Jájino, co je to zase za blbost? Tak jako moment. Tohle je náhodou úplně báječnej španělskej drink! V zimě si ho dělávám na způsob salepu, aby mě zahřál, a v létě s ledem jako granizado, pro osvěžení. No a vám teď dám v receptu na výběr. Protože je prostě musíte znát všechny a postupně je vyzkoušet!
Horchata [orčata] nebo taky horchata de chufa [orčata de čufa] je tradiční španělský a jihoamerický nápoj, který se vyrábí z podzemních mezikořenových hlíz zelenošáchoru jedlého (Cyperus esculentus). U nás jsou tyhle španělský „oříšky chufa“ známý spíš pod názvem zemní mandle. V Jižní Americe jim říkají tyger nuts neboli tygří ořechy. Asi proto, že jsou takový hezky žíhaný.
Zemní mandle neboli tygří ořechy
Já jsem na ně přišla před lety na jenom veletrhu (více o plodině tuhle) a zaujaly mě proto, že jsou samy o sobě zajímavě sladký. A hlavně se z nich vyrábí tenhle národní drink, co mně osobně hodně připomíná arabský salep (sahleb, sachlab), kterej miluju, ale už ho moc nepiju, protože se vyrábí taky z hlíz, ale orchideí, a těch je mi líto.
Orčata à la salep
A tak jestli máte rádi salep, ale i třeba neznáte orčatu, a chcete ji vyzkoušet, tak koukněte na recept. Je to jednoduchý jako facka a není to šizený jako spousta receptů na à la salep s přidáním škrobu, kterej nemá sám o sobě žádnou chuť a musí se vždycky doslazovat, protože jinak se to nedá pít. Zemní mandle je ale sladká přirozeně, je bez lepku a seženete ji už i ve velkým supermarketu (např. v Globusu), a právě pod názvem tygří ořechy od firmy Country Life.
1. Kupte si tygří ořechy (zemní mandle). Můžete samozřejmě pořídit už rovnou prášek, třeba od Iswari, ale mně tam vadí ten (kokosovej) cukr, protože jak jsou oříšky fakt přirozeně sladký, tohle je vlastně zbytečný. Když už, tak si do nápoje pak přidejte spíš lžičku českýho kvalitního medu.
2. Můžete použít jakékoli mléko (rostlinné/živočišné) nebo vodu. Původní španělská orčata se vyrábí s vodou, třtinovým cukrem a citronovou šťávou. Svou salepovou variantu dělám s kokosovým a rýžovým mlíkem, tu letní s ledem, vodou a limetkovou nebo mandarinkovou šťávou.
3. Budete potřebovat mixér. Na teplou variantu rendlíček a sporák, na tu ledovou jen kostky ledu navíc.
4. Dochucování a nápadům s kořením, oříšky, sušeným ovocem i s jedlými květy se meze nekladou! Tohle jsou moje tipy na kombinace, který mám nejradši.
Zleva: kurkuma, kešú, jedlé květy růží, drcené pistácie, zemní mandle (tygří ořechy)
Zleva: orčata à la salep s oříšky, rozinkami a růžovými květy, orčata à la golden milk s kurkumou a růžovým pepřem a orčata s čajem mačča a kokosovou smetanou
PS: A teď chci děsně do Španělska! Víte, že jsem tam nikdy nebyla? Na Kanárech jsem furt, ale ježííííš, já chci do Valenciéé a do Madridůůů! Pojeďte tam někdo se mnou!
Doplňky stravy, kvalitní produkty pro zdraví i do kuchyně. To chceš!
Pro inspiraci semMám pro vás slevu 5% při objednání na fabini.cz!
zadejte v košíku můj slevový kód
JAJA5
1. Hlízy šáchoru na 4 hodiny (anebo přes noc) namočte do vody a nechte nasáknout vláhu. Na uvedené množství (100 g ořechů) bude stačit 250 ml vody.
2. Podrťte kešú ořechy a pistácie, připravte si koření, rozinky a jedlé květy.
1. Přebytečnou vodu následně po uplynulé době vylijte. Dejte hlízy do mixéru, zalijte je rostlinným mlékem a dohladka rozmixujte společně s kořením.
TIP: Já používám Vitamix, takže kdybyste náhodou sháněli nějakého podobného pomocníka do kuchyně, tak při zadání kódu 75458981 (u objednávky v košíku) vám tuhle na webu Traminal.cz můžu nabídnout 5% slevu na všechny přístroje včetně všech typů mixérů zn. Vitamix.
2. Přelijte do rendlíčku, přidejte část drcených oříšků a rozinky a zahřejte.
3. Jakmile projde drink varem, slijte do hrnečků, ozdobte zbytkem oříšků a růžovými květy. Mňám!
TIP: Orčata de čufa à la golden milk s kurkumou a růžovým pepřem. V úvodu receptu najdete, jak na ni.
TIP: Orčata s práškem mačča s kokosovou smetanou. Jak na ni, najdete taky v úvodu. ;)
Pusto a prázdno. Bez vašich komentářů je tu strašně smutno...