Dýňový krém s granátovým jablkem
Dýňový krém s granátovým jablkem
Jana Králiková - 'ZÁSADNĚ' ZDRAVĚ Polévky  

Dýňový krém s granátovým jablkem

číst dál

Hodí se pro

Neobsahuje

4 porce
30 minut příprava + 15 minut postup
Jednoduchý Jednoduchý

Téměř nikdy nedělám polívky stejně. Je to totiž škoda. Je tolik skvělých možností a chutí, jak i třeba takovou dýňovku uvařit. A tak vám dám i několik typů na ty, které byste měli určitě taky vyzkoušet, snad se holky nebudou zlobit: Dýňová polévka s jablkem a oříškovým máslem od Markétky Pavleye, Dýňová polévka s tahini a cizrnou nebo Dýňovo-mrkvová s červenou čočkou a vlašskými ořechy od Lucie z Delicious blogu.

Já dýně vařím, peču i griluju od podzimu do jara. Je to neskutečně vděčná surovina! Tahle varianta s granátovým jablíčkem a koriandrem má v sobě závan Asie, kterou tolik miluju. A tak pokud vás tyhle dálky taky lákají, určitě tuhle kombinaci vyzkoušejte. Jednou mi tenhle krém někde otiskli místo koriandru s mátou… ale prej to bylo taky skvělý. Takže si určitě s bylinkama hrajte, třeba přijdete ještě na něco dalšího!

Jinak si dýni na polévku většinou dopředu peču v troubě. Člověk to nemusí hlídat. Prostě nastavím budík na 20 minut a mám základ hotový.

Když nemám svůj zeleninový vývar, kupuju ten od kluků z Konečně vývar, protože je jakobych si ho dělala sama, jen mi to šetří čas.

A pak si do krému taky kreslím kokosovým mlékem. Nejradši mám teď Real THAI v Tetrapaku, obsahuje totiž 85% kokosového extraktu a 15% vody, takže je ještě kokosovější než moje dřív nejoblíbenější mléko od AROY-D (60% kokos 40% voda).

Suroviny:

  • 1 menší dýně Hokkaido
  • 1 granátové jablko
  • 1 lžíci kokosového oleje
  • 1 cibuli
  • 1,5 litru zeleninového vývaru
  • 250 ml kokosového mléka (Real THAI)
  • 3 lžíce quinoi
  • 2 stroužky česneku
  • 2 cm kořene zázvoru
  • 1 chilli papričku (nemusí být)

Příprava:

1. Nejprve si důkladně omyjte dýni, protože ji použijete i se slupkou. Pak ji osušte, rozkrojte na půl, vydlabejte lžící semínka a nakrájejte ji na menší kostky.

2. Pekáček vyložte pečícím papírem, rozložte na něj kostky dýně a pečte je v předehřáté troubě na 200°C cca 20 minut zacáknuté kapkou oleje.

3. Nakrájejte si cibuli na kostičky, půjde vám lépe sloupnout, rozříznete-li ji na půl a až teprve pak oloupete suchou slupku.

4. Rozdělejte si granátové jablko a nachystejte zrníčka.

Postup:

1. Na kokosovém tuku orestujte cibulku do sklovata, pak ji zasypte skořicí, přidejte na drobno nakrájený zázvor a opékejte ještě tak dlouho než se koření hezky rozvoní.

2. Přidejte pečenou dýni a zalijte ji kokosovým mlékem a vývarem.

3. Přendejte do mixéru se stroužky česneku a všechno rozmixujte do hladka.

4. Krém vraťte zpět do hrnce a přisypte quinou, kterou cca 10-15 minut vařte, dokud nezměkne.

5. Polévku rozdělte do misek, přidejte pár zrníček granátového jablka, zakápněte kokosovým mlékem a nechte si chutnat.

Jana Králiková - ZÁSADNĚ ZDRAVĚ

Pusto a prázdno. Bez vašich komentářů je tu strašně smutno...

Přidat konimentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Kurzy vaření Přidejte se!

Můj Instagram Jája frčí na Instáči, hlavně teda piští na stories

Ahoj, jmenuju se Jana. Jsem hodná. Nutriční gastronomka.

Zásadně zdravě – Jana Králiková

Zásadně zdravě O jídle. O zdravém těle. O zdravém rozumu. A taky o životním stylu, který vás bude bavit.

Tady máte dort. Dortem nic nezkazíš. Říkali.

Zásadně zdravě – Jana Králiková
Zásadně zdravě – Jana Králiková

Děkuju. Že jste to se mnou došmrdlali až sem.

Zásadně zdravě – Jana Králiková
Vietnam s Jájou - od 6. do 16. března 2019 Do Vietnamu!
Kuchařka Gastrokroužku - Spojilo nás jídlo Kuchařka tady!
Food blog roku - Hlasujte tady! Hlasujte tady!