Co jíte, když na vás něco leze, anebo jste nemocný? Baštíte pomeranče, mandarinky, pijete (šípkový) čaj s medem a citronem… a ládujete se tak především vitamínem C? Pokud vám to chutná a nemáte z toho kopřivku, je to určitě moc fajn. Ale co takový pořádný a poctivý, světlý (ideálně maso-kostní) vývar? Ten vás totiž zaručeně postaví na nohy!
Určitě už jste slyšeli o terapeutickém protokolu GAPS, který vychází ze specifický (nízko)sacharidový diety (SCD), a tak narozdíl od sladkého ovoce hojí organismus (především teda střevo, kde sídlí právě naše imunita, kterou v nemoci potřebujeme maximálně podpořit) vydatným vývarem se zeleninou.
https://www.instagram.com/p/B8gIOmKHRLe/
A to se při chřipkový epidemii vážně dost hodí, hm? Navíc si ho zvládnete založit úplně v pohodě i sami, a to i přes to, že máte „rýmičku“ a většinu času strávíte (a měli byste!) ležením v posteli.
Pokud se chcete dozvědět víc o prevenci zdraví i o „imunitním“ vývaru, přečtěte si článek z naší zdravý domácí lékárny.
Nejlepší funkční kosmetika v Česku. V korejským stylu!
Pro inspiraci semDárek k nákupu nad 2 400 Kč v hodnotě 1 200 Kč
zadejte v košíku kód
DAREKODJAJI
A získáte cestovní kosmetickou sadu ZDARMA
Jak na to? Vyberte si produkt/y v minimální hodnotě 2 400 Kč, přihoďte k nim do košíku mini set GPC, zadejte kód: DAREKODJAJI, díky kterému se vám pak automaticky cena mini setu odečte od celé objednávky a vy ho tak získáte zdarma jako dárek.
(všechny ingredience ideálně v bio/farmářské kvalitě)
1. Pokud nemáte zeleninu v bio kvalitě, všechnu ji oloupejte, a potom nakrájejte na kousky, cibuli a česnek stačí překrojit na půl, zázvor s kurkumou oloupejte vždy a rozkrojte podélně.
1. Na lžíci přepuštěného másla zlehka orestujte zeleninu a přidejte koření.
2. Vše zalijte asi 1,5 l vody.
TIP: Během vaření můžete přilévat, pokud bude potřeba.
3. Přidejte kuřecí skelet a křídla, jemně ochuťte solí a přilijte jablečný ocet.
TIP: Jablečný ocet nebude ve vývaru cítit, ale vytáhne z kostí potřebné minerály.
4. Vařte na mírném stupni asi hodinu až hodinu a půl/dvě (záleží na teplotě).
TIP: Pokud máte pomalý hrnec, klidně táhněte až hodin 6, 7, 8… nebo přes noc.
5. Vývar zceďte a popíjejte jen tak namísto čaje anebo s čerstvě a krátce povařenou zeleninou: já mám ráda mrkev, růžičkovou kapustu, pastyňák… Já jím teda i klidně tu vyvařenou ve vývaru, i když už je passé a zbyla z ní jen hmota s vlákninou. Je mi prostě líto ji vyhazovat.
To zní moc výborně! Miluji vývary a mé děti taky. Navíc jsme si vědomi, že je teď velmi potřeba posilovat imunitu. Venku je zima a ještě řádí korona. Snažím se doma vařit co nejvíce „Vitamínové bomby“, ale pro jistotu dokupuji ještě Vitamín C. ten nejčastěji objednávám tady: https://www.senzamedical.cz/senza-vitamin-c-250ml-lipozomalni-vitamin-c/. Vitamín C, je totiž podle mě základ. Polévku podle Vás moc ráda vyzkouším.