Základní drůbeží „imunitní“ vývar
Základní drůbeží „imunitní“ vývar
Jana Králiková - 'ZÁSADNĚ' ZDRAVĚ Polévky  

Základní drůbeží „imunitní“ vývar

číst dál

Hodí se pro

Neobsahuje

1,2 litru
15 minut příprava + 1,5-8 hodin postup
Jednoduchý Jednoduchý

Co jíte, když na vás něco leze, anebo jste nemocný? Baštíte pomeranče, mandarinky, pijete (šípkový) čaj s medem a citronem… a ládujete se tak především vitamínem C? Pokud vám to chutná a nemáte z toho kopřivku, je to určitě moc fajn. Ale co takový pořádný a poctivý, světlý (ideálně maso-kostní) vývar? Ten vás totiž zaručeně postaví na nohy!

Určitě už jste slyšeli o terapeutickém protokolu GAPS, který vychází ze specifický (nízko)sacharidový diety (SCD), a tak narozdíl od sladkého ovoce hojí organismus (především teda střevo, kde sídlí právě naše imunita, kterou v nemoci potřebujeme maximálně podpořit) vydatným vývarem se zeleninou.

View this post on Instagram

NOVÝ RECEPT Původně jsem vám sem chtěla dát inspiraci na něco sladkýho, když bude zítra ten Valentýn. Ale Janinka @cukrfree.cz mě předběhla, tak to máte jen ve Stories, ať nejsem tak okatě trapná.🙄😅 Takže jsem si řekla, že když už něco, ať to stojí za to. A tak tu máte vývar!😆 I s receptem. A povídání o něm, který se vztahuje ke článku o prevenci, nachlazení a rýmě a naší zdravý domácí lékárně, kterej dopisuju 😊. ~ Co jíte, když na vás něco leze, anebo jste nemocný? Baštíte pomeranče, mandarinky, pijete (šípkovej) čaj s medem a citronem… a ládujete se tak především vitamínem C? Pokud vám to chutná a nemáte z toho kopřivku, je to určitě moc fajn. Ale co takovej pořádnej a poctivej, světlej (ideálně maso-kostní) vývar?🍲👌🏼Ten vás totiž zaručeně postaví na nohy! ~ Určitě už jste slyšeli o terapeutickým protokolu GAPS, který vychází ze specifický (nízko)sacharidový diety (SCD), a tak narozdíl od sladkýho ovoce hojí organismus (především teda střevo, kde sídlí právě naše imunita 🥳🦠👊🏼, kterou v nemoci potřebujeme maximálně podpořit) vydatným vývarem se zeleninou. A to se při chřipkový epidemii vážně dost hodí, hm? Navíc si ho zvládnete založit úplně v pohodě i sami, a to i přes to, že máte "rýmičku" a většinu času strávíte (a měli byste!) ležením v posteli.😉 Víc pak najdete ve článku… ~ Základní drůběží vývar na posílení imunity: (všechny ingredience ideálně v bio/farmářské kvalitě) 1 lžíce přepuštěného másla 3 mrkve 1 cibuli 2 česneky 3 cm čerstvého zázvoru 3 cm čerstvé kurkumy 3 bobkové listy 4 kuličky nového koření 5 kuliček pepře 1 celý kuřecí skelet 2 křidýlka sůl 1-2 lžíce jablečného octa ~ Postup: 1. Pokud nemáte zeleninu v bio kvalitě, všechnu ji oloupejte, a potom nakrájejte na kousky, cibuli a česnek stačí překrojit na půl, zázvor s kurkumou oloupejte vždy a rozkrojte podélně. 2. Na lžíci @ghicko zlehka orestujte zeleninu, přidejte koření, vše zalijte asi 1,5 l vody (během vaření můžete přilévat, pokud bude potřeba), přidejte kuřecí skelet a křídla, jemně ochuťte solí a přilijte jablečný ocet (ten nebude ve vývaru cítit, ale vytáhne z kostí potřebné minerály)… Pokračování v komentáři.⬇️

A post shared by Jája 🐰 (@zasadnezdrave) on

A to se při chřipkový epidemii vážně dost hodí, hm? Navíc si ho zvládnete založit úplně v pohodě i sami, a to i přes to, že máte „rýmičku“ a většinu času strávíte (a měli byste!) ležením v posteli.

Pokud se chcete dozvědět víc o prevenci zdraví i o „imunitním“ vývaru, přečtěte si článek z naší zdravý domácí lékárny.

Suroviny:

(všechny ingredience ideálně v bio/farmářské kvalitě)

  • 1 lžíce přepuštěného másla
  • 3 mrkve
  • 1 cibuli
  • 2 česneky
  • 3 cm čerstvého zázvoru
  • 3 cm čerstvé kurkumy/1 lžičku sušené
  • 3 bobkové listy
  • 4 kuličky nového koření
  • 5 kuliček černého pepře
  • 1 celý kuřecí skelet
  • 2 křidýlka
  • sůl
  • 1-2 lžíce jablečného octa

Příprava:

1. Pokud nemáte zeleninu v bio kvalitě, všechnu ji oloupejte, a potom nakrájejte na kousky, cibuli a česnek stačí překrojit na půl, zázvor s kurkumou oloupejte vždy a rozkrojte podélně.

Postup:

1. Na lžíci přepuštěného másla zlehka orestujte zeleninu a přidejte koření.

2. Vše zalijte asi 1,5 l vody.

TIP: Během vaření můžete přilévat, pokud bude potřeba.

3. Přidejte kuřecí skelet a křídla, jemně ochuťte solí a přilijte jablečný ocet.

TIP: Jablečný ocet nebude ve vývaru cítit, ale vytáhne z kostí potřebné minerály.

4. Vařte na mírném stupni asi hodinu až hodinu a půl/dvě (záleží na teplotě).

TIP: Pokud máte pomalý hrnec, klidně táhněte až hodin 6, 7, 8… nebo přes noc.

5. Vývar zceďte a popíjejte jen tak namísto čaje anebo s čerstvě a krátce povařenou zeleninou: já mám ráda mrkev, růžičkovou kapustu, pastyňák… Já jím teda i klidně tu vyvařenou ve vývaru, i když už je passé a zbyla z ní jen hmota s vlákninou. Je mi prostě líto ji vyhazovat.

Jana Králiková - ZÁSADNĚ ZDRAVĚ

Pusto a prázdno. Bez vašich komentářů je tu strašně smutno...

Přidat konimentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Můj Instagram Jája frčí na Instáči, hlavně teda piští na stories

Nevěříte? Instakuk!

NEJ recepty Co mě nejvíc ba

Ahoj, jmenuju se Jana. Jsem hodná. Nutriční gastronomka.

NEJ z bloguCo mě nejvíc... taky ba

Zásadně zdravě – Jana Králiková

Zásadně zdravě O jídle. O zdravém těle. O zdravém rozumu. A taky o životním stylu, který vás bude bavit.

Tady máte dort. Dortem nic nezkazíš. Říkali.

Zásadně zdravě – Jana Králiková
Zásadně zdravě – Jana Králiková

Děkuju. Že jste to se mnou došmrdlali až sem.

Zásadně zdravě – Jana Králiková
Vietnam s Jájou - od 6. do 16. března 2019 Do Vietnamu!
Kuchařka Gastrokroužku - Spojilo nás jídlo Kuchařka tady!
Food blog roku - Hlasujte tady! Hlasujte tady!
Gyro output