Dýňovku málokdy vařím stejnou a pořád dokola. Mám tolik oblíbených kombinací a receptů, různý chutě i zásoby, že to většinou dopadá alá „co dům dal“. A tak tomu bylo i teď. Na zahrádce máme ještě spoustu malých rajčátek, a tak není nic jednoduššího než je posbírat, utrhnout i jednu dozrálou dýni a hodit to všechno na plech a do trouby. Polívku pak totiž uvaříte v cukuletu, a ještě během pečení zeleniny stihnete třeba i pouklízet.
Dýňi mám ráda nejen v polívce (asijskou verzi s granátovým jablíčkem najdete v odkazu) , ale i v salátu, podzimním hummusu (grilovanou ji přihodíte k cizrně) nebo jen tak pečenou s dipem z čerstvýho kozího sýra, česneku a s hladkolistou petrželkou. Ale taky v dortíčku! A už se můžete brzy těšit na recept na tenhle cheesecake, co jsem v létě chystala pro svatební magazín MILE i v chutney anebo v marmeládě. S dýní se dá kouzlit toiž všelijak. :) Tak hurá na ten pečenej krém!
https://www.instagram.com/p/B2_BNfKI1W_/
První šnekové odšťavňovače s velkým otvorem, po kterých se všechny firmy opičí.
Odšťavňovače hírChcete slevu 10%? Tak jo. Při objednání na traminal.cz
zadejte v košíku můj slevový kód
JAJA10
1. Nejprve si důkladně omyjte dýni, protože ji použijete i se slupkou. Pak ji osušte, rozkrojte na půl, vydlabejte lžící semínka a nakrájejte ji na menší kostky.
2. Plech vyložte pečicím papírem, rozložte na něj kostky dýně, rajčata i rozpůlenou paličku česneku. Pečte zakápnuté olivovým olejem a lehce osolené v předehřáté troubě na 200°C asi 20 minut.
1. Cibuli rozkrojte, oloupejte a nakrájejte na kostičky a na troše olivového oleje ji opečte v hrnci dozlatova.
2. Přidejte k ní pečenou dýni, vyloupané stroužky pečeného česneku i část koření a ješte dohromady orestujte. Přidat můžete klidně i část rajčat, ale já je radši koušu. :)
TIP: Takovou technikou dáte dobrý základ každé krémové polévce i omáčce. Navíc stačí použít i obyčejná voda namísto vývaru, protože chuť zeleniny bude už tak dostatečně výrazná. Samozřejmě s použitím vývaru bude ještě výraznější.
3. Přilijte vodu a chvilku povařte. Pak rozmixujte do hladka.
4. Krém dochuťte solí i pepřem
TIP: Použít můžete i smetanu (klidně rostlinnou), polévka tak získá na krémovosti a bude jemnější.
5. Ozdobte pečenými rajčaty a tymiánem, zakápněte olivovým olejem.
Nechte si chutnat!
Pusto a prázdno. Bez vašich komentářů je tu strašně smutno...