Haldi (ka) doodh neboli kurkumové mléko „Golden milk“
Haldi (ka) doodh neboli kurkumové mléko „Golden milk“
Jana Králiková - 'ZÁSADNĚ' ZDRAVĚ Drinky  

Haldi (ka) doodh neboli kurkumové mléko „Golden milk“

číst dál

Hodí se pro

Neobsahuje

2 hrnky
5 minut příprava + 5 minut postup
Jednoduchý Jednoduchý

Poprvé jsem o něm slyšela i ochutnala ho v Indii. A jak už to tak bývá, každá rodina má svůj tradiční, zaručený recept, který se dědí z generace na generaci. Proto se chci s váma dneska podělit o ten svůj, který vychází z několika tradičních postupů, a zároveň odráží moje chutě i představy.

Jeho hlavní složkou je kurkuma a mléko. Jestli použijete kurkumu čerstvou nebo sušenou a mléko živočišné nebo rostlinné je jen na vás. I v Indii se Haldi doodh pije se sušeným anebo čerstvým kořením. Já mám radši verzi s kurkumou čerstvou (v bio kvalitě ji kupuju třeba v CountryLifu), protože báječně a o dost víc voní. Ale když není, tak taková kvalitní bio sušená kurkuma je skvělá alternativa. Stejně tak jsem se setkala s recepty, obsahující jen a pouze kurkumu a mléko anebo s kombinacemi, které se skládaly až z patnácti ingrediencí.

Já jsem ze zkušenosti zaparkovala tak nějak uprostřed. V receptu jsem zkombinovala svoje poznatky z Indie, Ayurvédy, a tak nějak lidský přístup, který člověka omezí jen minimálně, takže vás nepoženu na Dálný východ pro muší křidýlka… :)

Kouzelný piperin? Možná jste se setkali s informací, že by se kurkuma měla konzumovat výhradně s (černým) pepřem, protože jinak jsou její účinky prakticky nicotný. No. Ano i ne. :) Víc se můžete dozvědět ve článku z naší zdravé domácí lékárny tuhle v odkazu.

Častěji dělám zlaté mléko v rostlinné variantě, protože mi při nachlazení obecně nedělá vždycky dobře mléčná bílkovina (viz. níže). Jako základ používám rýžové mléko, které občas míchám s mlékem kokosovým (podle chuti), většinou v poměru 2:1. To prohřeju v rendlíčku a bokem si nakrájím a smíchám koření: (ideálně čerstvou) kurkumu a zázvor, hřebíček, černý pepř, zelený kardamomskořici pravou. 

Na závěr do zlatýho moku přidávám ráda ghíčko (přepuštěné máslo), jednak proto, že kurkumin je rozpustný v tucích (a napomáhá tedy jeho vstřebávání) a druhak, a to především proto, že je to s ním vážně vynikající! :) Pokud byste toužili zachovat recept v rostlinné variantě, použijte třeba kokosový olej. Sladím podle chuti případně medem, jakmile trošku vychladne, kvůli vitamínům, enzymům apod.

Suroviny:

  • 10 g čerstvé kurkumy (nebo lžička sušené)
  • 8 g čerstvého zázvoru
  • 6 ks hřebíčků
  • 4 ks zeleného kardamomu
  • 1/2 lžičky skořice
  • 400 ml mléka
  • 1 lžička přepuštěného másla
  • černý pepř podle chuti
  • (med)

 

Příprava:

1. Oloupejte a nakrájejte si kurkumu a zázvor na drobno nebo tenké plátky.

2. Smíchejte zbytek koření.

Postup:

1. Svařte mléko a přidejte veškeré koření. Mírně prohřívejte, nevařte asi 5 minut.

TIP: Použít můžete jakékoliv mléko: živočišné/rostlinné nebo různé kombinace, které vám chutnají. Já mám ráda třeba 300 ml rýžového mléka + 100 ml kokosového/2 porce, skvělé je i ovesné apod.

2. Zlaté mléko sceďte, dochuťte pepřem, přepuštěným máslem a případně oslaďte medem.

TIP: Více o účincích piperinu a kurkuminu se dozvíte ve článku o naší zdravé domácí lékárně.

Jana Králiková - ZÁSADNĚ ZDRAVĚ

Pusto a prázdno. Bez vašich komentářů je tu strašně smutno...

Přidat konimentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Můj Instagram Jája frčí na Instáči, hlavně teda piští na stories

Ahoj, jmenuju se Jana. Jsem hodná. Nutriční gastronomka.

Zásadně zdravě – Jana Králiková

Zásadně zdravě O jídle. O zdravém těle. O zdravém rozumu. A taky o životním stylu, který vás bude bavit.

Tady máte dort. Dortem nic nezkazíš. Říkali.

Zásadně zdravě – Jana Králiková
Zásadně zdravě – Jana Králiková

Děkuju. Že jste to se mnou došmrdlali až sem.

Zásadně zdravě – Jana Králiková
Vietnam s Jájou - od 6. do 16. března 2019 Do Vietnamu!
Kuchařka Gastrokroužku - Spojilo nás jídlo Kuchařka tady!
Food blog roku - Hlasujte tady! Hlasujte tady!