(M)orčata de chufa
(M)orčata de chufa
Jana Králiková - 'ZÁSADNĚ' ZDRAVĚ Do 15 minut   Drinky  

(M)orčata de chufa

číst dál
4 porce
5 minut příprava + 10 minut postup
Jednoduchý Jednoduchý

Jájino, co je to zase za blbost? Tak jako moment. Tohle je náhodou úplně báječnej španělskej drink! V zimě si ho dělávám na způsob salepu, aby mě zahřál, a v létě s ledem jako granizado, pro osvěžení. No a vám teď dám v receptu na výběr. Protože je prostě musíte znát všechny a postupně je vyzkoušet!

Horchata [orčata] nebo taky horchata de chufa [orčata de čufa] je tradiční španělský a jihoamerický nápoj, který se vyrábí z podzemních mezikořenových hlíz zelenošáchoru jedlého (Cyperus esculentus). U nás jsou tyhle španělský „oříšky chufa“ známý spíš pod názvem zemní mandle. V Jižní Americe jim říkají tyger nuts neboli tygří ořechy. Asi proto, že jsou takový hezky žíhaný.

Zemní mandle neboli tygří ořechy

Já jsem na ně přišla před lety na jenom veletrhu (více o plodině tuhle) a zaujaly mě proto, že jsou samy o sobě zajímavě sladký. A hlavně se z nich vyrábí tenhle národní drink, co mně osobně hodně připomíná arabský salep (sahleb, sachlab), kterej miluju, ale už ho moc nepiju, protože se vyrábí taky z hlíz, ale orchideí, a těch je mi líto.

Orčata à la salep

A tak jestli máte rádi salep, ale i třeba neznáte orčatu, a chcete ji vyzkoušet, tak koukněte na recept. Je to jednoduchý jako facka a není to šizený jako spousta receptů na à la salep s přidáním škrobu, kterej nemá sám o sobě žádnou chuť a musí se vždycky doslazovat, protože jinak se to nedá pít. Zemní mandle je ale sladká přirozeně, je bez lepku a seženete ji už i ve velkým supermarketu (např. v Globusu), a právě pod názvem tygří ořechy od firmy Country Life.

Jak na orčatu?

1. Kupte si tygří ořechy (zemní mandle). Můžete samozřejmě pořídit už rovnou prášek, třeba od Iswari, ale mně tam vadí ten (kokosovej) cukr, protože jak jsou oříšky fakt přirozeně sladký, tohle je vlastně zbytečný. Když už, tak si do nápoje pak přidejte spíš lžičku českýho kvalitního medu.

2. Můžete použít jakékoli mléko (rostlinné/živočišné) nebo vodu. Původní španělská orčata se vyrábí s vodou, třtinovým cukrem a citronovou šťávou. Svou salepovou variantu dělám s kokosovým a rýžovým mlíkem, tu letní s ledem, vodou a limetkovou nebo mandarinkovou šťávou.

3. Budete potřebovat mixér. Na teplou variantu rendlíček a sporák, na tu ledovou jen kostky ledu navíc.

4. Dochucování a nápadům s kořením, oříšky, sušeným ovocem i s jedlými květy se meze nekladou! Tohle jsou moje tipy na kombinace, který mám nejradši.

Zleva: kurkuma, kešú, jedlé květy růží, drcené pistácie, zemní mandle (tygří ořechy)

Základní (Jájina) horchata

  • Tygří ořechy + tekutina (do teplý dávám rostlinný mlíčko, do studený vodu a citrusovou šťávu) => rozmixovat dohladka.

Horchata à la salep (bude v receptu)

  • Skořicová s oříšky: do základu s rostlinným mlékem přidávám skořici, vanilku, muškátový oříšek, kešú, pistácie, rozinky a růži.
  • Mačča: do základu s rostlinným mlékem dávám prášek zelenýho čaje mačča.
  • Kurkuma: do základu s rostlinným mlékem dávám skořici, vanilku, růžový pepř a kurkumu.

Zleva: orčata à la salep s oříšky, rozinkami a růžovými květy, orčata à la golden milk s kurkumou a růžovým pepřem a orčata s čajem mačča a kokosovou smetanou

Granizado horchata

  • Limetková: do základu s vodou přidávám limetovou šťávu a thajskou bazalku nebo mátu.
  • Mandarinková: do základu s vodou přidávám limetovou a mandarinkovou šťávu, skořici a občas trochu chilli.

PS: A teď chci děsně do Španělska! Víte, že jsem tam nikdy nebyla? Na Kanárech jsem furt, ale ježííííš, já chci do Valenciéé a do Madridůůů! Pojeďte tam někdo se mnou!

Suroviny:

Příprava:

1. Hlízy šáchoru na 4 hodiny (anebo přes noc) namočte do vody a nechte nasáknout vláhu. Na uvedené množství (100 g ořechů) bude stačit 250 ml vody.

2. Podrťte kešú ořechy a pistácie, připravte si koření, rozinky a jedlé květy.

Postup:

1. Přebytečnou vodu následně po uplynulé době vylijte. Dejte hlízy do mixéru, zalijte je rostlinným mlékem a dohladka rozmixujte společně s kořením.

TIP: Já používám Vitamix, takže kdybyste náhodou sháněli nějakého podobného pomocníka do kuchyně, tak při zadání kódu 75458981 (u objednávky v košíku) vám tuhle na webu Traminal.cz můžu nabídnout 5% slevu na všechny přístroje včetně všech typů mixérů zn. Vitamix.

2. Přelijte do rendlíčku, přidejte část drcených oříšků a rozinky a zahřejte.

3. Jakmile projde drink varem, slijte do hrnečků, ozdobte zbytkem oříšků a růžovými květy. Mňám!

TIP: Orčata de čufa à la golden milk s kurkumou a růžovým pepřem. V úvodu receptu najdete, jak na ni.

TIP: Orčata s práškem mačča s kokosovou smetanou. Jak na ni, najdete taky v úvodu. ;)

Jana Králiková - ZÁSADNĚ ZDRAVĚ

Pusto a prázdno. Bez vašich komentářů je tu strašně smutno...

Přidat konimentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Kurzy vaření Přidejte se!

Můj Instagram Jája frčí na Instáči, hlavně teda piští na stories

Ahoj, jmenuju se Jana. Jsem hodná. Nutriční gastronomka.

Zásadně zdravě – Jana Králiková

Zásadně zdravě O jídle. O zdravém těle. O zdravém rozumu. A taky o životním stylu, který vás bude bavit.

Tady máte dort. Dortem nic nezkazíš. Říkali.

Zásadně zdravě – Jana Králiková
Zásadně zdravě – Jana Králiková

Děkuju. Že jste to se mnou došmrdlali až sem.

Zásadně zdravě – Jana Králiková
Vietnam s Jájou - od 6. do 16. března 2019 Do Vietnamu!
Kuchařka Gastrokroužku - Spojilo nás jídlo Kuchařka tady!
Food blog roku - Hlasujte tady! Hlasujte tady!