Pun-č!
Pun-č!
Jana Králiková - 'ZÁSADNĚ' ZDRAVĚ Do 15 minut   Drinky  

Pun-č!

číst dál

Hodí se pro

Neobsahuje

2 skleničky
5 minut příprava + 2 minuty postup
Jednoduchý Jednoduchý

To je zase kravina, co? :D No, ale uznejte, že punč s asijským twistem si o takovej název prostě říká! Přijeli jsme na chalupu, zima jako v morně, tak jsme zatopili v krbu a já se potřebovala zahřát. I zevnitř. No, a tak vzniknul Pun-č!

Chce to jenom horkou vodu, ideálně domácí griotku – já nakládám kolik višní, tolik třešní, ba ne, kecám… :) Ale jenom trošku, hele:

 Kořeněný višňový likér podle Jáji

  • 1 kg višní (používám i klidně mimo sezónu mražený z Icelandu)
  • 1 l českého tradičního rumu (používám Božkov Originál)
  • 500 g třtinového cukru
  • 15 cm kousek smotané skořice pravé (Cinammomum zeylonicum)
  • 5 hřebíčků
  • trochu čerstvé kůry z bio pomeranče (oranžová část, stačí 1/3)

Višně promíchejte s cukrem. Dejte do velké sklenice, přidejte koření a čerstvou pomerančovou kůru a zalijte rumem. Nechte louhovat aspoň týden, ideálně měsíc a půl v suchu, chladu a temnu.

A pak budete potřebovat kvalitní čaj (třeba s tímhle mým oblíbeným žlutým ananasovým Kusmi BB Detox), zralou marakuju, smotek skořice pravý do každý skleničky a limetky. A když narazíte na ty maličký vietnamský (kalamansí), tak si ho ozdobte. To kdyby vás zajímalo, co mi v něm kromě marakuji plave. :) Voněj po mandarinkách, a tak jim ve Vietnamu říkají kumkvaty, byť to opravdový kumkvaty (nagami) – jak je známe my třeba z Izraele – nejsou. Pokud je neseženete, použijte klasickou limetu nebo kousek pomeranče. Prostě ať vám to chutná a baví vás to.

Suroviny:

  • 300 ml horké vody
  • 1 lžička čaje (použila jsem Kusmi BB Detox)
  • 2 dcl (podle chuti) višňového likéru
  • 1 marakuja
  • 40 ml čerstvé limetové šťávy (asi 1 limeta)
  • 2 smotky skořice pravé

Příprava:

1. Uvařte si horkou vodu a zalijte čaj. Nechte ho louhovat asi 3 minuty přiklopený poklicí, aby zbytečně nevychladl.

2. Višňový likér rozdělte a rozlijte do sklenic, rozřízněte marakuju a do každé sklenice vydlabejte půlku. Dobře promíchejte spolu s limetovou šťávou.

TIP: Když seženu asijský limetky kalamansí, tak je přidávám do drinku na kolečka. To jen, kdyby vás zajímalo, co to v něm kromě marakuji vlastně plave.

Postup:

1. Do směsi s likérem nalijte horký čaj (přes sítko), přidejte skořici a promíchejte, ať se krásně rozvoní.

Ta dá – pun-č – cink!

Jana Králiková - ZÁSADNĚ ZDRAVĚ

Pusto a prázdno. Bez vašich komentářů je tu strašně smutno...

Přidat konimentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Nejbližší akce Kde se můžeme potkat a poklábosit

Můj kalendář

Můj Instagram Jája frčí na Instáči, hlavně teda piští na stories

Nevěříte? Instakuk!

NEJ recepty Co mě nejvíc ba

Ahoj, jmenuju se Jana. Jsem hodná. Nutriční gastronomka.

NEJ z bloguCo mě nejvíc... taky ba

Zásadně zdravě – Jana Králiková

Zásadně zdravě O jídle. O zdravém těle. O zdravém rozumu. A taky o životním stylu, který vás bude bavit.

Tady máte dort. Dortem nic nezkazíš. Říkali.

Zásadně zdravě – Jana Králiková
Zásadně zdravě – Jana Králiková

Děkuju. Že jste to se mnou došmrdlali až sem.

Zásadně zdravě – Jana Králiková
Vietnam s Jájou - od 6. do 16. března 2019 Do Vietnamu!
Kuchařka Gastrokroužku - Spojilo nás jídlo Kuchařka tady!
Food blog roku - Hlasujte tady! Hlasujte tady!
Gyro output