Pun-č!
Pun-č!
Jana Králiková - 'ZÁSADNĚ' ZDRAVĚ Do 15 minut   Drinky  

Pun-č!

číst dál

Hodí se pro

Neobsahuje

2 skleničky
5 minut příprava + 2 minuty postup
Jednoduchý Jednoduchý

To je zase kravina, co? :D No, ale uznejte, že punč s asijským twistem si o takovej název prostě říká! Přijeli jsme na chalupu, zima jako v morně, tak jsme zatopili v krbu a já se potřebovala zahřát. I zevnitř. No, a tak vzniknul Pun-č!

Chce to jenom horkou vodu, ideálně domácí griotku – já nakládám kolik višní, tolik třešní, ba ne, kecám… :) Ale jenom trošku, hele:

 Kořeněný višňový likér podle Jáji

  • 1 kg višní (používám i klidně mimo sezónu mražený z Icelandu)
  • 1 l českého tradičního rumu (používám Božkov Originál)
  • 500 g třtinového cukru
  • 15 cm kousek smotané skořice pravé (Cinammomum zeylonicum)
  • 5 hřebíčků
  • trochu čerstvé kůry z bio pomeranče (oranžová část, stačí 1/3)

Višně promíchejte s cukrem. Dejte do velké sklenice, přidejte koření a čerstvou pomerančovou kůru a zalijte rumem. Nechte louhovat aspoň týden, ideálně měsíc a půl v suchu, chladu a temnu.

A pak budete potřebovat kvalitní čaj (třeba s tímhle mým oblíbeným žlutým ananasovým Kusmi BB Detox), zralou marakuju, smotek skořice pravý do každý skleničky a limetky. A když narazíte na ty maličký vietnamský (kalamansí), tak si ho ozdobte. To kdyby vás zajímalo, co mi v něm kromě marakuji plave. :) Voněj po mandarinkách, a tak jim ve Vietnamu říkají kumkvaty, byť to opravdový kumkvaty (nagami) – jak je známe my třeba z Izraele – nejsou. Pokud je neseženete, použijte klasickou limetu nebo kousek pomeranče. Prostě ať vám to chutná a baví vás to.

Suroviny:

  • 300 ml horké vody
  • 1 lžička čaje (použila jsem Kusmi BB Detox)
  • 2 dcl (podle chuti) višňového likéru
  • 1 marakuja
  • 40 ml čerstvé limetové šťávy (asi 1 limeta)
  • 2 smotky skořice pravé

Příprava:

1. Uvařte si horkou vodu a zalijte čaj. Nechte ho louhovat asi 3 minuty přiklopený poklicí, aby zbytečně nevychladl.

2. Višňový likér rozdělte a rozlijte do sklenic, rozřízněte marakuju a do každé sklenice vydlabejte půlku. Dobře promíchejte spolu s limetovou šťávou.

TIP: Když seženu asijský limetky kalamansí, tak je přidávám do drinku na kolečka. To jen, kdyby vás zajímalo, co to v něm kromě marakuji vlastně plave.

Postup:

1. Do směsi s likérem nalijte horký čaj (přes sítko), přidejte skořici a promíchejte, ať se krásně rozvoní.

Ta dá – pun-č – cink!

Jana Králiková - ZÁSADNĚ ZDRAVĚ

Pusto a prázdno. Bez vašich komentářů je tu strašně smutno...

Přidat konimentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Kurzy vaření Přidejte se!

Můj Instagram Jája frčí na Instáči, hlavně teda piští na stories

Ahoj, jmenuju se Jana. Jsem hodná. Nutriční gastronomka.

Zásadně zdravě – Jana Králiková

Zásadně zdravě O jídle. O zdravém těle. O zdravém rozumu. A taky o životním stylu, který vás bude bavit.

Tady máte dort. Dortem nic nezkazíš. Říkali.

Zásadně zdravě – Jana Králiková
Zásadně zdravě – Jana Králiková

Děkuju. Že jste to se mnou došmrdlali až sem.

Zásadně zdravě – Jana Králiková
Vietnam s Jájou - od 6. do 16. března 2019 Do Vietnamu!
Kuchařka Gastrokroužku - Spojilo nás jídlo Kuchařka tady!
Food blog roku - Hlasujte tady! Hlasujte tady!