Dýňový krém s granátovým jablkem
Dýňový krém s granátovým jablkem
Jana Králiková - 'ZÁSADNĚ' ZDRAVĚ Polévky  

Dýňový krém s granátovým jablkem

číst dál

Hodí se pro

Neobsahuje

4 porce
30 minut příprava + 15 minut postup
Jednoduchý Jednoduchý

Téměř nikdy nedělám polívky stejně. Je to totiž škoda. Je tolik skvělých možností a chutí, jak i třeba takovou dýňovku uvařit. A tak vám dám i několik typů na ty, které byste měli určitě taky vyzkoušet, snad se holky nebudou zlobit: Dýňová polévka s jablkem a oříškovým máslem od Markétky Pavleye, Dýňová polévka s tahini a cizrnou nebo Dýňovo-mrkvová s červenou čočkou a vlašskými ořechy od Lucie z Delicious blogu.

Já dýně vařím, peču i griluju od podzimu do jara. Je to neskutečně vděčná surovina! Tahle varianta s granátovým jablíčkem a koriandrem má v sobě závan Asie, kterou tolik miluju. A tak pokud vás tyhle dálky taky lákají, určitě tuhle kombinaci vyzkoušejte. Jednou mi tenhle krém někde otiskli místo koriandru s mátou… ale prej to bylo taky skvělý. Takže si určitě s bylinkama hrajte, třeba přijdete ještě na něco dalšího!

Jinak si dýni na polévku většinou dopředu peču v troubě. Člověk to nemusí hlídat. Prostě nastavím budík na 20 minut a mám základ hotový.

Když nemám svůj zeleninový vývar, kupuju ten od kluků z Konečně vývar, protože je jakobych si ho dělala sama, jen mi to šetří čas.

A pak si do krému taky kreslím kokosovým mlékem. Nejradši mám teď Real THAI v Tetrapaku, obsahuje totiž 85% kokosového extraktu a 15% vody, takže je ještě kokosovější než moje dřív nejoblíbenější mléko od AROY-D (60% kokos 40% voda).

Suroviny:

  • 1 menší dýně Hokkaido
  • 1 granátové jablko
  • 1 lžíci kokosového oleje
  • 1 cibuli
  • 1,5 litru zeleninového vývaru
  • 250 ml kokosového mléka (Real THAI)
  • 3 lžíce quinoi
  • 2 stroužky česneku
  • 2 cm kořene zázvoru
  • 1 chilli papričku (nemusí být)

Příprava:

1. Nejprve si důkladně omyjte dýni, protože ji použijete i se slupkou. Pak ji osušte, rozkrojte na půl, vydlabejte lžící semínka a nakrájejte ji na menší kostky.

2. Pekáček vyložte pečícím papírem, rozložte na něj kostky dýně a pečte je v předehřáté troubě na 200°C cca 20 minut zacáknuté kapkou oleje.

3. Nakrájejte si cibuli na kostičky, půjde vám lépe sloupnout, rozříznete-li ji na půl a až teprve pak oloupete suchou slupku.

4. Rozdělejte si granátové jablko a nachystejte zrníčka.

Postup:

1. Na kokosovém tuku orestujte cibulku do sklovata, pak ji zasypte skořicí, přidejte na drobno nakrájený zázvor a opékejte ještě tak dlouho než se koření hezky rozvoní.

2. Přidejte pečenou dýni a zalijte ji kokosovým mlékem a vývarem.

3. Přendejte do mixéru se stroužky česneku a všechno rozmixujte do hladka.

4. Krém vraťte zpět do hrnce a přisypte quinou, kterou cca 10-15 minut vařte, dokud nezměkne.

5. Polévku rozdělte do misek, přidejte pár zrníček granátového jablka, zakápněte kokosovým mlékem a nechte si chutnat.

Jana Králiková - ZÁSADNĚ ZDRAVĚ

Pusto a prázdno. Bez vašich komentářů je tu strašně smutno...

Přidat konimentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Nejbližší akce Kde se můžeme potkat a poklábosit

Můj kalendář

Můj Instagram Jája frčí na Instáči, hlavně teda piští na stories

Nevěříte? Instakuk!

NEJ recepty Co mě nejvíc ba

Ahoj, jmenuju se Jana. Jsem hodná. Nutriční gastronomka.

NEJ z bloguCo mě nejvíc... taky ba

Zásadně zdravě – Jana Králiková

Zásadně zdravě O jídle. O zdravém těle. O zdravém rozumu. A taky o životním stylu, který vás bude bavit.

Tady máte dort. Dortem nic nezkazíš. Říkali.

Zásadně zdravě – Jana Králiková
Zásadně zdravě – Jana Králiková

Děkuju. Že jste to se mnou došmrdlali až sem.

Zásadně zdravě – Jana Králiková
Kuchařka Gastrokroužku - Spojilo nás jídlo Kuchařka tady!
Food blog roku - Hlasujte tady! Hlasujte tady!
Gyro output