Poprvé jsem o něm slyšela i ochutnala ho v Indii. A jak už to tak bývá, každá rodina má svůj tradiční, zaručený recept, který se dědí z generace na generaci. Proto se chci s váma dneska podělit o ten svůj, který vychází z několika tradičních postupů, a zároveň odráží moje chutě i představy.
Jeho hlavní složkou je kurkuma a mléko. Jestli použijete kurkumu čerstvou nebo sušenou a mléko živočišné nebo rostlinné je jen na vás. I v Indii se Haldi doodh pije se sušeným anebo čerstvým kořením. Já mám radši verzi s kurkumou čerstvou (v bio kvalitě ji kupuju třeba v CountryLifu), protože báječně a o dost víc voní. Ale když není, tak taková kvalitní bio sušená kurkuma je skvělá alternativa. Stejně tak jsem se setkala s recepty, obsahující jen a pouze kurkumu a mléko anebo s kombinacemi, které se skládaly až z patnácti ingrediencí.
Já jsem ze zkušenosti zaparkovala tak nějak uprostřed. V receptu jsem zkombinovala svoje poznatky z Indie, Ayurvédy, a tak nějak lidský přístup, který člověka omezí jen minimálně, takže vás nepoženu na Dálný východ pro muší křidýlka… :)
Kouzelný piperin? Možná jste se setkali s informací, že by se kurkuma měla konzumovat výhradně s (černým) pepřem, protože jinak jsou její účinky prakticky nicotný. No. Ano i ne. :) Víc se můžete dozvědět ve článku z naší zdravé domácí lékárny tuhle v odkazu.
Častěji dělám zlaté mléko v rostlinné variantě, protože mi při nachlazení obecně nedělá vždycky dobře mléčná bílkovina (viz. níže). Jako základ používám rýžové mléko, které občas míchám s mlékem kokosovým (podle chuti), většinou v poměru 2:1. To prohřeju v rendlíčku a bokem si nakrájím a smíchám koření: (ideálně čerstvou) kurkumu a zázvor, hřebíček, černý pepř, zelený kardamom a skořici pravou.
Na závěr do zlatýho moku přidávám ráda ghíčko (přepuštěné máslo), jednak proto, že kurkumin je rozpustný v tucích (a napomáhá tedy jeho vstřebávání) a druhak, a to především proto, že je to s ním vážně vynikající! :) Pokud byste toužili zachovat recept v rostlinné variantě, použijte třeba kokosový olej. Sladím podle chuti případně medem, jakmile trošku vychladne, kvůli vitamínům, enzymům apod.
Doplňky stravy, kvalitní produkty pro zdraví i do kuchyně. To chceš!
Pro inspiraci semMám pro vás slevu 5% při objednání na fabini.cz!
zadejte v košíku můj slevový kód
JAJA5
1. Oloupejte a nakrájejte si kurkumu a zázvor na drobno nebo tenké plátky.
2. Smíchejte zbytek koření.
1. Svařte mléko a přidejte veškeré koření. Mírně prohřívejte, nevařte asi 5 minut.
TIP: Použít můžete jakékoliv mléko: živočišné/rostlinné nebo různé kombinace, které vám chutnají. Já mám ráda třeba 300 ml rýžového mléka + 100 ml kokosového/2 porce, skvělé je i ovesné apod.
2. Zlaté mléko sceďte, dochuťte pepřem, přepuštěným máslem a případně oslaďte medem.
TIP: Více o účincích piperinu a kurkuminu se dozvíte ve článku o naší zdravé domácí lékárně.
Pusto a prázdno. Bez vašich komentářů je tu strašně smutno...