Poprvé jsem o něm slyšela i ochutnala ho v Indii. A jak už to tak bývá, každá rodina má svůj tradiční, zaručený recept, který se dědí z generace na generaci. Proto se chci s váma dneska podělit o ten svůj, který vychází z několika tradičních postupů, a zároveň odráží moje chutě i představy.
Jeho hlavní složkou je kurkuma a mléko. Jestli použijete kurkumu čerstvou nebo sušenou a mléko živočišné nebo rostlinné je jen na vás. I v Indii se Haldi doodh pije se sušeným anebo čerstvým kořením. Já mám radši verzi s kurkumou čerstvou (v bio kvalitě ji kupuju třeba v CountryLifu), protože báječně a o dost víc voní. Ale když není, tak taková kvalitní bio sušená kurkuma je skvělá alternativa. Stejně tak jsem se setkala s recepty, obsahující jen a pouze kurkumu a mléko anebo s kombinacemi, které se skládaly až z patnácti ingrediencí.
Já jsem ze zkušenosti zaparkovala tak nějak uprostřed. V receptu jsem zkombinovala svoje poznatky z Indie, Ayurvédy, a tak nějak lidský přístup, který člověka omezí jen minimálně, takže vás nepoženu na Dálný východ pro muší křidýlka… :)
Kouzelný piperin? Možná jste se setkali s informací, že by se kurkuma měla konzumovat výhradně s (černým) pepřem, protože jinak jsou její účinky prakticky nicotný. No. Ano i ne. :) Víc se můžete dozvědět ve článku z naší zdravé domácí lékárny tuhle v odkazu.
Častěji dělám zlaté mléko v rostlinné variantě, protože mi při nachlazení obecně nedělá vždycky dobře mléčná bílkovina (viz. níže). Jako základ používám rýžové mléko, které občas míchám s mlékem kokosovým (podle chuti), většinou v poměru 2:1. To prohřeju v rendlíčku a bokem si nakrájím a smíchám koření: (ideálně čerstvou) kurkumu a zázvor, hřebíček, černý pepř, zelený kardamom a skořici pravou.
Na závěr do zlatýho moku přidávám ráda ghíčko (přepuštěné máslo), jednak proto, že kurkumin je rozpustný v tucích (a napomáhá tedy jeho vstřebávání) a druhak, a to především proto, že je to s ním vážně vynikající! :) Pokud byste toužili zachovat recept v rostlinné variantě, použijte třeba kokosový olej. Sladím podle chuti případně medem, jakmile trošku vychladne, kvůli vitamínům, enzymům apod.
Kdo ji neochutná, nepochopí. Kdo ji doma má, už nechce jinou.
Jako fakt.
Mám pro vás slevu 10% na moji milovanou sůl!
Na stránkách naturalmallorca.cz zadejte
v objednávce do políčka „slevový kupón“
JAJA10
1. Oloupejte a nakrájejte si kurkumu a zázvor na drobno nebo tenké plátky.
2. Smíchejte zbytek koření.
1. Svařte mléko a přidejte veškeré koření. Mírně prohřívejte, nevařte asi 5 minut.
TIP: Použít můžete jakékoliv mléko: živočišné/rostlinné nebo různé kombinace, které vám chutnají. Já mám ráda třeba 300 ml rýžového mléka + 100 ml kokosového/2 porce, skvělé je i ovesné apod.
2. Zlaté mléko sceďte, dochuťte pepřem, přepuštěným máslem a případně oslaďte medem.
TIP: Více o účincích piperinu a kurkuminu se dozvíte ve článku o naší zdravé domácí lékárně.
Pusto a prázdno. Bez vašich komentářů je tu strašně smutno...