíjejte jen tak namísto čaje anebo s čerstvě a krátce povařenou zeleninou: já mám ráda mrkev, růžičkovou kapustu, pastyňák… Já jím teda i klidně tu vyvařenou ve vývaru, i když už je passé a zbyla z ní jen hmota s vlákninou. Je mi prostě líto ji vyhazovat.

Jana Králiková - ZÁSADNĚ ZDRAVĚ

Probíhá tu diskuze! Píšeme si k tématu, mimo něj, cokoliv :)

  1. To zní moc výborně! Miluji vývary a mé děti taky. Navíc jsme si vědomi, že je teď velmi potřeba posilovat imunitu. Venku je zima a ještě řádí korona. Snažím se doma vařit co nejvíce „Vitamínové bomby“, ale pro jistotu dokupuji ještě Vitamín C. ten nejčastěji objednávám tady: https://www.senzamedical.cz/senza-vitamin-c-250ml-lipozomalni-vitamin-c/. Vitamín C, je totiž podle mě základ. Polévku podle Vás moc ráda vyzkouším.

Přidat konimentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Kurzy vaření Přidejte se!

Můj Instagram Jája frčí na Instáči, hlavně teda piští na stories

Ahoj, jmenuju se Jana. Jsem hodná. Nutriční gastronomka.

Zásadně zdravě – Jana Králiková

Zásadně zdravě O jídle. O zdravém těle. O zdravém rozumu. A taky o životním stylu, který vás bude bavit.

Tady máte dort. Dortem nic nezkazíš. Říkali.

Zásadně zdravě – Jana Králiková
Zásadně zdravě – Jana Králiková

Děkuju. Že jste to se mnou došmrdlali až sem.

Zásadně zdravě – Jana Králiková
Vietnam s Jájou - od 6. do 16. března 2019 Do Vietnamu!
Kuchařka Gastrokroužku - Spojilo nás jídlo Kuchařka tady!
Food blog roku - Hlasujte tady! Hlasujte tady!