Dýňový krém s pečenými rajčaty
Dýňový krém s pečenými rajčaty
Jana Králiková - 'ZÁSADNĚ' ZDRAVĚ Polévky  

Dýňový krém s pečenými rajčaty

číst dál

Hodí se pro

Neobsahuje

4 porce
20 minut příprava + 10 minut postup
Jednoduchý Jednoduchý

Dýňovku málokdy vařím stejnou a pořád dokola. Mám tolik oblíbených kombinací a receptů, různý chutě i zásoby, že to většinou dopadá alá „co dům dal“. A tak tomu bylo i teď. Na zahrádce máme ještě spoustu malých rajčátek, a tak není nic jednoduššího než je posbírat, utrhnout i jednu dozrálou dýni a hodit to všechno na plech a do trouby. Polívku pak totiž uvaříte v cukuletu, a ještě během pečení zeleniny stihnete třeba i pouklízet.

Dýňi mám ráda nejen v polívce (asijskou verzi s granátovým jablíčkem najdete v odkazu) , ale i v salátu, podzimním hummusu (grilovanou ji přihodíte k cizrně) nebo jen tak pečenou s dipem z čerstvýho kozího sýra, česneku a s hladkolistou petrželkou. Ale taky v dortíčku! A už se můžete brzy těšit na recept na tenhle cheesecake, co jsem v létě chystala pro svatební magazín MILE i v chutney anebo v marmeládě. S dýní se dá kouzlit toiž všelijak. :) Tak hurá na ten pečenej krém!

https://www.instagram.com/p/B2_BNfKI1W_/

Suroviny:

  • 1 menší dýně Hokkaido
  • 500 g cherry rajčátek
  • 1 palička česneku
  • 3 snítky tymiánu
  • olivový olej
  • 1 cibule
  • 1,5 litru vody (nebo zeleninového vývaru)
  • sůl
  • pepř

Příprava:

1. Nejprve si důkladně omyjte dýni, protože ji použijete i se slupkou. Pak ji osušte, rozkrojte na půl, vydlabejte lžící semínka a nakrájejte ji na menší kostky.

2. Plech vyložte pečicím papírem, rozložte na něj kostky dýně, rajčata i rozpůlenou paličku česneku. Pečte zakápnuté olivovým olejem a lehce osolené v předehřáté troubě na 200°C asi 20 minut.

Postup:

1. Cibuli rozkrojte, oloupejte a nakrájejte na kostičky a na troše olivového oleje ji opečte v hrnci dozlatova.

2. Přidejte k ní pečenou dýni, vyloupané stroužky pečeného česneku i část koření a ješte dohromady orestujte. Přidat můžete klidně i část rajčat, ale já je radši koušu. :)

TIP: Takovou technikou dáte dobrý základ každé krémové polévce i omáčce. Navíc stačí použít i obyčejná voda namísto vývaru, protože chuť zeleniny bude už tak dostatečně výrazná. Samozřejmě s použitím vývaru bude ještě výraznější.

3. Přilijte vodu a chvilku povařte. Pak rozmixujte do hladka.

4. Krém dochuťte solí i pepřem

TIP: Použít můžete i smetanu (klidně rostlinnou), polévka tak získá na krémovosti a bude jemnější.

5. Ozdobte pečenými rajčaty a tymiánem, zakápněte olivovým olejem.

Nechte si chutnat!

Jana Králiková - ZÁSADNĚ ZDRAVĚ

Pusto a prázdno. Bez vašich komentářů je tu strašně smutno...

Přidat konimentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Kurzy vaření Přidejte se!

Můj Instagram Jája frčí na Instáči, hlavně teda piští na stories

Ahoj, jmenuju se Jana. Jsem hodná. Nutriční gastronomka.

Zásadně zdravě – Jana Králiková

Zásadně zdravě O jídle. O zdravém těle. O zdravém rozumu. A taky o životním stylu, který vás bude bavit.

Tady máte dort. Dortem nic nezkazíš. Říkali.

Zásadně zdravě – Jana Králiková
Zásadně zdravě – Jana Králiková

Děkuju. Že jste to se mnou došmrdlali až sem.

Zásadně zdravě – Jana Králiková
Vietnam s Jájou - od 6. do 16. března 2019 Do Vietnamu!
Kuchařka Gastrokroužku - Spojilo nás jídlo Kuchařka tady!
Food blog roku - Hlasujte tady! Hlasujte tady!