Dýňový krém s pečenými rajčaty
Dýňový krém s pečenými rajčaty
Jana Králiková - 'ZÁSADNĚ' ZDRAVĚ Polévky  

Dýňový krém s pečenými rajčaty

číst dál

Hodí se pro

Neobsahuje

4 porce
20 minut příprava + 10 minut postup
Jednoduchý Jednoduchý

Dýňovku málokdy vařím stejnou a pořád dokola. Mám tolik oblíbených kombinací a receptů, různý chutě i zásoby, že to většinou dopadá alá „co dům dal“. A tak tomu bylo i teď. Na zahrádce máme ještě spoustu malých rajčátek, a tak není nic jednoduššího než je posbírat, utrhnout i jednu dozrálou dýni a hodit to všechno na plech a do trouby. Polívku pak totiž uvaříte v cukuletu, a ještě během pečení zeleniny stihnete třeba i pouklízet.

Dýňi mám ráda nejen v polívce (asijskou verzi s granátovým jablíčkem najdete v odkazu) , ale i v salátu, podzimním hummusu (grilovanou ji přihodíte k cizrně) nebo jen tak pečenou s dipem z čerstvýho kozího sýra, česneku a s hladkolistou petrželkou. Ale taky v dortíčku! A už se můžete brzy těšit na recept na tenhle cheesecake, co jsem v létě chystala pro svatební magazín MILE i v chutney anebo v marmeládě. S dýní se dá kouzlit toiž všelijak. :) Tak hurá na ten pečenej krém!

Solný květ Natural Mallorca

Kdo ji neochutná, nepochopí. Kdo ji doma má, už nechce jinou.
Jako fakt.

Sůl nad zlato

Mám pro vás slevu 10% na moji milovanou sůl!
Na stránkách naturalmallorca.cz zadejte
v objednávce do políčka „slevový kupón“
JAJA10

Koupit v e-shopu Natural Mallorca se slevou 10%

Suroviny:

  • 1 menší dýně Hokkaido
  • 500 g cherry rajčátek
  • 1 palička česneku
  • 3 snítky tymiánu
  • olivový olej
  • 1 cibule
  • 1,5 litru vody (nebo zeleninového vývaru)
  • sůl
  • pepř

Příprava:

1. Nejprve si důkladně omyjte dýni, protože ji použijete i se slupkou. Pak ji osušte, rozkrojte na půl, vydlabejte lžící semínka a nakrájejte ji na menší kostky.

2. Plech vyložte pečicím papírem, rozložte na něj kostky dýně, rajčata i rozpůlenou paličku česneku. Pečte zakápnuté olivovým olejem a lehce osolené v předehřáté troubě na 200°C asi 20 minut.

Postup:

1. Cibuli rozkrojte, oloupejte a nakrájejte na kostičky a na troše olivového oleje ji opečte v hrnci dozlatova.

2. Přidejte k ní pečenou dýni, vyloupané stroužky pečeného česneku i část koření a ješte dohromady orestujte. Přidat můžete klidně i část rajčat, ale já je radši koušu. :)

TIP: Takovou technikou dáte dobrý základ každé krémové polévce i omáčce. Navíc stačí použít i obyčejná voda namísto vývaru, protože chuť zeleniny bude už tak dostatečně výrazná. Samozřejmě s použitím vývaru bude ještě výraznější.

3. Přilijte vodu a chvilku povařte. Pak rozmixujte do hladka.

4. Krém dochuťte solí i pepřem

TIP: Použít můžete i smetanu (klidně rostlinnou), polévka tak získá na krémovosti a bude jemnější.

5. Ozdobte pečenými rajčaty a tymiánem, zakápněte olivovým olejem.

Nechte si chutnat!

Jana Králiková - ZÁSADNĚ ZDRAVĚ

Pusto a prázdno. Bez vašich komentářů je tu strašně smutno...

Přidat konimentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Kurzy vaření Přidejte se!

Můj Instagram Jája frčí na Instáči, hlavně teda piští na stories

Ahoj, jmenuju se Jana. Jsem hodná. Nutriční gastronomka.

Zásadně zdravě – Jana Králiková

Zásadně zdravě O jídle. O zdravém těle. O zdravém rozumu. A taky o životním stylu, který vás bude bavit.

Tady máte dort. Dortem nic nezkazíš. Říkali.

Zásadně zdravě – Jana Králiková
Zásadně zdravě – Jana Králiková

Děkuju. Že jste to se mnou došmrdlali až sem.

Zásadně zdravě – Jana Králiková
Vietnam s Jájou - od 6. do 16. března 2019 Do Vietnamu!
Kuchařka Gastrokroužku - Spojilo nás jídlo Kuchařka tady!
Food blog roku - Hlasujte tady! Hlasujte tady!